Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.
Dz.U.UE.C.2020.437.52
Akt nienormatywnyPublikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2
i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
(Dz.U.UE C z dnia 18 grudnia 2020 r.)
Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .
INFORMACJA DOTYCZĄCA STANDARDOWEJ ZMIANY ZMIENIAJĄCEJ JEDNOLITY DOKUMENT
"MONTLOUIS-SUR-LOIRE"
PDO-FR-A0169-AM01
Data przekazania informacji:
7.10.2020
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
Dodano odniesienie do oficjalnego kodu geograficznego (fr. code officiel géographique) dla obszaru geograficznego i obszaru bezpośredniego sąsiedztwa. Rzeczone uzupełnienie nie zmienia tych dwóch obszarów.
W związku z tym zmieniono pkt 1.6 i 1.9 jednolitego dokumentu.
Gęstość nasadzeń wzrosła z 6 000 do 6 250 roślin na hektar. W rezultacie minimalna odległość między rzędami została zmniejszona do 0,80 m. Wzrost gęstości obsady w winnicy zmierza w kierunku poprawy jakości produkowanych w niej win.
W związku z tym zmieniono pkt 1.5 jednolitego dokumentu.
Zasady przycinania zostały zmienione, aby umożliwić plantatorom winorośli większą elastyczność w ewentualnym dostosowywaniu się do zagrożeń klimatycznych, które powtarzają się coraz częściej (późnowiosenne przymrozki itp.). Odtąd mają następujące brzmienie:
"– W przypadku winorośli przycinanych techniką cięcia krótkiego (w formie wachlarza lub sznura skośnego Royat) liczba oczek pozostawianych po przycięciu nie może przekraczać średnio 85 800 oczek na hektar i 13 oczek na roślinę, przy czym maksymalna liczba oczek na roślinę wynosi 15, gdzie każdy czop ma maksymalnie 3 oczka.
– W przypadku winorośli przycinanych techniką cięcia długiego liczba oczek pozostawianych po przycięciu nie może przekraczać średnio 72 600 oczek na hektar i 11 oczek na roślinę, przy czym maksymalna liczba oczek na roślinę wynosi 13".
W związku z tym zmieniono pkt 1.5 jednolitego dokumentu.
Długie łozy winorośli ciętej metodą Guyota muszą odtąd być przymocowane do drutu nośnego.
Zmiana ta nie pociąga za sobą żadnych zmian w jednolitym dokumencie.
Dodaje się następujący przepis:
"– Utrzymywanie trwałej okrywy zielonej na obwodzie działek (obszary na końcach rzędów i między działkami, które nie są obsadzone lub nie są uprawiane) jest obowiązkowe. Obowiązek ten nie ma zastosowania w przypadku rekultywacji miedz, zniszczonych w szczególności w wyniku erozji lub nadzwyczajnych zjawisk klimatycznych.
– Na co najmniej 40 % powierzchni znajdującej się między rzędami kontrolę roślinności zasianej lub dziko rosnącej zapewnia się za pomocą środków mechanicznych lub fizycznych".
Zmiana ta towarzyszy obecnemu rozwojowi praktyk podmiotów gospodarczych w kierunku rolnictwa ekologicznego w całym regionie winiarskim. Odzwierciedla rosnące zainteresowanie problematyką ochrony środowiska w stosowanych technikach. Sprzyjanie obecności pokrywy roślinnej prowadzi do ograniczenia stosowania chemicznych środków chwastobójczych. Ograniczenie stosowania herbicydów powinno wzmocnić ochronę gleb wykorzystywanych do uprawy winorośli i zachować ich naturalne właściwości (żyzność, różnorodność biologiczną i samooczyszczanie), co przyczyni się do poprawy jakości i autentyczności win oraz wzmocni lokalny charakter produktu - fr. terroir.
Zmiana ta nie pociąga za sobą żadnych zmian w jednolitym dokumencie.
W rozdziale I pkt VII ppkt 1 usuwa się zdanie: "Datę rozpoczęcia zbiorów ustala się zgodnie z przepisami art. D. 64424 kodeksu rolnictwa i rybołówstwa morskiego".
Ustalanie daty rozpoczęcia zbiorów nie jest już konieczne, ponieważ podmioty gospodarcze dysponują szerokim wachlarzem narzędzi umożliwiających dokładną ocenę dojrzałości winogron. Każdy podmiot dysponuje szeregiem zasad i wyposażeniem - zarówno indywidualnie, jak i zbiorowo - które umożliwiają dokładne określenie optymalnej daty rozpoczęcia zbiorów na każdej działce w zależności od celów produkcji.
