Chile-Unia Europejska. Umowa w sprawie handlu produktami ekologicznymi. Bruksela.2017.04.27.
Dz.U.UE.L.2017.331.4
Akt obowiązującyUMOWA
między Unią Europejską a Republiką Chile w sprawie handlu produktami ekologicznymi
jednej strony, oraz
REPUBLIKA CHILE, zwana dalej "Chile",
z drugiej strony,
zwane dalej łącznie "Stronami",
UZNAJĄC długotrwałe i silne partnerstwo handlowe oparte na wspólnych zasadach i wartościach odzwierciedlonych w Układzie ustanawiającym stowarzyszenie między Wspólnotą Europejską i jej Państwami Członkowskimi, z jednej strony, a Republiką Chile, z drugiej strony;
ZDECYDOWANE, by przyczyniać się do rozwoju i rozszerzenia swoich sektorów ekologicznych poprzez stworzenie nowych możliwości wywozu;
DĄŻĄC do wspierania handlu produktami ekologicznymi i w przekonaniu, że niniejsza Umowa ułatwi handel między Stronami produktami uprawianymi i wytwarzanymi metodami ekologicznymi;
PRAGNĄC osiągnąć wysoki poziom przestrzegania przepisów dotyczących zasad produkcji ekologicznej, gwarancji systemów kontroli i integralności produktów ekologicznych;
DĄŻĄC do wzmocnienia współpracy regulacyjnej w kwestiach związanych z produkcją ekologiczną;
UZNAJĄC znaczenie wzajemności i przejrzystości w handlu międzynarodowym z korzyścią dla wszystkich zainteresowanych stron;
MAJĄC NA UWADZE, że Porozumienie w sprawie barier technicznych w handlu Światowej Organizacji Handlu (WTO) zachęca członków do pozytywnego ustosunkowania się do kwestii przyjmowania przepisów technicznych innych członków jako ekwiwalentnych, nawet jeżeli przepisy te różnią się od ich własnych, pod warunkiem, iż nie mają wątpliwości, że przepisy te w odpowiedni sposób posłużą osiągnięciu celów ich własnych przepisów;
UWZGLĘDNIAJĄC FAKT, że trwałe zaufanie co do stałej niezawodności procedur oceny i systemu kontroli drugiej Strony jest kluczowym elementem takiego uznania równoważności;
UWZGLĘDNIAJĄC swoje odpowiednie prawa i obowiązki wynikające z Porozumienia ustanawiającego WTO i innych wielostronnych, regionalnych i dwustronnych umów i uzgodnień, których są stronami,
UZGADNIAJĄ, CO NASTĘPUJE:
Cel
Celem niniejszej Umowy jest wspieranie handlu ekologicznymi produktami rolnymi i środkami spożywczymi między Unią a Chile zgodnie z zasadami niedyskryminacji i wzajemności.
Definicje
Do celów niniejszej Umowy stosuje się następujące definicje:
Uznawanie równoważności
Przywóz i wprowadzanie do obrotu
Strona dokonująca przywozu, we współpracy z drugą Stroną, nadaje kod każdemu właściwemu organowi kontroli i właściwej jednostce certyfikującej wskazanym przez drugą Stronę.
Etykietowanie
Wymiana informacji
Strony wymieniają między sobą wszystkie istotne informacje dotyczące wykonywania i stosowania niniejszej Umowy. W szczególności, do dnia 31 marca drugiego roku po wejściu w życie niniejszej Umowy, a następnie do dnia 31 marca każdego roku każda Strona przesyła drugiej Stronie:
W dowolnym momencie każda ze Stron bezzwłocznie informuje drugą Stronę o:
Wzajemna ocena
Wspólny Komitet ds. Produktów Ekologicznych
Rozstrzyganie sporów
Spory dotyczące interpretacji lub stosowania niniejszej Umowy rozstrzygane są w drodze konsultacji między Stronami w ramach wspólnego komitetu. Strony przedstawiają wspólnemu komitetowi istotne informacje niezbędne do dokładnego zbadania spornej kwestii w celu rozstrzygnięcia sporu.
