Dyrektywa 2001/50/WE zmieniająca dyrektywę 95/45/WEustanawiającą szczególne kryteria czystości dotyczące barwników stosowanych w środkach spożywczych

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2001.190.14

Akt jednorazowy
Wersja od: 12 lipca 2001 r.

DYREKTYWA KOMISJI 2001/50/WE
z dnia 3 lipca 2001 r.
zmieniająca dyrektywę 95/45/WEustanawiającą szczególne kryteria czystości dotyczące barwników stosowanych w środkach spożywczych

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

(Dz.U.UE L z dnia 12 lipca 2001 r.)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 89/107/EWG z dnia 21 grudnia 1988 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich dotyczących dodatków do żywności dopuszczonych do użycia w środkach spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi (1), zmienioną dyrektywą 94/34/WEParlamentu Europejskiego i Rady (2), w szczególności jej art. 3 ust. 3 lit. a),

po konsultacji z Naukowym Komitetem ds. Żywności,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Dyrektywa Rady 94/36/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 30 czerwca 1994 r. w sprawie barwników używanych w środkach spożywczych (3), wymienia substancje, które mogą być używane jako barwniki w środkach spożywczych.

(2) Dyrektywa Komisji 95/45/WE z dnia 26 lipca 1995 r. ustanawiająca szczególne kryteria czystości dotyczące barwników stosowanych w środkach spożywczych (4), ostatnio zmieniona dyrektywą 1999/75/WE (5), ustanawia kryteria czystości dla barwników wymienionych w dyrektywie 94/36/WE.

(3) W świetle postępu technicznego, konieczna jest zmiana kryteriów czystości ustanowionych w dyrektywie 95/45/WE dla mieszaniny karotenów (E160ai)) i beta-karotenu (E160aii)).

(4) Konieczne jest uwzględnienie specyfikacji i technik analitycznych w zakresie dodatków wymienionych w Codex alimentarius, opracowanym przez Wspólny Komitet Ekspertów FAO/WHO ds. Dodatków do Żywności (JECFA).

(5) Wskutek tego niezbędne jest dostosowanie dyrektywy 95/45/WE.

(6) Środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Środków Spożywczych,

PRZYJMUJENINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1

W części B Załącznika do dyrektywy 95/45/WE tekst dotyczący mieszaniny karotenów (E160ai)) i beta-karotenu (E160aii)) zastępuje się tekstem Załącznika do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  2

Państwa Członkowskie wprowadzą w życie przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy najpóźniej do dnia 30 czerwca 2002 r. i niezwłocznie powiadomią o tym Komisję.

Przepisy przyjęte przez Państwa Członkowskie zawierają odniesienie do niniejszej dyrektywy lub odniesienie takie towarzyszy ich urzędowej publikacji. Metody dokonywania takiego odniesienia określane są przez Państwa Członkowskie.

Artykuł  3

Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie dwudziestego dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Artykuł  4

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 3 lipca 2001 r.

W imieniu Komisji
David BYRNE
Członek Komisji

_______

(1) Dz.U. L 40 z 11.2.1989, str. 27.

(2) Dz.U. L 237 z 10.9.1994, str. 1.

(3) Dz.U. L 237 z 10.9.1994, str. 13.

(4) Dz.U. L 226 z 22.9.1995, str. 1.

(5) Dz.U. L 206 z 5.8.1999, str. 19.

ZAŁĄCZNIK 

"E160 a i) MIESZANINY KAROTENÓW
1. Karoteny roślinne
SynonimyCI Food Orange 5
DefinicjaMieszaninę karotenów otrzymuje się przez ekstrakcję rozpuszczalnikową naturalnych szczepów jadalnego materiału roślinnego, marchwi, olejów roślinnych, trawy, alfalfa (lucerna siewna) oraz pokrzywy
Główny barwnik składa się z karotenoidów, których głównym składnikiem jest β-karoten. Mogą występować α, γ-karoten i inne pigmenty. Oprócz pigmentów, substancja może zawierać oleje, tłuszcze i woski naturalnie występujące w materiale wyjściowym
Do celów ekstrakcji można używać jedynie następujących rozpuszczalników: aceton, metyloetyloketon, metanol, etanol, propan-2-ol, heksan (*), dichlorometan i ditlenek węgla
KlasaKarotenoidy
Nr wskaźnika

barwnika

75130
Einecs230-636-6
Wzór chemicznyβ-karoten: C40H56
Masa

cząsteczkowa

β-karoten: 536,88
WyszczególnienieZawartość karotenów (liczonych jako β-karoten) jest niemniejsza niż 5 %. Dla produktów otrzymanych przez ekstrakcję olejów roślinnych: nie mniej niż 0,2 % w tłuszczach jadalnych
2.500 przy około 440-457 nm w cykloheksanie
Identyfikacja
A. SpektrometriaMaksymalna w cykloheksanie dla 440-457 nm i 470-486 nm
Czystość
Pozostałości

