Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
Dz.U.UE.C.2023.211.9
Akt nienormatywnyPublikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
(2023/C 211/05)
INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ
"Gigondas"
PDO-FR-A0143-AM03
Data przekazania informacji:
20.4.2023
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
W rozdziale I pkt IV specyfikacji produktu "Obszar geograficzny i obszar bezpośredniego sąsiedztwa" uzupełniono, nie zmieniając brzmienia, odniesieniem do oficjalnego kodu geograficznego, w którym uznaje się i ustanawia wykaz gmin całego kraju według departamentów. Ta zmiana redakcyjna umożliwia uwzględnienie obszaru geograficznego na podstawie obowiązującej w 2022 r. wersji oficjalnego kodu geograficznego redagowanego przez INSEE oraz zapewnienie prawnej definicji obszaru geograficznego.
Jednolity dokument uzupełniono o to odniesienie w punkcie "obszar geograficzny", jak również w punkcie "wymogi dodatkowe - obszar bezpośredniego sąsiedztwa".
Nazwę rozszerzono o produkcję win białych w oparciu o odmiany winorośli już obecne w specyfikacji produktu dla odmian białych przewidzianych do produkcji win czerwonych i różowych. Z różnych tekstów dotyczących historii Gigondas i archiwów wynika, że plantatorzy winorośli zawsze produkowali wina białe.
Opis produkowanego wina i warunki produkcji dodano do specyfikacji produktu i do jednolitego dokumentu.
Uzupełniono następujące punkty specyfikacji produktu:
odmiany clairette blanc B, bourboulenc B, clairette Rose Rs, grenache blanc B, grenache Gris, marsanne B, pique- poul blanc B, roussanne B uwzględniono też w pkt "Winne odmiany winorośli" jednolitego dokumentu;
odmiany viognier B, ugni blanc B uwzględniono też w pkt "Odmiany drugorzędne" jednolitego dokumentu;
Zmieniono pkt VI ppkt 1 specyfikacji produktu "Prowadzenie winnicy", aby uzupełnić zasady przycinania i umożliwić przycinanie w formie jednoramiennego lub dwuramiennego sznura Guyota w przypadku odmian syrah i viognier.
Przepisy te uwzględniono też w pkt "Praktyki winiarskie" jednolitego dokumentu.
W rozdziale I pkt V specyfikacji produktu "Odmiany winorośli" odmianę cinsaut przeniesiono z wykazu odmian drugorzędnych do wykazu głównych odmian winorośli. Producenci uważają tę odmianę za interesującą, ponieważ nadaje ona winom interesującą delikatność i lekkość bez zmiany ich profilu organoleptycznego. Zmianę tę uwzględniono też w pkt "Winne odmiany winorośli" jednolitego dokumentu.
Zmieniono rozdział I pkt IX ppkt 1 specyfikacji produktu "Zasady asamblażu", ponieważ stowarzyszenie producentów pragnie zwiększyć udział innych odmian w winach czerwonych i różowych zmniejszając udział odmiany grenache do minimum 50 %.
Udział odmiany clairette blanc w winach białych ustalono na co najmniej 70 %. Uściślenia te uwzględniono też w pkt "Opis wina lub win" jednolitego dokumentu.
Wartość ta umożliwia lepszą identyfikację końca fermentacji jabłkowo-mlekowej. Została ona określona w rozdziale I pkt IX "Przetwarzanie i przetwarzanie" specyfikacji produktu i zmieniona w pkt "Opis win czerwonych" jednolitego dokumentu.
Zmieniono rozdział I pkt IX ppkt 2 specyfikacji produktu "Przepisy dotyczące poszczególnych produktów" w celu usunięcia terminów leżakowania wyznaczonych na 1 stycznia po zbiorach w przypadku win różowych i 15 stycznia w przypadku win czerwonych. Grupa producentów pragnie znieść wymóg leżakowania, który nie jest uzasadniony w przypadku produkcji win objętych nazwą pochodzenia, aby uniknąć dyskryminacji w zależności od wprowadzającego do obrotu. Przedmiotowa zmiana nie ma wpływu na jednolity dokument.
