Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

Dzienniki UE

Dz.U.UE.C.2021.448.8

Akt nienormatywny
Wersja od: 5 listopada 2021 r.

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
(2021/C 448/06)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1

PRZEKAZANIE INFORMACJI O ZMIANIE STANDARDOWEJ ZMIENIAJĄCEJ JEDNOLITY DOKUMENT

"Malta"

PDO-MT-A1630-AM01

Data przekazania informacji: 5 października 2021

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

Niewielkie zmiany dotyczące dozwolonych odmian winorośli i innych praktyk enologicznych. Wszystkie te zmiany były wnioskowane przez lokalnych producentów wina.

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa lub nazwy

Malta

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3. Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

4. Wino musujące

15. Wino z suszonych winogron

16. Wino z przejrzałych winogron

4. Opis wina lub win

KRÓTKI OPIS TEKSTOWY

Proponuje się zastąpienie wszystkich odniesień do "Ogłoszenia prawnego 416 z 2007 r." sformułowaniem "S.L 436.07".

OGÓLNE ANALITYCZNE CECHY CHARAKTERYSTYCZNE

Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)

-

Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)

-

Minimalna kwasowość ogólna

-

Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)

-

Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

-

5. Praktyki enologiczne

5.1. Szczególne praktyki enologiczne

1. Passito

Szczególne praktyki enologiczne

Termin "Passito". Może być on stosowany wyłącznie w odniesieniu do win, których 100 % jest otrzymywanych z winogron, które zostały poddane procesowi suszenia, w całości lub w części, na roślinie lub po zbiorach, w wyniku czego stężenie cukrów winogronowych osiągnęło minimalną naturalną potencjalną zawartość alkoholu 18,0 % obj. i których minimalna rzeczywista zawartość alkoholu wynosi 12,0 % obj.

2. Imqadded

Szczególne praktyki enologiczne

Termin "Imqadded". Może być on stosowany wyłącznie w odniesieniu do win, których 100 % jest otrzymywanych z winogron, które zostały poddane procesowi suszenia, w całości lub w części, na roślinie lub po zbiorach, w wyniku czego stężenie cukrów winogronowych osiągnęło minimalną naturalną potencjalną zawartość alkoholu 14,0 % obj. i których minimalna rzeczywista zawartość alkoholu wynosi 12,5 % obj.

3. Riżerva

Szczególne praktyki enologiczne

Wina białe z oznaczeniem DOK "Riżerva" muszą mieć minimalną naturalną zawartość alkoholu 12,0 % obj. i minimalną całkowitą zawartość alkoholu wynoszącą 12,0 % obj.; wina czerwone z oznaczeniem DOK "Riżerva" muszą mieć minimalną naturalną zawartość alkoholu 12,5 % obj. i minimalną całkowitą zawartość alkoholu wynoszącą 12,5 % obj. Oba rodzaje win muszą leżakować przez co najmniej sześć miesięcy w butelce przed dopuszczeniem do obrotu i nie mogą być sprzedawane przed upływem dwudziestu czterech miesięcy liczonych od dnia 1 września danego rocznika. Wina czerwone muszą dojrzewać przez co najmniej dwanaście miesięcy w dębowych beczkach, zanim rozpoczną sześciomiesięczne leżakowanie w butelce. Jeżeli na etykiecie wina umieszczono oznaczenie "Riżerva", obowiązkowe jest również podanie tam rocznika.

Oznaczenie "Riżerva" można zastąpić określeniem "Reserve".

4. Gellewża

Ograniczenie mające zastosowanie do produkcji wina

Minimalną naturalną zawartość alkoholu (% obj.) wina Gellewża należy zmienić z 10,5 % na 10,0 %.

5. Girgentina

Ograniczenie mające zastosowanie do produkcji wina

Minimalną naturalną zawartość alkoholu (% obj.) wina Girgentina należy zmienić z 10,5 % na 10,0 %.

5.2. Maksymalna wydajność

1. Malbec

12 000 kilogramów winogron z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

Regionem produkcji jest wyspa Malta. Winorośl uprawia się na większości obszarów, od wybrzeża po środek wyspy, a ich koncentracja jest większa na północy i na zachodzie.

7. główne odmiany winorośli

Cabernet franc

Cabernet sauvignon

Carignan

Carmenere

Chardonnay

Chenin blanc

Gellewza

Girgentina

Graciano

Grenache

Inzolia

Lambrusco

Malbec

Merlot

Montepulciano

Moscato D'Alessandria

Moscato bianco

Moscato giallo

Mourvedre

Negroamaro

Nero D'Avola

Petit Verdot

Pinot bianco

Pinot noir

Primitivo

Sangiovese

Sauvignon blanc

Syrah

Tempranillo

Trebbiano

Vermentino

Viognier

8. Opis związku lub związków

W niniejszej sekcji nie wprowadza się żadnych zmian.

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Ramy prawne:

określone w przepisach krajowych

Rodzaj wymogów dodatkowych:

pakowanie na wyznaczonym obszarze geograficznym

Opis wymogu

Winom, które posiadają certyfikat zgodności z ChNP, przypisuje się banderole posiadające numer kontrolny. Banderole te są wydawane przez Jednostkę ds. Winiarstwa i Enologii. Numer kontrolny jest obowiązkowy i składa się z trzech liter i numeru seryjnego. Pierwsze dwie litery - MT - wskazują Maltę jako kraj pochodzenia, natomiast trzecia litera oznacza partię banderoli. W celu wprowadzenia do obrotu wina objęte ChNP muszą posiadać banderolę wydaną przez Jednostkę ds. Winiarstwa i Enologii.

Link do specyfikacji produktu

https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/food-safety-and-quality/certification/quality-labels/geographical-indications-register/details/EUGI00000007621

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.