Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/332020/C 18/11.
Dz.U.UE.C.2020.18.66
Akt nienormatywnyPublikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
(Dz.U.UE C z dnia 20 stycznia 2020 r.)
Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .
INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA STANDARDOWEJ ZMIANY
"DEALURILE VRANCEI"
Numer referencyjny: PGI-RO-A1582-AM01
Data przekazania informacji: 10.10.2019
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
Opis i uzasadnienie
Specyfikację produktu uzupełnia się o nowe winne odmiany winorośli dopuszczone w uprawie na wyznaczonym obszarze w celu produkcji win objętych oznaczeniem geograficznym ze względu na zmiany klimatyczne, do których doszło w ostatnich latach i do których niektóre odmiany winorośli wydają się lepiej przystosowane, oraz ze względu na większą liczbę słonecznych dni występujących w przedmiotowym regionie, która może przyczyniać się do zwiększenia intensywności aromatu i barwy w przypadku niektórych rodzajów białego i czerwonego wina.
Przedmiotowa zmiana ma wpływ na jednolity dokument.
Opis i uzasadnienie
W specyfikacji produktu zwiększono zbiory winogron i wielkość produkcji wina; zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
Przedmiotowa zmiana jest niezbędna ze względu na nowe winnice założone poprzez transformację lub restrukturyzację poprzednich winnic z wykorzystaniem selekcji klonów oraz podkładek do szczepienia o wysokim potencjale jakościowym i ilościowym, które - zwłaszcza w latach o sprzyjających warunkach klimatycznych - dają obfitsze plony oraz które, również dzięki technologiom przetwórczym, gwarantują zachowanie jakości wymaganej w przypadku przedmiotowego oznaczenia geograficznego.
Opis i uzasadnienie
Specyfikację produktu uzupełnia się w zakresie dotyczącym wyznaczonego obszaru geograficznego, na którym produkuje się wino objęte przedmiotowym oznaczeniem geograficznym, który to obszar rozszerza się o niektóre miejscowości w jednostce administracyjnej Vrancea, na terenie których zbiera się winogrona wykorzystywane do produkcji win objętych tym oznaczeniem; w miejscowościach tych panują takie same warunki edaficzne i glebowo-klimatyczne jak w pozostałych miejscowościach w departamencie Vrancea, które uwzględniono w specyfikacji produktu jako wchodzące w skład obszaru geograficznego produkcji, oraz znajdują się w ich bezpośrednim sąsiedztwie.
W związku z tym zmienia się odpowiednio jednolity dokument.
Opis i uzasadnienie
Specyfikację produktu uzupełnia się o warunki wytwarzania win białych lub różowych również z odmian winorośli pinot gris i traminer roz ze względu na rozwój technologii produkcji wina oraz coraz większe upodobanie konsumentów do tych odmian winorośli o szczególnych właściwościach, zwłaszcza w przypadku win różowych.
Przedmiotowa zmiana nie ma wpływu na jednolity dokument.
Opis i uzasadnienie
Warunki dotyczące klasyfikacji otrzymanych produktów zostają przeredagowane na wniosek producentów, w sytuacji gdy stwierdzają oni, że produkty objęte oznaczeniem geograficznym nie posiadają już niektórych cech jakościowych; zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
JEDNOLITY DOKUMENT
Dealurile Vrancei
ChOG - chronione oznaczenie geograficzne
1. Wino
Właściwości fizykochemiczne i organoleptyczne - wina białe/różowe
Wina białe charakteryzują się złożonymi walorami smakowymi i aromatycznymi, świeżością, zrównoważonym charakterem, kwiatowymi aromatami róży, miodu lub przypraw uzupełnionymi subtelnymi nutami świeżych owoców lub owoców egzotycznych, a także średnią lub wysoką kwasowością. Wina produkowane z odmian winorośli uprawnianych w regionie wyróżniają się bogatymi nutami aromatycznymi, obejmującymi nuty kwiatowe, owocowe i pikantne, wzmocnione subtelnymi niuansami mineralnymi.
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | 15 |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 9 |
Minimalna kwasowość miareczkowa | 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 18 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) | 200 |
Właściwości fizykochemiczne i organoleptyczne - wina czerwone
Wina czerwone swój ekspresyjny charakter zawdzięczają nutom owocowym wzmocnionym niuansami mineralnymi, zaś ich zawartość antocyjanów nadaje im intensywną barwę, która waha się - w zależności od odmiany winorośli - od rubinowej czerwieni do burgundu. Wina rodzaju wytrawnego i półwytrawnego są obfite na podniebieniu i posiadają aromat typowy dla danej odmiany winorośli oraz aromaty czerwonych owoców (czereśni, truskawki, maliny, porzeczki).
