Decyzja Komisji z dnia 12 listopada 2021 r. ustanawiająca grupę ekspertów ds. europejskiego mechanizmu gotowości i reagowania na kryzysy związane z bezpieczeństwem żywnościowym
Dz.U.UE.C.2021.461I.1
Akt nienormatywnyDECYZJA KOMISJI
z dnia 12 listopada 2021 r.
ustanawiająca grupę ekspertów ds. europejskiego mechanizmu gotowości i reagowania na kryzysy związane z bezpieczeństwem żywnościowym
(2021/C 461 I/01)
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Na mocy art. 39 Traktatu o funkcjonowaniu Unii Europejskiej, Unia i państwa członkowskie mają obowiązek zapewnienia bezpieczeństwa dostaw produktów rolno-spożywczych, rybołówstwa i akwakultury oraz zagwarantowania, że produkty te będą docierały do konsumentów po rozsądnych cenach.
(2) W komunikacie z dnia 20 maja 2020 r. zatytułowanym "Strategia »od pola do stołu« na rzecz sprawiedliwego, zdrowego i przyjaznego dla środowiska systemu żywnościowego" 1 Komisja zobowiązała się do intensywniejszej koordynacji wspólnego europejskiego reagowania na kryzysy, które naruszają lub mogą naruszać całość lub część unijnego systemu żywnościowego i zagrażają lub mogą zagrażać bezpieczeństwu żywnościowemu w Unii. Zgodnie z działaniem 2 komunikatu Komisja opracuje plan gotowości w celu zagwarantowania dostaw żywności i bezpieczeństwa żywnościowego.
(3) Konieczne jest powołanie grupy ekspertów zgodnie z decyzją Komisji C(2016)3301 2 ustanawiającą przepisy horyzontalne dotyczące tworzenia i funkcjonowania grup ekspertów Komisji ("przepisy horyzontalne").
(4) Należy zatem powołać grupę ekspertów ds. rolnictwa, rybołówstwa, akwakultury, zdrowia i bezpieczeństwa żywności oraz określić jej zadania i strukturę.
(5) Grupa będzie wspierać Komisję w opracowywaniu skuteczniejszej koordynacji wszystkich stosownych obszarów polityki na szczeblu unijnym oraz w organizowaniu skoordynowanego z istniejącymi strukturami i mechanizmami Unii reagowania na kryzysy, które naruszają lub mogą naruszać zaopatrzenie w żywność i bezpieczeństwo żywnościowe w Unii.
(6) W grupie zasiadać będą przedstawiciele państw członkowskich, państw trzecich, których łańcuch dostaw żywności jest silnie zintegrowany z unijnym systemem żywnościowym, oraz organizacji zrzeszających zainteresowane strony. Grupie przewodniczył będzie przedstawiciel Komisji. Do celów koordynacji dla każdego państwa członkowskiego i każdego państwa niebędącego członkiem UE należy ustanowić jeden punkt kontaktowy.
(7) Zasady dotyczące ujawniania informacji przez członków grupy i ich przedstawicieli należy ustanowić zgodnie z art. 101 Traktatu o funkcjonowaniu Unii Europejskiej oraz wytycznymi Komisji w sprawie stosowania art. 101 do horyzontalnych porozumień kooperacyjnych 3 .
(8) Dane osobowe powinny być przetwarzane zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/1725 4 .
(9) Należy ustalić okres stosowania niniejszej decyzji. W odpowiednim czasie Komisja rozważy celowość przedłużenia tego okresu,
STANOWI, CO NASTĘPUJE:
W imieniu Komisji | |
Janusz WOJCIECHOWSKI | |
Członek Komisji |