Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.

Dzienniki UE

Dz.U.UE.C.2020.57.11

Akt nienormatywny
Wersja od: 20 lutego 2020 r.

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

(2020/C 57/07)

(Dz.U.UE C z dnia 20 lutego 2020 r.)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA STANDARDOWEJ ZMIANY

"ODOBEȘ TI"

Numer referencyjny PDO-RO-A1586-AM01

Data przekazania informacji: 9 października 2019

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

1.
Wprowadzenie do uprawy nowych odmian winorośli

Opis i uzasadnienie

Zważywszy na zmiany klimatyczne, do których doszło w ostatnich latach, oraz na rzeczywiste zbiory z nowych winnic, punkt specyfikacji produktu poświęcony odmianom winorośli dopuszczonym w uprawie uzupełnia się o nowe winne odmiany winorośli stosowane na wyznaczonym obszarze, z których produkuje się wina objęte kontrolowaną nazwą pochodzenia.

Wyznaczony obszar, który jeszcze 10 lat temu nadawał się w szczególności do uprawy białych odmian winorośli, zaczął sprzyjać uprawie czerwonych odmian winorośli, takich jak syrah, zweigelt itp.; właściwości glebowo-klimatyczne oraz wyselekcjonowane klony pozwalają na uzyskanie win, których wysoka jakość odzwierciedla specyfikę wyznaczonego obszaru.

Przedmiotowa zmiana ma wpływ na jednolity dokument.

2.
Dostosowanie zbiorów w sektorze uprawy winorośli i winiarstwa

Opis i uzasadnienie

W specyfikacji produktu zwiększono zbiory winogron i wielkość produkcji wina, przy czym zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.

Przedmiotową zmianę wprowadza się wskutek pojawienia się nowych winnic o znaczącej powierzchni oraz gęstości obsady przekraczającej 4 000 roślin/ha, do którego doszło dzięki wykorzystaniu klonów o zwiększonym potencjale ilościowym i jakościowym. Zachowanie jakości przedmiotowej kontrolowanej nazwy pochodzenia w przypadku rosnącej produkcji jest możliwe również dzięki nowym technologiom przetwórczym.

3.
Zmiana obszaru produkcji wina

Opis i uzasadnienie

Specyfikację produktu uzupełnia się o dodatkowe przepisy, zgodnie z którymi fermentacja przeprowadzana w kontrolowanej temperaturze w celu zachowania potencjału aromatycznego odmian winorośli charakterystycznych dla przedmiotowej nazwy pochodzenia może odbywać się poza wyznaczonym obszarem produkcji win objętych nazwą, na obszarze sąsiadującym i wchodzącym w skład tej samej jednostki administracyjnej, zapewniającym optymalne warunki do fermentacji.

Przedmiotowa zmiana nie ma wpływu na jednolity dokument.

4.
Uzupełnienie szczególnych praktyk wytwarzania wina

Opis i uzasadnienie

Specyfikację produktu uzupełnia się o warunki wytwarzania win białych lub różowych również z odmian winorośli pinot gris i traminer roz ze względu na rozwój technologii produkcji wina oraz coraz większe upodobanie konsumentów do tych odmian winorośli o szczególnych właściwościach, zwłaszcza w przypadku win różowych.

Przedmiotowa zmiana nie ma wpływu na jednolity dokument.

5.
Przeredagowanie warunków dotyczących klasyfikacji otrzymanych produktów

Opis i uzasadnienie

Warunki dotyczące klasyfikacji otrzymanych produktów zostają przeredagowane na wniosek producentów, w sytuacji gdy produkty objęte nazwą pochodzenia nie posiadają już niektórych cech jakościowych.

Przedmiotowa zmiana nie ma wpływu na jednolity dokument.

