Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.
Dz.U.UE.C.2020.57.11
Akt nienormatywnyPublikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
(Dz.U.UE C z dnia 20 lutego 2020 r.)
Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1
INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA STANDARDOWEJ ZMIANY
"ODOBEȘ TI"
Numer referencyjny PDO-RO-A1586-AM01
Data przekazania informacji: 9 października 2019
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
Opis i uzasadnienie
Zważywszy na zmiany klimatyczne, do których doszło w ostatnich latach, oraz na rzeczywiste zbiory z nowych winnic, punkt specyfikacji produktu poświęcony odmianom winorośli dopuszczonym w uprawie uzupełnia się o nowe winne odmiany winorośli stosowane na wyznaczonym obszarze, z których produkuje się wina objęte kontrolowaną nazwą pochodzenia.
Wyznaczony obszar, który jeszcze 10 lat temu nadawał się w szczególności do uprawy białych odmian winorośli, zaczął sprzyjać uprawie czerwonych odmian winorośli, takich jak syrah, zweigelt itp.; właściwości glebowo-klimatyczne oraz wyselekcjonowane klony pozwalają na uzyskanie win, których wysoka jakość odzwierciedla specyfikę wyznaczonego obszaru.
Przedmiotowa zmiana ma wpływ na jednolity dokument.
Opis i uzasadnienie
W specyfikacji produktu zwiększono zbiory winogron i wielkość produkcji wina, przy czym zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
Przedmiotową zmianę wprowadza się wskutek pojawienia się nowych winnic o znaczącej powierzchni oraz gęstości obsady przekraczającej 4 000 roślin/ha, do którego doszło dzięki wykorzystaniu klonów o zwiększonym potencjale ilościowym i jakościowym. Zachowanie jakości przedmiotowej kontrolowanej nazwy pochodzenia w przypadku rosnącej produkcji jest możliwe również dzięki nowym technologiom przetwórczym.
Opis i uzasadnienie
Specyfikację produktu uzupełnia się o dodatkowe przepisy, zgodnie z którymi fermentacja przeprowadzana w kontrolowanej temperaturze w celu zachowania potencjału aromatycznego odmian winorośli charakterystycznych dla przedmiotowej nazwy pochodzenia może odbywać się poza wyznaczonym obszarem produkcji win objętych nazwą, na obszarze sąsiadującym i wchodzącym w skład tej samej jednostki administracyjnej, zapewniającym optymalne warunki do fermentacji.
Przedmiotowa zmiana nie ma wpływu na jednolity dokument.
Opis i uzasadnienie
Specyfikację produktu uzupełnia się o warunki wytwarzania win białych lub różowych również z odmian winorośli pinot gris i traminer roz ze względu na rozwój technologii produkcji wina oraz coraz większe upodobanie konsumentów do tych odmian winorośli o szczególnych właściwościach, zwłaszcza w przypadku win różowych.
Przedmiotowa zmiana nie ma wpływu na jednolity dokument.
Opis i uzasadnienie
Warunki dotyczące klasyfikacji otrzymanych produktów zostają przeredagowane na wniosek producentów, w sytuacji gdy produkty objęte nazwą pochodzenia nie posiadają już niektórych cech jakościowych.
Przedmiotowa zmiana nie ma wpływu na jednolity dokument.
JEDNOLITY DOKUMENT
Odobeș ti
ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
1. Wino
Analityczne i organoleptyczne cechy charakterystyczne - wina białe/różowe
Wina białe posiadają właściwości charakterystyczne dla wyznaczonego obszaru i cechują się wyczuwalnymi nutami kwiatowymi i słodkimi oraz nutami owoców egzotycznych lub cytrusowych. Niektóre wina charakteryzują się średnią lub wysoką kwasowością, wyraźną świeżością oraz szerokim zakresem aromatów, od silnych nut roślinnych do słodkich aromatów owoców egzotycznych, a często także aromatem kwiatu winorośli.
Wina białe są subtelne, neutralne z punktu widzenia aromatycznego, z wyczuwalnym aromatem jabłka oraz nutami kwiatowymi (fetească regală) i różanymi (trandafiri de dulceaţă), które w trakcie dojrzewania zostają wzbogacone o nuty piżma, rodzynek, miodu (tămâioasă românească) lub owoców cytrusowych i ziół nadające winu rześkość i świeżość, czego uzupełnienie stanowią aromaty kwiatowe, ale również subtelne aromaty świeżych owoców (crâmpoș ie).
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | 15,00 |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 9,00 |
Minimalna kwasowość miareczkowa | 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 18 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) | 200 |
Analityczne i organoleptyczne cechy charakterystyczne - wina czerwone
Wina czerwone charakteryzują się większą zawartością tanin barwnych oraz intensywnym aromatem z wyczuwalnymi nutami owocowymi, są dobrze wyważone dzięki nagromadzeniu cukrów, posiadają dużą trwałość smakową oraz są delikatne i świeże.