Rozdział I pkt IX ppkt 5 specyfikacji produktu "Przepisy dotyczące przepływu produktów i wprowadzania do obrotu z przeznaczeniem dla konsumenta" określa datę wprowadzenia do obrotu na 15 stycznia po zbiorach w odniesieniu do win różowych i 31 stycznia w odniesieniu do win czerwonych. Ponieważ zniesiono obowiązek leżakowania, grupa producentów pragnie przesunąć datę wprowadzania do obrotu z przeznaczeniem dla konsumenta win różowych na 15 grudnia, utrzymując jednocześnie datę wprowadzania do obrotu win czerwonych. Przedmiotowa zmiana nie ma wpływu na jednolity dokument.
W rozdziale II pkt I specyfikacji produktu "Wymogi dotyczące deklaracji" wprowadzono następujące zmiany:
Zmiany te nie mają wpływu na jednolity dokument.
JEDNOLITY DOKUMENT
Gigondas
ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
KRÓTKI OPIS
Naturalna objętościowa zawartość alkoholu w tych winach wynosi co najmniej 12,5 %.
Na etapie pakowania: - zawartość cukrów fermentacyjnych (glukozy i fruktozy) nie przekracza 3 gramów na litr,
Pozostałe kryteria analityczne są zgodne z przepisami unijnymi.
Wina czerwone i różowe wytwarzane są głównie z odmian grenache N, syrah N et mourvedre N. Udział grenache N w winach wynosi co najmniej 50 %.
Odmiana grenache N wnosi do kupaży taniny i krągłość. Dodawana w umiarkowanych ilościach, przy poszanowaniu charakteru wina, odmiana syrah N zwiększa intensywność barwy i aromatu oraz zdolność dojrzewania. Odmiana mourvedre N ze względu na swoje silne działanie przeciwutleniające jest idealnym uzupełnieniem odmiany grenache N, gdyż zwiększa złożoność aromatów, wnosi korzenne nuty i doskonale nadaje się do przechowywania w drewnianych beczkach. Wino różowe stanowi bardzo niewielką część produkcji, niemniej zasługuje na zainteresowanie, zwłaszcza jeśli chodzi o nasycenie w smaku. Jego barwa jest zdecydowana, różowa z fioletowymi refleksami. Jego aromat wyróżnia się bukietem migdałów i gotowanych drobnych owoców. Jego smak ma jednocześnie mocny i zrównoważony charakter.
Ogólne właściwości analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | 14,5 |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): | |
Minimalna kwasowość ogólna | w miliekwiwalentach na litr |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 14,28 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
KRÓTKI OPIS
Naturalna objętościowa zawartość alkoholu w tych winach wynosi co najmniej 12,5 %.
Na etapie pakowania:
Pozostałe kryteria analityczne są zgodne z przepisami unijnymi.
Wina czerwone i różowe wytwarzane są głównie z odmian grenache N, syrah N et mourvedre N. Udział grenache N w winach wynosi co najmniej 50 %.
Odmiana grenache N wnosi do kupaży taniny i krągłość. Dodawana w umiarkowanych ilościach, przy poszanowaniu charakteru wina, odmiana syrah N zwiększa intensywność barwy i aromatu oraz zdolność dojrzewania. Odmiana mourvedre N ze względu na swoje silne działanie przeciwutleniające jest idealnym uzupełnieniem odmiany grenache N, gdyż zwiększa złożoność aromatów, wnosi korzenne nuty i doskonale nadaje się do przechowywania w drewnianych beczkach. Wino czerwone to wino zyskujące z wiekiem na jakości, o barwie od rubinowej do ciemnego owocu granatu. Ma ono solidną strukturę i jest pełne. Kiedy jest młode jego bukiet wyróżnia się nutami bardzo dojrzałych czerwonych i czarnych owoców, natomiast z czasem nabiera bardziej nieokrzesanych akcentów runa leśnego i trufli.
Ogólne właściwości analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | 14,5 |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): | |
Minimalna kwasowość ogólna | w miliekwiwalentach na litr |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 17,30 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
KRÓTKI OPIS
Naturalna objętościowa zawartość alkoholu w winach białych wynosi co najmniej 12 %.
Zawartość cukrów fermentacyjnych (glukozy i fruktozy) nie przekracza 3 gramów na litr.