Poufność
Przedstawiciele, eksperci i inni pracownicy Stron są zobowiązani, nawet po zaprzestaniu pełnienia swoich funkcji, do nieujawniania informacji uzyskanych w ramach niniejszej Umowy, które są objęte tajemnicą zawodową.
Przegląd
Wykonanie Umowy
Strony podejmują wszelkie środki, o charakterze ogólnym lub szczególnym, w celu zapewnienia wypełnienia obowiązków wynikających z niniejszej Umowy. Powstrzymują się one od podejmowania jakichkolwiek środków, które mogłyby zagrozić osiągnięciu celów niniejszej Umowy.
Załączniki
Załączniki do niniejszej Umowy stanowią jej integralną część.
Zakres terytorialny
Niniejsza Umowa ma zastosowanie, z jednej strony, do terytoriów, na których stosuje się Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej na warunkach określonych w tym Traktacie, a z drugiej strony - do terytorium Chile.
Wejście w życie i okres obowiązywania
Niniejsza Umowa wchodzi w życie pierwszego dnia trzeciego miesiąca następującego po ostatecznym powiadomieniu przez każdą ze Stron o zakończeniu niezbędnych procedur wewnętrznych.
Niniejszą Umowę zawiera się na wstępny okres trzech lat. Umowa zostaje przedłużona na okres nieokreślony, chyba że Unia lub Chile powiadomi drugą Stronę o swoim sprzeciwie wobec takiego przedłużenia przed wygaśnięciem wstępnego okresu.
Każda ze Stron może powiadomić drugą Stronę na piśmie o zamiarze wypowiedzenia niniejszej Umowy. Wypowiedzenie staje się skuteczne po upływie trzech miesięcy od daty powiadomienia.
Teksty autentyczne
Niniejszą Umowę podpisuje się w dwóch egzemplarzach w językach angielskim i hiszpańskim, przy czym każdy z tych tekstów jest jednakowo autentyczny.
W imieniu Unii Europejskiej | W imieniu Rządu Republiki Chile |
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK I
Produkty ekologiczne pochodzące z Chile, w przypadku których Unia uznaje równoważność
Produkty ekologiczne pochodzące z Chile, w przypadku których Unia uznaje równoważność
Kody i opis w nomenklaturze systemu zharmonizowanego | Uwagi | |
0409 | Miód naturalny | |
06 | DRZEWA ŻYWE I POZOSTAŁE ROŚLINY; BULWY, KORZENIE I PODOBNE; KWIATY CIĘTE I LIŚCIE OZDOBNE | |
Następujące kody niniejszego działu są włączone jedynie w przypadku produktów nieprzetworzonych: | ||
0603 | Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane | |
0603 90 | Pozostałe | |
0604 | Liście, gałęzie i pozostałe części roślin, bez kwiatów lub pąków kwiatowych, oraz trawy, mchy i porosty, odpowiednie na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane | |
0604 90 | Pozostałe | |
07 | WARZYWA ORAZ NIEKTÓRE KORZENIE I BULWY, JADALNE | |
08 | OWOCE I ORZECHY JADALNE; SKÓRKI OWOCÓW CYTRUSOWYCH LUB MELONÓW | |
09 | KAWA, HERBATA, MATÉ (HERBATA PARAGWAJSKA)* I PRZYPRAWY | * Wyłączone |
10 | ZBOŻA | |
11 | PRODUKTY PRZEMYSŁU MŁYNARSKIEGO; SŁÓD; SKROBIE; INULINA; GLUTEN PSZENNY | |
12 | NASIONA I OWOCE OLEISTE; ZIARNA, NASIONA I OWOCE RÓŻNE; ROŚLINY PRZEMYSŁOWE LUB LECZNICZE; SŁOMA I PASZA | |
Następujące kody niniejszego działu są wyłączone lub ograniczone: | ||
1211 | Rośliny i części roślin (włącznie z nasionami i owocami), w rodzaju stosowanych głównie w perfumerii, farmacji lub stosowane do celów owadobójczych, grzybobójczych lub podobnych, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet krojone, kruszone lub proszkowane | Włączone jedynie produkty nieprzetworzone lub produkty przetworzone przeznaczone do spożycia |
1212 21 | Wodorosty morskie i pozostałe algi | Wyłączone |
1212 21 | Nadające się do spożycia przez ludzi | Wyłączone |
1212 29 | Pozostałe | Wyłączone |
13 | SZELAK; GUMY, ŻYWICE ORAZ POZOSTAŁE SOKI I EKSTRAKTY ROŚLINNE | |
Następujące kody niniejszego działu są wyłączone lub ograniczone: | ||
1301 | Szelak; gumy naturalne, żywice, gumożywice i oleożywice (na przykład balsamy) | Wyłączone |
1302 | Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar-agar i pozostałe śluzy i zagęszczacze, nawet modyfikowane, pochodzące z produktów roślinnych | Włączone jedynie produkty przetworzone przeznaczone do spożycia |
1302 11 | Opium | Wyłączone |
1302 19 | Pozostałe | Wyłączone |
14 | MATERIAŁY ROŚLINNE DO WYPLATANIA; PRODUKTY POCHODZENIA ROŚLINNEGO, GDZIE INDZIEJ NIEWYMIENIONE ANI NIEWŁĄCZONE | |
15 | TŁUSZCZE I OLEJE POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO LUB ROŚLINNEGO ORAZ PRODUKTY ICH ROZKŁADU; GOTOWE TŁUSZCZE JADALNE; WOSKI POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO LUB ROŚLINNEGO | |
Następujące kody niniejszego działu są wyłączone lub ograniczone: | ||
1501 | Tłuszcz ze świń (włącznie ze smalcem) i tłuszcz z drobiu, inne niż te objęte pozycją 0209 lub 1503 | Włączone jedynie produkty przetworzone przeznaczone do spożycia |
1502 | Tłuszcze z bydła, owiec lub kóz, inne niż te objęte pozycją 1503 | Włączone jedynie produkty przetworzone przeznaczone do spożycia |
1503 | Stearyna smalcowa, olej smalcowy, oleostearyna, oleina i olej łojowy, nieemulgowane lub niezmieszane, lub nieprzygotowane inaczej | Włączone jedynie produkty przetworzone przeznaczone do spożycia |
1505 | Tłuszcz z wełny oraz substancje tłuszczowe otrzymane z niego (włącznie z lanoliną) | Wyłączone |
1506 | Pozostałe tłuszcze i oleje zwierzęce oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie | Wyłączone |
1515 30 | Olej rycynowy i jego frakcje | Wyłączone |
1515 90 | Pozostałe | W tym poddziale olej jojoba jest wyłączony. Inne produkty są włączone tylko wtedy, gdy są przetworzone i przeznaczone do spożycia |
1516 20 | Tłuszcze i oleje, roślinne i ich frakcje | Włączone jedynie produkty przetworzone przeznaczone do spożycia |
1518 | Tłuszcze i oleje zwierzęce lub roślinne i ich frakcje, gotowane, utlenione, odwodnione, siarkowane, napowietrzane, polimeryzowane przez ogrzewanie w próżni lub w gazie obojętnym, lub inaczej modyfikowane chemicznie, z wyłączeniem objętych pozycją 1516; niejadalne mieszaniny lub produkty z tłuszczów lub olejów, zwierzęcych lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów lub olejów z niniejszego działu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone | Wyłączone |
1520 | Glicerol surowy; wody glicerolowe i ługi glicerolowe | Wyłączone |
1521 | Woski roślinne (inne niż triglicerydy), wosk pszczeli, pozostałe woski owadzie i spermacet, nawet rafinowane lub barwione | Wyłączone, z wyjątkiem wosków roślinnych, jeśli są przetworzone i przeznaczone do spożycia |
17 | CUKRY I WYROBY CUKIERNICZE | |
18 | KAKAO I PRZETWORY Z KAKAO | |
19 | PRZETWORY ZE ZBÓŻ, MĄKI, SKROBI LUB MLEKA; PIECZYWA CUKIERNICZE | |
20 | PRZETWORY Z WARZYW, OWOCÓW, ORZECHÓW LUB POZOSTAŁYCH CZĘŚCI ROŚLIN | |