Wina czerwone charakteryzują się różnorodnymi aromatami śliwek suszonych na słońcu (fetească neagră) oraz początkowym potencjałem aromatycznym obejmującym nuty podszytu leśnego i dzikiej roślinności, przez nuty zielonej papryki, aż po nuty przejrzałych winogron i czarnej porzeczki (cabernet sauvignon) lub posiadają właściwości typowe dla wiśni i innych dojrzałych czerwonych owoców (czereśni, truskawki, maliny, porzeczki), uzyskując w miarę dojrzewania aromaty rodzynek, tytoniu lub czarnego pieprzu.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | 15,00 |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 9,00 |
Minimalna kwasowość miareczkowa | 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 20 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) | 150 |
CECHY UPRAWY I PRAKTYKI UPRAWY Praktyka uprawy
sauvignon, pinot gris, muscat ottonel, traminer alb, tămâioasă românească, traminer roz:
15 000 kg winogron z hektara;
aligote, sarba, băbească gri, chardonnay, fetească albă, frâncuș ă, riesling de Rhin, donaris:
16 500 kg winogron z hektara;
cabernet sauvignon, fetească neagră, pinot noir, merlot:
17 500 kg winogron z hektara;
fetească regală, crâmpoș ie selecț ionată, mustoasă de Măderat, riesling italian, galbenă de Odobeș ti:
19 000 kg winogron z hektara;
crâmpoș ie, furmint, muscadelle, grasă de Cotnari, semillon:
19 000 kg winogron z hektara;
plăvaie, băbească neagră, codană, syrah, sangiovese, barbera, nebbiolo, zweigelt:
21 500 kg winogron z hektara;
sauvignon, pinot gris, muscat ottonel, traminer alb, tămâioasă românească, traminer roz:
115 hektolitrów z hektara;
aligote, sarba, băbească gri, chardonnay, fetească albă, frâncuș ă, riesling de Rhin, donaris:
127 hektolitrów z hektara.
Produkcja wina białego z poniższych odmian winorośli: cabernet sauvignon, fetească neagră, pinot noir, merlot:
135 hektolitrów z hektara;
fetească regală, crâmpoș ie selecț ionată, mustoasă de Măderat, riesling italian, galbenă de Odobeș ti:
146 hektolitrów z hektara;
cabernet sauvignon, fetească neagră, pinot noir, merlot:
129 hektolitrów z hektara;
crâmpoș ie, furmint, grasă de Cotnari, muscadelle, semillon:
146 hektolitrów z hektara;
plăvaie:
165 hektolitrów z hektara;
băbească neagră, codană, syrah, sangiovese, barbera, nebbiolo, zweigelt:
159 hektolitrów z hektara.
Departament Vrancea:
aligoté B - plant de trois, plant gris, vert blanc, troyen blanc
ș arba B
pinot gris G - affumé, grau burgunder, grauburgunder, grauer mönch, pinot cendré, pinot grigio, ruländer
riesling du Rhin B - weisser riesling, white riesling
plăvaie B - bălană, plăvană, poamă bălaie
traminer roz Rs - rosetraminer, savagnin roz, gewürztraminer
grasă de Cotnari B - dicktraube, grasă, köver szölö
muscadelle B - moscatello bianco, muscadet doux
sémillon B - semillon blanc
băbească gri G
crâmpoș ie B
crâmpoș ie selecț ionată B
chardonnay B - gentil blanc, pinot blanc chardonnay
donaris B
frâncuș ă B - vinoasă, mildweisser, mustoasă de Moldova, poamă creaț ă
furmint B - furmin, şom szalai, szegszolo
mustoasă de Măderat B - lampau, lampor, mustafer, mustos feher, straftraube
barbera N
codană N
pinot noir N - blauer spätburgunder, burgund mic, burgunder roter, klävner morillon noir
pinot noir N - spätburgunder, pinot nero
sangiovese N - brunello di Montalcino, morellino
syrah N - shiraz, petit syrah
zweigelt N - blauerzweigelt, negru de zweigelt, zweigelt blau
nebbiolo N
tămâioasă românească B - busuioacă de Moldova, muscat blanc à petits grains
tămâioasă românească B - rumanische weihrauchtraube, tamianka
traminer aromat alb B
galbenă de Odobeș ti B - galbenă de Căpătanu, galbenă uriaș ă, galbenă
Związek z obszarem geograficznym
Informacje na temat obszaru geograficznego
Podłoże geologiczne - osady piaskowo-żwirowe pochodzenia aluwialnego i deluwialnego pokryte warstwą złożoną z osadów lessowych, tworzące razem plejstoceński materiał detrytyczny położony na kolejnych warstwach plioceńskich margli, iłów oraz piasków morskich.
