Rozporządzenie 86/2004 ustanawiające normy handlowe w odniesieniu do gruszek

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2004.13.19

Akt utracił moc
Wersja od: 20 maja 2004 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) nr 86/2004
z dnia 15 stycznia 2004 r.
ustanawiające normy handlowe w odniesieniu do gruszek

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 2200/96 z dnia 28 października 1996 r., w sprawie wspólnej organizacji rynku owoców i warzyw(1), w szczególności jego art. 2 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Gruszki są ujęte w wykazie produktów uwzględnionych w załączniku I do Rozporządzenia (WE) nr 2200/96, dla których należy przyjąć normy. Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1619/2001 z dnia 6 sierpnia 2001 r. ustanawiające normy handlowe w odniesieniu do jabłek i gruszek oraz zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 920/89(2) ustanawia wspólną normę handlową dla jabłek i gruszek.

(2) W celu zachowania przejrzystości, Grupa Robocza ds. Normalizacji Produktów Łatwo Psujących się i Rozwoju Jakości przy Europejskiej Komisji Gospodarczej Narodów Zjednoczonych (EKG/ONZ) zadecydowała, że należy odseparować przepisy dotyczące gruszek od przepisów dotyczących jabłek. Rozporządzenie (WE) nr 1619/2001 zostało uchylone rozporządzeniem Komisji nr 85/2004 z dnia 15 stycznia 2004 r. ustanawiającym normy handlowe w odniesieniu do jabłek(3). Powinny zostać odpowiednio przyjęte również nowe normy handlowe dla gruszek.

(3) Stosowanie tych nowych norm powinno doprowadzić do usunięcia z rynku produktów o niezadowalającej jakości, dostosowania produkcji do poziomu wymagań konsumentów oraz ułatwienia handlu opartego na uczciwej konkurencji, a tym samym pomóc w poprawie rentowności.

(4) Normy stosowane są na wszystkich etapach obrotu. Na pewien stopień pogorszenia jakości produktów mogą mieć wpływ takie czynniki, jak transport na duże odległości, składowanie przez określony czas oraz różne procesy, którym są poddawane produkty ze swojej natury wrażliwe na zmiany biologiczne i łatwo się psujące. Tego rodzaju pogorszenie jakości należy brać pod uwagę przy stosowaniu norm na etapach obrotu od chwili jego wysyłki.

(5) Ponieważ produkty należące do klasy "Ekstra" muszą być szczególnie staranie sortowane i pakowane, w ich przypadku należy uwzględniać jedynie brak świeżości i jędrności.

(6) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Świeżych Owoców i Warzyw,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W Załączniku do niniejszego rozporządzenia wymieniona jest norma handlowa dla gruszek objętych kodem CN 0808 20.

Normę tę stosuje się do wszystkich etapów obrotu, zgodnie z warunkami ustanowionymi w rozporządzeniu (WE) nr 2200/96.

Jednakże na etapach następujących po wysyłce, produkty mogą wykazywać w porównaniu z wymogami normy:

– niewielki ubytek świeżości i jędrności,

– dla produktów w klasach niższych niż klasa "Ekstra", niewielkie pogorszenie jakości z powodu dojrzewania i skłonności do psucia się.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 15 stycznia 2004 r.

W imieniu Komisji
Franz FISCHLER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 297 z 21.11.1996, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 47/2003 (Dz.U. L 7 z 11.1.2003, str. 64).

(2) Dz.U. L 215 z 9.8.2001, str. 3. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 46/2003 (Dz.U L 7 z 11.1.2003, str. 61).

(3) Dz.U. L 013 z 10.1.2004, str. 3.

ZAŁĄCZNIK 1

NORMA DLA GRUSZEK

I. DEFINICJA PRODUKTU

Niniejszą normę stosuje się do odmian (upraw) gruszek wyhodowanych z gatunku Pyrus communis L., które mają być dostarczone konsumentom świeże, z wyłączeniem gruszek przeznaczonych do przetwórstwa przemysłowego.

