Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

Dzienniki UE

Dz.U.UE.C.2021.520.32

Akt nienormatywny
Wersja od: 27 grudnia 2021 r.

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
(2021/C 520/13)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

POWIADOMIENIE O ZMIANIE STANDARDOWEJ W JEDNOLITYM DOKUMENCIE

"Saint-Pourçain"

PDO-FR-A0586-AM03

Data przekazania informacji: 26 października 2021

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

1. Oficjalny kod geograficzny

Gminy obszaru geograficznego zostały zaktualizowane zgodnie z oficjalnym kodem geograficznym.

Granice obszaru geograficznego pozostają niezmienione.

Zmienia się pkt 6 jednolitego dokumentu.

2. Odmiana winorośli

Odmiana sacy B została przeniesiona z kategorii odmiany uzupełniającej do kategorii odmiany głównej. Zmiana ta jest powiązana ze zwiększeniem dopuszczalnej proporcji tej odmiany w procesie mieszania win. Odmiana sacy B jest odmianą lokalną występującą na obszarze objętym nazwą pochodzenia. Zwiększenie proporcji pozwoli na wzmocnienie lokalnej tożsamości win.

Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.

3. Wysokość ulistnienia

W specyfikacji określono, że wysokość ulistnienia na przywiązanych pędach jest mierzona po trymowaniu lub nawijaniu.

Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.

4. Nawadnianie

Dodano możliwość nawadniania działek winorośli. Zmniejszono maksymalne obciążenie działek w odniesieniu do działek nawadnianych.

Zmiana ta nie wymaga zmiany jednolitego dokumentu.

5. Przepisy rolnośrodowiskowe

Do specyfikacji produktu dodano następujące przepisy rolnośrodowiskowe:

Utrzymywanie trwałej okrywy zielonej na obwodzie działek (miedze i obszary na końcach działek, które nie są obsadzone lub nie są uprawiane) jest obowiązkowe. Obowiązek ten nie ma zastosowania w przypadku rekultywacji miedz, zniszczonych w szczególności w wyniku erozji lub nadzwyczajnych zjawisk klimatycznych.

Zmiana ta pozwala w większym stopniu uwzględnić dążenie społeczne do ograniczenia stosowania środków ochrony roślin i lepszego uwzględnienia potrzeb środowiska.

Zmiana ta nie wymaga zmiany jednolitego dokumentu.

6. Praktyki enologiczne

Zakaz możliwości obróbki termicznej winogron został zniesiony.

Celem zniesienia jest umożliwienie lepszej ekstrakcji delikatnych tanin, aby uniknąć w ten sposób uzyskania win zbyt lekkich w niektórych latach, w których warunki zbioru nie są optymalne.

W związku z tym zmienia się odpowiednio pkt 5.1 jednolitego dokumentu.

7. Data wprowadzenia do obrotu między uprawnionymi właścicielami składów

W rozdziale 1 usuwa się pkt IX ppkt 4 lit. b) dotyczący daty wprowadzenia win do obrotu między uprawnionymi właścicielami składów.

Zmiana ta nie powoduje zmian w jednolitym dokumencie.

8. Środki przejściowe

Ze specyfikacji produktu usunięto środki przejściowe, które wygasły.

Zmiana ta nie wymaga zmiany jednolitego dokumentu.

9. Obowiązki w zakresie składania deklaracji

Przeprowadzono przegląd obowiązków w zakresie składania deklaracji i dodano deklarację o rezygnacji z produkcji i deklarację poprzedzającą transakcję i wycofanie, przeformułowano deklarację dotyczącą pakowania i wycofano deklarację dotyczącą odtwarzania miedz oraz deklarację dotyczącą usuwania pączków liściowych i młodych pędów.

Zmiana ta nie wymaga zmiany jednolitego dokumentu.

10. Główne punkty podlegające kontroli

Zmieniono rozdział III w celu uspójnienia treści głównych punktów podlegających kontroli w specyfikacjach produktu z obszaru Val de Loire.

Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.

11. Odniesienie do organu kontrolnego

Brzmienie odniesienia do organu kontrolnego zmieniono w celu ujednolicenia brzmienia z innymi specyfikacjami nazw pochodzenia. Przedmiotowa zmiana ma charakter wyłącznie redakcyjny.

Zmiana ta nie powoduje zmian w jednolitym dokumencie.

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa lub nazwy

Saint-Pouręain

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego:

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3. Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

4. Opis wina lub win

KRÓTKI OPIS

Wina są niemusujące oraz wytrawne, białe, czerwone i różowe.

Minimalna naturalna zawartość alkoholu wynosi 10,5 %.

Na etapie pakowania zawartość cukrów fermentacyjnych (glukozy i fruktozy) nie przekracza 4 g/l w przypadku win białych i różowych oraz nie przekracza 2 g/l w przypadku win czerwonych.

