Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.
Dz.U.UE.C.2020.172.11
Akt nienormatywnyPublikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
(Dz.U.UE C z dnia 20 maja 2020 r.)
Niniejszą informację opublikowano zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 z dnia 17 października 2018 r 1 .
INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA STANDARDOWEJ ZMIANY
"Duna-Tisza közi"
Numer referencyjny PGI-HU-A1342-AM02
Data przekazania informacji: 14.2.2020 r.
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
JEDNOLITY DOKUMENT
Duna-Tisza közi
ChOG - chronione oznaczenie geograficzne
Wino białe odmianowe i wino białe typu cuvée
Dynamiczne i świeże wino odmianowe, ze średnim finiszem, o owocowym i kwiatowym aromacie oraz smaku charakterystycznych dla wykorzystywanej odmiany. Wino wytrawne, półwytrawne, półsłodkie lub słodkie.
* Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki odpowiada dopuszczalnym wartościom określonym w przepisach UE.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | 8 |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 4,5 |
Minimalna kwasowość miareczkowa | 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 16,67 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
Wino różowe odmianowe i wino różowe typu cuvée
Lekkie, świeże wino o wyrazistej kwasowości, produkowane z czerwonych winogron, o świeżym, owocowym aromacie i smaku (malina, brzoskwinia, wiśnia, czarna porzeczka, truskawka itp.), a niekiedy o aromacie kwiatowym. Wino wytrawne, półwytrawne, półsłodkie lub słodkie.
* Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki odpowiada dopuszczalnym wartościom określonym w przepisach UE.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | 8 |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 4,5 |
Minimalna kwasowość miareczkowa | 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 13,33 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
Wino odmianowe Siller i wino Siller typu cuvée
Wina odmianowe mają aromat i smak typowe dla wykorzystywanej odmiany i charakteryzują się łagodną kwasowością; wina kupażowane mają charakter odpowiadający proporcjom wykorzystanych odmian; są to wina o pełnym smaku i średniej zawartości tanin. Mogą być wytrawne, półwytrawne, półsłodkie lub słodkie.
* Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki odpowiada dopuszczalnym wartościom określonym w przepisach UE.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | 8 |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 4,5 |
Minimalna kwasowość miareczkowa | 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 20 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
Wino czerwone odmianowe i wino czerwone typu cuvée
Czerwone wina odmianowe mają aromat i smak typowe dla wykorzystywanej odmiany i charakteryzują się łagodną kwasowością; wina kupażowane mają zawartość tanin odpowiadającą proporcjom wykorzystanych odmian oraz aksamitny smak i strukturę; wina te mają aromaty owocowe (wiśnia, malina, orzech włoski, czarna porzeczka itd.), aromaty przypraw (cynamon, wanilia) i czekolady oraz tytoniu; mogą być one wytrawne, półwytrawne, półsłodkie lub słodkie.
* Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki odpowiada dopuszczalnym wartościom określonym w przepisach UE.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | 8 |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 4,5 |
Minimalna kwasowość miareczkowa | 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 20 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
Zasady dotyczące formowania winorośli
Praktyka uprawy
Minimalna zawartość cukrów w winogronach
Praktyka uprawy
Minimalna naturalna zawartość cukrów w winogronach (w węgierskiej skali moszczu [MM°], w temperaturze 17,5 °C):
Minimalna potencjalna zawartość alkoholu w winogronach (w % obj.), w temperaturze 20 °C:
Wino
160 hl/ha
Winogrona do produkcji wina 24 000 kg winogron z hektara
Obszary komitatów Bács-Kiskun, Csongrád Jász-Nagykun-Szolnok i Pest, które w spisie winnic w regionach winiarskich przypisano do klas I i II.
