Decyzja 96/658/WE ustanawiająca specjalne warunki zatwierdzania zakładów zlokalizowanych na rynkach hurtowych

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1996.302.22

Akt utracił moc
Wersja od: 26 listopada 1996 r.

DECYZJA KOMISJI
z dnia 13 listopada 1996 r.
ustanawiająca specjalne warunki zatwierdzania zakładów zlokalizowanych na rynkach hurtowych
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

(96/658/WE)

(Dz.U.UE L z dnia 26 listopada 1996 r.)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 64/433/EWG z dnia 26 czerwca 1964 r. w sprawie problemów zdrowotnych przy produkcji i wprowadzaniu do obrotu świeżego mięsa(1), ostatnio zmienioną dyrektywą 95/23/WE(2), w szczególności jej art. 13 tiret trzecie,

uwzględniając dyrektywę Rady 71/118/EWG z dnia 15 lutego 1971 r. w sprawie problemów zdrowotnych wpływających na produkcję i wprowadzanie na rynek świeżego mięsa drobiowego(3), ostatnio zmienioną Aktem Przystąpienia Austrii, Finlandii i Szwecji z 1994 r., w szczególności jej art. 20 tiret pierwsze,

uwzględniając dyrektywę Rady 77/99/EWG z dnia 21 grudnia 1976 r. w sprawie problemów zdrowotnych wpływających na handel wewnątrzwspólnotowy produktami mięsnymi(4), ostatnio zmienioną dyrektywą 95/68/WE(5), w szczególności jej art. 17 tiret pierwsze,

a także mając na uwadze, co następuje:

istnieje wieloletnia tradycja rynków hurtowych mięsa i produktów mięsnych we Wspólnocie;

zakłady zlokalizowane na rynkach hurtowych, do których stosuje się dyrektywy 64/433/EWG, 71/118/EWG oraz 77/99/EWG, posiadają specyficzne cechy techniczne; zakłady te wykorzystują wspólnie niektóre pomieszczenia, na przykład pomieszczenia rozbioru mięsa;

istnieje konieczność uwzględniania tych cech technicznych w celu ustalenia warunków zatwierdzania tych zakładów zlokalizowanych na rynkach hurtowych;

środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu Weterynaryjnego,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1

Niniejsza decyzja ustanawia specjalne warunki zatwierdzania zakładów zgodnie z dyrektywami Rady 64/433/EWG, 71/118/EWG oraz 77/99/EWG zlokalizowanych na rynkach hurtowych.

Artykuł  2

Do celów niniejszej decyzji określenie "rynek hurtowy" oznacza: rynek skupiający pewną liczbę odrębnych zakładów, które mogą wykorzystywać wspólnie pomieszczenia i urządzenia, włącznie ze wspólnymi pomieszczeniami, w których odbywa się rozbiór, składowanie, wystawianie oraz wprowadzanie na rynek świeżego mięsa lub świeżego mięsa drobiowego lub w których odbywa się produkcja, składowanie, wystawianie oraz wprowadzanie na rynek produktów mięsnych. Rynek hurtowy może być związany z innymi zatwierdzonymi zakładami.

Artykuł  3
1.
Zakład zlokalizowany na rynku hurtowym nie może znajdować się w wykazie zatwierdzonych zakładów przewidzianym w art. 10 ust. 1 dyrektywy 64/433/EWG, chyba że spełnia warunki zawarte w załączniku I.
2.
Zakład zlokalizowany na rynku hurtowym nie może znajdować się w wykazie zatwierdzonych zakładów przewidzianym w art. 6 ust. 1 dyrektywy 71/118/EWG, chyba że spełnia warunki zawarte w załączniku II.
3.
Zakład zlokalizowany na rynku hurtowym nie może znajdować się w wykazie zatwierdzonych zakładów przewidzianym w art. 8 ust. 1 dyrektywy 77/99/EWG, chyba że spełnia warunki zawarte w załączniku III.
Artykuł  4
1.
Zakład lub połączenia zakładów, działający na rynku hurtowym, może otrzymać weterynaryjny numer identyfikacyjny.
2.
Weterynaryjny numer identyfikacyjny określony w ust. 1 może być tymczasowo zawieszony lub wycofany przez właściwe władze krajowe w przypadku, gdy zakład lub połączenie zakładów przestało spełniać warunki określone w regułach wspólnotowych. Takie zawieszenie lub wycofanie niekoniecznie ma bezpośredni wpływ na zatwierdzanie innych zakładów rynku hurtowego.
Artykuł  5

Niniejszą decyzję stosuje się od dnia 1 stycznia 1997 r.

Artykuł  6

Niniejsza decyzja skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 13 listopada 1996 r.

W imieniu Komisji
Franz FISCHLER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. 121 z 29.7.1964, str. 2012/64.

