Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.

Dzienniki UE

Dz.U.UE.C.2021.406.10

Akt nienormatywny
Wersja od: 8 października 2021 r.

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
(2021/C 406/08)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA STANDARDOWEJ ZMIANY ZMIENIAJĄCEJ JEDNOLITY DOKUMENT

"Oltina"

PDO-RO-A0611-AM01

Data przekazania informacji: 8 lipca 2021 r.

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

Korekta nazw gmin na określonym obszarze geograficznym

Zmieniono nazwy gmin wchodzących w skład określonego obszaru geograficznego ChNP "Oltina", ponieważ na etapie sporządzania specyfikacji popełniono błędy w ich zapisie; należy stosować prawidłowe nazwy gmin, tj. Galita i Coslugea, zgodnie z obecną organizacją administracyjną w okręgu Konstanca, w którym się znajdują.

Wprowadzono zmiany w rozdziale III specyfikacji oraz pkt 6 jednolitego dokumentu.

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa lub nazwy

Oltina

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego:

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3. Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

4. Opis wina lub win

Analityczne i organoleptyczne cechy charakterystyczne

Krótki opis tekstowy

Wina białe - barwa słomkowożółta do zielonkawożółtej, o dobrej kwasowości i owocowości - aromaty odpowiednio dojrzałych owoców (jabłka), miodu, orzechów, owoców egzotycznych (banany, ananasy).

Wina różowe - barwa bladoróżowa, na ogół zachowują owocowe aromaty (świeże i niezbyt dojrzałe owoce leśne).

Wina czerwone - barwa od ciemnoczerwonej do intensywnie purpurowoczerwonej, mniej lub bardziej cierpkie, o trawiastym smaku i zapachu, co potęguje ich siłę, bogate w związki fenolowe, dające uczucie pełni; po zakończeniu procesu dojrzewania/leżakowania, charakteryzują się zaokrągloną szorstkością i wyczuwalne są aromaty porzeczek, borówek, papryczki chili (czasem fiołków), ale także owoców leśnych.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne

Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):15
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości):11
Minimalna kwasowość ogólna:3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr):1,2
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr):250

5. Praktyki enologiczne

5.1. Szczególne praktyki enologiczne

1. Praktyki enologiczne

Praktyka uprawy

Zagęszczenie plantacji: minimum 3 500 roślin na hektar

Nawadnianie jest dozwolone jedynie w latach suszy, pod warunkiem zgłoszenia tej praktyki do ONVPV (Krajowego Urzędu ds. Winorośli i Wina), gdy zawartość wody w glebie na głębokości 0-100 cm spada do 50 % AHI (ang. active humidity interval); wymaga się również przestrzegania rozsądnych norm nawadniania (400-600 m3/ha).

5.2. Maksymalna wydajność

1. Odmiany Sauvignon, Feteasca regala, Merlot i Syrah, owoce w pełni dojrzałe podczas zbioru

14 000 kg winogron z hektara

2. Odmiany Riesling italian i Cramposie, owoce w pełni dojrzałe podczas zbioru

13 000 kg winogron z hektara

3. Odmiany Feteasca alba, Chardonnay, Pinot gris, Muscat Ottonel i Burgund mare, owoce w pełni dojrzałe podczas zbioru

12 000 kg winogron z hektara

4. Odmiany Cabernet Sauvignon i Pinot noir, owoce w pełni dojrzałe podczas zbioru

10 000 kg winogron z hektara

5. Odmiana Feteasca neagra, owoce w pełni dojrzałe podczas zbioru

9 000 kg winogron z hektara

6. Odmiany Sauvignon, Feteasca regala, Merlot i Syrah, owoce w pełni dojrzałe podczas zbioru

87 hektolitrów z hektara

7. Odmiany Riesling italian i Cramposie, owoce w pełni dojrzałe podczas zbioru

81 hektolitrów z hektara

8. Odmiany Feteasca alba, Chardonnay, Pinot gris, Muscat Ottonel i Burgund mare, owoce w pełni dojrzałe podczas zbioru

74 hektolitrów z hektara

9. Odmiany Cabernet Sauvignon i Pinot noir, owoce w pełni dojrzałe podczas zbioru

62 hektolitrów z hektara

10. Odmiana Feteascä neagrä, owoce w pełni dojrzałe podczas zbioru

56 hektolitrów z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

Okręg Konstanca:

- gmina Ostrov: wsie Ostrov, Almäläu i Galita;

- gmina Oltina: wsie Oltina, Satul Nou, Räzoarele i Strunga;

- gmina Lipnita: wsie Lipnita, Coslogea i Canlia;

- gmina Aliman: wsie Aliman, Dunäreni, Vlahii i Floriile;

- gmina Ion Corvin: wsie Ion Corvin, Viile, Crángu, Brebeni i Raristea;

- miasto Bäneasa: miasto Bäneasa i wsie Negureni i Fäurei;

- gmina Chirnogeni: - wieś Chirnogeni.

7. Główne odmiany winorośli

Burgund Mare N - Grosser Burgunder, Grossburgunder, Blaufränkisch, Kekfrankos, Frankovka, Limberger

Cabernet Sauvignon N - Petit Vidure, Bourdeos Tinto

Chardonnay B - Gentil Blanc, Pinot Blanc Chardonnay

Crámposie B

Feteascä Albä B - Päsäreascä Albä, Poama Fetei, Mädchentraube, Leanyka, Leanka

Feteascä Neagrä N - Schwarze Mädchentraube, Poama Fetei Neagrä, Päsäreascä Neagrä, Coada Rándunicii

Feteascä regalä B - Königliche Mädchentraube, Königsast, Kiralyleanka, Dänäsanä, Galbenä de Ardeal

Merlot N - Bigney Rouge

Muscat Ottonel B - Muscat Ottonel Blanc

Pinot Gris G - Affumé, Grauer Burgunder, Grauburgunder, Grauer Mönch, Pinot cendré, Pinot Grigio, Ruländer

Pinot Noir N - Blauer Spätburgunder, Burgund mic, Burgunder roter, Klävner, Morillon Noir

Riesling italian B - Olasz Riesling, Olaszriesling, Welschriesling

Sauvignon B - Sauvignon Verde

Syrah N - Shiraz, Petit Syrah

8. Opis związku lub związków

Związek z wyznaczonym obszarem

Winnice znajdują się w południowozachodniej części Dobrudży, w narożniku utworzonym przez Dunaj (Balta Ialo- mitei) i granicę z Bułgarią - przecina północny równoleżnik 44°10". Pojedyncze winnice są zgrupowane w następujących ośrodkach: Ostrov, Bäneasa, Oltina i Aliman.

Rzeźba terenu stanowi element struktury płytowej Oltina, znajduje się na wysokości 130-200 m n.p.m. i jest poprzecinana głębokimi dolinami, których zbocza nachylone są pod kątem 10-30°. Należy zauważyć, że większość plantacji winorośli znajduje się na niższym poziomie, a w szczególności na zboczach nad brzegiem Dunaju i w dolinach, przez który przepływają potoki będące jego dopływami. Na takich zboczach, które charakteryzują się ekspozycją północną, północnowschodnią i północnozachodnią, często formują się tarasy.

Pod wpływem prądów powietrza wytwarza się łagodny, wiosenny mikroklimat, który zapewnia wczesne dojrzewanie winogron na etapach I i II oraz powolne dojrzewanie odmian późnych.

Ponadto wody podziemne charakteryzują się zmniejszonym i przerwanym natężeniem przepływu lub są zablokowane na znacznych głębokościach. Dunaj i cechy charakterystyczne tego obszaru tworzą mikroklimat, który zapewnia winorośli korzystną wilgotność, ciepło i światło.

Klimat jest specyficzny dla całego regionu i ma charakter wysoce kontynentalny pod względem temperatur i opadów. Tm [średnia temperatura] = 11 °C (-1 °C w styczniu, +22 °C w lipcu); Pm [średnie opady] = 450-500 mm (przy ewa- potranspiracji na poziomie 650-700 mm); korzystne zasoby heliotermalne: całkowite promieniowanie słoneczne - 128 kcal/cm2, nasłonecznienie - 2 200-2 300 godzin; suma temperatur dodatnich: 4 100-4 200 °C rocznie. Okres bez przymrozków wynosi 204 dni. Wilgotność względna oscyluje na poziomie 64-80 %. Najniższa temperatura występuje w styczniu: -30 °C, a najwyższa w sierpniu: około +40 °C.