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne | |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) | 15 |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) | 9 |
Minimalna kwasowość miareczkowa | 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) | 20 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) | 150 |
sauvignon, pinot gris, chardonnay, muscat ottonel, tămâioasă românească, traminer alb:
17 600 kg winogron z hektara;
busuioacă de Bohotin, traminer roz, cabernet sauvignon, fetească neagră:
17 600 kg winogron z hektara;
fetească albă, riesling de Rhin, aligote, frâncuşă, băbească gri, sarba, merlot, burgund mare, pinot noir, băbească neagră:
19 000 kg winogron z hektara;
fetească regală, riesling italian, crâmpoşie, crâmpoşie selecţionată, galbenă de Odobeşti, mustoasă de Măderat, furmint, muscadelle:
22 000 kg winogron z hektara;
semillon, plăvaie, cadarcă, negru aromat, aromat de Iaşi, unirea, mioriţa, portugais bleu, codană:
22 000 kg winogron z hektara;
syrah, zweigelt, sangiovese, arcaș , barbera, nebbiolo:
22 000 kg winogron z hektara;
sauvignon, pinot gris, chardonnay, muscat ottonel, tămâioasă românească, traminer alb:
135 hektolitrów z hektara;
busuioacă de Bohotin, traminer roz, cabernet sauvignon, fetească neagră:
135 hektolitrów z hektara;
fetească albă, riesling de Rhin, aligote, frâncuşă, băbească gri, sarba, merlot, burgund mare, pinot noir, băbească neagră:
145 hektolitrów z hektara;
fetească regală, riesling italian, crâmpoşie, crâmpoşie selecţionată, galbenă de Odobeşti, mustoasă de Măderat, furmint, muscadelle:
170 hektolitrów z hektara;
semillon, plăvaie, cadarcă, negru aromat, aromat de Iaşi, unirea, mioriţa, portugais bleu, codană:
170 hektolitrów z hektara;
syrah, zweigelt, sangiovese, arcaș , barbera, nebbiolo: 170 hektolitrów z hektara.
Departament Vrancea:
pinot noir N - blauer spätburgunder, burgund mic, burgunder roter, klävner morillon noir
ș arba B
galbenă de Odobeș ti B - galbenă de Căpătanu, galbenă uriaș ă, galbenă
mioriț a B
muscadelle B - moscatello bianco, muscadet doux
sémillon B - semillon blanc
aligoté B - plant de trois, plant gris, vert blanc, troyen blanc
aromat de Iaș i B
băbească gri G
chardonnay B - gentil blanc, pinot blanc chardonnay
crâmpoș ie B
crâmpoș ie selecț ionată B
frâncuș ă B - vinoasă, mildweisser, mustoasă de Moldova, poamă creaț ă
pinot gris G - affumé, grau burgunder, grauburgunder, grauer mönch, pinot cendré, pinot grigio, ruländer
riesling du Rhin B - weisser riesling, white riesling
unirea B
plăvaie B - bălană, plăvană, poamă bălaie
furmint B - furmin, şom szalai, szegszolo
pinot noir N - spätburgunder, pinot nero
burgund mare N - grosser burgunder, grossburgunder, blaufrankisch, kekfrankos, frankovka, limberger
codană N
portugais bleu N - blauer portugieser, oporto, portugieser
cadarcă N - schwarzer kadarka, rubinroter kadarka, lugojană, gâmză, fekete budai
zweigelt N - blauerzweigelt, negru de zweigelt, zweigelt blau
sangiovese N - brunello di Montalcino, morellino
arcaș N
barbera N
nebbiolo N
tămâioasă românească B - busuioacă de Moldova, muscat blanc à petits grains
tămâioasă românească B - rumanische weihrauchtraube, tamianka
busuioacă de Bohotin Rs - schwarzer muscat, muscat fioletovâi, muscat violet cyperus, tămâioasă violetă
negru aromat N
traminer roz Rs - rosetraminer, savagnin roz, gewürztraminer
mustoasă de Măderat B - lampau, lampor, mustafer, mustos feher, straftraube
traminer aromat alb B
Informacje na temat obszaru geograficznego
Podłoże skalne - piaski pokryte warstwą złożoną z osadów lessowych oraz kolejnymi warstwami iłów i piasków morskich.
Ukształtowanie powierzchni - naprzemiennie występujące obszary równinne i górzyste, których wysokość mieści się w zakresie 100-300 m, położone wzdłuż osi zachód-wschód. Ekspozycja i nachylenie terenu zapewniają warunki optymalne do uprawy winorośli oraz możliwość uprawy różnorodnych odmian winorośli w przedmiotowych winnicach.
Klimat - umiarkowany klimat kontynentalny o zróżnicowaniu wynikającym z występowania mas powietrza znad Europy, a także znad Oceanu Atlantyckiego. W największej części obszaru nasłonecznienie odpowiada średnim rocznym wartościom przekraczającym 120 kcal/cm2, a w przypadku ekspozycji południowych wartościom przekraczającym 140 kcal/cm2. W ostatnich latach zaobserwowano zjawisko ocieplenia klimatu, które idzie w parze z nieregularnymi opadami, tj. z naprzemiennym występowaniem okresów suszy i okresów obfitych opadów.
Gleby - ich zrównoważona i lekka struktura zapewnia przepuszczalność, a ich właściwości sprzyjają wysokiej zawartości składników pokarmowych, co sprawia, że gleby te doskonale nadają się do uprawy winorośli.
Informacje na temat produktu
Wina białe wyróżniają się duża zawartością ekstraktu, zrównoważoną strukturą oraz odpowiednią kwasowością, które to właściwości wynikają z południowowschodniej ekspozycji zboczy, a także z metod uprawy, które sprawiają, że wielkość produkcji utrzymuje się na umiarkowanym poziomie.
Wina czerwone są cenione za delikatny charakter, łagodne taniny oraz żywą barwę, które to właściwości zawdzięczane są dużemu nasłonecznieniu oraz glebom o lekkiej strukturze. Jakość produktów sektora wina objętych przedmiotowym oznaczeniem geograficznym zawdzięcza się w głównej mierze warunkom glebowo-klimatycznym obszaru oraz, pośrednio, tradycyjnym metodom uprawy winorośli i produkcji wina udoskonalonym na przestrzeni czasu dzięki doświadczeniu regionalnych producentów wina.
Warunki wprowadzania do obrotu
Ramy prawne:
przepisy krajowe
Rodzaj wymogów dodatkowych:
dodatkowe przepisy dotyczące etykietowania
Opis wymogu:
brak dodatkowych przepisów
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.