Przedmiotowa zmiana nie dotyczy jednolitego dokumentu.
Zmiana ta nie pociąga za sobą żadnych zmian w jednolitym dokumencie.
Dodaje się następujące przepisy:
"– W przypadku gdy zbiór odbywa się mechanicznie, czas między transportem zebranych winogron a rozpoczęciem cyklu tłoczenia nie może przekraczać dwóch godzin.
– W przypadku ręcznego zbioru czas między transportem zebranych winogron a rozpoczęciem cyklu tłoczenia nie może przekraczać dwudziestu czterech godzin.
– Sprzęt do zbiorów należy myć co najmniej raz dziennie".
Celem tych przepisów jest zapewnienie jak najlepszej jakości sanitarnej winogron.
Zmiana ta nie pociąga za sobą żadnych zmian w jednolitym dokumencie.
Specyfikacja produktu została zmieniona w celu uwzględnienia warunków produkcji win musujących z pojedynczej fermentacji. Uwzględnienie to zmienia specyfikację w następujących punktach:
Zbiory
"- Wina musujące wytwarzane w drodze pojedynczej fermentacji uzyskuje się z winogron zbieranych ręcznie i transportowanych w całości do prasy w pojemnikach lub zbiornikach niesamowyładowczych z przenośnikiem śrubowym lub z pompą".
Dojrzałość winogron
Minimalna naturalna objętościowa zawartość alkoholu
Wydajność
Maksymalna wydajność
Tłoczenie
Normy analityczne
Praktyki enologiczne
Zabronione wyposażenie
Produkcja
Pakowanie
Etykietowanie
Rejestr
Każdy podmiot zbierający winogrona prowadzi aktualny rejestr działek, na których zebrano winogrona przeznaczone do produkcji win musujących produkowanych w drodze pojedynczej fermentacji, w którym podaje się dla poszczególnych działek:
Podmiot gospodarczy przesyła ten rejestr do organu ds. ochrony i zarządzania najpóźniej do dnia 1 listopada następującego po zbiorach.
W związku z tym zmieniono pkt 1.4, 1.5, 1.8 i 1.9 jednolitego dokumentu.
Minimalną zawartość cukru w winogronach zwiększa się o 8 gramów na litr moszczu w przypadku win niemusują- cych w celu zapewnienia optymalnej dojrzałości. W rezultacie naturalna objętościowa zawartość alkoholu w winach niemusujących wzrasta z 10,5 % do 11 %.
Zmiana ta nie pociąga za sobą żadnych zmian w jednolitym dokumencie.
Maksymalną wydajność win niemusujących, win musujących i win półmusujących zmniejsza się o 3 hl/ha. Zmiana ta jest następstwem zmiany zasad przycinania i ma na celu uniknięcie zbyt dużych zmian w plonach.
W związku z tym zmieniono pkt 1.5 jednolitego dokumentu.
Dodaje się rozdział dotyczący tłoczenia:
"– Sprzęt do odbioru i tłoczenia należy myć co najmniej raz dziennie,
– Maceracji przedfermentacyjnej dokonuje się w hermetycznych pojemnikach".
Celem tego przepisu jest zagwarantowanie, że jakość zebranych winogron nie ulegnie pogorszeniu.
Zmiana ta nie pociąga za sobą żadnych zmian w jednolitym dokumencie.
Maksymalna zawartość cukrów fermentacyjnych przy której można stosować określenie "wytrawne" dla win niemusu- jących zostaje zmniejszona z 8 do 5 gramów cukrów na litr.
W związku z tym zmieniono pkt 1.9 jednolitego dokumentu.
Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu po wzbogaceniu win niemusujących została obniżona do 13 % w celu ograniczenia możliwości wzbogacania.
W związku z tym zmieniono pkt 1.5 jednolitego dokumentu.
Aby umożliwić tłoczenie winogron bez pogorszenia ich jakości, w specyfikacji produktu wprowadzono zakaz stosowania:
Zmiana ta nie pociąga za sobą żadnych zmian w jednolitym dokumencie.
W celu przeprowadzenia prac w piwnicach w dobrych warunkach w specyfikacji zwiększono minimalną pojemność posiadanych w winnicy kadzi fermentacyjnych poprzez zwiększenie współczynnika z 1 do 1,5-krotności średniej ilości wina - objętego kontrolowaną nazwą pochodzenia - wyprodukowanego w ostatnich pięciu latach.
