Dyrektywa 94/54/WE dotycząca obowiązkowego umieszczania na etykietach niektórych środków spożywczych danych szczegółowych innych niż wymienione w dyrektywie Rady 79/112/EWG

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1994.300.14

Akt utracił moc
Wersja od: 20 maja 2004 r.

DYREKTYWA KOMISJI 94/54/WE
z dnia 18 listopada 1994 r.
dotycząca obowiązkowego umieszczania na etykietach niektórych środków spożywczych danych szczegółowych innych niż wymienione w dyrektywie Rady 79/112/EWG

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 79/112/EWG z dnia 18 grudnia 1978 r. w sprawie zbliżania ustawodawstw Państw Członkowskich odnoszących się do etykietowania, prezentacji i reklamowania środków spożywczych przeznaczonych na sprzedaż konsumentowi końcowemu(1), ostatnio zmienioną przez dyrektywę Komisji 93/102/WE(2), w szczególności jej art. 4 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

uwzględniając zakres i efekty proponowanego działania, środki wspólnotowe wprowadzone niniejszą dyrektywą są niezbędne, jeżeli wytyczone cele mają być osiągnięte; celów tych Państwa Członkowskie nie mogą osiągnąć, działając indywidualnie; ponadto osiągnięcie tych celów na poziomie wspólnotowym zakłada już dyrektywa 79/112/WE;

w celu zapewnienia konsumentom uzyskiwania odpowiednich informacji konieczne jest określenie obowiązkowego umieszczania na niektórych środkach spożywczych innych danych szczegółowych w uzupełnieniu do tych wymienionych w art. 3 dyrektywy 79/112/EWG;

gazy opakowaniowe używane do pakowania niektórych środków spożywczych nie powinny być uważane za składniki w rozumieniu art. 6 ust. 1 dyrektywy 79/112/EWG i dlatego nie powinny być umieszczane na wykazie składników na etykiecie;

jednakże konsumenci powinni być informowani o użyciu takich gazów w zakresie, w jakim informacja ta umożliwia im zrozumienie, dlaczego środek spożywczy, który zakupili, ma dłuższy okres przydatności do spożycia niż podobne produkty pakowane w inny sposób;

w celu zapobieżenia tworzeniu nowych ograniczeń w handlu w wyniku podjęcia jednostronnych środków przez Państwa Członkowskie konieczne jest przyjęcie przepisów wspólnotowych;

zgodnie z procedurą art. 17 dyrektywy Rady 79/112/EWG niniejsza dyrektywa została przedłożona Stałemu Komitetowi ds. Środków Spożywczych, który nie był w stanie wyrazić opinii; stosując tę samą procedurę Komisja przedłożyła Radzie propozycję odnoszącą się do środków, które należy podjąć;

ponieważ Rada nie przyjęła żadnych środków przed upływem wyznaczonych jej trzech miesięcy, Komisja powinna przyjąć projektowane środki,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1

Bez uszczerbku dla przepisów art. 3 dyrektywy 79/112/EWG etykietowanie środków spożywczych wymienionych w Załączniku do niniejszej dyrektywy zawiera dodatkowe dane szczegółowe wymienione w tym Załączniku.

Artykuł  2

Państwa Członkowskie, w miarę potrzeb, zmienią swoje przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne do dnia 30 czerwca 1995 r. tak, aby:

– zezwolić na handel produktami zgodnymi z niniejszą dyrektywą nie później niż w dniu 1 lipca 1995 r.,

– zabronić handlu produktami niezgodnymi z niniejszą dyrektywą z mocą od dnia 1 stycznia 1997 r.; jednakże handel produktami wprowadzonymi na rynek lub etykietowanymi przed tą datą i niezgodnymi z niniejszą dyrektywą może być kontynuowany do czasu wyczerpania zapasów.

Bezzwłocznie informują o tym Komisję.

Jeżeli Państwa Członkowskie ustanowią te przepisy, będą one zawierać odniesienie do niniejszej dyrektywy lub odniesienie takie będzie towarzyszyć ich oficjalnej publikacji. Metody dokonywania takiego odniesienia określone są przez Państwa Członkowskie.