JEDNOLITY DOKUMENT

1.
Nazwa produktu

Odobeș ti

2.
Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3.
Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

4.
Opis wina lub win

Analityczne i organoleptyczne cechy charakterystyczne - wina białe/różowe

Wina białe posiadają właściwości charakterystyczne dla wyznaczonego obszaru i cechują się wyczuwalnymi nutami kwiatowymi i słodkimi oraz nutami owoców egzotycznych lub cytrusowych. Niektóre wina charakteryzują się średnią lub wysoką kwasowością, wyraźną świeżością oraz szerokim zakresem aromatów, od silnych nut roślinnych do słodkich aromatów owoców egzotycznych, a często także aromatem kwiatu winorośli.

Wina białe są subtelne, neutralne z punktu widzenia aromatycznego, z wyczuwalnym aromatem jabłka oraz nutami kwiatowymi (fetească regală) i różanymi (trandafiri de dulceaţă), które w trakcie dojrzewania zostają wzbogacone o nuty piżma, rodzynek, miodu (tămâioasă românească) lub owoców cytrusowych i ziół nadające winu rześkość i świeżość, czego uzupełnienie stanowią aromaty kwiatowe, ale również subtelne aromaty świeżych owoców (crâmpoș ie).

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)15,00
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)9,00
Minimalna kwasowość miareczkowa3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)18
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)200

Analityczne i organoleptyczne cechy charakterystyczne - wina czerwone

Wina czerwone charakteryzują się większą zawartością tanin barwnych oraz intensywnym aromatem z wyczuwalnymi nutami owocowymi, są dobrze wyważone dzięki nagromadzeniu cukrów, posiadają dużą trwałość smakową oraz są delikatne i świeże.

Wina czerwone charakteryzują się różnorodnymi aromatami śliwek suszonych na słońcu (fetească neagră) oraz początkowym potencjałem aromatycznym obejmującym nuty podszytu leśnego i dzikiej roślinności, przez nuty zielonej papryki, aż po nuty przejrzałych winogron i czarnej porzeczki (cabernet sauvignon) lub posiadają właściwości typowe dla wiśni i innych dojrzałych czerwonych owoców (czereśni, truskawki, maliny, porzeczki), uzyskując w miarę dojrzewania aromaty rodzynek, tytoniu lub czarnego pieprzu.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)15,00
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)9,00
Minimalna kwasowość miareczkowa3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)20
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)150
5.
Praktyki enologiczne
a)
Podstawowe praktyki enologiczne

CECHY UPRAWY I PRAKTYKI UPRAWY Praktyka uprawy

minimum 3 300 roślin/ha w przypadku istniejących winnic,
sposób prowadzenia winorośli: wybrany przez producenta, w zależności od odmiany winorośli i warunków glebowo-klimatycznych.
b)
Maksymalne zbiory

sauvignon, pinot gris, muscat ottonel, traminer alb, tămâioasă românească, traminer roz:

15 000 kg winogron z hektara;

aligote, sarba, băbească gri, chardonnay, fetească albă, frâncuș ă, riesling de Rhin, donaris:

16 500 kg winogron z hektara;

cabernet sauvignon, fetească neagră, pinot noir, merlot:

17 500 kg winogron z hektara;

fetească regală, crâmpoș ie selecț ionată, mustoasă de Măderat, riesling italian, galbenă de Odobeș ti:

19 000 kg winogron z hektara;

crâmpoș ie, furmint, muscadelle, grasă de Cotnari, semillon:

19 000 kg winogron z hektara;

plăvaie, băbească neagră, codană, syrah, sangiovese, barbera, nebbiolo, zweigelt:

21 500 kg winogron z hektara;

sauvignon, pinot gris, muscat ottonel, traminer alb, tămâioasă românească, traminer roz:

115 hektolitrów z hektara;

aligote, sarba, băbească gri, chardonnay, fetească albă, frâncuș ă, riesling de Rhin, donaris:

127 hektolitrów z hektara.

Produkcja wina białego z poniższych odmian winorośli: cabernet sauvignon, fetească neagră, pinot noir, merlot:

135 hektolitrów z hektara;

fetească regală, crâmpoș ie selecț ionată, mustoasă de Măderat, riesling italian, galbenă de Odobeș ti:

146 hektolitrów z hektara;

cabernet sauvignon, fetească neagră, pinot noir, merlot:

129 hektolitrów z hektara;

crâmpoș ie, furmint, grasă de Cotnari, muscadelle, semillon:

146 hektolitrów z hektara;

plăvaie:

165 hektolitrów z hektara;

băbească neagră, codană, syrah, sangiovese, barbera, nebbiolo, zweigelt:

159 hektolitrów z hektara.

