Decyzja Komisji z dnia 11 marca 2021 r. zatwierdzająca metodykę oceny technicznej badanych wyrobów pomagającej w ustaleniu, czy wyroby tytoniowe mają aromat charakterystyczny.
Dz.U.UE.C.2021.89I.1
Akt nienormatywnyDECYZJA KOMISJI
z dnia 11 marca 2021 r.
zatwierdzająca metodykę oceny technicznej badanych wyrobów pomagającej w ustaleniu, czy wyroby tytoniowe mają aromat charakterystyczny
(Dz.U.UE C z dnia 16 marca 2021 r.)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając decyzję wykonawczą Komisji (UE) 2016/786 z dnia 18 maja 2016 r. określającą procedury dotyczące ustanowienia i działania niezależnego panelu doradczego wspierającego państwa członkowskie i Komisję przy ustalaniu, czy wyroby tytoniowe mają aromat charakterystyczny 1 , w szczególności jej art. 9 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady 2014/40/UE 2 zakazuje wprowadzania do obrotu wyrobów tytoniowych (papierosów i tytoniu do samodzielnego skręcania papierosów) o aromacie charakterystycznym.
(2) W rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) 2016/779 3 ustanowiono jednolite zasady dotyczące procedur ustalania, czy dany wyrób tytoniowy ma aromat charakterystyczny.
(3) Zgodnie z decyzją wykonawczą (UE) 2016/786 niezależny panel doradczy ("panel") określa i, w stosownych przypadkach, aktualizuje metodykę oceny technicznej wyrobów tytoniowych przedstawionych panelowi przez państwo członkowskie lub Komisję w celu uzyskania opinii na temat tego, czy wyroby te mają aromat charakterystyczny.
(4) Na posiedzeniu w dniu 24 czerwca 2020 r. panel przyjął "Metodykę na potrzeby podejmowania decyzji, czy dany wyrób tytoniowy ma aromat charakterystyczny", do której w dniu 2 września 2020 r. wprowadzono niewielkie zmiany redakcyjne.
(5) Zgodnie z art. 9 ust. 2 decyzji wykonawczej (UE) 2016/786 metodyka oceny technicznej badanych wyrobów do celów ustalenia, czy te wyroby tytoniowe mają aromat charakterystyczny, kierowana jest do Dyrektora Generalnego do zatwierdzenia i ma zastosowanie dopiero po takim zatwierdzeniu,
STANOWI, CO NASTĘPUJE:
W imieniu Komisji | |
Sandra GALLINA | |
Dyrektor Generalna Dyrekcja Generalna | |
ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności |