Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
Dz.U.UE.C.2023.268.10
Akt nienormatywnyPublikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
(2023/C 268/07)
INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ
"Ribera del Duero"
PDO-ES-A0626-AM06
Data przekazania informacji: 23 maja 2023 r.
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
1. Zmiana organoleptycznych cech charakterystycznych:
Opis
Wprowadzono pewne zmiany w opisach cech organoleptycznych produkowanych i wprowadzanych do obrotu win objętych chronioną nazwą pochodzenia. Zwiększono ponadto liczbę rodzajów win, charakteryzujących się odmiennymi właściwościami organoleptycznymi.
Zmieniono pkt 2 lit. b) specyfikacji produktu oraz pkt 4 jednolitego dokumentu.
Jest to zmiana standardowa. NIE wiąże się ona ze zmianą właściwości produktu określonych w punkcie dotyczącym związków. Poprawiono jedynie opis tych właściwości. Zmiana ta nie odpowiada żadnemu z rodzajów zmian na poziomie Unii przewidzianych w art. 105 ust. 2 rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 w sprawie wspólnej organizacji rynków produktów rolnych.
Uzasadnienie
Opis został doprecyzowany w celu uwzględnienia w specyfikacji właściwości organoleptycznych win, które są produkowane i wprowadzane do obrotu. Celem jest ułatwienie analizy sensorycznej przy użyciu kryteriów określonych w normie ISO 17025.
2. Skorygowanie błędu w sekcji dotyczącej praktyk enologicznych ("Warunki dojrzewania"):
Opis
Dodanie określenia tradycyjnego "Crianza" w sekcji dotyczącej rozpoczęcia minimalnego okresu dojrzewania wymaganego do stosowania tego określenia.
Zmieniono pkt 3 lit. b) ppkt 2 specyfikacji. Jednolity dokument pozostaje bez zmian.
Jest to zmiana standardowa, korygująca jedynie niezamierzone pominięcie. Zmiana ta nie odpowiada żadnemu z rodzajów zmian na poziomie Unii przewidzianych w art. 105 ust. 2 rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 w sprawie wspólnej organizacji rynków produktów rolnych.
Uzasadnienie
Skorygowano pominięcie w poprzedniej wersji specyfikacji.
3. Zmiana praktyk enologicznych ("Ograniczenia mające zastosowanie do produkcji wina"):
Opis
Zniesiono wymóg, aby co najmniej 95 % winogron wykorzystywanych do produkcji win czerwonych stanowiły odmiany czerwone. W związku z tym zawartość białej odmiany Albillo Mayor nie jest już ograniczona do 5 %. Z tej odmiany może pochodzić do 25 % winogron wykorzystywanych do produkcji win czerwonych. Utrzymano wymóg dotyczący udziału głównych odmian wynoszącego 75 %: Tempranillo, Tinto Fino lub Tinta del País. W rezultacie utrzymane zostają właściwości produktu określone w specyfikacji.
Zmieniono pkt 3 lit. c) specyfikacji oraz i 5.1 jednolitego dokumentu.
Nie zmieniono podstawowych właściwości produktu określonych w specyfikacji, które są wynikiem wzajemnego oddziaływania czynników naturalnych i ludzkich. W związku z tym zmiana ta nie odpowiada żadnemu z rodzajów zmian na poziomie Unii przewidzianych w art. 105 ust. 2 rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 w sprawie wspólnej organizacji rynków produktów rolnych.
Uzasadnienie
Zmiana ta jest traktowana jako ulepszenie pod względem praktyk enologicznych, mające na celu poprawę konkretnych właściwości organoleptycznych win czerwonych dotyczących ich aromatów i smaków.