Rozdział 4 - Produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych. - Bezpieczeństwo i higiena pracy w zakładach przemysłu cukierniczego.
Dziennik Ustaw
Dz.U.1967.48.235
Akt utracił moc Wersja od: 29 grudnia 1967 r.
Rozdział 4
Produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych.
Produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych.
§ 36.
Instalacja gazowa przy prażakach powinna posiadać samoczynne urządzenie, zamykające dopływ gazu do palników w razie nie przewidzianej przerwy w doprowadzeniu gazu lub nadmiernego obniżenia się jego ciśnienia.§ 37.
1.
W nowo budowanych i przebudowywanych zakładach pomieszczenia prażaków powinny być wydzielone.2.
Łuska ziarna kakaowego nie może być przechowywana w pomieszczeniach prażaków.§ 38.
Młyny walcowe do przerobu ziarna i masy kakaowej powinny posiadać osłonę szczeliny walców zbieżnych.§ 39.
Zawartość wody w masie kakaowej, tłoczonej na prasach hydraulicznych, nie powinna przekraczać 2%.§ 40.
1.
Uruchomienie prasy hydraulicznej w razie uszkodzenia wskaźnika poziomu oleju jest zabronione.2.
Instalacja olejowa i ciśnieniowa prasy powinna posiadać urządzenie zabezpieczające przed przekroczeniem dopuszczalnego ciśnienia.§ 41.
1.
Napełnianie konsz, mieszarek, melanżerów i zbiorników pośrednich powinno odbywać się mechanicznie.2.
W razie ręcznego napełniania konsz, mieszarek i melanżerów, czynność ta powinna odbywać się przy zatrzymanym mieszadle.§ 42.
1.
Prace wymagające obecności pracownika w cieplarce do rozpuszczania kuwertury są dozwolone pod warunkiem, że temperatura wewnątrz cieplarki nie przekracza 450C, a czas przebywania nie będzie dłuższy niż 5 minut w odstępach czasu jednogodzinnych.2.
Pracownik znajdujący się w cieplarce powinien być asekurowany przez drugiego pracownika, znajdującego się na zewnątrz cieplarki.3.
W cieplarce powinna być wytyczona droga komunikacyjna wolna od przeszkód.4.
W czasie przebywania pracownika w cieplarce drzwi wejściowe cieplarki powinny być otwarte.§ 43.
Podawanie masy czekoladowej do młynów walcowych, temperówek i agregatów formujących powinno odbywać się mechanicznie.§ 44.
1.
Przy przewożeniu pojemników z czekoladą wysokość ich ustawienia na wózkach nie powinna przekraczać 1,0 m.2.
Używanie uszkodzonych pojemników jest zabronione.§ 45.
Na drzwiach wejściowych i w pomieszczeniach młynów do mielenia cukru i proszku kakaowego powinny znajdować się tablice z napisem zabraniającym używania ognia otwartego.§ 46.
Pomieszczenia młynów do mielenia cukru i kakao oraz do pakowania proszku kakaowego, w których znajdują się silniki do napędu i inne urządzenia elektryczne, powinny odpowiadać wymaganiom dla pomieszczeń niebezpiecznych pod względem wybuchowym.§ 47.
Lej zasilający kruszarkę młyna do kakao powinien posiadać kratę.§ 48.
W zakładach nowo budowanych lub przebudowywanych urządzenia instalowane do pakowania proszku kakaowego powinny być zabezpieczone przed jego pyleniem.§ 49.
W czasie ruchu maszyny do pakowania kakao jest zabronione ręczne poprawianie źle ustawionych pudełek i torebek.§ 50.
1.
Przed uruchomieniem agregatu do formowania czekolady poszczególne jego sekcje powinny być sprawdzone, czy nie znajdują się w nich obce przedmioty.2.
Ręczne poprawianie założonych form w czasie ruchu agregatu jest zabronione.§ 51.
W czasie ruchu maszyny do zawijania czekolady ręczne wyjmowanie uszkodzonego wyrobu lub opakowania jest zabronione.