21 | RÓŻNE PRZETWORY SPOŻYWCZE | |
22 | NAPOJE BEZALKOHOLOWE, ALKOHOLOWE I OCET | |
Następujące kody niniejszego działu są wyłączone lub ograniczone: | ||
2201 | Wody, włącznie z naturalnymi lub sztucznymi wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego ani aromatyzującego; lód i śnieg | Wyłączone |
2202 | Wody, włącznie z wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub wody aromatyzowane i pozostałe napoje bezalkoholowe, z wyłączeniem soków owocowych i warzywnych, objętych pozycją 2009 | Wyłączone |
2208 | Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80 % obj.; wódki, likiery i pozostałe napoje spirytusowe | Włączone jedynie produkty przetworzone z produktów rolnych i przeznaczone do spożycia |
3301 | Olejki eteryczne (nawet pozbawione terpenów), włącznie z konkretami i absolutami; rezinoidy; wyekstrahowane oleożywice; koncentraty olejków eterycznych w tłuszczach, ciekłych olejach, woskach lub tym podobnych, otrzymanych w procesie maceracji tłuszczami (en-fleurage) lub maceracji; terpenowe produkty uboczne deterpenacji olejków eterycznych; wodne destylaty i wodne roztwory olejków eterycznych | Włączone jedynie produkty przeznaczone do spożycia |
Produkty ekologiczne wymienione w niniejszym załączniku są nieprzetworzonymi produktami rolnymi produkowanymi w Chile oraz przetworzonymi produktami rolnymi przeznaczonymi do spożycia, które były przetwarzane w Chile ze składników pochodzących z uprawy ekologicznej wyprodukowanych w Chile lub przywiezionych do Chile z Unii lub z państwa trzeciego w ramach systemu uznanego za równoważny przez Unię zgodnie z przepisami art. 33 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie (EWG) nr 2092/91.
ZAŁĄCZNIK II
Produkty ekologiczne pochodzące z Unii, w przypadku których Chile uznaje równoważność
Produkty ekologiczne pochodzące z Unii, w przypadku których Chile uznaje równoważność
Kody i opis w nomenklaturze systemu zharmonizowanego | Uwagi | |
01 | ZWIERZĘTA ŻYWE | Produkty pochodzące z łowiectwa i rybołówstwa dzikich zwierząt nie są uznawane za produkcję ekologiczną. |
02 | MIĘSO I PODROBY JADALNE | Mięso i podroby jadalne pochodzące z łowiectwa i rybołówstwa dzikich zwierząt są wyłączone. |
03 | RYBY I SKORUPIAKI, MIĘCZAKI I POZOSTAŁE BEZKRĘGOWCE WODNE | Produkty pochodzące z rybołówstwa dzikich zwierząt są wyłączone. |
04 | PRODUKTY MLECZARSKIE; JAJA PTASIE; MIÓD NATURALNY; JADALNE PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO, GDZIE INDZIEJ NIEWYMIENIONE ANI NIEWŁĄCZONE | |
05 | PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO, GDZIE INDZIEJ NIEWYMIENIONE ANI NIEWŁĄCZONE | |
Następujące kody niniejszego działu są wyłączone: | ||
0501 | Włosy ludzkie nieobrobione, nawet myte lub odtłuszczone; odpadki ludzkich włosów | |
0502 | Szczecina i sierść świń lub dzików; sierść borsuka i pozostała sierść do wyrobu szczotek i pędzli; odpadki takiej szczeciny lub sierści | |
0502 10 | Szczecina i sierść świń lub dzików oraz odpadki szczeciny lub sierści | |
0502 90 | Pozostałe | |
0505 | Skóry i pozostałe części ptaków z ich piórami lub puchem, pióra i części piór (nawet z przystrzyżonymi końcami) oraz puch, nie bardziej obrobione niż oczyszczone, zdezynfekowane lub zakonserwowane; proszek i odpadki piór lub części piór | |