Zawartość kwasu jabłkowego w winach czerwonych przeznaczonych do sprzedaży nie przekracza 0,3 g/l.

Wina czerwone są owocowe (z nutami czereśni, porzeczki itp.), korzenne (z nutami pieprzu, kolendry itp.) i mają finezyjną i delikatną strukturę taniczną; wina różowe są owocowe, ich kolor jest łososiowy. Wina białe są świeże i dynamiczne, z aromatami owoców z białą skórką, owoców egzotycznych, cytrusów itp.).

OGÓLNE CECHY ANALITYCZNE

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna:w miliekwiwalentach na litr
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr):
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr):

5. Praktyki winiarskie

5.1. Szczególne praktyki enologiczne

1. Praktyki enologiczne

Szczególne praktyki enologiczne

Całkowita objętościowa zawartość alkoholu w winach po wzbogacaniu nie przekracza 12,5 %.

Poza wymienionymi powyżej przepisami w praktykach enologicznych towarzyszących produkcji wina należy przestrzegać wymogów obowiązujących na poziomie wspólnotowym oraz zawartych w kodeksie rolnictwa i rybołówstwa morskiego.

2. Ograniczenia

Ograniczenie mające zastosowanie do produkcji wina

Przy produkcji win różowych zabronione jest wykorzystywanie węgla do celów enologicznych - samego lub w mieszankach stosowanych w preparatach.

Zabrania się stosowania zrębków drewna.

3. Praktyki uprawy

Praktyka uprawy

Minimalna gęstość obsady w winnicy wynosi 4 000 roślin na hektar, a odstęp między rzędami winorośli wynosi maksymalnie 2,5 metra.

Odstęp między krzewami w rzędzie wynosi 0,90-1,20 metra.

Cięcia winorośli dokonuje się z zastosowaniem następujących zasad:

- odmiany gamay N i pinot noir N: cięcie mieszane (jedno- lub dwuramienny sznur Guyota, sznur Royat) z maksymalną liczbą 12 oczek na krzew;

- odmiany chardonnay B, sacy B, sauvignon B: cięcie mieszane (jedno- lub dwuramienny sznur Guyota, sznur Royat) z maksymalną liczbą 14 oczek na krzew.

Przywiązywanie pędów jest obowiązkowe. Wysokość ulistnienia musi odpowiadać wymogom zawartym w specyfikacji.

5.2. Maksymalna wydajność

1. 66 hektolitrów z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

Zbiór winogron, ich fermentacja i wytwarzanie wina odbywają się na obszarze następujących gmin w departamencie Allier: Besson, Bransat, Bresnay, Cesset, Chantelle, Chareil-Cintrat, Chatel-de-Neuvre, Chemilly, Contigny, Deneuille- lès-Chantelle, Fleuriel, Fourilles, Louchy-Montfand, Meillard, Monetay-sur-Allier, Montord, Saint-Pouręain-sur-Sioule, Saulcet, Verneuil-en-Bourbonnais (wykaz sporządzono na podstawie oficjalnego kodu geograficznego z 2020 r.).

7. Główne odmiany winorośli

Chardonnay B

Gamay N

Pinot noir N

Sacy B

8. Opis związku lub związków

Uprawa winorośli i zarządzanie winnicami w połączeniu z wiedzą fachową producentów wina wskazują na wyraźny związek między glebami brunatnymi, glebami niezbyt głębokimi i glebami piaszczysto-gliniastymi na żwirowych zboczach i tarasach Val d'Allier i Sioule, charakteryzujących się dobrymi właściwościami termicznymi, umiarkowaną rezerwą wodną i dobrą jakością win:

- wina czerwone są owocowe, korzenne o finezyjnej i delikatnej strukturze tanicznej;

- wina różowe są owocowe, ich kolor jest łososiowy;

- wina białe są świeże i dynamiczne, z dominującymi nutami owocowymi.

Ujście rzeki Allier umożliwiło sprzedaż win w Paryżu, gdzie w 1360 r. dekretem królewskim zaklasyfikowano je do kategorii win kosztownych.

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Mniejsza jednostka geograficzna

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu

Na etykiecie można umieścić nazwę mniejszej jednostki geograficznej, pod warunkiem że:

a) jest to lokalizacja wpisana do ksiąg wieczystych;

b) została ona podana w deklaracji zbiorów.

Nazwa dodatkowa

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu

Czcionka, którą zapisana jest nazwa dodatkowa "Val de Loire", która może uzupełniać nazwę pochodzenia, nie może przekraczać (wysokość i szerokość) dwóch trzecich wielkości czcionki, którą zapisano nazwę pochodzenia.

Link do specyfikacji produktu

http://info.agriculture.gouv.fr/gedei/site/bo-agri/document_administratif-3cec4b5b-5775-46ab-987f-9b17a1a53d41

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.