Dyrektywa 2007/27/WE zmieniająca niektóre załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości etoksazolu, indoksakarbu, mezosulfuronu, 1-metylocyklopropenu, MCPA i MCPB, tolilfluanidu i tritikonazolu

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2007.128.31

Akt jednorazowy
Wersja od: 5 czerwca 2007 r.

DYREKTYWA KOMISJI 2007/27/WE
z dnia 15 maja 2007 r.
zmieniająca niektóre załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości etoksazolu, indoksakarbu, mezosulfuronu, 1-metylocyklopropenu, MCPA i MCPB, tolilfluanidu i tritikonazolu
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 86/362/EWG z dnia 24 lipca 1986 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w zbożach i na ich powierzchni(1), w szczególności jej art. 10,

uwzględniając dyrektywę Rady 86/363/EWG z dnia 24 lipca 1986 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i na ich powierzchni(2), w szczególności jej art. 10,

uwzględniając dyrektywę Rady 90/642/EWG z dnia 27 listopada 1990 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym w owocach i warzywach oraz na ich powierzchni(3), w szczególności jej art. 7,

uwzględniając dyrektywę Rady 91/414/EWG z dnia 15 lipca 1991 r. dotyczącą wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin(4), w szczególności jej art. 4 ust. 1 lit. f),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Następujące istniejące substancje czynne dodano do załącznika I do dyrektywy 91/414/EWG: MCPA i MCPB na mocy dyrektywy Komisji 2005/57/WE(5), tolilfluanid na mocy dyrektywy Komisji 2006/6/WE(6), tritikonazol na mocy dyrektywy Komisji 2006/39/WE(7).

(2) Następujące nowe substancje czynne dodano do załącznika I do dyrektywy 91/414/EWG: etoksazol na mocy dyrektywy Komisji 2005/34/WE(8), mezosulfuron na mocy dyrektywy Komisji 2003/119/WE(9), indoksakarb na mocy dyrektywy Komisji 2006/10/WE(10) i 1-metylocyklopropen na mocy dyrektywy Komisji 2006/19/WE(11).

(3) Włączenie rozpatrywanych substancji czynnych do załącznika I do dyrektywy 91/414/EWG opierało się na ocenie przedłożonych informacji dotyczących proponowanego zastosowania. Informacje dotyczące tego zastosowania zostały przedłożone przez niektóre państwa członkowskie zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f) tej dyrektywy. Dostępne informacje zostały poddane analizie i są wystarczające, aby ustalić niektóre najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (MRL).

(4) W przypadku braku wspólnotowego lub tymczasowego MRL państwa członkowskie mają ustanowić krajowy tymczasowy MRL zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG, przed wydaniem zezwoleń na środki ochrony roślin zawierające wspomniane substancje czynne.

(5) Wspólnotowe MRL oraz poziomy zalecane przez kodeks żywnościowy są ustalane i oceniane według podobnych procedur. W odniesieniu do tolilfluanidu istnieje pewna liczba MRL zawartych w kodeksie, które uwzględniono. Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości oparte na MRL zawartych w kodeksie zostały ocenione pod względem ryzyka dla konsumentów. W oparciu o analizy dostępne Komisji nie stwierdzono żadnego niemożliwego do przyjęcia ryzyka w przypadku stosowania toksykologicznych punktów końcowych.

(6) W sprawozdaniach Komisji z przeglądu, które zostały przygotowane w związku z włączeniem rozpatrywanych substancji czynnych do załącznika I do dyrektywy 91/414/EWG, ustalono akceptowalne dzienne pobranie (ADI) oraz, w przypadkach, w których było to konieczne, ostrą dawkę referencyjną (ARfD) dla wspomnianych substancji. Narażenie konsumentów produktów spożywczych zawierających rozpatrywane substancje czynne zostało ocenione zgodnie z procedurami wspólnotowymi. Uwzględniono również wytyczne opublikowane przez Światową Organizację Zdrowia(12) oraz opinię Komitetu Naukowego ds. Roślin(13) w sprawie przyjętej metodologii. Wyciągnięto wniosek, że zaproponowane MRL nie doprowadzą do przekroczenia ADI i ARfD.