0506 | Kości i rdzenie rogów, nieobrobione, odtłuszczone, wstępnie przygotowane (ale nieprzycięte do nadania kształtu), poddane działaniu kwasu lub odżelatynowane; proszek i odpadki tych produktów | |
0507 | Kość słoniowa, skorupy żółwiowe, fiszbiny i frędzle, rogi, rogi jelenie, kopyta, paznokcie, szpony, pazury i dzioby, nieobrobione lub wstępnie przygotowane, ale nieprzycięte dla nadania kształtu; proszek i odpadki tych produktów | |
0510 | Ambra szara, strój bobrowy, cybet i piżmo; kantarydyna; żółć, nawet suszona; gruczoły i pozostałe produkty zwierzęce stosowane do przygotowania produktów farmaceutycznych, świeże, schłodzone, zamrożone lub inaczej tymczasowo zakonserwowane | |
0511 91 | Pozostałe | |
0511 99 | Gąbki naturalne pochodzenia zwierzęcego | |
06 | DRZEWA ŻYWE I POZOSTAŁE ROŚLINY; BULWY, KORZENIE I PODOBNE; KWIATY CIĘTE I LIŚCIE OZDOBNE | |
Następujące kody niniejszego działu są włączone jedynie w przypadku produktów nieprzetworzonych: | ||
0603 | Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane | |
0603 90 | Pozostałe | |
0604 | Liście, gałęzie i pozostałe części roślin, bez kwiatów lub pąków kwiatowych, oraz trawy, mchy i porosty, odpowiednie na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane | |
0604 90 | Pozostałe | |
07 | WARZYWA ORAZ NIEKTÓRE KORZENIE I BULWY, JADALNE | |
08 | OWOCE I ORZECHY JADALNE; SKÓRKI OWOCÓW CYTRUSOWYCH LUB MELONÓW | |
09 | KAWA, HERBATA, MATÉ (HERBATA PARAGWAJSKA)* I PRZYPRAWY | * Wyłączone |
10 | ZBOŻA | |
11 | PRODUKTY PRZEMYSŁU MŁYNARSKIEGO; SŁÓD; SKROBIE; INULINA; GLUTEN PSZENNY | |
12 | NASIONA I OWOCE OLEISTE; ZIARNA, NASIONA I OWOCE RÓŻNE; ROŚLINY PRZEMYSŁOWE LUB LECZNICZE; SŁOMA I PASZA | |
Następujące kody niniejszego działu są wyłączone lub ograniczone: | ||
1211 | Rośliny i części roślin (włącznie z nasionami i owocami), w rodzaju stosowanych głównie w perfumerii, farmacji lub stosowane do celów owadobójczych, grzybobójczych lub podobnych, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet krojone, kruszone lub proszkowane | Włączone jedynie produkty nieprzetworzone lub produkty przetworzone przeznaczone do spożycia lub na paszę |
13 | SZELAK; GUMY, ŻYWICE ORAZ POZOSTAŁE SOKI I EKSTRAKTY ROŚLINNE | |
Następujące kody niniejszego działu są wyłączone lub ograniczone: | ||
1301 | Szelak; gumy naturalne, żywice, gumożywice i oleożywice (na przykład balsamy) | Wyłączone |
1302 | Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar-agar i pozostałe śluzy i zagęszczacze, nawet modyfikowane, pochodzące z produktów roślinnych | Włączone jedynie produkty przetworzone przeznaczone do spożycia lub na paszę |
1302 11 | Opium | Wyłączone |
1302 19 | Pozostałe | Wyłączone |
14 | MATERIAŁY ROŚLINNE DO WYPLATANIA; PRODUKTY POCHODZENIA ROŚLINNEGO, GDZIE INDZIEJ NIEWYMIENIONE ANI NIEWŁĄCZONE | |
15 | TŁUSZCZE I OLEJE POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO LUB ROŚLINNEGO ORAZ PRODUKTY ICH ROZKŁADU; GOTOWE TŁUSZCZE JADALNE; WOSKI POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO LUB ROŚLINNEGO | |
Następujące kody niniejszego działu są wyłączone lub ograniczone: | ||
1501 | Tłuszcz ze świń (włącznie ze smalcem) i tłuszcz z drobiu, inne niż te objęte pozycją 0209 lub 1503 | Włączone jedynie produkty przetworzone przeznaczone do spożycia lub na paszę |