rozpuszczalników

Aceton)Nie więcej niż 50 mg/kg, pojedynczo lub w połączeniu
Metyloetyloketon)
Metanol}
Propan-2-ol)
Hexan)
Etanol)
DichlorometanNie więcej niż 10 mg/kg
ArsenNie więcej niż 3 mg/kg
OłówNie więcej niż 5 mg/kg
RtęćNie więcej niż 1 mg/kg
KadmNie więcej niż 1 mg/kg
2. Karoteny z alg
SynonimyCI Food Orange 5
DefinicjaMieszanina karotenówmoże być również wytwarzana z naturalnych szczepów algi Dunaliella salina, występującej w wielkich słonych jeziorach położonych w Whyalla, w Południowej Australii.
B-karoten uzyskiwany jest przy użyciu olejku eterycznego. Preparat stanowi 20-30 % zawiesiny w oleju jadalnym. Stosunek izomerów cis/trans wynosi 50/50 do 71/29
Główny barwnik składa się z karotenoidów, których głównym składnikiem jest β-karoten. Mogą również występować α-karoten, luteina, zeaksantyna oraz
β-kryptoksantyna. Oprócz pigmentów, substancja może zawierać oleje, tłuszcze i woski naturalnie występujące w materiale wyjściowym
KlasaKarotenoidy
Nr wskaźnika barwnika75130
Wzór chemicznyβ-karoten: C40H56
Masa cząsteczkowaβ-karoten: 536,88
WyszczególnienieZawartość karotenów (liczonych jako β-karoten) jest nie mniejsza niż 20 %
2 500 dla około 440-457 nm w cykloheksanie
Identyfikacja
A. SpektrometriaMaksymalna w cykloheksanie 448-457 nm i 474-486 nm
Czystość
Naturalne tokoferole W oleju jadalnymNie więcej niż 0,3 %
ArsenNie więcej niż 3 mg/kg
OłówNie więcej niż 5 mg/kg
RtęćNie więcej niż 1 mg/kg
KadmNie więcej niż 1 mg/kg
E160 a ii) BETA-KAROTEN
1. Beta-karoten
SynonimyCI Food Orange 5
DefinicjaNiniejsze specyfikacje odnoszą się głównie do wszystkich trans izomerów β-karotenu łącznie z małymi ilościami pozostałych karotenoidów. Rozcieńczone i ustalone substancje mogą mieć różne stosunki izomerów cis/trans
KlasaKarotenoidy
Nr wskaźnika barwnika40800
Einecs230-636-6
Nazwy chemiczneβ-karoten, β, β-karoten
Wzór chemicznyC40H56
Masa cząsteczkowa536,88
WyszczególnienieNie mniej niż 96 % łącznych barwników (wyrażone jako β-karoten)
2.500 dla około 440-457 nm w cykloheksanie
OpisKryształki lub krystaliczny proszek o barwie czerwonej do brązowawo-czerwonej
Identyfikacja
A. SpektrometriaMaksymalna w cykloheksanie około 453-456 nm
Czystość
Popiół siarczanowyNie więcej niż 0,2 %
Barwniki pomocniczeKarotynoidy inne niż β-karoten: nie więcej niż 3,0 % łącznych barwników
ArsenNie więcej niż 3 mg/kg
OłówNie więcej niż 5 mg/kg
RtęćNie więcej niż 1 mg/kg
KadmNie więcej niż 1 mg/kg
2. Beta-karoten uzyskiwany z Blakeslea trispora
SynonimyCI Food Orange 5
DefinicjaUzyskiwany w procesie fermentacji przy użyciu mieszanej kultury dwóch płciowych odmian rozrodczych (+) i (-) naturalnych szczepów grzyba Blakeslea trispora. β-karoten uzyskiwany jest z biomasy za pomocą acetonu etylowego, a następnie ulega krystalizacji. Skrystalizowany produkt składa się głównie z trans β-karotenu. Z powodu procesów naturalnych około 3 % produktu składa się z mieszaniny karotenów, co jest specyficzne dla produktu
KlasaKarotenoidy
Nr wskaźnika barwnika40800
Einecs230-636-6
Nazwy chemiczneβ-karoten, β, β-karoten
Wzór chemicznyC40H56
Masa cząsteczkowa536,88
WyszczególnienieNie mniej niż 96 % łącznych barwników (wyrażone jako β-karoten)
2.500 dla około 440-457 nm w cykloheksanie
OpisKryształki lub krystaliczny proszek o barwie czerwonej do brązowawo-czerwonej
Identyfikacja
A. SpektrometriaMaksymalna w cykloheksanie około 453-456 nm
Czystość
Pozostałości rozpuszczalnikaAceton etylowy)

}

Nie więcej niż 0,8 % razem lub oddzielnie
Etanol)
Popiół siarczanowyNie więcej niż 0,2 %
Barwniki pomocniczeKarotynoidy inne niż β-karoten: nie więcej niż 3,0 % łącznych barwników
ArsenNie więcej niż 3 mg/kg
OłówNie więcej niż 5 mg/kg
RtęćNie więcej niż 1 mg/kg
KadmNie więcej niż 1 mg/kg
Aflatoksyna B1Brak
Mykotoksyny:
T2)
Ochratoksyna}Brak
Zearalenon)
Mikrobiologia:
PleśnieNie więcej niż 100/g
DrożdżeNie więcej niż 100/g
SalmonellaBrak w 25 g
Escherichia coliBrak w 5 g
_______

(*) Benzen: nie więcej niż 0,05 % w/w.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.