Pozostałe kryteria analityczne są zgodne z przepisami unijnymi.
Wina białe są produkowane z winogron lub win należących w co najmniej 70 % do odmiany clairette blanc.
Wina białe są produkowane w trzech sektorach, nadającymi im mineralny i zrównoważony charakter oraz połyskliwą szatę i bladą barwę z zielonymi refleksjami, które w wyniku dojrzewania mogą przybierać nieco intensywniejsze i złociste nuty.
Na wyżej położonych działkach odmiany białe, głównie clairette, zyskują na powolnym dojrzewaniu, ujawniając dzięki niemu świeżość. Mineralność ujawnia się dzięki wapiennemu substratowi. Połączenie tych dwóch elementów nadaje winom wyjątkową lekkość.
Na stożkach koluwialnych białe odmiany winorośli zyskują nieco gęstszą substancję, wykazując jednocześnie obecność wapienia, który występuje w całym Gigondas.
Na piaskach z epoki miocenu odmiany białe, w szczególności clairette, charakteryzują się zasoleniem i złożonością aromatyczną.
Ogólne cechy analityczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | 14,5 |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): | |
Minimalna kwasowość ogólna | |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 17,30 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
Praktyka uprawy
Szczególne praktyki enologiczne
Poza wymienionymi powyżej zakazami w praktykach enologicznych towarzyszących produkcji wina należy przestrzegać wymogów obowiązujących na poziomie unijnym oraz zawartych w kodeksie rolnictwa i rybołówstwa morskiego.
40 hektolitrów z hektara
44 hektolitry z hektara
Zbiór winogron, winifikacja, produkcja wina i jego dojrzewanie odbywają się na obszarze gminy Gigondas w departamencie Vaucluse, zgodnie z oficjalnym kodem geograficznym z 2022 r.
Bourboulenc B - Doucillon blanc
Cinsaut N - Cinsault
Clairette B
Clairette rose Rs
Grenache N
Grenache blanc B
Grenache gris G
Marsanne B
Mourvèdre N - Monastrell
Piquepoul blanc B
Roussanne B
Syrah N - Shiraz
Położony w południowej części winnic doliny Rodanu i zakwalifikowany do "Cru des Côtes du Rhône" obszar produkcji kontrolowanej nazwy pochodzenia "Gigondas" jest nierozerwalnie związany z wyjątkowym masywem wapiennym Dentelles de Montmirail, którego monumentalne i spektakularne formy są wynikiem erozji. Obszar geograficzny jest ograniczony do gminy Gigondas w departamencie Vaucluse. Winnice są położone na wys. 160-400 m n.p.m., na stanowiskach osłoniętych przed nadmiernym nasłonecznieniem letnim. Rozmieszczenie na stokach chroni je przed mgłami i wiosennymi przymrozkami oraz zapewnia regularne zbiory każdego roku. Klimat obszaru jest typowo prowansalski; silnie skontrastowany między letnimi upałami basenu morza śródziemnego i gwałtownością mistralu. Podobnie jak w całym regionie śródziemnomorskim w okresie równonocy mogą występować ulewy.
Uprawa winorośli jest głównym źródłem dochodów wsi Gigondas u stóp Dentelles de Montmirail od dwóch tysięcy lat. Założenie pierwszych winnic przypisuje się żołnierzom drugiego legionu rzymskiego. W XIX wieku produkcja i renoma win "Gigondas" stale rosły. Renoma ta spowodowała, że wina zgłoszono do objęcia nazwą pochodzenia "Gigondas" już w 1924 r., na podstawie ustawy z 6 maja 1919 r.
"Gigondas" pierwotnie włączono do obszaru geograficznego objętego kontrolowaną nazwą pochodzenia "Côtes du Rhône" (dekret z 19 listopada 1937 r.), ale szybko doceniono jakość i wyjątkowy charakter produkcji tego wina. Nazwa gminy jest zatem naturalnie wiązana, począwszy od 1951 r., z nazwą kontrolowanej nazwy pochodzenia "Côtes du Rhône", a dekretem z dnia 6 stycznia 1971 r. zarejestrowano kontrolowaną nazwę pochodzenia "Gigon- das", uznaną za należącą do rodziny "Crus des Côtes du Rhône".
