Rozporządzenie delegowane 2015/1830 zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 2568/91 w sprawie właściwości oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn oliwek oraz w sprawie odpowiednich metod analizy

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2015.266.9

Akt jednorazowy
Wersja od: 13 października 2015 r.

ROZPORZĄDZENIE DELEGOWANE KOMISJI (UE) 2015/1830
z dnia 8 lipca 2015 r.
zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 2568/91 w sprawie właściwości oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn oliwek oraz w sprawie odpowiednich metod analizy

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 1 , w szczególności jego art. 75 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W rozporządzeniu Komisji (EWG) nr 2568/91 2 określono fizykochemiczne i organoleptyczne właściwości oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn z oliwek oraz ustalono metody oceny tych właściwości. Metody i wartości dopuszczalne stosowane w odniesieniu do oliwy należy regularnie uaktualniać na podstawie opinii ekspertów w dziedzinie chemii oraz zgodnie z wynikami prac prowadzonych w ramach Międzynarodowej Rady ds. Oliwy ("IOC").

(2) Aby zapewnić na poziomie Unii Europejskiej wdrażanie najnowszych norm międzynarodowych ustalonych przez IOC, należy zmodyfikować dolne dopuszczalne wartości dla kwasu linolowego określone w nocie do drugiej tabeli w załączniku I do rozporządzenia (EWG) nr 2568/91. Ponadto odniesienie do 2015 r. w harmonogramie stopniowej redukcji limitów estrów etylowych kwasów tłuszczowych dla oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia określonych w tym załączniku należy zastąpić odniesieniem do 2016 r.

(3) Metoda wykrywania obcych olejów roślinnych w oliwie z oliwek, określona w załączniku XXa do rozporządzenia (EWG) nr 2568/91, wychodzi z użycia. Należy zatem usunąć notę do pierwszej tabeli w załączniku I do tego rozporządzenia, odnoszącą się do tej metody.

(4) W związku z tym należy odpowiednio zmienić rozporządzenie (EWG) nr 2568/91,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Załącznik I do rozporządzenia (EWG) nr 2568/91 zastępuje się tekstem zamieszczonym w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 8 lipca 2015 r.

W imieniu Komisji
Jean-Claude JUNCKER
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK

"ZAŁĄCZNIK I

WŁAŚCIWOŚCI OLIWY Z OLIWEK
KategoriaEstry etylowe kwasu tłuszczowego

(FAEE) (*)

Kwasowość

(%) (*)

Liczba nadtlenkowa

mEq O2/kg (*)

Woski mg/kg (**)2-monopalmitynian glicerolu

(%)

Stigmastadieny mg/kg (1)Różnica między HPLC

ECN42 a teoretycznym ECN42

K232 (*)K268 lub

K270 (*)

Delta-K (*)Ocena organoleptyczna Mediana wad (Md) (*)Ocena organoleptyczna Mediana aromatu owoców (Mf) (*)
1. Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczeniaFAEE ≤ 40 mg/kg (rok posadzenia 2013-2014) (2)

FAEE ≤ 35 mg/kg

(rok posadzenia 2014-2016)

FAEE ≤ 30 mg/kg

(lata posadzenia po 2016 r.)

≤ 0,8≤ 20C42 + C44 + C46 ≤ 150≤ 0,9 jeżeli % zawartość kwasu palmitynowego ogółem ≤ 14 %≤ 0,05≤ |0,2|≤ 2,50≤ 0,22≤ 0,01Md = 0Mf > 0
≤ 1,0 jeżeli % zawartość kwasu palmitynowego ogółem ≤ 14 %
2. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia-≤ 2,0≤ 20C42 + C44 + C46 ≤ 150≤ 0,9 jeżeli % zawartość kwasu palmitynowego ogółem ≤ 14 %≤ 0,05≤ |0,2|≤ 2,60≤ 0,25≤ 0,01Md ≤ 3,5Mf > 0
≤ 1,0 jeżeli % zawartość kwasu palmitynowego ogółem ≤ 14 %
3. Oliwa z oliwek typu lampante-> 2,0-C40 + C42 + C44 + C46 ≤ 300 (3)≤ 0,9 jeżeli % zawartość kwasu palmitynowego ogółem ≤ 14 %≤ 0,50≤ |0,3|---Md > 3,5 (4)-
≤ 1,1 jeżeli % zawartość kwasu palmitynowego ogółem ≤ 14 %
4. Rafinowana oliwa z oliwek-≤ 0,3≤ 5C40 + C42 + C44 + C46 ≤ 350≤ 0,9 jeżeli % zawartość kwasu palmitynowego ogółem ≤ 14 %-≤ |0,3|-≤ 1,10≤ 0,16--
≤ 1,1 jeżeli % zawartość kwasu palmitynowego ogółem ≤ 14 %
5. Oliwa z oliwek złożona z rafinowanej oliwy z oliwek oraz oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia-≤ 1,0≤ 15C40 + C42 + C44 + C46 ≤ 350≤ 0,9 jeżeli % zawartość kwasu palmitynowego ogółem ≤ 14 %-≤ |0,3|-≤ 0,90≤ 0,15--
≤ 1,0 jeżeli % zawartość kwasu palmitynowego ogółem ≤ 14 %
6. Surowa oliwa z wytłoczyn z oliwek---C40 + C42 + C44 + C46 > 350 (5)≤ 1,4-≤ |0,6|-----
7. Rafinowana oliwa z wytłoczyn z oliwek-≤ 0,3≤ 5C40 + C42 + C44 + C46 > 350≤ 1,4-≤ |0,5|-≤ 2,00≤ 0,20--
8. Oliwa z wytłoczyn z oliwek-≤ 1,0≤ 15C40 + C42 + C44 + C46 > 350≤ 1,2-≤ |0,5|-≤ 1,70≤ 0,18--
(1) Suma izomerów, które mogłyby (lub nie mogłyby) być oddzielone kolumną kapilarną.