1502 | Tłuszcze z bydła, owiec lub kóz, inne niż te objęte pozycją 1503 | Włączone jedynie produkty przetworzone przeznaczone do spożycia lub na paszę |
1503 | Stearyna smalcowa, olej smalcowy, oleostearyna, oleina i olej łojowy, nieemulgowane lub niezmieszane, lub nieprzygotowane inaczej | Włączone jedynie produkty przetworzone przeznaczone do spożycia lub na paszę |
1505 | Tłuszcz z wełny oraz substancje tłuszczowe otrzymane z niego (włącznie z lanoliną) | Wyłączone |
1506 | Pozostałe tłuszcze i oleje zwierzęce oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie | Wyłączone |
1515 30 | Olej rycynowy i jego frakcje | Wyłączone |
1515 90 | Pozostałe | W tym poddziale olej jojoba jest wyłączony. Inne produkty są włączone tylko wtedy, gdy są przetworzone i przeznaczone do spożycia lub na paszę |
1520 | Glicerol surowy; wody glicerolowe i ługi glicerolowe | Włączone jedynie produkty przetworzone przeznaczone do spożycia lub na paszę |
1521 | Woski roślinne (inne niż triglicerydy), wosk pszczeli, pozostałe woski owadzie i spermacet, nawet rafinowane lub barwione | Włączone jedynie woski roślinne, jeśli są przetworzone i przeznaczone do spożycia lub na paszę |
16 | PRZETWORY Z MIĘSA, RYB LUB SKORUPIAKÓW, MIĘCZAKÓW LUB POZOSTAŁYCH BEZKRĘGOWCÓW WODNYCH | |
17 | CUKRY I WYROBY CUKIERNICZE | |
18 | KAKAO I PRZETWORY Z KAKAO | |
19 | PRZETWORY ZE ZBÓŻ, MĄKI, SKROBI LUB MLEKA; PIECZYWA CUKIERNICZE | |
20 | PRZETWORY Z WARZYW, OWOCÓW, ORZECHÓW LUB POZOSTAŁYCH CZĘŚCI ROŚLIN | |
21 | RÓŻNE PRZETWORY SPOŻYWCZE | |
22 | NAPOJE BEZALKOHOLOWE, ALKOHOLOWE I OCET | |
Następujące kody niniejszego działu są wyłączone lub ograniczone: | ||
2201 | Wody, włącznie z naturalnymi lub sztucznymi wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego ani aromatyzującego; lód i śnieg | Wyłączone |
2202 | Wody, włącznie z wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub wody aromatyzowane i pozostałe napoje bezalkoholowe, z wyłączeniem soków owocowych i warzywnych, objętych pozycją 2009 | Wyłączone |
2208 | Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80 % obj.; wódki, likiery i pozostałe napoje spirytusowe | Włączone jedynie produkty przetworzone z produktów rolnych i przeznaczone do spożycia |
23 | POZOSTAŁOŚCI I ODPADY PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO; GOTOWA KARMA DLA ZWIERZĄT | |
Następujący kod niniejszego działu jest ograniczony: | ||
2307 | Osad winny z drożdży; kamień winny | Kamień winny jest wyłączony |
3301 | Olejki eteryczne (nawet pozbawione terpenów), włącznie z konkretami i absolutami; rezinoidy; wyekstrahowane oleożywice; koncentraty olejków eterycznych w tłuszczach, ciekłych olejach, woskach lub tym podobnych, otrzymanych w procesie maceracji tłuszczami (en-fleurage) lub maceracji; terpenowe produkty uboczne deterpenacji olejków eterycznych; wodne destylaty i wodne roztwory olejków eterycznych | Włączone jedynie produkty przeznaczone do spożycia |
45 | KOREK I ARTYKUŁY Z KORKA | Włączone jedynie produkty nieprzetworzone |
53 | POZOSTAŁE WŁÓKNA ROŚLINNE; PRZĘDZA PAPIEROWA I TKANINY Z PRZĘDZY PAPIEROWEJ | Włączone jedynie produkty nieprzetworzone |
Produkty ekologiczne wymienione w niniejszym załączniku są nieprzetworzonymi i przetworzonymi produktami rolnymi, które zostały wyprodukowane lub przetworzone w Unii.