W 2009 r. winnice zajmowały powierzchnię 1 230 hektarów, a średnia produkcja wynosiła 32 500 hektolitrów.
Produkuje się z nich trzy rodzaje wina: wina czerwone, stanowiące 99 % produkcji, oraz dużo rzadsze wina różowe i białe. 80 % win wytwarzają indywidualni producenci.
"Gigondas", dawniej znany jako jucunditas, co po łacinie oznacza "radość i pogoda ducha", jest bez wątpienia doskonałym miejscem do produkcji win o silnej tożsamości i od dawna docenianej jakości.
Społeczność tej gminy już od dawna umiała wykorzystywać naturalne cechy tego obszaru, doskonale dostosowanego do uprawy winorośli, i uszanować oryginalność surowca, będącą wynikiem praktyk rolniczych.
Winnice wpisują się w krajobraz, który jest nie tylko malowniczy, ale też generuje korzystny mezoklimat. Winnice sadzone są na glebach przepuszczalnych, na obszarze występowania dębów bezszypułkowych i drzew oliwnych, które łagodzą erozję powodowaną spływem powierzchniowym i umożliwiają szybkie osuszanie starannie wybranych działek. Gleby najczęściej łączą gliniastą strukturę sprzyjającą kontroli reżimu wodnego iż dużą zawartością kamieni, co z jednej strony przyczynia się do ich osuszania, a z drugiej strony ma bardzo korzystny wpływ termiczny w fazie dojrzewania winogron. Wysokość na jakiej znajdują się zbocza (160-400 metrów) powoduje, że nie dochodzą tu mgły znad Rodanu, a ich nachylenie (północne i północno-zachodnie) pozwala uniknąć zarówno nadmiernego nasłonecznienia, jak i wiosennych przymrozków.
Klimat w gminie Gigondas umożliwia zatem czerpanie pełnych korzyści z prowansalskiego klimatu, tj. nasłonecznienia i mistralu - zimnego i suchego wiatru, który ogranicza rozwój chorób grzybowych i sprzyja naturalnemu zagęszczeniu gron, bez ponoszenia jego niekorzystnych skutków dzięki osłonie zapewnianej przez łańcuch Dentelles de Montmirail.
Ten zbiór czynników, w połączeniu z pracą i umiejętnościami plantatorów winorośli, wyrażającymi się w szczególności w wyborze odmian winorośli i poszanowaniu zbiorów poprzez wymóg obowiązkowego sortowania, umożliwił od dwóch tysięcy lat uznanie i rozwój renomy, a przede wszystkim zachowanie tożsamości win produkowanych w ramach kontrolowanej nazwy pochodzenia "Gigondas".
Obszar bezpośredniego sąsiedztwa
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym
Opis wymogu:
Obszar bezpośredniego sąsiedztwa, określony na zasadzie odstępstwa w odniesieniu do fermentacji, produkcji i dojrzewania wina, stanowi obszar następujących gmin w departamencie Vaucluse, zgodnie z oficjalnym kodem geograficznym z 2022 r.:
Aubignan, Le Barroux, Beaumes-de-Venise, Beaumont-du-Ventoux, Bédarrides, Bollène, Buisson, Caderousse, Cai- ranne, Camaret-sur-Aigues, Caromb, Carpentras, Châteauneuf-du-Pape, Courthezon, Le Crestet, Entrechaux, Faucon, Jonquières, Lafare, Lagarde-Paréol, Lamotte-du-Rhône, Lapalud, Loriol-du-Comtat, Malaucène, Mazan, Mondragon, Mornas, Orange, Piolenc, Puymeras, Rasteau, Roaix, La Roque-Alric, Sablet, Sainte-Cécile-les-Vignes, Saint-Hippolyte- le-Graveyron, Saint-Léger-du-Ventoux, Saint-Marcellin-lès-Vaison, Saint-Romain-en-Viennois, Saint-Roman-de-Malegarde, Sarrians, Séguret, Sérignan-du-Comtat, Sorgues, Suzette, Travaillan, Uchaux, Vacqueyras, Vaison-la-Romaine, Vedène, Villedieu, Violès, Visan.
Określenia dodatkowe na etykietach
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu:
Link do specyfikacji produktu
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.