tramini - traminer
syrah - serine noir
syrah - marsanne noir
kadarka - jenei fekete
hamburgi muskotály - muscat de hamburg
pozsonyi fehér - czétényi fehér
kékoportó - portugizer
kövidinka - a dinka crvena
pinot noir - kék rulandi
furmint - zapfner
furmint - posipel
furmint - som
tramini - roter traminer
cabernet franc - carbonet
zalagyöngye
nektár
tramini - savagnin rose
furmint bianco
chardonnay - kereklevelű
medina
aletta
csabagyöngye - perle di csaba
olasz rizling - grasevina
kékfrankos - blaufränkisch
királyleányka - galbena de ardeal
szürkebarát - pinot gris
kunleány
csabagyöngye - pearl of csaba
sauvignon - sauvignon blanc
rozália
ezerfürtű
kékoportó - portugais bleu
kadarka - kadarka negra
tramini - gewürtztraminer
pinot noir - kisburgundi kék
pátria
pinot noir - spätburgunder
zöld veltelíni - zöldveltelíni
kerner
arany sárfehér - huszár szőlő
szürkebarát - pinot grigio
kövidinka - steinschiller
tramini - traminer rosso
gyöngyrizling
pinot noir - pino csernüj
rizlingszilváni - rivaner
tramini - tramin cervené
csabagyöngye - perla di csaba
irsai olivér - irsai
chardonnay - chardonnay blanc
hamburgi muskotály - muszkat gamburgszkij
hárslevelű - garszleveljü
ezerjó - tausendachtgute
királyleányka - erdei sárga
kékoportó - portugalske modré
rajnai rizling - rheinriesling
királyleányka - little princess
bíbor kadarka
hárslevelű - feuilles de tilleul
cabernet franc - gros vidur
királyleányka - königstochter
hamburgi muskotály - muscat de hambourg
ottonel muskotály - muskat ottonel
kadarka - törökszőlő
rajnai rizling - weisser riesling
kövidinka - a ruzsica
pinot blanc - pinot beluj
zengő
hamburgi muskotály - miszket hamburgszki
cabernet sauvignon
pelso
chardonnay - ronci bilé
szürkebarát - grauburgunder
franc - carmenet
kékfrankos - limberger
ezerjó - trummertraube
hamburgi muskotály - moscato d'Amburgo
ezerjó - tausendgute
arany sárfehér - német dinka
olasz rizling - riesling italien
bianca
generosa
pölöskei muskotály
blauburger
syrah - sirac
chardonnay - morillon blanc
zweigelt - blauer zweigeltrebe
pinot noir - blauer burgunder
olasz rizling - olaszrizling
cabernet franc - gros cabernet
odysseus
irsai olivér - zolotisztüj rannüj
kékoportó - modry portugal
alicante boushet
chasselas - weisser gutedel
syrah - blauer syrah
királyleányka - feteasca regale
sauvignon - sovinjon
pinot noir - savagnin noir
pinot noir - pinot cernii
villard blanc
nero
olasz rizling - nemes rizling
pinot blanc - weissburgunder
olasz rizling - taljanska grasevina
viktória gyöngye
pinot noir - pignula
orpheus
sauvignon - sauvignon bianco
duna gyöngye
szürkebarát - auvergans gris
irsai olivér - zolotis
rizlingszilváni - müller thurgau blanc
rizlingszilváni- müller thurgau bijeli
zenit
csillám
ezerjó - korponai
rizlingszilváni - rizvanac
kadarka - negru moale
chasselas - chrupka belia
pinot noir - pinot tinto
turán
irsai olivér - muskat olivér
hárslevelű - lipovina
chasselas - fendant blanc
kadarka - gamza
chasselas - saszla belaja
vértes csillaga
chasselas - fehér gyöngyszőlő
furmint - szigeti
zöld veltelíni - grüner muskateller
zöld veltelíni - grüner veltliner
csabagyöngye - zsemcsug szaba
arany sárfehér - izsáki sárfehér
kékfrankos - moravka
kármin
kékfrankos - blauer lemberger
rajnai rizling - rhine riesling
cabernet franc - cabernet
pannon frankos
kadarka - kadar
ezerjó - szadocsina
chasselas - chasselas doré
cabernet franc - kaberne fran
rajnai rizling - riesling
zweigelt - zweigeltrebe
arany sárfehér - fehér dinka
merlot
olasz rizling - welschrieslig
csabagyöngye - vengerskii muskatnii rannüj
kadarka - szkadarka