Zmiana ta nie pociąga za sobą żadnych zmian w jednolitym dokumencie.
Data rozlewania do butelek w przypadku szampanizacji w drodze drugiej fermentacji zostaje przyspieszona o miesiąc w celu uwzględnienia coraz wcześniejszych zbiorów.
Zmiana ta nie pociąga za sobą żadnych zmian w jednolitym dokumencie.
Wraz z uznaniem win musujących z pojedynczej fermentacji uściśla się, że przepis dotyczący wprowadzania do obrotu w butelkach o pojemności nieprzekraczającej 37,5 cl lub większej niż 150 cl jest zastrzeżony dla win musujących i półmusujących otrzymywanych w drodze drugiej fermentacji w butelkach.
Zmiana ta nie pociąga za sobą żadnych zmian w jednolitym dokumencie.
Dojrzewanie win niemusujących wydłuża się o półtora miesiąca. Chenin jest odmianą, o której wiadomo, że rozwija ciekawe cechy aromatyczne podczas dojrzewania. W związku z tym termin udostępnienia win konsumentom został przesunięty z 1 lutego na 15 marca.
Dodano najwcześniejszą możliwą datę wprowadzania do obrotu win musujących i półmusujących - 30 września.
Zmiana ta nie pociąga za sobą żadnych zmian w jednolitym dokumencie.
W rozdziale 1 sekcja IX skreśla się pkt 5 lit. b) dotyczący daty wprowadzenia do obrotu win między uprawnionymi właścicielami składów.
Zmiana ta nie pociąga za sobą żadnych zmian w jednolitym dokumencie.
Związek z obszarem geograficznym został zmieniony w odniesieniu do opisu win musujących z pojedynczej fermentacji.
Związek został również zmieniony poprzez usunięcie odniesienia cięcia krótkiego, ze względu na zmiany wprowadzone w warunkach przycinania.
W związku z tym zmieniono pkt 1.8 jednolitego dokumentu.
Środki przejściowe, które wygasły, zostały usunięte ze specyfikacji produktu. Zmiana ta nie pociąga za sobą żadnych zmian w jednolitym dokumencie.
Skreśla się przepis dotyczący prezentacji butelki wina półmusującego.
Zmiana ta nie pociąga za sobą żadnych zmian w jednolitym dokumencie.
Zniesiono obowiązek oznaczania na etykietach wytrawności win niemusujących.
W związku z tym zmieniono pkt 1.9 jednolitego dokumentu.
Dodaje się uprzednią deklarację przeznaczenia działek.
Deklaracja ta pozwala przewidzieć jaki rodzaj produktu, zostanie zgłoszony dla danej działki, aby umożliwić zróżnicowanie postępowania, a także dostosować proces techniczny do docelowej maksymalnej wydajności od momentu przycinania. Umożliwia to również organowi ds. ochrony i zarządzania zarządzanie ilościami wprowadzanymi na rynek w podziale na rodzaje produktów.
Znosi się możliwość składania oświadczenia o wycofaniu.
Zmiana ta nie pociąga za sobą żadnych zmian w jednolitym dokumencie.
Dodaje się rejestr określający, czy winogrona są zbierane ręcznie, czy mechanicznie.
Dodaje się rejestr czyszczenia sprzętu do zbierania, odbioru i tłoczenia.
Skreśla się rejestr opakowań.
Zmiana ta nie pociąga za sobą żadnych zmian w jednolitym dokumencie.
Główne punkty podlegające kontroli zostały poddane przeglądowi w celu uproszczenia metod oceny.
Zmiana ta nie pociąga za sobą żadnych zmian w jednolitym dokumencie.
Zmieniono adres INAO.
Zmiana ta nie pociąga za sobą żadnych zmian w jednolitym dokumencie.
JEDNOLITY DOKUMENT
Montlouis-sur-Loire
ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
1. Wino
5. Gatunkowe wino musujące
8. Wino półmusujące
Wina niemusujące
Naturalna objętościowa zawartość alkoholu w winach niemusujących wynosi co najmniej 11 %.
Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu win niemusujących po wzbogaceniu nie przekracza 13 %. W przypadku win niemusujących objętych określeniem "wytrawne", po zapakowaniu, zawartość cukrów fermentacyjnych (glukozy + fruktozy) nie przekracza 5 gramów na litr, a kwasowość ogólna, wyrażona w gramach kwasu winowego na litr, jest niższa od zawartości cukrów fermentacyjnych (glukozy + fruktozy) maksymalnie o 2 gramy na litr.