ZAŁĄCZNIK III
Przepisy dotyczące produkcji ekologicznej obowiązujące w Unii
Przepisy dotyczące produkcji ekologicznej obowiązujące w Unii
Rozporządzenie Komisji (WE) nr 889/2008 z dnia 5 września 2008 r. ustanawiające szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli, ostatnio zmienione rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) nr 1358/2014.
Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1235/2008 z dnia 8 grudnia 2008 r. ustanawiające szczegółowe zasady wykonania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w odniesieniu do ustaleń dotyczących przywozu produktów ekologicznych z krajów trzecich, ostatnio zmienione rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2015/931.
ZAŁĄCZNIK IV
Przepisy dotyczące produkcji ekologicznej obowiązujące w Chile
Przepisy dotyczące produkcji ekologicznej obowiązujące w Chile
Dekret Ministerstwa Rolnictwa nr 03 z dnia 29 stycznia 2016 r. zatwierdzający przepisy wykonawcze do ustawy 20.089 ustanawiającej krajowy system certyfikacji ekologicznych produktów rolnych.
Dekret Ministerstwa Rolnictwa nr 02 z dnia 22 stycznia 2016 r. zatwierdzający przepisy techniczne do ustawy 20.089 ustanawiającej krajowy system certyfikacji ekologicznych produktów rolnych.
Rezolucja nr 569 Krajowej Dyrekcji Służb ds. Rolnictwa i Hodowli z dnia 7 lutego 2007 r. ustanawiająca normy rejestracji jednostek certyfikujących produkty ekologiczne.
Rezolucja nr 1110 Krajowej Dyrekcji Służb ds. Rolnictwa i Hodowli z dnia 4 marca 2008 r. zatwierdzająca urzędową etykietę dla produktów ekologicznych i ich ekwiwalentów.
Rezolucja nr 7880 Krajowej Dyrekcji Służb ds. Rolnictwa i Hodowli z dnia 29 listopada 2011 r. ustanawiająca minimalną treść certyfikatów produkcji ekologicznej w ramach ustawy 20.089.
ZAŁĄCZNIK V
Adresy internetowe, pod którymi można znaleźć przepisy ustawowe i wykonawcze wymienione w załącznikach III i IV, w tym ich zmiany, uchylenie, zastąpienie lub uzupełnienia oraz wersje skonsolidowane, jak również nowe przepisy dotyczące produktów, które zostały wymienione w załączniku I lub II zgodnie z art. 8 ust. 3 lit. b):
Adresy internetowe, pod którymi można znaleźć przepisy ustawowe i wykonawcze wymienione w załącznikach III i IV, w tym ich zmiany, uchylenie, zastąpienie lub uzupełnienia oraz wersje skonsolidowane, jak również nowe przepisy dotyczące produktów, które zostały wymienione w załączniku I lub II zgodnie z art. 8 ust. 3 lit. b):
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.