Ukształtowanie powierzchni - akumulacyjne podniesienie przedkontynentalne zbudowane z osadów aluwialnych i deluwialnych o stosunkowo stałym nachyleniu, którego wysokość po stronie zachodniej wynosi 300 metrów, a po stronie wschodniej 100 metrów, od podstawy zboczy Măgura Odobeș ti po ich szczyt, który sąsiaduje z Niziną Wołoską. Profil geomorfologiczny obszaru charakteryzuje się rozległymi, równoległymi międzyrzeczami położonymi wzdłuż osi zachód-wschód. Występujące tam różnice morfometryczne w zakresie wysokości i ekspozycji pozwalają na uprawę szerokiej gamy odmian winorośli.
Klimat - umiarkowany klimat kontynentalny o znacznym zróżnicowaniu wynikającym z występowania mas powietrza znad Europy Wschodniej, a także znad Oceanu Atlantyckiego nadciągających od zachodu i północnego zachodu przez cały rok, lecz w szczególności w okresach zmiany pór roku. Całkowite nasłonecznienie odpowiada średnim rocznym wartościom przekraczającym 120 kcal/cm2, z odchyleniami wynoszącymi od 110 w przypadku ekspozycji północnych do 140 w przypadku ekspozycji południowych.
Zgodnie z danymi ośrodka badań naukowych w Odobeș ti na przestrzeni 40 ostatnich lat w przedmiotowym regionie odnotowano ocieplenie klimatu.
Gleby - gleby występujące na przedmiotowym obszarze to głównie gleby zaliczane do kategorii Mollisols, a dokładniej czarnoziemy wyługowane (z poziomem cambic i argic), zwłaszcza we wschodniej i centralnej części regionu winiarskiego, natomiast w części zachodniej występują głównie gleby szare. Ich zrównoważona i lekka struktura zapewnia przepuszczalność i odwadnianie, a ich właściwości fizyczne i technologiczne sprzyjają pożądanym procesom chemicznym, natomiast wysoka zawartość próchnicy i składników pokarmowych sprawia, że gleby te doskonale nadają się do uprawy winorośli.
Informacje na temat produktu
Wina białe mają charakterystyczną barwę typową dla danego rodzaju i wieku wina, posiadają wysokiej jakości właściwości aromatyczne (bukiet aromatyczny dojrzałych win) i smakowe, charakteryzują się równowagą smakowo-aromatyczną oraz subtelnością; ich charakterystyczne właściwości, w szczególności zwiększona intensywność barwy, zawdzięczane są obszarowi geograficznemu, a ściślej mówiąc występującemu na nim dobremu nasłonecznieniu oraz glebom o lekkiej strukturze. Istotną rolę odgrywa również położenie regionu winiarskiego Odobeşti, który jest usytuowany na przedgórzu Karpat Południowych (Subcarpatilor de Curbură) i którego średnia wysokość wynosi 200 m. Z biologicznego i glebowo-klimatycznego punktu widzenia obszar ten przynależy do Niziny Wołoskiej (Câmpia Română), natomiast z punktu widzenia orogenezy do Karpat Południowych. Przedmiotowy obszar funkcjonuje jednak jako odrębny obszar przejściowy o własnych właściwościach ekologicznych, dzięki czemu zapewnia korzystne warunki do uprawy winorośli.
Począwszy od XVII wieku renoma tych winnic wzrasta do tego stopnia, że w dziele zatytułowanym "Descriptio Moldavie" Dimitrie Cantemir plasuje region winiarski Odobeşti na trzecim miejscu w hierarchii jakościowych regionów winiarskich w kraju. Nie przez przypadek w regionie tym znajdowały się winnice stanowiące własność mołdawskich władców, archidiecezji w Iaș i czy biskupów miast Roman i Rădăuț i.
Ze względu na jakość wina pochodzącego z przedmiotowego regionu przez wiele lat dostarczano je do Polski i Rosji na prośbę monarchów tych państw (w 1456 r. król Kazimierz IV Jagiellończyk poprosił monarchę Petru Rareș a o wino z tego regionu winiarskiego).
Związek przyczynowy
Dzięki właściwościom glebowo-klimatycznym oraz glebie o wyjątkowo wysokiej kwasowości wina produkowane na tym obszarze są cenione za ich świeży charakter i owocowy smak.
Średnie roczne nasłonecznienie wynosi ok. 2 100 godzin i te wysokie wartości wraz z całkowitym promieniowaniem słonecznym (średnie wartości roczne wynoszące ponad 120 Kcal/cm2), które zmienia się w przypadku nasadzeń o ekspozycji północnej i tych o ekspozycji południowej, zapewniają optymalne warunki dla dojrzewania winogron oraz wysokiej zawartości cukrów i związków aromatycznych w winogronach. Średnia temperatura roczna wynosi około 9-10 oC, co oznacza średni zakres temperatur.
Warunki wprowadzania do obrotu
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
dodatkowe przepisy dotyczące etykietowania
Opis wymogu:
brak dodatkowych przepisów
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.