II. PRZEPISY DOTYCZĄCE JAKOŚCI

Celem normy jest określenie wymogów jakościowych dla gruszek, po ich przygotowaniu i zapakowaniu.

A. Wymagania minimalne

We wszystkich klasach jakości, z zastrzeżeniem szczególnych przepisów dla danej klasy i dopuszczalnych tolerancji, gruszki muszą:

– być nieuszkodzone,

– być w dobrym stanie; niedopuszczalny jest produkt zaczynający gnić lub psuć się w sposób wykluczający jego przydatność do spożycia,

– być czyste, praktycznie pozbawione jakichkolwiek widocznych ciał obcych,

– być praktycznie wolne od szkodników,

– być praktycznie wolne od uszkodzeń spowodowanych przez szkodniki,

– być wolne od nieprawidłowej wilgoci zewnętrznej,

– wolne od obcego zapachu i/lub smaku.

Ponadto, gruszki muszą być ostrożnie zrywane.

Stadium wzrostu oraz stan gruszek muszą być takie, aby umożliwiały:

– kontynuowanie procesu dojrzewania oraz osiągnięcie stopnia dojrzałości wymaganego w odniesieniu do cech odmianowych,

– przetrzymanie transportu i przeładunku, oraz

– przybycie w zadowalającym stanie do miejsca przeznaczenia.

B. Klasyfikacja

Gruszki sklasyfikowane są w trzech klasach określonych poniżej.

i) Klasa "Ekstra"

Gruszki w tej klasie muszą być najwyższej jakości. Pod względem kształtu, rozmiaru i wybarwienia muszą spełniać wymogi cechy odmianowej oraz mieć nienaruszone szypułki.

Miąższ owoców musi być w idealnym stanie, a skórka wolna od chropowatych, ordzawionych miejsc(1).

Muszą one być wolne od wszelkich wad, z wyjątkiem bardzo nieznacznych powierzchniowych uszkodzeń, które nie mają wpływu na ogólny wygląd produktu, jakość, zachowanie jakości oraz wygląd w opakowaniu.

Gruszki nie mogą być ziarnistej konsystencji.

ii) Klasa I

Gruszki tej klasy powinny być dobrej jakości. Pod względem kształtu, rozmiaru i wybarwienia, muszą spełniać wymogi cechy odmianowej.

Miąższ owoców musi być w idealnym stanie, a skórka wolna od chropowatych, ordzawionych miejsc(1).

Jednakże następujące nieznaczne wady mogą być dopuszczalne pod warunkiem że nie mają one wpływu na ogólny wygląd produktu, jakość, zachowanie jakości oraz wygląd w opakowaniu.

– niewielka wada kształtu,

– niewielka wada rozwoju,

– niewielka wady wybarwienia,

– niewielkie wady skórki, które nie mogą przekraczać:

– 2 cm na długości w przypadku wad o podłużnym kształcie,

– 1 cm2 powierzchni całkowitej w przypadku pozostałych wad, z wyjątkiem parcha gruszy i parcha jabłoni (Venturia pirina i V. inaequalis), których łączna powierzchnia nie może przekraczać 0,25 cm2 powierzchni całkowitej produktu,

– nieznaczne obtłuczenie nieprzekraczające łącznie powierzchni 1 cm2, i nieodbarwione.

Szypułka może być lekko uszkodzona.

Gruszki nie mogą być ziarnistej konsystencji.

iii) Klasa II

Do klasy tej zalicza się gruszki, które nie odpowiadają wymaganiom wyższych klas, ale spełniają wyżej określone wymogi minimalne.

Miąższ owoców musi być bez większych wad.

Dopuszczalne są następujące wady, pod warunkiem że owoc zachowuje zasadniczo swoją charakterystykę pod względem jakości, utrzymania jakości oraz wyglądu.

