Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/332020/C 18/11.

Dzienniki UE

Dz.U.UE.C.2020.18.66

Akt nienormatywny
Wersja od: 20 stycznia 2020 r.

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

(2020/C 18/11)

(Dz.U.UE C z dnia 20 stycznia 2020 r.)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA STANDARDOWEJ ZMIANY

"DEALURILE VRANCEI"

Numer referencyjny: PGI-RO-A1582-AM01

Data przekazania informacji: 10.10.2019

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

1.
Wprowadzenie do uprawy nowych winnych odmian winorośli

Opis i uzasadnienie

Specyfikację produktu uzupełnia się o nowe winne odmiany winorośli dopuszczone w uprawie na wyznaczonym obszarze w celu produkcji win objętych oznaczeniem geograficznym ze względu na zmiany klimatyczne, do których doszło w ostatnich latach i do których niektóre odmiany winorośli wydają się lepiej przystosowane, oraz ze względu na większą liczbę słonecznych dni występujących w przedmiotowym regionie, która może przyczyniać się do zwiększenia intensywności aromatu i barwy w przypadku niektórych rodzajów białego i czerwonego wina.

Przedmiotowa zmiana ma wpływ na jednolity dokument.

2.
Zmiana dotycząca zbiorów winogron i produkcji wina

Opis i uzasadnienie

W specyfikacji produktu zwiększono zbiory winogron i wielkość produkcji wina; zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.

Przedmiotowa zmiana jest niezbędna ze względu na nowe winnice założone poprzez transformację lub restrukturyzację poprzednich winnic z wykorzystaniem selekcji klonów oraz podkładek do szczepienia o wysokim potencjale jakościowym i ilościowym, które - zwłaszcza w latach o sprzyjających warunkach klimatycznych - dają obfitsze plony oraz które, również dzięki technologiom przetwórczym, gwarantują zachowanie jakości wymaganej w przypadku przedmiotowego oznaczenia geograficznego.

3.
Zmiana dotycząca wyznaczonego obszaru geograficznego produkcji

Opis i uzasadnienie

Specyfikację produktu uzupełnia się w zakresie dotyczącym wyznaczonego obszaru geograficznego, na którym produkuje się wino objęte przedmiotowym oznaczeniem geograficznym, który to obszar rozszerza się o niektóre miejscowości w jednostce administracyjnej Vrancea, na terenie których zbiera się winogrona wykorzystywane do produkcji win objętych tym oznaczeniem; w miejscowościach tych panują takie same warunki edaficzne i glebowo-klimatyczne jak w pozostałych miejscowościach w departamencie Vrancea, które uwzględniono w specyfikacji produktu jako wchodzące w skład obszaru geograficznego produkcji, oraz znajdują się w ich bezpośrednim sąsiedztwie.

W związku z tym zmienia się odpowiednio jednolity dokument.

4.
Uzupełnienie szczególnych praktyk wytwarzania wina różowego

Opis i uzasadnienie

Specyfikację produktu uzupełnia się o warunki wytwarzania win białych lub różowych również z odmian winorośli pinot gris i traminer roz ze względu na rozwój technologii produkcji wina oraz coraz większe upodobanie konsumentów do tych odmian winorośli o szczególnych właściwościach, zwłaszcza w przypadku win różowych.

Przedmiotowa zmiana nie ma wpływu na jednolity dokument.

5.
Przeredagowanie warunków dotyczących klasyfikacji wyprodukowanego wina

Opis i uzasadnienie

Warunki dotyczące klasyfikacji otrzymanych produktów zostają przeredagowane na wniosek producentów, w sytuacji gdy stwierdzają oni, że produkty objęte oznaczeniem geograficznym nie posiadają już niektórych cech jakościowych; zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.

JEDNOLITY DOKUMENT

1.
Nazwa produktu

Dealurile Vrancei

2.
Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChOG - chronione oznaczenie geograficzne

3.
Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

4.
Opis wina lub win

Właściwości fizykochemiczne i organoleptyczne - wina białe/różowe

Wina białe charakteryzują się złożonymi walorami smakowymi i aromatycznymi, świeżością, zrównoważonym charakterem, kwiatowymi aromatami róży, miodu lub przypraw uzupełnionymi subtelnymi nutami świeżych owoców lub owoców egzotycznych, a także średnią lub wysoką kwasowością. Wina produkowane z odmian winorośli uprawnianych w regionie wyróżniają się bogatymi nutami aromatycznymi, obejmującymi nuty kwiatowe, owocowe i pikantne, wzmocnione subtelnymi niuansami mineralnymi.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)15
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)9
Minimalna kwasowość miareczkowa3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)18
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)200

Właściwości fizykochemiczne i organoleptyczne - wina czerwone

Wina czerwone swój ekspresyjny charakter zawdzięczają nutom owocowym wzmocnionym niuansami mineralnymi, zaś ich zawartość antocyjanów nadaje im intensywną barwę, która waha się - w zależności od odmiany winorośli - od rubinowej czerwieni do burgundu. Wina rodzaju wytrawnego i półwytrawnego są obfite na podniebieniu i posiadają aromat typowy dla danej odmiany winorośli oraz aromaty czerwonych owoców (czereśni, truskawki, maliny, porzeczki).

