Art. 1. - Przedmiot i zakres - Decyzja wykonawcza 2020/1729 w sprawie monitorowania i sprawozdawczości w zakresie oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe u bakterii zoonotycznych i komensalnych oraz w sprawie uchylenia decyzji wykonawczej 2013/652/UE

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2020.387.8

Akt obowiązujący
Wersja od: 19 listopada 2020 r. do: 31 grudnia 2024 r.
Artykuł  1

Przedmiot i zakres

1. 
Niniejsza decyzja określa zharmonizowane przepisy na lata 2021-2027 dotyczące monitorowania i sprawozdawczości w zakresie oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe, które państwa członkowskie mają obowiązek prowadzić zgodnie z art. 7 ust. 3 i art. 9 ust. 1 dyrektywy 2003/99/WE, a także częścią B załącznika II oraz załącznikiem IV do tej dyrektywy.
2. 
Monitorowanie i sprawozdawczość w zakresie oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe obejmuje następujące bakterie:
a)
Salmonella spp.;
b)
Campylobacter coli (C. coli);
c)
Campylobacter jejuni (C. jejuni);
d)
komensalne bakterie wskaźnikowe Escherichia coli (E. coli);
e)
Salmonella spp. i E. coli wytwarzające następujące enzymy:
(i)
ß-laktamazy o rozszerzonym spektrum substratowym (ESBL);
(ii)
ß-laktamazy AmpC (AmpC);
(iii)
karbapenemazy (CP).
3. 
Monitorowanie i sprawozdawczość w zakresie oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe mogą obejmować komensalne bakterie wskaźnikowe Enterococcus faecalis (E. faecalis) oraz Enterococcus faecium (E. faecium).
4. 
Monitorowanie i sprawozdawczość w zakresie oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe obejmują następujące populacje zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność, oraz żywność:
a)
brojlery;
b)
kury nioski;
c)
indyki rzeźne;
d)
bydło młodsze niż rok;
e)
tuczniki;
f)
świeże mięso brojlerów;
g)
świeże mięso indyków;
h)
świeże mięso świń;
i)
świeże mięso bydła.
5. 
Państwa członkowskie monitorują i prowadzą sprawozdawczość w zakresie oporności na środki przeciwdrobnou- strojowe w określonych kombinacjach bakterii/środków przeciwdrobnoustrojowych/populacji zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność, oraz świeżego mięsa otrzymanego z nich zgodnie z art. 3 i 4.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.