Dyrektywa 95/61/WE zmieniająca załącznik II do dyrektywy 90/642/EWG w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach oraz na ich powierzchni

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1995.292.27

Akt jednorazowy
Wersja od: 7 grudnia 1995 r.

DYREKTYWA RADY 95/61/WE
z dnia 29 listopada 1995 r.
zmieniająca załącznik II do dyrektywy 90/642/EWG w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach oraz na ich powierzchni

RADA UNII EUROPEJSKIEJ,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 90/642/EWG z dnia 27 listopada 1990 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach oraz na ich powierzchni(1), w szczególności jej art. 1 ust. 1,

uwzględniając wniosek Komisji,

a także mając na uwadze, co następuje:

dyrektywa 90/642/EWG została zmieniona po raz pierwszy dyrektywą 93/58/EWG(2), której przepisy przewidywały między innymi ustanowienie pierwszego wykazu najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości niektórych pestycydów;

jednakże dostępne dane były niewystarczające do ostatecznego ustalenia najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości niektórych pestycydów w odniesieniu do kombinacji upraw; w tych przypadkach, na zgromadzenie potrzebnych danych przewidziano okres czterech lat, a po upływie tego okresu, w przypadku dalszego braku odpowiednich danych, poziomy zostałyby ustanowione według właściwej granicy oznaczenia;

w chwili przyjęcia dyrektywy 93/58/EWG, Komisja i Rada ustaliły, że w terminie jednego roku Państwa Członkowskie powinny uzyskać od wszystkich zainteresowanych stron zobowiązanie, iż wszystkie niezbędne dane zostaną zgromadzone; w niektórych przypadkach zobowiązanie takie nie zostało podjęte, dlatego obecnie możliwe jest ustanowienie właściwych przepisów,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1

W załączniku II do dyrektywy 90/642/EWG wprowadza się zmiany zgodnie z Załącznikiem do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  2

Państwa Członkowskie wprowadzą w życie przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy nie później niż do dnia 31 października 1996 r.

Przepisy przyjęte przez Państwa Członkowskie zawierają odniesienie do niniejszej dyrektywy lub odniesienie takie towarzyszy ich urzędowej publikacji. Metody dokonywania takiego odniesienia określane są przez Państwa Członkowskie.

Artykuł  3

Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie z dniem jej opublikowania w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Artykuł  4

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 29 listopada 1995 r.
W imieniu Rady
L. ATIENZA SERNA
Przewodniczący

______

(1) Dz.U. L 350 z 14.12.1990, str. 71. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 95/38/WE (Dz.U. L 197 z 22.8.1995, str. 14).

(2) Dz.U. L 211 z 23.8.1993, str. 6.

ZAŁĄCZNIK

1. Chlorotalonil

W drugiej kolumnie, w pozycji "Chlorotalonil", w następującej grupie:

2 (V) WARZYWA LIŚCIOWE I ŚWIEŻE ZIOŁA, Sałata i podobne,

wpisy "b)" i "0,01" odpowiadające przykładom pojedynczych produktów zastępuje się wpisem "0,01" odpowiadającym wyrażeniu "Sałata i podobne".

2. Chloropiryfos

W trzeciej kolumnie, w pozycji "Chloropiryfos", odpowiadającej następującym pozycjom produktów w następujących grupach:

– 1 (VI) OWOCE RÓŻNE, oliwki,

– 2 (III) WARZYWA OWOCOWE, słodka kukurydza,

literę "c)" zastępuje się liczbą "0,05".

W tej samej kolumnie, w następującej grupie:

2 (I) WARZYWA KORZENIOWE I BULWIASTE,

skreśla się pozycję "c)" odpowiadającą wpisom: Burak ćwikłowy, Pasternak, Brukiew i Rzepa.

W tej samej kolumnie, odpowiadającej następującym pozycjom produktów:

7. Chmiel (suszony), włączając szyszki chmielu i nieskoncentrowany proszek,

literę "d)" zastępuje się liczbą "0,1".

3. Cypermetryna

W piątej kolumnie, w pozycji "Cypermetryna, w tym inne mieszanki składowe izomerów (suma izomerów)", w następującej grupie:

– 1 (V) OWOCE JAGODOWE I DROBNE OWOCE, inne drobne owoce i owoce jagodowe (inne niż dzikie),

– 2 (I) WARZYWA KORZENIOWE I BULWIASTE,

wpisy "c)" i "0,5", odpowiadające przykładom pojedynczych produktów zastępuje się wpisem "0,05" odpowiadającym wymienionym powyżej grupom.

W tej samej kolumnie, odpowiadającej następującym pozycjom produktów:

2 (VII) WARZYWA ŁODYGOWE, Koper,

skreśla się literę "c)".

4. Deltametryna

W szóstej kolumnie, w pozycji "Deltarmetryna", odpowiadającej następującym pozycjom produktów w następującej grupie:

1 (VI) OWOCE RÓŻNE, Kiwi

skreśla się literę "c)".

5. Imazalil

W dziewiątej kolumnie, w pozycji "Imazalil" w następującej grupie:

2 (III) WARZYWA OWOCOWE, Rośliny psiankowate,

wpisy "a)" i "0,2", odpowiadające przykładom pojedynczych produktów zastępuje się wpisem "0,02" odpowiadającym pozycji "Rośliny psiankowate".