Kwasowość lotna, całkowita zawartość dwutlenku siarki i dwutlenku węgla są zgodne z wartościami określonymi w przepisach unijnych.
Młode wina wytrawne niemusujące mają owocowy i kwiatowy aromat, który dzięki procesowi dojrzewania może ustąpić miejsca wyszukanym nutom słodyczy, na przykład miodowym. Jeżeli zawierają cukry fermentacyjne, ich złożoność i potencjał w zakresie przechowywania są na ogół większe. Bardziej ekspansywne nuty owoców egzotycznych lub łagodniejsze suszonych owoców nie są wówczas rzadkością, a z czasem nierzadko ujawniają się nuty prażonych migdałów lub pigwy.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna kwasowość ogólna | |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
Wina musujące i półmusujące
W przypadku wzbogacenia moszczu maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu win musujących lub półmusujących po szampanizacji nie przekracza 13 %.
Kwasowość lotna, kwasowość ogólna, całkowita zawartość dwutlenku siarki i dwutlenku węgla są zgodne z wartościami określonymi w przepisach wspólnotowych dla win musujących i półmusujących.
Wina musujące, z drobną i lekką pianką, często charakteryzują się nutami miąższu białych owoców lub owoców cytrusowych, a także nutami chałki, które z czasem nabierają mocy.
Wina półmusujące charakteryzują się niższą zawartością dwutlenku węgla i dyskretniejszymi bąbelkami, mniej odczuwalnymi dla podniebienia. Te przyjemne wina mają zazwyczaj bardziej winny charakter niż wina musujące.
Wina musujące z pojedynczej fermentacji charakteryzują się eleganckimi i łagodnymi bąbelkami. Zauważalna jest ich wybujałość ze względu na stopień dojrzałości wymagany do wytwarzania. Białe kwiaty i owoce o białym miąższu dopełniają równowagę smakową i aromatyczną tego produktu.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | |
Minimalna kwasowość ogólna | |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
Szczególne praktyki enologiczne
Wina musujące lub półmusujące są produkowane w drodze drugiej fermentacji w butelkach lub, w przypadku win musujących, w drodze pojedynczej fermentacji. W przypadku wzbogacenia moszczu całkowita objętościowa zawartość alkoholu po szampanizacji nie przekracza 13 %. Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu win nie- musujących po wzbogaceniu nie przekracza 13 %.
Poza wymienionymi powyżej zakazami w praktykach enologicznych towarzyszących produkcji wina należy przestrzegać wymogów obowiązujących na poziomie Unii oraz zawartych w kodeksie rolnictwa i rybołówstwa morskiego.
Praktyka uprawy
Wina musujące z pojedynczej fermentacji
Ograniczenie mające zastosowanie do produkcji wina
Szampanizację win musujących wyprodukowanych w drodze pojedynczej fermentacji przeprowadza się w następujących warunkach:
Wina niemusujące
62 hektolitry z hektara
Wina musujące i półmusujące
75 hektolitrów z hektara
Wina musujące produkowane w drodze pojedynczej fermentacji
62 hektolitry z hektara
Zbiór winogron, winifikacja, wytwarzanie i dojrzewanie win niemusujących, zbiór winogron, winifikacja, wytwarzanie, dojrzewanie i pakowanie win musujących i półmusujących odbywają się na terytorium następujących gmin departamentu Indre i Loara (wykaz sporządzony na podstawie oficjalnego kodu geograficznego z 2019 r.): Lussault-sur- Loire, Montlouis-sur-Loire, Saint-Martin-le-Beau.
Chenin B
Związek z obszarem geograficznym
Położona kilka kilometrów na wschód od Tours winnica objęta kontrolowaną nazwą pochodzenia "Montlouis-sur- Loire" znajduje się na płaskowyżu wapiennym tworzącym trójkąt, ograniczony - odpowiednio od północny i południa - dolinami Loary i Cher, a od wschodu masywem puszczy Amboise. Obszar geograficzny ograniczony jest do terytorium 3 gmin.
Rzeźba terenu obszaru geograficznego jest dość pofałdowana, a winnice położone są ok. 55-100 m.n.p.m. Na południowym wschodzie płaskowyż schodzi w kierunku doliny rzeki Cher, tworząc pokryty winoroślą i poprzecinany wyschniętymi dolinami stok. Na zachodzie i na północy płaskowyż, na którym uprawia się winorośl gwałtownie się urywa, zwieńczony klifem o wysokości około trzydzieści metrów, poprzecinanym gdzieniegdzie niewielkimi suchymi żlebami.