(7) W celu zapewnienia odpowiedniej ochrony konsumenta przed wpływem pozostałości wynikających z niedozwolonych zastosowań środków ochrony roślin należy określić tymczasowe NDP dla odpowiednich kombinacji produktów i pestycydów na poziomie dolnej granicy oznaczenia analitycznego.

(8) Ustalenie na poziomie Wspólnoty tymczasowych MRL nie wyklucza ustanowienia przez państwa członkowskie tymczasowych MRL dla rozpatrywanych substancji, zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG i z jej załącznikiem VI. Uważa się, że okres czterech lat jest wystarczający, by umożliwić dalsze stosowanie danej substancji czynnej. Po upływie tego okresu tymczasowy MRL powinien się stać ostateczny.

(9) Konieczne jest zatem wprowadzenie zmian odnośnie MRL określonych w załącznikach do dyrektyw 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG, aby zapewnić właściwy nadzór i kontrolę zakazu ich stosowania oraz w celu ochrony konsumenta.

(10) W związku z tym należy odpowiednio zmienić dyrektywy 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/WE.

(11) Środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1

W dyrektywie 86/362/EWG wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem I do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  2

W dyrektywie 86/363/EWG wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem II do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  3

W dyrektywie 90/642/EWG wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem III do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  4
1.
Państwa członkowskie przyjmują i publikują najpóźniej do dnia 16 listopada 2007 r. przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy. Państwa członkowskie niezwłocznie przekazują Komisji tekst tych przepisów oraz tabelę korelacji pomiędzy tymi przepisami a niniejszą dyrektywą.

Państwa członkowskie stosują te przepisy od dnia 17 listopada 2007 r.

Przepisy przyjęte przez państwa członkowskie zawierają odesłanie do niniejszej dyrektywy lub odesłanie takie towarzyszy ich urzędowej publikacji. Metody dokonywania takiego odesłania określane są przez państwa członkowskie.

2.
Państwa członkowskie przekazują Komisji tekst głównych przepisów prawa krajowego dotyczących dziedziny objętej niniejszą dyrektywą.
Artykuł  5

Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie dwudziestego dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Artykuł  6

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do państw członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 15 maja 2007 r.
W imieniu Komisji
Markos KYPRIANOU
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, str. 37. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2007/11/WE (Dz.U. L 63 z 1.3.2007, str. 26).

(2) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, str. 43. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2007/11/WE.

(3) Dz.U. L 350 z 14.12.1990, str. 71. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2007/12/WE (Dz.U. L 59 z 27.2.2007, str. 75).

(4) Dz.U. L 230 z 19.8.1991, str. 1. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2007/25/WE (Dz.U. L 106 z 24.4.2007, str. 34).

(5) Dz.U. L 246 z 22.9.2005, str. 14.

(6) Dz.U. L 12 z 18.1.2006, str. 21.

(7) Dz.U. L 104 z 13.4.2006, str. 30.

(8) Dz.U. L 125 z 18.5.2005, str. 5.

(9) Dz.U. L 325 z 12.12.2003, str. 41.

(10) Dz.U. L 25 z 28.5.2006, str. 24.

(11) Dz.U. L 44 z 15.2.2006, str. 15.

(12) Wytyczne dotyczące przewidywania spożycia w żywności pozostałości pestycydów (poprawione) opracowane przez GEMS/Program Żywnościowy we współpracy z Komitetem Kodeksu ds. Pozostałości Pestycydów, opublikowane przez Światową Organizację Zdrowia w 1997 r. (WHO/FSO/FOS/97.7).

(13) Opinia Komitetu Naukowego ds. Roślin dotycząca kwestii związanych ze zmianą załączników do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG (opinia wyrażona przez Komitet Naukowy ds. Roślin dnia 14 lipca 1998 r.) (http://europa.eu.int/ comm/food/fs/sc/index_en.html).