(2) Dz.U. L 243 z 11.10.1995, str. 7.

(3) Dz.U. L 55 z 8.3.1971, str. 23.

(4) Dz.U. L 26 z 31.1.1977, str. 85.

(5) Dz.U. L 332 z 30.12.1995, str. 10.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

Warunki zatwierdzania zakładów na podstawie dyrektywy 64/433/EWG, zlokalizowanych na rynkach hurtowych

1. Zakłady muszą spełniać warunki zatwierdzania zakładów ustanowione w załączniku I do dyrektywy 64/433/EWG rozdział I i III.

Jednakże powierzchnie, wyposażenie i urządzenia, określone w rozdziale I pkt 1, pkt 2 lit. b), pkt 4 lit. c) i e) i w pkt 5-13 oraz w rozdziale III pkt 15 lit. a)-d) mogą być wykorzystywane wspólnie.

Pomieszczenie określone w rozdziale I pkt 9 przeznaczone dla służb weterynaryjnych może w razie potrzeby być powiększone o dodatkowe pomieszczenia; pomieszczenie lub pomieszczenia mogą być zlokalizowane w innej części rynku hurtowego.

2. Obszary składowania w warunkach chłodniczych:

Jeżeli obszary składowania w warunkach chłodniczych istnieją jako dodatkowe do wymienionych w załączniku I do dyrektywy 64/433/EWG rozdział III pkt 15 lit. a), obszary te muszą spełniać specjalne warunki zatwierdzania chłodni składowych ustanowione w załączniku I do dyrektywy 64/433/EWG rozdział IV.

3. Składowanie:

Tusze, półtusze, ćwierci lub inne partie, jak również podroby, które zostały wystawione do selekcji lub sprzedaży, przechowywane są schłodzone w taki sposób, aby zapewnić, że temperatura wewnętrzna jest utrzymywana, jak ustanowiono w załączniku I do dyrektywy 64/433/EWG rozdział XIV pkt 66.

W razie konieczności zapewniane są chłodnie do kontroli towarów lub pomieszczenia chłodnicze do celów prezentacji towarów.

4. Warunki higieniczne ustanowione w rozdziale V, w szczególności w pkt 19, w rozdziale VII pkt 38, w rozdziałach IX, XII i XV załącznika I do dyrektywy 64/433/EWG muszą być przestrzegane.

Wszystkie wykonalne środki muszą zostać podjęte w celu zapewnienia, że osoby mające dostęp do miejsc obróbki czy prezentacji mięsa przestrzegają wymagań higienicznych określonych w rozdziale V pkt 18 lit. a) oraz pkt 24 załącznika I do dyrektywy 64/433/EWG.

5. Środki nadzoru przewidziane w art. 9 dyrektywy 64/433/EWG oraz w rozdziałach X i XI załącznika I muszą być przestrzegane.

W przypadku połączenia się zakładów kierownicy lub właściciele zakładów lub ich przedstawiciele ponoszą wspólnie odpowiedzialność za spełnianie warunków zatwierdzania oraz spełnienia wymogów higienicznych. W tym celu wyznaczają osobę odpowiedzialną za stały nadzór nad ogólną higieną w odniesieniu do warunków produkcji w połączonych zakładach zgodnie z art. 10 ust. 2 dyrektywy 64/433/EWG.

Nazwisko takiej osoby przekazywane jest właściwym władzom.

Porozumienie między połączonymi zakładami stanowi zasadniczą część zatwierdzenia.

6. Wymagania zawarte w art. 3 ust. 1 pkt A lit. f) dyrektywy 64/433/EWG muszą być przestrzegane.

ZAŁĄCZNIK  II

Warunki zatwierdzania zakładów na podstawie dyrektywy 71/118//EWG, zlokalizowanych na rynkach hurtowych

1. Zakłady muszą spełniać warunki zatwierdzania zakładów ustanowione w załączniku I do dyrektywy 71/118/EWG rozdział I i III.

Jednakże powierzchnie, wyposażenie i urządzenia, określone w rozdziale I pkt 1, pkt 2 lit. b), pkt 4 lit. c) i e) i pkt 5-13 oraz w rozdziale III pkt 15 lit. a)-c) mogą być wykorzystywane wspólnie.

Pomieszczenie określone w rozdziale I pkt 9 przeznaczone dla służb weterynaryjnych może w razie potrzeby być powiększone o dodatkowe pomieszczenia; pomieszczenie lub pomieszczenia mogą być zlokalizowane w innej części rynku hurtowego.

2. Obszary składowania w warunkach chłodniczych:

Jeżeli obszary składowania w warunkach chłodniczych istnieją jako dodatkowe do wymienionych w załączniku I do dyrektywy 71/118/EWG rozdział III pkt 15 lit. a), obszary te muszą spełniać specjalne warunki zatwierdzania chłodni składowych ustanowione w załączniku I do dyrektywy 71/118/EWG rozdział IV.

