Dyrektywa 2015/254 uchylająca dyrektywę Rady 93/5/EWG w sprawie pomocy Komisji i współpracy państw członkowskich w naukowym badaniu zagadnień dotyczących żywności

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2015.43.1

Akt jednorazowy
Wersja od: 18 lutego 2015 r.

DYREKTYWA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) 2015/254
z dnia 11 lutego 2015 r.
uchylająca dyrektywę Rady 93/5/EWG w sprawie pomocy Komisji i współpracy państw członkowskich w naukowym badaniu zagadnień dotyczących żywności
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

PARLAMENT EUROPEJSKI I RADA UNII EUROPEJSKIEJ,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej, w szczególności jego art. 114,

uwzględniając wniosek Komisji Europejskiej,

po przekazaniu projektu aktu ustawodawczego parlamentom narodowym,

uwzględniając opinię Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego 1 ,

stanowiąc zgodnie ze zwykłą procedurą ustawodawczą 2 ,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W ramach programu sprawności i wydajności regulacyjnej (REFIT) Komisja w sposób zobowiązujący opowiedziała się za prostymi, jasnymi, stabilnymi i przewidywalnymi ramami regulacyjnymi dla przedsiębiorstw, pracowników i obywateli.

(2) Dyrektywa Rady 93/5/EWG 3 ma na celu zapewnienie sprawnego funkcjonowania Komitetu Naukowego ds. Żywności poprzez promowanie wsparcia naukowego dla tego komitetu ze strony państw członkowskich oraz poprzez organizację współpracy z odpowiednimi organami krajowymi w zakresie kwestii naukowych dotyczących bezpieczeństwa żywności.

(3) Zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady 4 zadania Komitetu Naukowego ds. Żywności, o których mowa w dyrektywie 93/5/EWG, zostały przekazane Europejskiemu Urzędowi ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i są one obecnie przewidziane w rozporządzeniu (WE) nr 178/2002.

(4) Decyzja Komisji 97/579/WE 5 , która ustanawia Komitet Naukowy ds. Żywności, została uchylona decyzją Komisji 2004/210/WE 6 .

(5) Zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 178/2002 EFSA stała się ponadto właściwym organem w zakresie promowania współpracy naukowej z państwami członkowskimi oraz odpowiednimi organami krajowymi działającymi w dziedzinach objętych zakresem misji EFSA. W szczególności w art. 22 rozporządzenia (WE) nr 178/2002 przewidziano, że EFSA ma ściśle współpracować z właściwymi organami w państwach członkowskich i że państwa członkowskie mają współpracować z EFSA, aby zapewnić wykonanie powierzonej jej misji.

(6) Dyrektywa 93/5/EWG stała się zatem nieaktualna i powinna zostać uchylona,

PRZYJMUJĄ NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1

Dyrektywa 93/5/EWG traci moc.

Artykuł  2
1.
Państwa członkowskie wprowadzają w życie przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy w terminie do dnia 29 lutego 2016 r. Niezwłocznie powiadamiają o tym Komisję.

Przepisy przyjęte przez państwa członkowskie zawierają odniesienie do niniejszej dyrektywy lub odniesienie takie towarzyszy ich urzędowej publikacji. Metody dokonywania takiego odniesienia określane są przez państwa członkowskie.

2.
Państwa członkowskie przekazują Komisji tekst podstawowych przepisów prawa krajowego, przyjętych w dziedzinie objętej niniejszą dyrektywą.
Artykuł  3

Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie dwudziestego dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Artykuł  4

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do państw członkowskich.

Sporządzono w Strasburgu dnia 11 lutego 2015 r.

W imieniu Parlamentu Europejskiego

W imieniu Rady

M. SCHULZ

Z. KALNIŅA-LUKAŠEVICA

Przewodniczący

Przewodniczący

1 Dz.U. C 451 z 16.12.2014, s. 157.
2 Stanowisko Parlamentu Europejskiego z dnia 16 grudnia 2014 r. (dotychczas nieopublikowane w Dzienniku Urzędowym) oraz decyzja Rady z dnia 27 stycznia 2015 r.
3 Dyrektywa Rady 93/5/EWG z dnia 25 lutego 1993 r. w sprawie pomocy Komisji i współpracy państw członkowskich w naukowym badaniu zagadnień dotyczących żywności (Dz.U. L 52 z 4.3.1993, s. 18).
4 Rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz.U. L 31 z 1.2.2002, s. 1)
5 Decyzja Komisji 97/579/WE z dnia 23 lipca 1997 r. ustanawiająca komitety naukowe w dziedzinie zdrowia konsumentów i bezpieczeństwa żywności (Dz.U. L 237 z 28.8.1997, s. 18).
6 Decyzja Komisji 2004/210/WE z dnia 3 marca 2004 r. w sprawie utworzenia komitetów naukowych w dziedzinie bezpieczeństwa konsumentów, zdrowia publicznego i środowiska (Dz.U. L 66 z 4.3.2004, s. 45).

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.