Rozporządzenie 2016/178 zmieniające załącznik I do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 w odniesieniu do usunięcia z unijnego wykazu niektórych substancji aromatycznych
Dz.U.UE.L.2016.35.6
Akt jednorazowyROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2016/178
z dnia 10 lutego 2016 r.
zmieniające załącznik I do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 w odniesieniu do usunięcia z unijnego wykazu niektórych substancji aromatycznych
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie środków aromatyzujących i niektórych składników żywności o właściwościach aromatyzujących do użycia w oraz na środkach spożywczych oraz zmieniające rozporządzenie Rady (EWG) nr 1601/91, rozporządzenia (WE) nr 2232/96 oraz (WE) nr 110/2008 oraz dyrektywę 2000/13/WE 1 , w szczególności jego art. 11 ust. 3 oraz art. 25 ust. 3,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących 2 , w szczególności jego art. 7 ust. 4,
(1) W załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008 ustanowiono unijny wykaz środków aromatyzujących i materiałów źródłowych zatwierdzonych do użycia w i na środkach spożywczych oraz określono warunki ich stosowania.
(2) Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) nr 872/2012 3 przyjęto wykaz substancji aromatycznych i włączono ten wykaz do części A załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008.
(3) Wykaz ten może być aktualizowany zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008, z inicjatywy Komisji albo na wniosek złożony przez państwo członkowskie lub zainteresowaną stronę.
(4) Unijny wykaz środków aromatyzujących i materiałów źródłowych zawiera szereg substancji, w odniesieniu do których Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) nie zakończył oceny lub zwrócił się o dostarczenie dodatkowych danych naukowych w celu zakończenia oceny. W przypadku czterech spośród tych substancji, mianowicie wetiwerolu (nr FL 02.214), octanu wetiwerylu (nr FL 09.821), 2-acetylo-1,4,5,6-tetrahydropirydyny (nr FL 14.079) i 2-propionylopiroliny 1 % triglycerydów olei roślinnych (nr FL 14.168) osoby odpowiedzialne za wprowadzanie tych substancji aromatycznych do obrotu wycofały swoje wnioski. Należy zatem usunąć przedmiotowe substancje aromatyczne z unijnego wykazu.
(5) Jeżeli chodzi o substancję merkaptopropionian metylu (nr FL 12.266), osoba odpowiedzialna za wprowadzanie jej do obrotu poinformowała, że nie popiera już jej stosowania. Należy zatem usunąć tę substancję aromatyczną z unijnego wykazu.
(6) Należy zatem odpowiednio zmienić część A załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008.
(7) W art. 1 rozporządzenia Komisji (UE) nr 873/2012 4 ustanowiono środki przejściowe dotyczące żywności zawierającej substancje aromatyczne, która została zgodnie z prawem wprowadzona do obrotu lub opatrzona etykietami przed dniem 22 października 2014 r., aby zapewnić płynne dostosowanie rynku. Należy ustanowić jednakowy dodatkowy okres przejściowy dla żywności zawierającej pięć wspomnianych substancji w celu umożliwienia podmiotom prowadzącym przedsiębiorstwa spożywcze dostosowania się do wymogów ustanowionych w niniejszym rozporządzeniu.
(8) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Sporządzono w Brukseli dnia 10 lutego 2016 r.
W imieniu Komisji | |
Jean-Claude JUNCKER | |
Przewodniczący |