Rozporządzenie 2016/691 zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania dodatków do żywności w kazeinianach spożywczych

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2016.120.4

Akt jednorazowy
Wersja od: 5 maja 2016 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2016/691
z dnia 4 maja 2016 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania dodatków do żywności w kazeinianach spożywczych
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności 1 , w szczególności jego art. 10 ust. 3,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunki ich stosowania.

(2) Wykaz ten może zostać zmieniony z inicjatywy Komisji lub na wniosek zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 2 .

(3) W dyrektywie (UE) 2015/2203 Parlamentu Europejskiego i Rady 3 zawarto wykaz dodatków do żywności, które mogą być stosowane w kazeinianach spożywczych. Dyrektywa ta stanowi wersję przekształconą dyrektywy Rady 83/417/EWG 4 odnoszącej się do niektórych białek mleka (kazein i kazeinianów) przeznaczonych do spożycia przez ludzi.

(4) Dyrektywa (UE) 2015/2203 zawiera jednoznaczne przepisy dotyczące klasyfikacji niektórych substancji w kazeinianach spożywczych stanowiących dodatki do żywności. Przepisy dyrektywy (UE) 2015/2203 odnoszące się do dodatków do żywności powinny znaleźć odzwierciedlenie w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.

(5) Kazeiniany spożywcze należą do produktów mlecznych. Grupa ta nie jest jednak określona w wykazie zawartym w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008. Dlatego też należy ustanowić kategorię "Kazeiniany spożywcze" i włączyć do niej dodatki dopuszczone w kazeinianach spożywczych z podaniem odpowiednich warunków stosowania.

(6) Zabieg ten zapewni jasność prawa i nie wprowadzi nowych zastosowań dodatków do żywności. Rozszerzenie zastosowania tych dodatków stanowi aktualizację wykazu unijnego niemającą wpływu na zdrowie człowieka. W związku z tym zasięgnięcie opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności nie jest konieczne.

(7) Należy odpowiednio zmienić załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.

(8) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 4 maja 2016 r.

W imieniu Komisji
Jean-Claude JUNCKER
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się następujące zmiany:

1) w części D dodaje się następujący wpis po wpisie dotyczącym kategorii żywności "01.8 Analogi produktów mlecznych, włączając zabielacze do napojów":
"01.9Kazeiniany spożywcze"

2) w części E dodaje się następujący wpis po ostatnim wpisie dotyczącym kategorii żywności "01.8 Analogi produktów mleczarskich, włączając zabielacze do napojów":

"01.9Kazeiniany spożywcze
E 170Węglan wapniaquantum satis
E 331Cytryniany soduquantum satis
E 332Cytryniany potasuquantum satis
E 333Cytryniany wapniaquantum satis
E 380Cytrynian triamonowyquantum satis
E 500Węglany soduquantum satis
E 501Węglany potasuquantum satis
E 503Węglany amonuquantum satis
E 504Węglany magnezuquantum satis
E 524Wodorotlenek soduquantum satis
E 525Wodorotlenek potasuquantum satis
E 526Wodorotlenek wapniaquantum satis
E 527Wodorotlenek amonuquantum satis
E 528Wodorotlenek magnezuquantum satis"
1 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16.
2 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących (Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1).
3 Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2203 z dnia 25 listopada 2015 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw państw członkowskich odnoszących się do kazein i kazeinianów przeznaczonych do spożycia przez ludzi oraz uchylająca dyrektywę Rady 83/417/EWG (Dz.U. L 314 z 1.12.2015, s. 1).
4 Dyrektywa Rady 83/417/EWG z dnia 25 lipca 1983 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich odnoszących się do niektórych białek mleka (kazein i kazeinianów) przeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz.U. L 237 z 26.8.1983, s. 25).

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.