Średnie miesięczne nasłonecznienie w okresie wegetacyjnym wynosi 187-315 godzin. Średnia miesięczna temperatura powietrza w okresie wegetacyjnym utrzymuje się w zakresie 10,7-22 °C. Rzeźba terenu

Rzeźba terenu, na którym uprawia się winorośl, obejmuje wzgórza z pagórkowatymi międzyrzeczami, rozciągającymi się na wysokości 100-200 m n.p.m. Dzięki temu - ze względu na temperatury panujące zimą - możliwa jest uprawa winorośli w systemie bez osłon lub przy użyciu wysokich, półkrzewiastych form z zapasem latorośli u podstawy pnia.

Gleby strefowe to czarne ziemie właściwe płaskowyżu (brunatne czarnoziemy, czarnoziemy typowe, czarnoziemy poziomu kambik i płowoziemy, gleby szare), natomiast gleby niestrefowe na silnie erodowanych stokach to regosole i gleby erozyjne.

W górnej części płaskowyżu Dobrudży w tym sektorze podłoże geologiczne stanowi gruba warstwa lessu (30-40 m) pokrywająca ułożone naprzemiennie warstwy piaskowca, wapienia i piasków powstałych w trzeciorzędzie.

Położenie, dzięki któremu winorośla są wystawione na działanie korzystnych warunków klimatycznych, dobra ekspozycja - orientacja północna lub południowa większości rzędów - oraz gleby wapienne bogate w tlenki żelaza sprawiają, że wina otrzymane z winnych odmian winorośli mają szczególne cechy strukturalne, dają szczególne wrażenia smakowe i zapachowe oraz charakteryzują się żywą paletą barw. Wina białe mają barwę od wyraźnie słomkowożółtej do żółtej i żółtozielonej, natomiast wina czerwone - barwę od ciemnoczerwonej do intensywnie purpurowoczerwo- nej.

Nowe, kontrolowane technologie produkcji wina pozwalają podkreślić jego aromatyczną złożoność i owocowość.

Produkcja mieści się w granicach umożliwiających uzyskanie win gatunkowych dzięki położeniu na południu okręgu Konstanca, gdzie intensywność i czas nasłonecznienia, temperatura, opady i gleby wapienne bogate w tlenki żelaza sprzyjają produkcji win o uporządkowanej strukturze, bogatych w elementy o pierwszorzędnym znaczeniu dla win o kontrolowanej nazwie pochodzenia (zawartość cukru, suchy ekstrakt, kwasowość, związki aromatyczne, związki fenolowe itp.).

Rzeźba terenu ma ogromne znaczenie dla jakości białych i czerwonych winogron, a wschodnia ekspozycja zboczy jest korzystna, zwłaszcza w środkowej części obszaru - przy spokojnych warunkach atmosferycznych zapewnia to powolną cyrkulację powietrza na stokach. Winogrona uprawiane na zboczach zawierają więcej pigmentów antocyja- nowych niż winogrona uprawiane na płaskim terenie.

Klimat wyraźnie kontynentalny sprzyja winom czerwonym przez zwiększenie ilości energii pochodzącej z promieniowania dostarczanej przez formy rzeźby terenu, zwiększenie respiracji, zmniejszenie zawartości kwasów organicznych w winogronach i zapewnienie odpowiedniej kwasowości winogron na etapie dojrzałości technologicznej.

Otrzymane wina są wyraziste w smaku, często zawierają cukier resztkowy, nadają się do leżakowania i często przekraczają próg 12 % obj. alkoholu.

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Warunki w zakresie wprowadzania do obrotu

Ramy prawne

określone w przepisach krajowych

Rodzaj dodatkowego warunku

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu

brak dodatkowych przepisów.

Link do specyfikacji produktu

https://www.onvpv.ro/sites/default/files/caiet_sarcini_doc_oltina_modif_cf_cererii467_21.02.2019_no_track_changes.pdf

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.