– wady kształtu,

– wady rozwoju,

– wady wybarwienia,

– lekko chropowate miejsca ordzawienia(2),

– wady skórki, które nie mogą przekraczać:

– 4 cm na długości w przypadku wad o podłużnym kształcie,

– 2,5 cm2 łącznej powierzchni w przypadku pozostałych wad, z wyjątkiem parcha gruszy i parcha jabłoni (Venturia pirina i V. inaequalis), których łączna powierzchnia nie może przekraczać 1 cm2 powierzchni całkowitej produktu,

– nieznaczne obtłuczenie, lekko odbarwione, nie przekraczające łącznie powierzchni 1 cm2.

III. PRZEPISY DOTYCZĄCE WIELKOŚCI

Wielkość gruszek ustala się na podstawie maksymalnej średnicy przekroju poprzecznego.

Dla wszystkich klas owoców jest wymagany następujący rozmiar minimalny:

EkstraKlasa IKlasa II
Duże odmiany owocowe(1)60 mm55 mm55 mm
Pozostałe odmiany55 mm50 mm45 mm
(1) W dodatku do niniejszej normy podano niepełny wykaz dużych odmian

owocowych oraz odmian letnich gruszek.

W przypadku letnich odmian gruszek uwzględnionych w Załączniku do niniejszej normy wyjątkowo nie ustanawia się wielkości minimalnej dla dostaw owoców zbieranych i wysyłanych co roku w okresie od 10 czerwca do 31 lipca włącznie.

W celu zapewnienia jednorodności wielkości owoców w danym opakowaniu różnica pomiędzy średnicami poszczególnych owoców wewnątrz jednego opakowania ograniczona jest do:

– 5 mm w przypadku owoców klasy "Ekstra" oraz owoców klasy I i II, zapakowanych w rzędach i warstwach,

– 10 mm w przypadku owoców klasy I zapakowanych luzem lub opakowaniach jednostkowych.

Dla owoców klasy II pakowanych luzem do opakowania lub do opakowań jednostkowych nie ma ograniczeń jednorodności wielkości.

IV. PRZEPISY DOTYCZĄCE TOLERANCJI

Tolerancja w odniesieniu do jakości i wielkości dozwolona jest dla produktu nie spełniającego wymogów klasy oznaczonej na każdym opakowaniu.

A. Tolerancja jakości

i) Klasa "Ekstra"

5 % liczby lub masy gruszek nie spełniających wymagań tej klasy, lecz zgodnych z wymaganiami dla klasy I lub wyjątkowo mieszczących się w granicach tolerancji dla tej klasy.

ii) Klasa I

10 % liczby lub masy jabłek nie spełniających wymagań tej klasy, lecz zgodnych z wymaganiami dla klasy II, lub wyjątkowo mieszczących się w granicach tolerancji dla tej klasy. Jednakże gruszki bez szypułek nie mieszczą się w granicach tej tolerancji.

iii) Klasa II

10 % liczby lub masy gruszek nie spełniających wymagań tej klasy, ani wymagań minimalnych, z wyłączeniem produktów naruszonych przez gnicie lub inny rodzaj zepsucia, który czyni je niezdatnymi do spożycia.

W granicach tej tolerancji dopuszcza się nie więcej niż 2 % liczby lub masy owoców wykazujących następujące wady:

– nieduże uszkodzenie lub niezagojone pęknięcia,

– bardzo nieznaczne ślady gnicia,

– obecność szkodników żerujących wewnątrz owocu i/lub uszkodzeń miąższu spowodowanych przez szkodniki.

B. Tolerancje wielkości

Dla wszystkich klas:

10 % liczby lub masy owoców, nie odpowiadających wielkości bezpośrednio powyżej lub poniżej wielkości oznaczonej na opakowaniu, przy czym dla owoców zakwalifikowanych do najniższego przedziału wielkości maksymalne odchylenie wynosi 5 mm poniżej najniższej wartości.

V. PRZEPISY DOTYCZĄCE PREZENTACJI

A. Jednorodność

Zawartość jednostki opakowania musi być jednorodna i zawierać jedynie gruszki tego samego pochodzenia, odmiany, jakości i rozmiaru (jeżeli produkt podlega wymiarowaniu), jak również mieć ten sam stopień dojrzałości.

W przypadku klasy "Ekstra" jednorodność dotyczy również wybarwienia.