királyleányka - königliche mädchentraube
rajnai rizling - johannisberger
pinot noir - rulandski modre
kövidinka - a dinka rossa
syrah - shiraz
rubintos
olasz rizling - risling vlassky
chasselas - fehér fábiánszőlő
szürkebarát - ruländer
cserszegi fűszeres
chasselas - chasselas dorato
ottonel muskotály - muscat ottonel
kékoportó - blauer portugieser
rizlingszilváni - müller thurgau
hárslevelű - lindeblättrige
sauvignon - sauvignon bijeli
zweigelt - rotburger
csabagyöngye - perla czabanska
kadarka - csetereska
pinot blanc - fehér burgundi
kövidinka - a dinka mala
rózsakő
karát
pinot noir - pinot nero
ottonel muskotály - miszket otonel
királyleányka - dánosi leányka
kadarka - fekete budai
pozsonyi fehér - czétényi
kövidinka - a kamena dinka
kékfrankos - blauer limberger
mátrai muskotály
pinot noir - kék burgundi
pinot blanc - pinot bianco
chasselas - chasselas blanc
furmint - moslavac bijeli
ezerjó - kolmreifler
furmint - mosler
rajnai rizling - riesling blanc
refrén
zöld veltelíni - veltlínské zelené
jubileum 75
csabagyöngye - perle von csaba
szürkebarát - graumönch
arany sárfehér - izsáki
zefír
Wino - Opis wyznaczonego obszaru (1)
Obszar objęty chronionym oznaczeniem geograficznym "Duna-Tisza közi" znajduje się w środkowej części Węgier. Leży on w dużej mierze na terenie Niziny Węgierskiej, a jego granice wyznaczają rzeki Dunaj i Cisa, tzw. Międzyrzecze Dunaju i Cisy (regiony Kiskunság, Észak-Bácska, Jászság i Tápióság), oraz części regionu Tiszazug i komitatu Csongrád na wschód od Cisy. Obszar ten połączony jest na północnym zachodzie z niektórymi obszarami produkcji na wyspie Czepel, a na północy - z niektórymi obszarami produkcji na wzgórzach Gödöllő.
O cechach środowiskowych obszaru produkcji decyduje przede wszystkim jego nizinny charakter: większość obszaru położona jest na wysokości poniżej 150 m n.p.m. Jest to płaski teren, gdzie różnica wysokości nie przekracza 10-15 m.
Gleby na obszarze produkcji objętym chronionym oznaczeniem geograficznym "Duna-Tisza közi" są mało zróżnicowane, ponieważ większość obszaru położona jest na wapiennych, piaszczystych glebach. Ukształtowanie się tych piaszczystych gleb przypisuje się głównie Dunajowi, dzięki któremu przez tysiące lat piaszczyste osady odkładały się w Międzyrzeczu Dunaju i Cisy, w miarę jak koryto Dunaju przesuwało się ze wschodu na zachód. Zazwyczaj piaszczyste gleby szybko się nagrzewają, co sprzyja dojrzewaniu winogron.
Z drugiej strony takie gleby zawierają niewiele składników pokarmowych, mają niewielką pojemność wodną oraz niską zawartość minerałów. Warunki klimatyczne na obszarze produkcji determinuje głównie przeważający na Węgrzech klimat kontynentalny charakteryzujący się przede wszystkim gorącymi latami i zimnymi zimami. Połączenie warunków klimatycznych, nizinnego charakteru oraz stosunkowo niewielkiej wysokości nad poziomem morza zwiększa prawdopodobieństwo występowania przymrozków zarówno zimą, wiosną, jak i jesienią. Średnia temperatura wynosi około 10-11 °C. Średnia liczba godzin nasłonecznienia wynosi 2 000 godzin rocznie. Średnia roczna wielkość opadów wynosi 450-500 mm.
Ze względu na swój rozmiar geograficzny obszar produkcji ma bogatą tradycję uprawy winorośli i produkcji wina. Niektóre tradycje związane są z rozwojem przemysłu w średniowieczu, w następstwie którego ponownie zaczęto wykorzystywać (stabilizacja) porzucone piaszczyste obszary po okupacji osmańskiej. Ponieważ piasek okazał się odporny na filokserę, epidemia nie tylko nie dotknęła uprawy winorośli, ale także w dużej mierze przyczyniła się do zwiększenia jej roli na przedmiotowym obszarze.