Pod względem geologicznym podstawę płaskowyżu stanowią formacje kredowe z turonu (kreda mikowa, żółty wapień - "tuffeau") i senonu (tzw. kreda z Villedieu - "craie de Villedieu", przykrywająca dolinę rzeki Cher), zwieńczone tworami ilasto-krzemionkowymi z senonu (glina krzemienista), gdzieniegdzie z eocenu (skały typu "puddingstone", żwir), a przede wszystkim występuje na nim aluwialny materiał piaskowy z wysokich teras rzecznych, w mniejszym lub większym stopniu zmieszany z piaskami pochodzenia eolicznego.
Działki wyznaczone do zbioru winogron położone są głównie na glebach ilasto-krzemionkowych, czasami gliniasto- wapiennych. Depozyt osadów piaszczystych na powierzchni wzniesień bardzo często prowadzi do dominacji piasku w strukturze podłoża.
Dzięki skrzyżowaniu wpływów oceanicznych i kontynentalnych klimat jest łagodny typu oceanicznego. Loara odgrywa rolę regulatora termicznego, a czasami jesienią i pod koniec sezonu panują doskonałe warunki pogodowe.
W "tuffeau", miękkim materiale kredowym, który jest pierwszą warstwą podłoża płaskowyżu, znajdowały się od czasów rzymskich do XX w. rozległe kamieniołomy podziemne, wykorzystywane potem jako piwnice do winifikacji win niemusujących oraz do produkcji win musujących, leżakowania i magazynowania.
Od XIV do XIX w. winnice produkują wina białe, których jakość i potencjał przechowywania umożliwiają transport Loarą do Nantes, a następnie do krajów Europy Północnej. Są one powszechnie sprzedawane pod nazwą "Vouvray", która odnosi się do najlepszych win białych w regionie Turenii.
W latach 30. XX w. niejednokrotnie odrzucano orzeczeniami sądu wniosek o włączenie "Vouvray" do kontrolowanej nazwy pochodzenia. Plantatorzy winorośli z Lussault-sur-Loire, Montlouis-sur-Loire i Saint-Martin-le-Beau podjęli wówczas starania na rzecz uznania kontrolowanej nazwy pochodzenia, która w 1938 r. została zarejestrowana jako "Montlouis", a którą w 2002 r. zmieniono na "Montlouis-sur-Loire".
W 2008 r. winnica zajmowała 400 hektarów uprawianych przez około pięćdziesięciu plantatorów winorośli. Połowa tego obszaru przeznaczona jest do produkcji win niemusujących (około 6 000 hektolitrów), a druga połowa przeznaczona jest do produkcji win musujących lub półmusujących (około 9 600 hektolitrów).
Opis produktu i związków przyczynowych
Wina niemusujące
Młode wina wytrawne niemusujące mają owocowy i kwiatowy aromat, który dzięki procesowi dojrzewania może ustąpić miejsca wyszukanym nutom słodyczy, na przykład miodowym.
Jeżeli zawierają cukry fermentacyjne, ich złożoność i potencjał w zakresie przechowywania są na ogół większe. Bardziej ekspansywne nuty owoców egzotycznych lub łagodniejsze suszonych owoców nie są wówczas rzadkością, a z czasem nierzadko ujawniają się nuty prażonych migdałów lub pigwy.
Wina musujące
Wina musujące, z drobną i lekką pianką, często charakteryzują się nutami miąższu białych owoców lub owoców cytrusowych, a także nutami chałki, które z czasem nabierają mocy.
Wina półmusujące charakteryzują się niższą zawartością dwutlenku węgla i dyskretniejszymi bąbelkami, mniej odczuwalnymi dla podniebienia. Te przyjemne wina mają zazwyczaj bardziej winny charakter niż wina musujące.
Wina musujące z pojedynczej fermentacji charakteryzują się eleganckimi i łagodnymi bąbelkami. Zauważalna jest ich wybujałość ze względu na stopień dojrzałości wymagany do wytwarzania. Białe kwiaty i owoce o białym miąższu dopełniają równowagę smakową i aromatyczną tego produktu.
Wina niemusujące
Wina pochodzą wyłącznie z odmiany chenin B, odmiany odpornej, a zatem potencjał jest niezwykle zróżnicowany w zależności od rodzaju gleby, w której posadzono winorośl, a ponadto uprawy na obszarze geograficznym objętym kontrolowaną nazwą pochodzenia "Montlouis-sur-Loire" znajdują się blisko wschodniej granicy upraw w dolinie Loary.
