Opinia Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego "Wniosek dotyczący rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie przejrzystości i zrównoważonego charakteru unijnej oceny ryzyka w łańcuchu żywnościowym, zmieniającego rozporządzenie (WE) nr 178/2002 (w sprawie ogólnego prawa żywnościowego), dyrektywę 2001/18/WE (w sprawie zamierzonego uwalniania do środowiska organizmów zmodyfikowanych genetycznie), rozporządzenie (WE) nr 1829/2003 (w sprawie genetycznie zmodyfikowanej żywności i paszy), rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 (w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt), rozporządzenie (WE) nr 2065/2003 (w sprawie środków aromatyzujących dymu wędzarniczego), rozporządzenie (WE) nr 1935/2004 (w sprawie materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością), rozporządzenie (WE) nr 1331/2008 (w sprawie jednolitej procedury wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących), rozporządzenie (WE) nr 1107/2009 (w sprawie środków ochrony roślin) oraz rozporządzenie (UE) 2015/2283 (w sprawie nowej żywności)" [COM(2018) 179 final - 2018/0088 (COD)].
Dzienniki UE
Dz.U.UE.C.2018.440.158
Akt nienormatywny Wersja od: 6 grudnia 2018 r.
Opinia Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego "Wniosek dotyczący rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie przejrzystości i zrównoważonego charakteru unijnej oceny ryzyka w łańcuchu żywnościowym, zmieniającego rozporządzenie (WE) nr 178/2002 (w sprawie ogólnego prawa żywnościowego), dyrektywę 2001/18/WE (w sprawie zamierzonego uwalniania do środowiska organizmów zmodyfikowanych genetycznie), rozporządzenie (WE) nr 1829/2003 (w sprawie genetycznie zmodyfikowanej żywności i paszy), rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 (w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt), rozporządzenie (WE) nr 2065/2003 (w sprawie środków aromatyzujących dymu wędzarniczego), rozporządzenie (WE) nr 1935/2004 (w sprawie materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością), rozporządzenie (WE) nr 1331/2008 (w sprawie jednolitej procedury wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących), rozporządzenie (WE) nr 1107/ 2009 (w sprawie środków ochrony roślin) oraz rozporządzenie (UE) 2015/2283 (w sprawie nowej żywności)"
[COM(2018) 179 final - 2018/0088 (COD)]
(2018/C 440/27)
(Dz.U.UE C z dnia 6 grudnia 2018 r.)
Sprawozdawca: Antonello PEZZINI
Współsprawozdawczyni: Ester VITALE
Wniosek o konsultację | Rada, 22.5.2018 |
Parlament Europejski, 28.5.2018 | |
Podstawa prawna | Art. 43, 114, 168 ust. 4 lit. b) i 304 Traktatu o funkcjonowaniu Unii Europejskiej |
Decyzja Prezydium | 13.2.2018 |
Sekcja odpowiedzialna | Sekcja Rolnictwa, Rozwoju Wsi i Środowiska Naturalnego |
Data przyjęcia przez sekcję | 5.9.2018 |
Data przyjęcia na sesji plenarnej | 19.9.2018 |
Sesja plenarna nr | 537 |
Wynik głosowania | 176/2/2 |
(za/przeciw/wstrzymało się) |
Bruksela, dnia 19 września 2018 r.
Luca JAHIER | |
Przewodniczący | |
Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego |
1 Dz.U. C 268 z 14.8.2015, s. 1.
3 Zob. Executive Summary of the Refit Evaluation of the General Food Law (Regulation (EC) No 178/2002){SWD(2018) 38 final}.
4 Zob. SWD(2018) 37 final z dnia 15 stycznia 2018 r.
5 Dz.U. C 268 z 14.8.2015, s. 1.
6 Dz.U. C 268 z 14.8.2015, s. 1.
7 Tamże.
8 Dz.U. C 129 z 11.4.2018, s. 18.
9 Pismo Europejskiego Rzecznika Praw Obywatelskich.
10 Tamże.
11 Zasady dobrej praktyki laboratoryjnej OECD.
12 Zob. rozporządzenie (WE) nr 882/2004.