Wpływ czynnika ludzkiego na obszarze produkcji można zaobserwować w następujących dziedzinach:
Wino - Opis wyznaczonego obszaru (2)
Wina szybko dojrzewają i są raczej lekkie oraz mają łagodniejszy charakter ze względu na stosunkowo niską zawartość kwasu. Niektóre roczniki mają wysoką zawartość alkoholu.
Wina białe i różowe mają intensywny aromat i bogaty smak. Wina Siller i wina czerwone są, ogólnie rzecz biorąc, owocowe i stosunkowo lekkie, ich barwa jest mniej głęboka, a ich taniny szybko się kształtują.
Zawartość minerałów w tych winach jest niższa, którą to cechę przypisuje się piaszczystej glebie.
Środowisko ekologiczne, w szczególności piaszczysta gleba, ma istotny wpływ na cechy win. Wina z obszaru produkcji są zasadniczo określane jako wina o krótkim okresie dojrzewania nadające się do spożycia, gdy są młode. Dzięki środowisku ekologicznemu szybko rozprzestrzeniło się wiele dobrze dostosowanych odmian (bianca, kövidinka, cserszegi fűszeres itd.).
Obszar objęty chronionym oznaczeniem geograficznym "Duna-Tisza közi", który odpowiada za niemal połowę całkowitej produkcji winogron w kraju, ma kluczowe znaczenie dla sektora uprawy winorośli i produkcji wina będącego jednym z sektorów węgierskiego rolnictwa. Produkcja winorośli ma nie tylko znaczenie gospodarcze, ale także odgrywa istotną rolę społeczną - generuje przychody, uzupełnia je i zapobiega opuszczaniu obszaru przez lokalną ludność. Ze względu na lokalne warunki ekologiczne (np. piaszczyste gleby, brak opadów) uprawa winorośli stanowi jeden z najbardziej opłacalnych rodzajów działalności rolniczej w regionie. Dzięki temu, że uprawa winorośli kształtuje miejscowy krajobraz, region ten jest jeszcze bardziej atrakcyjny.
Winnice skutecznie zapobiegają rozprzestrzenianiu się lotnych piasków, a winorośle zazwyczaj mają większe szanse na przetrwanie na glebach o niskiej pojemności wodnej niż inne rośliny. Proporcja rodzimych i nowo wyhodowanych węgierskich odmian winorośli zasadzonych w tych winnicach - wynosząca ponad 60 % - jest najwyższa na Węgrzech. Odmiany te stanowią trzon produkcji wina. Coraz bardziej rośnie popyt na (tolerancyjne i odporne) odmiany winorośli pochodzące z gatunku Vitis vinifera, który jest dobrze przystosowany do lokalnych warunków ekologicznych, oraz na odmiany utworzone przez krzyżowanie gatunku Vitis vinifera z innymi gatunkami Vitis, co zapewnia rentowność produkcji.
W dużej mierze dzięki stosunkowo lekkim, owocowym i aromatycznym winom muszkatowym z tego regionu Międzyrzecze Dunaju i Cisy cieszy się ugruntowaną renomą wśród konsumentów.
Zmiany w stylu życia wpłynęły na zmianę nawyków w zakresie konsumpcji wina - wzrósł popyt na aromatyczne, świeże wina o niskiej zawartości alkoholu. Cechy obszaru produkcji, uprawiane odmiany oraz technologiczna gotowość producentów wina zapewniły możliwość zaspokojenia tego zapotrzebowania.
Przepisy regulujące określenia Ramy prawne:
określone w przepisach krajowych.
Rodzaj wymogów dodatkowych: przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania.
Opis wymogu:
Przepisy regulujące stosowanie niektórych określeń
Ramy prawne:
określone w przepisach krajowych.
Rodzaj wymogów dodatkowych: przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania.
Opis wymogu:
Produkcja spoza wyznaczonego obszaru produkcji
Ramy prawne:
określone w przepisach krajowych.
Rodzaj wymogów dodatkowych:
odstępstwo od wymogu produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym Opis wymogu:
Na następujących obszarach administracyjnych przylegających do wyznaczonego obszaru:
obszar administracyjny komitatów Baranya, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Eszter- gom, Nógrád i Tolna oraz Budapesztu.
Link do specyfikacji produktu
https://boraszat.kormany.hu/download/6/2d/82000/Duna-Tisza%20k%C3%B6zi%20°FJ_v5.pdf
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.