Widoczna część zawartości opakowania musi być reprezentatywna w stosunku do całej jego zawartości.

Bez względu na powyższe postanowienia niniejszego punktu, produkty objęte niniejszym rozporządzeniem mogą być mieszane w opakowaniach o wadze netto nie przekraczającej trzech kilogramów, z różnymi rodzajami świeżych owoców i warzyw na warunkach ustanowionych w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 48/2003(3).

B. Pakowanie

Gruszki muszą być pakowane w sposób zapewniający odpowiednią ochronę produktu.

Materiały stosowane do wykładania wnętrza opakowania powinny być nowe, czyste i takiej jakości, aby zapobiegały jakimkolwiek uszkodzeniem wewnętrznym lub zewnętrznym produktu. Stosowanie materiałów, zwłaszcza papieru bądź etykiety zawierających specyfikację handlową jest dozwolone, o ile nadruk lub etykieta zostały wykonane przy użyciu nietoksycznego tuszu lub kleju.

Opakowania nie mogą zawierać żadnych ciał obcych.

Naklejki umieszczane indywidualnie na produktach nie mogą, po usunięciu, pozostawiać widocznych śladów kleju ani prowadzić do uszkodzeń skórki.

C. Prezentacja

W przypadku klasy "Ekstra" owoce muszą być pakowane warstwami.

VI. PRZEPISY DOTYCZĄCE OZNAKOWANIA

Na każdym opakowaniu muszą się znajdować następujące szczegółowe dane umieszczone literami zgrupowanymi po tej samej stronie, naniesione w sposób czytelny i trwały oraz widoczne z zewnątrz:

A. Identyfikacja

Nazwa i adres podmiotu pakującego i/lub wysyłającegoWzmiankę tę można zastąpić:

– dla wszystkich opakowań z wyjątkiem opakowań indywidualnych, oficjalnie wydanym lub zaaprobowanym oznaczeniem kodu określającego podmiot pakujący i/lub wysyłający, umieszczonym w bliskim sąsiedztwie określenia "Podmiot pakujący i/lub wysyłający" (lub odpowiednich skrótów);

– dla wyłącznie opakowań indywidualnych, nazwą i adresem sprzedawcy mającego swoją siedzibę w ramach Wspólnoty, umieszczonymi w bliskim sąsiedztwie określenia "Pakowane dla:" lub określenia równoważnego. W tym przypadku etykieta powinna zawierać kod określający podmiot pakujący i/lub wysyłający. Sprzedawca powinien podać wszelkie informacje potrzebne jednostce kontrolującej co do znaczenia tego kodu.

B. Rodzaj produktu

– "Gruszki" - jeżeli zawartość opakowania nie jest widoczna z zewnątrz,

– nazwa odmiany.

C. Pochodzenie produktu

Kraj pochodzenia produktu i (nieobowiązkowo) rejon uprawy lub nazwa krajowa, regionalna albo lokalna.

D. Specyfikacja jakości handlowej

– klasa

– wielkość lub - w przypadku owoców ułożonych rzędami i warstwami - liczba sztuk owoców.

Jeżeli identyfikacja odbywa się według rozmiaru, powinna być wyrażona:

a) dla produktu podlegającego zasadom jednorodności, jako średnica minimalna i maksymalna;

b) dla produktu nie podlegającego zasadom jednorodności, jako średnica lub waga najmniejszego owocu w danym opakowaniu oraz słowem "i powyżej" oraz, jeśli stosowne, z podaniem średnicy największego owocu.

E. Urzędowy znak kontroli (nieobowiązkowo)

Na opakowaniach zbiorczych nie muszą być umieszczone szczegóły wymienione w pierwszym akapicie, jeżeli opakowania te zawierają opakowania detaliczne, wyraźnie widoczne z zewnątrz, a na każdym z opakowań detalicznych umieszczone są te szczegóły. Na opakowaniach takich nie mogą być umieszczone żadne wskazówki wprowadzające w błąd. Jeżeli opakowania te umieszczone są na paletach, szczegóły te podaje się na informacji umieszczonej w oczywistym miejscu na co najmniej dwóch stronach palety.