6.
Wyznaczony obszar geograficzny

Departament Vrancea:

miasto Odobeşti - miejscowość Unirea,
gmina Jariș tea - miejscowości Jariș tea, Pădureni, Scânteia, Vărsătura,
gmina Boloteș ti - miejscowości Boloteș ti, Pietroasa, Vităneș tii de sub Măgură, Găgeș ti, Putna, Ivănceș ti,
gmina Broș teni - miejscowości Broș teni, Pituluș a, Arva.
7.
Główne odmiany winorośli

aligoté B - plant de trois, plant gris, vert blanc, troyen blanc

ș arba B

pinot gris G - affumé, grau burgunder, grauburgunder, grauer mönch, pinot cendré, pinot grigio, ruländer

riesling du Rhin B - weisser riesling, white riesling

plăvaie B - bălană, plăvană, poamă bălaie

traminer roz Rs - rosetraminer, savagnin roz, gewürztraminer

grasă de Cotnari B - dicktraube, grasă, köver szölö

muscadelle B - moscatello bianco, muscadet doux

sémillon B - semillon blanc

băbească gri G

crâmpoș ie B

crâmpoș ie selecț ionată B

chardonnay B - gentil blanc, pinot blanc chardonnay

donaris B

frâncuș ă B - vinoasă, mildweisser, mustoasă de Moldova, poamă creaț ă

furmint B - furmin, şom szalai, szegszolo

mustoasă de Măderat B - lampau, lampor, mustafer, mustos feher, straftraube

barbera N

codană N

pinot noir N - blauer spätburgunder, burgund mic, burgunder roter, klävner morillon noir

pinot noir N - spätburgunder, pinot nero

sangiovese N - brunello di Montalcino, morellino

syrah N - shiraz, petit syrah

zweigelt N - blauerzweigelt, negru de zweigelt, zweigelt blau

nebbiolo N

tămâioasă românească B - busuioacă de Moldova, muscat blanc à petits grains

tămâioasă românească B - rumanische weihrauchtraube, tamianka

traminer aromat alb B

galbenă de Odobeș ti B - galbenă de Căpătanu, galbenă uriaș ă, galbenă

8.
Opis związku lub związków

Związek z obszarem geograficznym

Informacje na temat obszaru geograficznego

Podłoże geologiczne - osady piaskowo-żwirowe pochodzenia aluwialnego i deluwialnego pokryte warstwą złożoną z osadów lessowych, tworzące razem plejstoceński materiał detrytyczny położony na kolejnych warstwach plioceńskich margli, iłów oraz piasków morskich.

Ukształtowanie powierzchni - akumulacyjne podniesienie przedkontynentalne zbudowane z osadów aluwialnych i deluwialnych o stosunkowo stałym nachyleniu, którego wysokość po stronie zachodniej wynosi 300 metrów, a po stronie wschodniej 100 metrów, od podstawy zboczy Măgura Odobeș ti po ich szczyt, który sąsiaduje z Niziną Wołoską. Profil geomorfologiczny obszaru charakteryzuje się rozległymi, równoległymi międzyrzeczami położonymi wzdłuż osi zachód-wschód. Występujące tam różnice morfometryczne w zakresie wysokości i ekspozycji pozwalają na uprawę szerokiej gamy odmian winorośli.

Klimat - umiarkowany klimat kontynentalny o znacznym zróżnicowaniu wynikającym z występowania mas powietrza znad Europy Wschodniej, a także znad Oceanu Atlantyckiego nadciągających od zachodu i północnego zachodu przez cały rok, lecz w szczególności w okresach zmiany pór roku. Całkowite nasłonecznienie odpowiada średnim rocznym wartościom przekraczającym 120 kcal/cm2, z odchyleniami wynoszącymi od 110 w przypadku ekspozycji północnych do 140 w przypadku ekspozycji południowych.