Zgodnie ze stosowanymi praktykami, działki rolne wyznaczone do zbioru winogron obejmują jedynie działki, których gleby wykazują odpowiednie właściwości hydrologiczne i termiczne.
Okoliczności te zapewniają odmianie chenin B warunki sprzyjające oryginalnemu i eleganckiemu charakterowi, ale wymagają optymalnego zarządzania rośliną i jej potencjałem produkcyjnym, wyrażającą się zakazem stosowania niektórych klonów i rygorystycznym prowadzeniem uprawy winorośli.
Plantatorzy winorośli z Montlouis dostosowali się do wymogów odmiany chenin B i czerpią z niej korzyści, dywersyfi- kując stosowane techniki i rodzaje produkowanych win. W zależności od lokalizacji, uprawy winorośli i warunków klimatycznych rocznika produkowane wina będą mniej lub bardziej bogate w cukry fermentacyjne. Dojrzewanie win białych zwiększa ich złożoność aromatyczną. Kiedy warunki pogodowe na koniec zbiorów są korzystne, wina określane jako "półsłodkie" lub "słodkie" są produkowane z gron zebranych po podniesieniu zawartości cukru przez podsuszenie na krzakach lub dotkniętych szlachetną pleśnią w wyniku działania Botrytis cinerea.
Wybór działek do uprawy winorośli, dostosowanie praktyk produkcyjnych, a następnie ich stałe stosowanie wprowadzane z czasem przez społeczność producentów wina, to czynniki uzasadniające jakość win "Montlouis-sur-Loire". Ich renoma znajduje odzwierciedlenie w ich niezmiennej obecności w obrocie, który początkowo ułatwiała obecność Loary i Cher". Najprawdopodobniej w wyniku znacznie starszej wymiany handlowej, w XVI i XVII w. wina były transportowane drogą wodną do Nantes, a następnie odsyłane do północnej Flandrii i Niderlandów. Od tego czasu ich renoma stale się umacnia, a w 2010 r. są one wprowadzane do obrotu poza krajem lub eksportowane na cały świat.
Wina musujące
Produkcja win musujących wpisuje się w ten sam kontekst. Zauważając, że wina butelkowane w piwnicach czasami mają tendencję do ponownej w nich fermentacji, producenci z Montlouis chcieli kontrolować i wykorzystywać to zjawisko naturalnego musowania win. Wina oferowane konsumentom jako "półmusujące" powstają w ten sposób od XIX w. Od lat 40. XIX w. podejmowano pierwsze próby wytwarzania win musujących metodą tradycyjną, z wykorzystaniem podstaw rodzącej się enologii. Na przełomie XIX/XX w. nastąpiło przekazanie kompetencji z udziałem specjalistów z Szampanii. Obecność wydrążonych w "tuffeau" piwnic jest zatem czynnikiem sprzyjającym rozwojowi i produkcji tych win, których przechowywanie i obróbka wymagają dużych pomieszczeń o stałych temperaturach. Po 2000 r., dzięki kontroli technicznej winorośli i fermentacji, plantatorzy wznowili produkcję win musujących z pojedynczej fermentacji, która była pierwszą metodą produkcji win musujących. Wina te, otrzymywane z w pełni dojrzałych winogron przy ograniczanych plonach, bez dodatku cukrów podczas przetwarzania, ściśle odzwierciedlają warunki rocznika.
Na podstawie doświadczeń zdobywanych od ponad stulecia producenci win musujących mają obecnie doskonałe umiejętności dotyczące składu swoich cuvées. Dojrzewanie w pozycji leżącej (fr. sur lattes) przez co najmniej 9 miesięcy przyczynia się do rozwoju aromatów przypominających chałkę i złożoności tych win.
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym
Opis wymogu
Obszar bezpośredniego sąsiedztwa, określony w drodze odstępstwa w odniesieniu do win niemusujących, winifikacji i dojrzewania oraz winifikacji, produkcji, dojrzewania i pakowania win musujących i półmusujących, obejmuje terytorium następujących gmin w departamencie Indre i Loara (wykaz sporządzony na podstawie oficjalnego kodu geograficznego z 2019 r.): Amboise, Athée-sur-Cher, Dierre, Larcay, Véretz, La Ville-aux-Dames.
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu
Wina musujące z pojedynczej fermentacji muszą być prezentowane ze wskazaniem rocznika.
Link do specyfikacji produktu
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.