6. Iprodion

W 10-tej kolumnie, w pozycji "Iprodion", odpowiadającej następującym pozycjom produktów w następującej grupie:

– 2 (I) WARZYWA KORZENIOWE I BULWIASTE, selery

– 2 (VII) WARZYWA ŁODYGOWE, seler,

skreśla się literę "a)".

7. Permetryna

W 11-tej kolumnie, w pozycji "Permetryna (suma izomerów)", odpowiadającej następującej pozycji produktów w następującej grupie:

1 (V) OWOCE JAGODOWE I DROBNE OWOCE, owoce roślin z rodziny różowatych (inne niż dzikie),

literę "c)" zastępuje się liczbą "0,05".

W tej samej kolumnie, w odniesieniu do następujących pozycji produktów w następujących grupach:

– 1 (VI) OWOCE RÓŻNE, Oliwki,

– 2 (I) WARZYWA KORZENIOWE I BULWIASTE, Rzepa,

– 2 (IV) WARZYWA KAPUSTNE, Kwiaty kapustnych, Brokuły,

– 2 (VII) WARZYWA ŁODYGOWE, Koper,

– 4. Nasiona roślin oleistych, Ziarna słonecznika,

skreśla się literę "c)".

W tej samej kolumnie, w następującej grupie:

1 (V) OWOCE JAGODOWE I DROBNE OWOCE, inne drobne owoce i owoce jagodowe (inne niż dzikie),

wpisy "c" i "0,05", odpowiadające przykładom pojedynczych produktów zastępuje się wpisem "0,05" odpowiadającym wymienionej powyżej grupie.

W tej samej kolumnie, w odniesieniu do następującego produktu:

7. Chmiel (suszony), włączając szyszki chmielowe i nieskoncentrowany proszek,

literę "d)" zastępuje się liczbą "0,1".

8. Benomyl, karbendazim, tiofanat metylu

W 12-tej kolumnie, w pozycji "Benomyl, Carbendazin, Tiofanat metylu (łącznie określany jako karbendazim)", odpowiadającej następującym produktom w następującej grupie:

– 2 (V) WARZYWA LIŚCIOWE I ŚWIEŻE ZIOŁA, Rukiew wodna i Endywia,

– 7. Chmiel (suszony), włączając szyszki chmielu i nieskoncentrowany proszek,

literę "d)" zastępuje się liczbą "0,1".

W tej samej kolumnie, w odniesieniu do następującego produktu w następującej grupie:

(VI) OWOCE RÓŻNE, Oliwki.

Skreśla się literę "d)".

9. Maneb, mankozeb, metiram, propineb, zineb

W 13-tej kolumnie, w pozycji "Maneb, Mankozeb, Metiram, Propineb, Zineb (łącznie określane jako grupa CS2)", w następującej grupie:

1 (V) OWOCE JAGODOWE I DROBNE OWOCE, owoce roślin z rodziny różowatych (inne niż dzikie),

literę "c)" zastępuje się literą "c)", odpowiadającą pozycji: "Maliny" oraz liczbą "0,05", odpowiadającą pozycji "Inne".

W tej samej kolumnie, w odniesieniu do następujących produktów w następującej grupie:

– 2 (I) WARZYWA KORZENIOWE I BULWIASTE, Burak ćwikłowy,

– 2 (VII) WARZYWA ŁODYGOWE, Karczochy,

skreśla się literę "c)".

W tej samej kolumnie, w odniesieniu do następujących produktów w następującej grupie:

2 (V) WARZYWA LIŚCIOWE I ŚWIEŻE ZIOŁA, Rukiew wodna;

literę "c)" zastępuje się liczbą "0,05".

10. Metamidofos

W 14-tej kolumnie, w pozycji "Metamidofos", odpowiadającej następującym produktom, w następujących grupach:

– 1 (V) OWOCE JAGODOWE I DROBNE OWOCE, Winogrona deserowe i do produkcji wina i Truskawki (inne niż dzikie),

– 2 (IV) WARZYWA KAPUSTNE, Kapusty liściaste,

literę "b)" zastępuje się liczbą "0,01".

11. Precymidon

W 15-tej kolumnie, w pozycji "Precymidon", odpowiadającej następującym produktom, w następującej grupie:

1 (III) OWOCE ZIARNKOWE, Jabłka,

literę "a)" zastępuje się liczbą "0,02".

W tej samej kolumnie, w odniesieniu do następującego produktu, w następującej grupie:

2 (II) WARZYWA BULWIASTE, Cebula dymka,

skreśla się literę "a)".

12. Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów, szczególnie w odniesieniu do herbaty (liście i łodygi suszone, fermentowane lub w inny sposób przetwarzane z liści Camellia sinensis)

W tabeli sporządzonej specjalnie dla herbaty, w odniesieniu do następujących pozostałości pestycydów:

6. Bromopropylat,

15. Flucytrinfat (suma izomerów),

18. Metidation, i

21. Profenofos,

literę "d)" zastępuje się liczbą "0,1".

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.