Artykuł  3

Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie dwudziestego dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 18 listopada 1994 r.
W imieniu Komisji
Martin BANGEMANN
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 33 z 8.2.1979, str. 1.

(2) Dz.U. L 291 z 25.11.1993, str. 14.

ZAŁĄCZNIK 1

Wykaz środków spożywczych, których etykietowanie musi zawierać jedną lub więcej następujących informacji dodatkowych

Rodzaj lub kategoria środka spożywczegoDane szczegółowe
Środki spożywcze, których trwałość została przedłużona w wyniku użycia gazów opakowaniowych dozwolonych zgodnie z dyrektywą Rady 89/107/EWG(1)Zapakowano w atmosferze ochronnej.
Środki spożywcze zawierające substancję słodzącą lub substancje słodzące dozwolone dyrektywą 94/35/WE(2)"z substancją(-ami) słodzącą(-mi)"

Te dane szczegółowe towarzyszą nazwie, pod którą produkt jest sprzedawany, jak ustanowiono w art.

5 dyrektywy 79/112/EWG

Środki spożywcze zawierające zarówno dodany cukier, lub cukry, jak i substancję słodzącą lub substancje słodzące dozwolone dyrektywą 94/35/WE"z cukrem(-ami) i substancją(-ami) słodzącą(-ymi)

"Te dane szczegółowe towarzyszą nazwie, pod którą produkt jest sprzedawany, jak ustanowiono w art. 5 dyrektywy 79/112/EWG

Środki spożywcze zawierające aspartam"zawiera źródło fenyloalaniny"
Środki spożywcze zawierające
więcej niż 10 % dodanych poliolów"nadmierne spożycie może działać przeczyszczająco"
Wyroby lub napoje zawierające kwas glicyryzynowy lub jego sól amonową z powodu dodaniem substancji jako takiej(-ich) lub lukrecji Glycyrrhiza glabra o stężeniu 100 mg/kg lub 100 mg/l lub większym.Termin "zawiera lukrecję" dodaje się tuż po wykazie składników lub w nazwie, pod którą produkt jest sprzedawany. W razie braku wykazu składników dane szczegółowe umiejscawia się obok nazwy, pod którą produkt jest sprzedawany.
Wyroby zawierające kwas glicyryzynowy lub jego sól amonową z powodu dodaniem substancji jako takiej(-ich) lub lukrecji Glycyrrhiza glabra o stężeniu 4 g/kg lub większym.Następująca informacja musi być dodana po wykazie składników:

"zawiera lukrecję - cierpiący na nadciśnienie powinni unikać nadmiernego spożycia". W razie braku wykazu składników dane szczegółowe umiejscawia się obok nazwy, pod którą produkt jest sprzedawany.

Napoje zawierające kwas glicyryzynowy lub jego sól amonową z powodu dodaniem substancji jako takiej(-ich) lub lukrecji Glycyrrhiza glabra o stężeniu 50 mg/l lub większym lub 300 mg/l lub większym w przypadku napojów zawierająch więcej niż 1,2 % alkoholu.(3)Następująca informacja musi być dodana po wykazie składników: "zawiera lukrecję - cierpiący na nadciśnienie powinni unikać nadmiernego spożycia". W razie braku wykazu składników dane szczegółowe umiejscawia się obok nazwy, pod którą produkt jest sprzedawany.
(1) Dz.U. L 40 z 11.2.1989, str. 27.

(2) Dz.U. L 237 z 10.9.1994, str. 3.

(3) Poziom ma zastosowanie do produktów gotowych do spożycia lub

przygotowanych zgodnie z instrukcją wytwórcy.

1 Załącznik:

-zmieniony przez art. 1 dyrektywy Rady nr 96/21/WE z dnia 29 marca 1996 r. (Dz.U.UE.L.96.88.5) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 25 kwietnia 1996 r.

- zmieniony przez art. 1 dyrektywy nr 2004/77/WE z dnia 29 kwietnia 2004 r. (Dz.U.UE.L.04.162.76) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 20 maja 2004 r.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.