3. Składowanie:

Kawałki tusz oraz podroby, które zostały wystawione do selekcji lub sprzedaży przechowywane są schłodzone w taki sposób, aby zapewnić, że temperatura wewnętrzna jest utrzymywana, jak ustanowiono w załączniku I do dyrektywy 71/118/EWG rozdział XIII pkt 69.

W razie konieczności zapewniane są chłodnie do kontroli towarów lub pomieszczenia chłodnicze do celów prezentacji towarów.

4. Warunki higieniczne ustanowione w rozdziale V, w szczególności jego pkt 19, w rozdziale VII pkt 38, w rozdziałach X, XIV i XV załącznika I do dyrektywy 71/118/EWG muszą być przestrzegane.

Wszystkie wykonalne środki muszą zostać podjęte w celu zapewnienia, że osoby mające dostęp do miejsc obróbki czy prezentacji mięsa przestrzegają wymagań higienicznych określonych w załączniku I do dyrektywy 71/118/EWG rozdział V pkt 18 lit. a) oraz pkt 24.

5. Środki nadzoru, przewidziane w art. 8 dyrektywy 71/118/EWG oraz w rozdziałach XI i XII załącznika I, muszą być przestrzegane.

W przypadku połączenia się zakładów kierownicy lub właściciele zakładów lub ich przedstawiciele ponoszą wspólnie odpowiedzialność za spełnianie warunków zatwierdzania oraz spełnienia wymogów higienicznych. W tym celu wyznaczają osobę odpowiedzialną za stały nadzór nad ogólną higieną w odniesieniu do warunków produkcji w połączonych zakładach zgodnie z art. 6 ust. 2 dyrektywy 71/118/EWG.

Nazwisko takiej osoby przekazywane jest właściwym władzom.

Porozumienie między połączonymi zakładami stanowi zasadniczą część zatwierdzenia.

6. Wymagania zawarte w art. 3 ust. 1 pkt A ppkt i) dyrektywy 71/118/EWG muszą być przestrzegane.

ZAŁĄCZNIK  III

Warunki zatwierdzania zakładów na podstawie dyrektywy 77/99/EWG, zlokalizowanych na rynkach hurtowych

1. Zakłady muszą spełniać warunki zatwierdzania zakładów ustanowione w załączniku A do dyrektywy 77/99/EWG rozdział I.

Jednakże powierzchnie, wyposażenie i urządzenia, określone w pkt 1, 3, 4 i 8-15 tego rozdziału mogą być wykorzystywane wspólnie.

Pomieszczenie określone w rozdziale I pkt 12 przeznaczone dla służb weterynaryjnych może w razie potrzeby być powiększone o dodatkowe pomieszczenia; pomieszczenie lub pomieszczenia mogą być zlokalizowane w innej części rynku hurtowego.

2. W zależności od rodzaju produktu oraz wykonywanych prac zakłady muszą wypełniać odpowiednie przepisy ustanowione w rozdziale I załącznika B.

3. Składowanie:

Produkty mięsne muszą być składowane i transportowane z zachowaniem warunków określonych w rozdziale VII załącznika B.

W razie konieczności zapewniane są chłodnie do kontroli towarów lub pomieszczenia chłodnicze do celów prezentacji towarów.

4. Warunki higieniczne ustanowione w rozdziale II załącznika A oraz w rozdziałach II, III, IV i V załącznika B do dyrektywy 77/99/EWG muszą być przestrzegane.

Wszystkie wykonalne środki muszą zostać podjęte w celu zapewnienia, że osoby mające dostęp do miejsc obróbki czy prezentacji mięsa przestrzegają wymagań higienicznych określonych w rozdziale II załącznika A oraz w załączniku B do dyrektywy 77/99/EWG.

5. Środki nadzoru przestrzegane są, jak przewidziano w art. 8 ust. 2, 3 dyrektywy 77/99/EWG oraz w rozdziałach IV i VI załącznika B.

W przypadku połączenia się zakładów kierownicy lub właściciele zakładów lub ich przedstawiciele ponoszą wspólnie odpowiedzialność za spełnianie warunków zatwierdzania oraz spełnienia wymogów higienicznych. W tym celu wyznaczają osobę odpowiedzialną za stały nadzór nad ogólną higieną w odniesieniu do warunków produkcji w połączonych zakładach zgodnie z art. 7 ust. 1 dyrektywy 77/99/EWG.

Nazwisko takiej osoby przekazywane jest właściwym władzom.

Porozumienie między połączonymi zakładami stanowi zasadniczą część zatwierdzenia.

6. Wymagania zawarte w art. 3 ust. A pkt 9 lit. b) dyrektywy 77/99/EWG muszą być przestrzegane.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.