Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
Dz.U.UE.C.2023.253.32
Akt nienormatywnyPublikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
(2023/C 253/10)
INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ
"Coteaux champenois"
PDO-FR-A1364-AM03
Data przekazania informacji: 20.4.2023 r.
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
1. Odmiany winorośli
W rozdziale I pkt V ppkt 1 specyfikacji produktu dodano słowa "- główne odmiany winorośli:" w celu uwzględnienia Voltis B - odmiany o przeznaczeniu adaptacyjnym.
Odmianę Voltis dodano do wykazu odmian winorośli w specyfikacji produktu. Ta odmiana odporna na mączniaka rzekomego i na mączniaka prawdziwego jest interesująca z punktu widzenia ograniczenia stosowania środków ochrony roślin. Jej proporcja jest ograniczona do 5 % wśród odmian winorośli i 10 % w mieszance win.
W rozdziale I pkt V ppkt 2 specyfikacji produktu dodano zasady dotyczące proporcji odmian w winnicy.
a) Proporcja głównych odmian winorośli we wszystkich odmianach winorośli wynosi co najmniej 95 %.
b) Proporcja odmiany Voltis B we wszystkich odmianach winorośli nie przekracza 5 %
Przedmiotowe zmiany nie powodują zmian jednolitego dokumentu.
2. Gęstość nasadzeń
W rozdziale I pkt VI ppkt 1 lit. a) specyfikacji produktu zmieniono ogólne zasady dotyczące gęstości, aby umożliwić większe odstępy między rzędami i mniejsze odstępy między krzewami.
Te nowe zasady, ustalone po kilku latach eksperymentów, ułatwią dostosowanie winnic do zmiany klimatu i wprowadzenie praktyk rolnośrodowiskowych. Zmniejszenie minimalnych odstępów między krzewami pozwala częściowo zrekompensować mniejszą gęstość nasadzeń.
Przedmiotowa zmiana powoduje zmianę w pkt 5 jednolitego dokumentu.
3. Zasady cięcia
W rozdziale I pkt VI ppkt 1 lit. b) specyfikacji produktu zmieniono brzmienie metod cięcia: cięcie Chablis, cięcie w formie sznura Royat, cięcie z doliny Marny oraz cięcie techniką jednoramiennego lub dwuramiennego sznura Guyota - w celu uwzględnienia nowych zasad dotyczących gęstości nasadzeń.
Zmiany te nie mają wpływu na jednolity dokument.
4. Pozostałe praktyki uprawy
W rozdziale I pkt VI ppkt 2 specyfikacji produktu dodano dwie praktyki uprawy:
- W okresie od dnia 30 listopada do dnia 31 stycznia następnego roku w międzyrzędziach musi występować pokrywa roślinna, wysiana lub dziko rosnąca.
- Nasadzenia i wymiany winorośli przeprowadza się z wykorzystaniem roślin, których wszystkie elementy (szczepy i podkładki) zostały poddane działaniu gorącej wody przed szczepieniem. W przeciwnym razie rośliny są poddawane działaniu gorącej wodą przed posadzeniem. Poddanie działaniu gorącej wody musi odbywać się w zakładzie zatwierdzonym przez FranceAgriMer.
Te nowe zasady mają cel agroekologiczny.
Uzupełnienia te nie mają wpływu na jednolity dokument.
5. Zbiory - usuwanie substancji stałych (szlamu)
Zgodnie z rozdziałem I pkt VIII ppkt 5 lit. a) specyfikacji produktu substancje stałe powstałe w wyniku tłoczenia usuwa się przed "dniem 31 stycznia następującym po zbiorach" zamiast "dniem 15 grudnia roku zbiorów".
Ostateczny termin usunięcia substancji stałych przesunięto ze względu na trudności, jakie napotkały przedsiębiorstwa odzyskujące te substancje (szlam), aby w pierwszym terminie zakończyć wszystkie operacje usuwania w obiektach wykorzystywanych przez podmioty.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
6. Przetwarzanie
W rozdziale I pkt IX ppkt 2 lit. c) specyfikacji produktu dodano następującą zasadę:
Wina są produkowane z jednej lub kilku odmian winorośli. Nie można ich produkować wyłącznie z jednej odmiany o przeznaczeniu adaptacyjnym.
Proporcja głównej odmiany/głównych odmian winorośli w mieszance wynosi co najmniej 90 %.
Proporcja odmiany o przeznaczeniu adaptacyjnym w mieszance nie przekracza 10 %
Wprowadzenie jednej lub kilku odmian o przeznaczeniu adaptacyjnym wymaga, aby produkowane z nich wina stanowiły nie więcej niż 10 % mieszanki w produkcie końcowym.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
7. Zgłoszenie produktów do objęcia nazwą (fr. déclaration de revendication)
W rozdziale II pkt I ppkt 3 specyfikacji produktu datą, do której należy dokonać tego zgłoszenia, jest "31 lipca" zamiast "15 sierpnia".
Ta nowa data jest bardziej dogodna dla podmiotów.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
8. Zgłoszenie zamiaru butelkowania
W rozdziale II pkt I specyfikacji produktu dodano zgłoszenie zamiaru butelkowania poprzez utworzenie pkt 4.
Ten wymóg dokonywania zgłoszenia zagwarantuje, że kontrole organoleptyczne będą przeprowadzane na winach butelkowanych.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
9. Dane dotyczące organu kontroli
W rozdziale III pkt II specyfikacji produktu zaktualizowano adres organu kontrolnego.
Akapit drugi przeredagowano, zaś akapit trzeci usunięto w celu zapewnienia zgodności z nowymi zasadami redakcyjnymi określonymi w pkt II specyfikacji produktu.
Przedmiotowa zmiana nie dotyczy jednolitego dokumentu.