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

W części A załącznika II do dyrektywy 86/362/EWG dodaje się następujące wiersze:
"Pozostałości pestycydówNajwyższe dopuszczalne poziomy w mg/kg
Etoksazol0,02(*)(p) zboża
Indoksakarb jako suma izomerów S i R0,02(*)(p) zboża
MCPA, MCPB włącznie z ich solami, estrami i sprzężeniami wyrażona jako MCPA0,05(*)(p) zboża
Tolilfluanid (suma tolilfluanidu i dimetylaminosulfotoluidydu wyrażona jako tolilfluanid)0,05(*)(p) zboża
Mezosulfuron-metyl wyrażony jako mezosulfuron0,01(*)(p) zboża
Tritikonazol0,01(*)(p) zboża
1-metylocyklopropen0,01(*)(p) zboża
(*) Wskazuje dolną granicę oznaczenia analitycznego.

(p) Wskazuje tymczasowy najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG: poziom ten staje się ostateczny od dnia 5 czerwca 2011 r., chyba że zostanie zmieniony.".

ZAŁĄCZNIK  II

W części A załącznika II do dyrektywy 86/363/EWG dodaje się następujące wiersze:
Najwyższe dopuszczalne poziomy w mg/kg
Pozostałości pestycydówmięsa, w tym tłuszczu, wyrobów mięsnych, odpadów poubojowych i tłuszczów zwierzęcych wymienionych w załączniku I w pozycjach nr ex 0201, 0202, 0203, 0204, 0205, 0206, 0207, ex 0208, 0209, 0210, 1601 i 1602dla mleka i przetworów mlecznych wymienionych w załączniku I w pozycjach nr 0401, 0402, 0405 i 0406świeżych jaj w skorupach, dla jaj ptasich i żółtek jaj wymienionych w załączniku I w pozycjach nr 0407 i 0408
"Indoksakarb jako suma izomerów S i Rmięsa i odpadów jadalnych: 0,01(*)(p); tłuszcz: 0,3(p)mleko: 0,02(p); śmietana 0,3(p)0,01(*)(p)
MCPA, MCPB i MCPA tioetyl wyrażone jako MCPA0,1(*)(p); odpady jadalne 0,5 (*)(p)0,05(*)(p)0,05(*)(p)
Tolilfluanid (tolilfluanid analizowany jako dimetylaminosulfotoluidyd i wyrażony jako tolilfluanid)0,1(*)(p)0,02(*)(p)0,1(*)(p)
(*) Wskazuje dolną granicę oznaczenia analitycznego.

(p) Wskazuje tymczasowy najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG: poziom ten staje się ostateczny od dnia 5 czerwca 2011 r., chyba że zostanie zmieniony.".

ZAŁĄCZNIK  III 1

W załączniku do dyrektywy 90/642/EWG wprowadza się następujące zmiany:

(1) W załączniku I w grupie "2. Warzywa świeże lub niegotowane, mrożone lub suszone", pozycja (v) "Warzywa liściowe i świeże zioła", w podpozycji "a) Sałata i podobne", wpis "Liście i pędy kapustnych"

zastępuje się wpisem "Liście i pędy kapustnych, w tym nać rzepy".

(2) Do załącznika II wprowadza się następujące kolumny dla etoksazolu, indoksakarbu, MCPA, MCPB, tepraloksydimu, mezosulfuronu, tolifluanidu i 1-metylocyklopropenu:

Pozostałości pestycydów i najwyższy dopuszczalny poziom w (mg/kg)
Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się MRLEtoksazolIndoksakarb jako suma izomerów S i RMCPA, MCPB włącznie z ich solami, estrami i sprzężeniami wyrażona jako MCPATolilfluanid (suma tolilfluanidu i dimetylaminosulfotoluidydu wyrażona jako tolilfluanid)Mezosulfuron-metyl wyrażony jako mezosulfuronTritikonazol1-metylocyklopropen
"1. Owoce, świeże, suszone lub niegotowane, zakonserwowane przez zamrażanie, niezawierające dodatku cukru; orzechy0,05(*)(p)0,01(*)(p)0,01(*)(p)0,01(*)(p)
(i) OWOCE CYTRUSOWE0,1(p)0,02(*)(p)0,05(*)(p)
Grejpfruty
Cytryny
Limonki
Mandarynki (łącznie z klementynkami i innymi mieszańcami)
Pomarańcze
Pomelo
Pozostałe
(ii) ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH (w łupinach lub bez)0,02(*)(p)0,05(p)0,05(*)(p)
Migdały
Orzechy brazylijskie
Orzechy nerkowca
Kasztany jadalne
Orzechy kokosowe
Orzechy laskowe
Pozostałości pestycydów i najwyższy dopuszczalny poziom w (mg/kg)
Orzechy makadamia
Orzeszki pekan
Orzeszki sosnowe
Pistacje
Orzechy włoskie
Pozostałe
(iii) OWOCE ZIARNKOWE0,02(*)(p)3(p)
Jabłka0,5(p)
Gruszki
Pigwy
Pozostałe0,3(p)
(iv) OWOCE PESTKOWE
Morele0,1(p)0,3(p)
Wiśnie i czereśnie1(p)
Brzoskwinie (łącznie z nektarynami i podobnymi mieszańcami)0,1(p)0,3(p)
Śliwki0,5(p)
Pozostałe0,02(*)(p)0,02(*)(p)0,05(*)(p)
(v) JAGODY I DROBNE OWOCE
a) Winogrona stołowe i do produkcji wina0,02(*)(p)2(p)5(p)
Winogrona stołowe
Winogrona do produkcji wina
b) Truskawki (inne niż dzikie)0,2(p)0,02(*)(p)5(p)
c) Owoce leśne (inne niż dzikie)0,02(*)(p)0,02(*)(p)5(p)
Jeżyny
Jeżyna popielica
Krzyżówka maliny z jeżyną
Maliny
Pozostałe
d) Inne drobne owoce i jagody (inne niż dzikie)0,02(*)(p)5(p)
Borówki czarne
Żurawina
Porzeczka (czerwona, biała i czarna)1(p)
Agrest1(p)
Pozostałe0,02(*)(p)
e) Dzikie jagody i dzikie owoce0,02(*)(p)0,02(*)(p)0,05(*)(p)
(vi) OWOCE RÓŻNE0,02(*)(p)0,02(*)(p)0,05(*)(p)
Awokado
Banany
Daktyle
Figi
Kiwi
Kumkwat
Liczi
Mango
Oliwki (stołowe)
Oliwki (do produkcji oliwy)
Papaja
Owoce męczennicy
Ananasy
Granaty
Pozostałe
2. Warzywa świeże lub niegotowane, mrożone lub suszone0,01(*)(p)0,01(*)(p)0,01(*)(p)
(i) WARZYWA KORZENIOWE I BULWIASTE0,02(*)(p)0,02(*)(p)0,05(*)(p)0,05(*)(p)
Buraki
Marchew
Maniok
Seler
Chrzan
Karczoch jerozolimski
Pasternak
Pietruszka - korzeń
Rzodkiewka
Salsefia
Słodkie ziemniaki
Brukiew
Rzepa
Pochrzyn
Pozostałe
(ii) WARZYWA CEBULOWE0,02(*)(p)0,02(*)(p)0,05(*)(p)
Czosnek0,5(p)
Cebula0,5(p)
Szalotka0,5(p)
Dymka
Pozostałe0,05(*)(p)
(iii) WARZYWA OWOCOWE
a) Rośliny psiankowate0,05(*)(p)
Pomidory0,1(p)0,5(p)3(p)
Papryka0,3(p)2(p)
Bakłażan0,1(p)0,5(p)3(p)
Ketmia jadalna
Pozostałe0,02(*)(p)0,02(*)(p)0,05(*)(p)
