Dyrektywa 92/2/EWG ustanawiająca procedurę pobierania próbek oraz wspólnotową metodę analizy do celów urzędowej kontroli temperatur głęboko mrożonych środków spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi
Dz.U.UE.L.1992.34.30
Akt obowiązującyDYREKTYWA KOMISJI NR 92/2/EWG
z dnia 13 stycznia 1992 r.
ustanawiająca procedurę pobierania próbek oraz wspólnotową metodę analizy do celów urzędowej kontroli temperatur głęboko mrożonych środków spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi
uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,
uwzględniając dyrektywę Rady 89/108/EWG z dnia 21 grudnia 1988 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich odnoszących się do głęboko mrożonych środków spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi(1), w szczególności jej art. 11,
a także mając na uwadze, co następuje:
powinno się kontrolować temperaturę głęboko mrożonej żywności;
Państwa Członkowskie mogą stosować inne metody naukowo obowiązujące, pod warunkiem że nie utrudnia to swobodnego przepływu głęboko mrożonej żywności i że reguły konkurencji nie są zmieniane;
po sprawdzeniu zapisów temperatury powietrza zgodnie z procedurami ustanowionymi w dyrektywie Komisji 92/1/EWG z dnia 13 stycznia 1992 r. w sprawie monitorowania temperatur w środkach transportu podczas magazynowania oraz składowania głęboko mrożonych środków spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi(2), i biorąc pod uwagę temperatury wymagane w art. 5 dyrektywy 89/108/EWG oraz w przypadkach gdzie budzi to uzasadnione wątpliwości, Państwa Członkowskie mogą przeprowadzić test destrukcyjny;
kontrola odpowiada przepisom dyrektywy Rady 89/397/EWG z dnia 14 czerwca 1989 r. w sprawie urzędowej kontroli środków spożywczych(3), w szczególności jej art. 4 i 14;
przepisy przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Środków Spożywczych,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:
W imieniu Komisji | |
Martin BANGEMANN | |
Wiceprzewodniczący |
______
(1) Dz.U. L 40 z 11.2.1989, str. 34.
(2) Dz.U. L 34 z 11.2.1992, str. 28.
(3) Dz.U. L 186 z 30.6.1989, str. 23.
ZAŁĄCZNIKI