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)15
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)9
Minimalna kwasowość miareczkowa3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)20
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)150
5.
Praktyki winiarskie
a)
Podstawowe praktyki enologiczne Cechy charakterystyczne winnic Praktyka uprawy
-
minimum 2 500 roślin/ha,
-
rodzaj prowadzenia: formowanie półpienne, cięcie na wysoką głowę, forma jedno- lub dwuramienna, w zależności od przypadku,
-
nawadnianie - w miejscach, w których jest to konieczne ze względu na warunki glebowo-klimatyczne, istnieje system nawadniania kropelkowego, który zostanie rozbudowany; stosuje się go w taki sposób, aby uniknąć negatywnego wpływu na jakość winogron.
b)
Maksymalne zbiory

sauvignon, pinot gris, chardonnay, muscat ottonel, tămâioasă românească, traminer alb:

17 600 kg winogron z hektara;

busuioacă de Bohotin, traminer roz, cabernet sauvignon, fetească neagră:

17 600 kg winogron z hektara;

fetească albă, riesling de Rhin, aligote, frâncuşă, băbească gri, sarba, merlot, burgund mare, pinot noir, băbească neagră:

19 000 kg winogron z hektara;

fetească regală, riesling italian, crâmpoşie, crâmpoşie selecţionată, galbenă de Odobeşti, mustoasă de Măderat, furmint, muscadelle:

22 000 kg winogron z hektara;

semillon, plăvaie, cadarcă, negru aromat, aromat de Iaşi, unirea, mioriţa, portugais bleu, codană:

22 000 kg winogron z hektara;

syrah, zweigelt, sangiovese, arcaș , barbera, nebbiolo:

22 000 kg winogron z hektara;

sauvignon, pinot gris, chardonnay, muscat ottonel, tămâioasă românească, traminer alb:

135 hektolitrów z hektara;

busuioacă de Bohotin, traminer roz, cabernet sauvignon, fetească neagră:

135 hektolitrów z hektara;

fetească albă, riesling de Rhin, aligote, frâncuşă, băbească gri, sarba, merlot, burgund mare, pinot noir, băbească neagră:

145 hektolitrów z hektara;

fetească regală, riesling italian, crâmpoşie, crâmpoşie selecţionată, galbenă de Odobeşti, mustoasă de Măderat, furmint, muscadelle:

170 hektolitrów z hektara;

semillon, plăvaie, cadarcă, negru aromat, aromat de Iaşi, unirea, mioriţa, portugais bleu, codană:

170 hektolitrów z hektara;

syrah, zweigelt, sangiovese, arcaș , barbera, nebbiolo: 170 hektolitrów z hektara.

6.
Wyznaczony obszar geograficzny

Departament Vrancea:

-
miejscowości: Panciu, Crucea de Sus, Dumbrava, Crucea de Jos, Satu Nou, Neicu;
-
miejscowości: Moviliț a, Diocheti-Rediu, Moviliț a-Trotuș anu, Frecăț ei, Văleni;
-
miejscowości: Străoane, Repedea, Muncelu, Străoane, Văleni;
-
miejscowości: Fitioneș ti, Holbăneș ti, Ghimiceș ti, Ciolăneș ti, Mănăstioara;
-
miejscowości: Mărăș eș ti, Haret, Călimăneș ti, Modruzeni, Siretu, Tiș iț a, Pădureni;
-
miejscowości: Ț ifeș ti, Sârbi, Oleș eș ti, Vităneș ti, Clipiceș ti, Bătineș ti, Igeș ti, Pătrăș cani;
-
miejscowości: Păuneș ti, Viiș oara;
-
miejscowości: Rugineș ti, Copăceș ti, Văleni, Angheleș ti;
-
miejscowości: Pufeș ti, Domneș ti-Târg, Ciorani, Domneș ti-Sat;
-
miejscowości: Odobeș ti, Unirea;
-
miejscowości: Broș teni, Pituluș a, Arva;
-
miejscowości: Jariș tea, Vărsătura, Pădureni, Scânteia;
-
miejscowości: Boloteș ti, Găgeș ti, Pietroasa, Vităneș tii de sub Măgura, Putna, Ivănceș ti;
-
miejscowości: Coteș ti, Budeș ti, Valea Coteș ti, Goleș tii de Sus;
-
miejscowości: Urecheș ti, Popeș ti, Tercheș ti;
-
miejscowości: Dumbrăveni, Dragosloveni, Cândeș ti, Alexandru Vlahuț a, Dumbrăveni;
-
miejscowości: Bordeș ti, Bordeș tii de Jos;
-
miejscowości: Tâmboeș ti, Slimnic, Trestieni, Pietroasa, Pădureni, Obrejiț a;
-
miejscowości: Slobozia Bradului, Coroteni, Valea Beciului, Cornetu;
-
miejscowości: Cârligele, Dalhăuț i, Bonteș ti, Blidari;
-
miejscowości: Câmpineanca, Pietroasa;
-
miejscowości: Vârteș coiu, Faraoanele, Râmniceanca, Beciu, Pietroasa, Olteni;
-
miejscowości: Slobozia Ciorăș ti, Jiliș te, Armeni. Departament Buzău:
-
miejscowości: Grebănu, Zăplazi, Livada, Livada Mică, Plevna, Homeș ti;
-
miejscowości: Podgoria, Oraț ia, Coț atcu, Tăbăcari;
-
miejscowości: Topliceni, Răduceș ti.
7.
Główne odmiany winorośli

pinot noir N - blauer spätburgunder, burgund mic, burgunder roter, klävner morillon noir