______

(1) Nie ma zastosowania w przypadku, kiedy ordzawienie stanowi cechę charakterystyczną danej odmiany.

(2) Nie ma zastosowania w przypadku, kiedy ordzawienie stanowi cechę charakterystyczną danej odmiany.

(3) Dz.U. L 297 z 11.1.2003, str. 65.

DODATEK  I

1. KRYTERIA WIELKOŚCI:

L = odmiany o dużych owocach

SP = Odmiany letnie gruszek, dla których nie ustanawia się wielkości minimalnej

dla dostaw owoców zbieranych co roku w okresie od dnia 10 czerwca do dnia

31 lipca włącznie.

2. NIEPEŁNY WYKAZ WIELKOOWOCOWYCH ODMIAN GRUSZEK ORAZ LETNICH ODMIAN GRUSZEK KLASYFIKOWANYCH WEDŁUG KRYTERIÓW ICH WIELKOŚCI:

Odmiany o małych owocach oraz pozostałe, nie ujęte w wykazie odmiany mogą być wprowadzane do obrotu jeżeli spełniają wymagania dotyczące wielkości ustalone dla innych odmian, zgodnie z opisem zawartym w sekcji III niniejszej normy.

Niektóre odmiany ujęte w poniższym wykazie mogą być sprzedawane pod nazwami handlowymi, w stosunku do których wystąpiono z wnioskiem o zastrzeżenie lub też zostały już zastrzeżone na terenie jednego lub kilku państw. Pierwsza i druga kolumna poniższej tabeli nie uwzględniają takich nazw handlowych. W trzeciej kolumnie podano odnośniki do znanych nazw handlowych wyłącznie dla celów informacyjnych.

OdmianaSynonimyNazwa handlowaRozmiar
Abbé FételAbate FetelL
Abugo o Siete en BocaSP
AkçaSP
AlkaL
AlsaL
AmforaL
Alexandrine DrouardL
BergamottenSP
Beurre Alexandre LucasLucasL
Beurré BoscBosc, Beurré d'Apremont, Empereur Alexandre, Kaiser AlexandreL
Beurré ClairgeauL
Beurré d'ArenbergHardenpontL
Beurré GiffardSP
Beurré précoce MorettiniMorettiniSP
Blanca de AranjuezAgua de Aranjuez, Espadona, BlanquillaSP
CarusellaSP
CastellCastell de VeranoSP
Colorée de juilletBunte JuliSP
Cornice rougeL
ConcordeL
CondoulaSP
CosciaErcoliniSP
CureCurato, Pastoren, Del cura de Ouro, Espadon de invierno, Bella de Berry, Lombardia de Rioja, Batall de CampanaL
D'AnjouL
DitaL
D. JoaquinaDoyenne de juilletSP
Doyenne d'hiverWinterdechantL
Doyenne du corniceCornice, VereinsdechantL
ErikaL
EtruscaSP
FlamingoL
ForelleL
General LeclercAmber Grace™L
GentileSP
Golden Russet BoscL
Grand championL
Harrow DelightL
Jeanne d'ArcL
JosephineL
KiefferL
LeonardetaMosqueruela, Margallon, Colorada de Alcanadre, Leonarda de MagallonSP
LombacadCascade®L
MoscatellaSP
MramornajaMramornojeL
MustafabeySP
Packham's TriumphWilliams d'AutomneL
Passe CrassanePassa CrassanaL
Perita de San JuanSP
PérolaSP
PitmastonWilliams DuchesseL
Précoce de TrévouxTrévouxSP
Président DrouardL
RosemarieL
Santa MariaSanta Maria MorettiniSP
SpadoncinaAgua de Verano, Agua de AgostoSP
Taylors GoldL
Triomphe de VienneL
Williams Bon ChretienBon Chrétien, Bartlett, Williams, Summer BartlettL
1 Załącznik zmieniony przez art. 1-3 rozporządzenia nr 907/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. (Dz.U.UE.L.04.163.50) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 20 maja 2004 r.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.