Zgodnie z danymi ośrodka badań naukowych w Odobeș ti na przestrzeni 40 ostatnich lat w przedmiotowym regionie odnotowano ocieplenie klimatu.

Gleby - gleby występujące na przedmiotowym obszarze to głównie gleby zaliczane do kategorii Mollisols, a dokładniej czarnoziemy wyługowane (z poziomem cambic i argic), zwłaszcza we wschodniej i centralnej części regionu winiarskiego, natomiast w części zachodniej występują głównie gleby szare. Ich zrównoważona i lekka struktura zapewnia przepuszczalność i odwadnianie, a ich właściwości fizyczne i technologiczne sprzyjają pożądanym procesom chemicznym, natomiast wysoka zawartość próchnicy i składników pokarmowych sprawia, że gleby te doskonale nadają się do uprawy winorośli.

Informacje na temat produktu

Wina białe mają charakterystyczną barwę typową dla danego rodzaju i wieku wina, posiadają wysokiej jakości właściwości aromatyczne (bukiet aromatyczny dojrzałych win) i smakowe, charakteryzują się równowagą smakowo-aromatyczną oraz subtelnością; ich charakterystyczne właściwości, w szczególności zwiększona intensywność barwy, zawdzięczane są obszarowi geograficznemu, a ściślej mówiąc występującemu na nim dobremu nasłonecznieniu oraz glebom o lekkiej strukturze. Istotną rolę odgrywa również położenie regionu winiarskiego Odobeşti, który jest usytuowany na przedgórzu Karpat Południowych (Subcarpatilor de Curbură) i którego średnia wysokość wynosi 200 m. Z biologicznego i glebowo-klimatycznego punktu widzenia obszar ten przynależy do Niziny Wołoskiej (Câmpia Română), natomiast z punktu widzenia orogenezy do Karpat Południowych. Przedmiotowy obszar funkcjonuje jednak jako odrębny obszar przejściowy o własnych właściwościach ekologicznych, dzięki czemu zapewnia korzystne warunki do uprawy winorośli.

Począwszy od XVII wieku renoma tych winnic wzrasta do tego stopnia, że w dziele zatytułowanym "Descriptio Moldavie" Dimitrie Cantemir plasuje region winiarski Odobeşti na trzecim miejscu w hierarchii jakościowych regionów winiarskich w kraju. Nie przez przypadek w regionie tym znajdowały się winnice stanowiące własność mołdawskich władców, archidiecezji w Iaș i czy biskupów miast Roman i Rădăuț i.

Ze względu na jakość wina pochodzącego z przedmiotowego regionu przez wiele lat dostarczano je do Polski i Rosji na prośbę monarchów tych państw (w 1456 r. król Kazimierz IV Jagiellończyk poprosił monarchę Petru Rareș a o wino z tego regionu winiarskiego).

Związek przyczynowy

Dzięki właściwościom glebowo-klimatycznym oraz glebie o wyjątkowo wysokiej kwasowości wina produkowane na tym obszarze są cenione za ich świeży charakter i owocowy smak.

Średnie roczne nasłonecznienie wynosi ok. 2 100 godzin i te wysokie wartości wraz z całkowitym promieniowaniem słonecznym (średnie wartości roczne wynoszące ponad 120 Kcal/cm2), które zmienia się w przypadku nasadzeń o ekspozycji północnej i tych o ekspozycji południowej, zapewniają optymalne warunki dla dojrzewania winogron oraz wysokiej zawartości cukrów i związków aromatycznych w winogronach. Średnia temperatura roczna wynosi około 9-10 oC, co oznacza średni zakres temperatur.

9.
Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Warunki wprowadzania do obrotu

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

dodatkowe przepisy dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

brak dodatkowych przepisów

Link do specyfikacji produktu

http://onvpv.ro/sites/default/files/caiet_sarcini_doc_odobesti_modif_cf_cererii_1426_14.06.2019_no_track_changes_4.pdf

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.