ș arba B

galbenă de Odobeș ti B - galbenă de Căpătanu, galbenă uriaș ă, galbenă

mioriț a B

muscadelle B - moscatello bianco, muscadet doux

sémillon B - semillon blanc

aligoté B - plant de trois, plant gris, vert blanc, troyen blanc

aromat de Iaș i B

băbească gri G

chardonnay B - gentil blanc, pinot blanc chardonnay

crâmpoș ie B

crâmpoș ie selecț ionată B

frâncuș ă B - vinoasă, mildweisser, mustoasă de Moldova, poamă creaț ă

pinot gris G - affumé, grau burgunder, grauburgunder, grauer mönch, pinot cendré, pinot grigio, ruländer

riesling du Rhin B - weisser riesling, white riesling

unirea B

plăvaie B - bălană, plăvană, poamă bălaie

furmint B - furmin, şom szalai, szegszolo

pinot noir N - spätburgunder, pinot nero

burgund mare N - grosser burgunder, grossburgunder, blaufrankisch, kekfrankos, frankovka, limberger

codană N

portugais bleu N - blauer portugieser, oporto, portugieser

cadarcă N - schwarzer kadarka, rubinroter kadarka, lugojană, gâmză, fekete budai

zweigelt N - blauerzweigelt, negru de zweigelt, zweigelt blau

sangiovese N - brunello di Montalcino, morellino

arcaș N

barbera N

nebbiolo N

tămâioasă românească B - busuioacă de Moldova, muscat blanc à petits grains

tămâioasă românească B - rumanische weihrauchtraube, tamianka

busuioacă de Bohotin Rs - schwarzer muscat, muscat fioletovâi, muscat violet cyperus, tămâioasă violetă

negru aromat N

traminer roz Rs - rosetraminer, savagnin roz, gewürztraminer

mustoasă de Măderat B - lampau, lampor, mustafer, mustos feher, straftraube

traminer aromat alb B

8.
Opis związku lub związków

Informacje na temat obszaru geograficznego

Podłoże skalne - piaski pokryte warstwą złożoną z osadów lessowych oraz kolejnymi warstwami iłów i piasków morskich.

Ukształtowanie powierzchni - naprzemiennie występujące obszary równinne i górzyste, których wysokość mieści się w zakresie 100-300 m, położone wzdłuż osi zachód-wschód. Ekspozycja i nachylenie terenu zapewniają warunki optymalne do uprawy winorośli oraz możliwość uprawy różnorodnych odmian winorośli w przedmiotowych winnicach.

Klimat - umiarkowany klimat kontynentalny o zróżnicowaniu wynikającym z występowania mas powietrza znad Europy, a także znad Oceanu Atlantyckiego. W największej części obszaru nasłonecznienie odpowiada średnim rocznym wartościom przekraczającym 120 kcal/cm2, a w przypadku ekspozycji południowych wartościom przekraczającym 140 kcal/cm2. W ostatnich latach zaobserwowano zjawisko ocieplenia klimatu, które idzie w parze z nieregularnymi opadami, tj. z naprzemiennym występowaniem okresów suszy i okresów obfitych opadów.

Gleby - ich zrównoważona i lekka struktura zapewnia przepuszczalność, a ich właściwości sprzyjają wysokiej zawartości składników pokarmowych, co sprawia, że gleby te doskonale nadają się do uprawy winorośli.

Informacje na temat produktu

Wina białe wyróżniają się duża zawartością ekstraktu, zrównoważoną strukturą oraz odpowiednią kwasowością, które to właściwości wynikają z południowowschodniej ekspozycji zboczy, a także z metod uprawy, które sprawiają, że wielkość produkcji utrzymuje się na umiarkowanym poziomie.

Wina czerwone są cenione za delikatny charakter, łagodne taniny oraz żywą barwę, które to właściwości zawdzięczane są dużemu nasłonecznieniu oraz glebom o lekkiej strukturze. Jakość produktów sektora wina objętych przedmiotowym oznaczeniem geograficznym zawdzięcza się w głównej mierze warunkom glebowo-klimatycznym obszaru oraz, pośrednio, tradycyjnym metodom uprawy winorośli i produkcji wina udoskonalonym na przestrzeni czasu dzięki doświadczeniu regionalnych producentów wina.

9.
Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Warunki wprowadzania do obrotu

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

dodatkowe przepisy dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

brak dodatkowych przepisów

Link do specyfikacji produktu

http://onvpv.ro/sites/default/files/caiet_sarcini_ig_dealurile_vrancei_modif_cf_cererii_1425_14.06.2019_no_track_changes.pdf

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.