b) Dyniowate - z jadalną skórką0,02(*)(p)0,2(p)0,05(*)(p)2(p)
Ogórek
Korniszon
Cukinia
Pozostałe
c) Dyniowate - z niejadalną skórką0,05(p)0,1(p)0,05(*)(p)0,3(p)
Melony
Dynie
Arbuzy
Pozostałe
d) Kukurydza cukrowa0,02(*)(p)0,02(*)(p)0,05(*)(p)0,05(*)(p)
(iv) WARZYWA KAPUSTNE0,02(*)(p)0,05(*)(p)
a) Kapustne kwitnące0,3(p)
Brokuły1(p)
Kalafior
Pozostałe0,05(*)(p)
b) Kapustne głowiaste0,05(*)(p)
Brukselka
Kapusta głowiasta3(p)
Pozostałe0,02(*)(p)
c) Kapustne liściowe0,05(*)(p)
Kapusta pekińska0,2(p)
Jarmuż0,2(p)
Pozostałe0,02(*)(p)
d) Kalarepa0,02(*)(p)0,05(*)(p)
(v) WARZYWA LIŚCIOWE I ŚWIEŻE ZIOŁA0,02(*)(p)0,05(*)(p)
a) Sałata i podobne20(p)
Rzeżucha
Roszpunka jadalna
Sałata2(p)
Endywia (cykoria endywia)2(p)
Rokietta siewna (rukola)
Liście i pędy kapustnych, w tym nać rzepy
Pozostałe0,02(*)(p)
b) Szpinak i podobne0,02(*)(p)0,05(*)(p)
Szpinak
Boćwina
Pozostałe
c) Rukiew wodna0,02(*)(p)0,05(*)(p)
d) Cykoria warzywna0,02(*)(p)0,05(*)(p)
e) Zioła2(p)0,05(*)(p)
Trybulka
Szczypiorek
Pietruszka - nać
Liście selera
Pozostałe
(vi) WARZYWA STRĄCZKOWE (świeże)0,02(*)(p)0,02(*)(p)
Fasola (w strąkach)3(p)
Fasola (bez strąków)0,1(p)
Groch (w strąkach)0,1(p)3(p)
Groch (bez strąków)0,1(p)
Pozostałe0,05(*)(p)0,05(*)(p)
(vii) WARZYWA ŁODYGOWE (świeże)0,02(*)(p)0,05(*)(p)
Szparagi
Karczochy
Seler
Koper włoski
Karczochy kuliste0,1(p)
Por3(p)
Rabarbar
Pozostałe0,02(*)(p)0,05(*)(p)
(viii) GRZYBY0,02(*)(p)0,02(*)(p)0,05(*)(p)0,05(*)(p)
a) Grzyby uprawne
b) Grzyby dziko rosnące
3. Jadalne nasiona roślin strączkowych0,02(*)(p)0,02(*)(p)0,05(*)(p)0,01(*)0,01(*)(p)0,01(*)(p)
Fasola0,1(p)
Soczewica
Groch0,1(p)
Łubin
Pozostałe0,05(*)(p)
4. Nasiona oleiste0,05(*)(p)0,1(*)(p)0,1(*)(p)0,02(*)(p)0,02(*)(p)0,02(*)(p)
Siemię lnu
Orzeszki ziemne
Mak
Ziarna sezamu
Ziarna słonecznika
Nasiona rzepaku
Ziarna soi0,5(p)
Nasiona gorczycy
Nasiona bawełny
Nasiona konopi
Pozostałe0,05(*)(p)
5. Ziemniaki0,02(*)(p)0,02(*)(p)0,05(*)(p)0,05(*)(p)0,01(*)(p)0,01(*)(p)0,01(*)(p)
Ziemniaki wczesne
Ziemniaki przechowalnicze
6. Herbata (liście i łodygi suszone, fermentowane lub w inny sposób przetwarzane, Camellia sinensis)0,05(*)(p)0,05(*)(p)0,1(*)(p)0,1(*)(p)0,02(*)(p)0,02(*)(p)0,02(*)(p)
7. Chmiel (suszony), w tym szyszki chmielu i niezagęszczony proszek0,05(*)(p)0,05(*)(p)0,1(*)(p)50(p)0,02(*)(p)0,02(*)(p)0,02(*)(p)
(*) Wskazuje dolną granicę oznaczenia analitycznego.

(p) Wskazuje tymczasowy najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG: poziom ten staje się ostateczny od dnia 5 czerwca 2011 r. chyba że zostanie zmieniony.".

1 Załącznik III zmieniony przez sprostowanie z dnia 1 czerwca 2007 r. (Dz.U.UE.L.07.140.58/1).

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.