(2) Ta wartość dopuszczalna ma zastosowanie do oliwy z oliwek produkowanej od dnia 1 marca 2014 r.

(3) Oliwa z zawartością wosków wynoszącą 300-350 mg/kg uznawana jest za oliwę z oliwek typu lampante, jeżeli całkowita zawartość alkoholi alifatycznych jest mniejsza lub równa 350 mg/kg lub jeżeli zawartość erytrodiolu i uwaolu jest mniejsza lub równa 3,5 %.

(4) Mediana wad może być mniejsza lub równa 3,5, a mediana aromatu owocowego wynosi 0.

(5) Oliwa z zawartością wosków wynoszącą 300-350 mg/kg uznawana jest za surową oliwę z wytłoczyn z oliwek, jeżeli całkowita zawartość alkoholi alifatycznych jest większa niż 350 mg/kg oraz jeżeli zawartość erytrodiolu i uwaolu jest większa niż 3,5 %.

KategoriaSkład kwasów tłuszczowych (1)Izomery transoleinowe ogółem (%)Izomery translinolowe + izomery translinolenowe ogółem (%)Skład steroliSterole ogółem (mg/kg)Erytrodiol i uwaol (%) (**)
Mirystynowy (%)Linolenowy (%)Arachidowy (%)Eikozenowy (%)Behenowy (%)Lignocerynowy (%)Cholesterol (%)Brassikasterol (%)Kampesterol (2) (%)Stigmasterol (%)App β -sitosterol (3)Delta-7-stigmastenol (2) (%)
1. Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia≤ 0,03≤ 1,00≤ 0,60≤ 0,40≤ 0,20≤ 0,20≤ 0,05≤ 0,05≤ 0,5≤ 0,1≤ 4,0< Camp.≥ 93,0≤ 0,5≥ 1 000≤ 4,5
2. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia≤ 0,03≤ 1,00≤ 0,60≤ 0,40≤ 0,20≤ 0,20≤ 0,05≤ 0,05≤ 0,5≤ 0,1≤ 4,0< Camp.≥ 93,0≤ 0,5≥ 1 000≤ 4,5
3. Oliwa z oliwek typu lampante≤ 0,03≤ 1,00≤ 0,60≤ 0,40≤ 0,20≤ 0,20≤ 0,10≤ 0,10≤ 0,5≤ 0,1≤ 4,0-≥ 93,0≤ 0,5≥ 1 000≤ 4,5 (4)
4. Rafinowana oliwa z oliwek≤ 0,03≤ 1,00≤ 0,60≤ 0,40≤ 0,20≤ 0,20≤ 0,20≤ 0,30≤ 0,5≤ 0,1≤ 4,0< Camp.≥ 93,0≤ 0,5≥ 1 000≤ 4,5
5. Oliwa z oliwek złożona z rafinowanej oliwy z oliwek oraz oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia≤ 0,03≤ 1,00≤ 0,60≤ 0,40≤ 0,20≤ 0,20≤ 0,20≤ 0,30≤ 0,5≤ 0,1≤ 4,0< Camp.≥ 93,0≤ 0,5≥ 1 000≤ 4,5
6. Surowa oliwa z wytłoczyn z oliwek≤ 0,03≤ 1,00≤ 0,60≤ 0,40≤ 0,30≤ 0,20≤ 0,20≤ 0,10≤ 0,5≤ 0,2≤ 4,0-≥ 93,0≤ 0,5≥ 2 500> 4,5 (5)
7. Rafinowana oliwa z wytłoczyn z oliwek≤ 0,03≤ 1,00≤ 0,60≤ 0,40≤ 0,30≤ 0,20≤ 0,40≤ 0,35≤ 0,5≤ 0,2≤ 4,0< Camp.≥ 93,0≤ 0,5≥ 1 800> 4,5
8. Oliwa z wytłoczyn z oliwek≤ 0,03≤ 1,00≤ 0,60≤ 0,40≤ 0,30≤ 0,20≤ 0,40≤ 0,35≤ 0,5≤ 0,2≤ 4,0< Camp.≥ 93,0≤ 0,5≥ 1 600> 4,5
(1) Zawartość innych kwasów tłuszczowych (%): palmitynowy: 7,50-20,00; palmitolejowy: 0,30-3,50; heptadekanowy: ≤ 0,30; heptadekenowy: ≤ 0,30; stearynowy: 0,50-5,00; olejowy: 55,00-83,00; linolowy: 2,50-21,00.

(2) Zob. dodatek do niniejszego załącznika.

(3) App β-sitosterol: delta-5,23-stigmastadienol + cholesterol + beta-sitosterol + sitostanol + delta-5-awenasterol + delta-5,24-stigmastadienol.

(4) Oliwa z zawartością wosków wynoszącą 300-350 mg/kg uznawana jest za oliwę z oliwek typu lampante, jeżeli całkowita zawartość alkoholi alifatycznych jest mniejsza lub równa 350 mg/kg lub jeżeli zawartość erytrodiolu i uwaolu jest mniejsza lub równa 3,5 %.

(5) Oliwa z zawartością wosków wynoszącą 300-350 mg/kg uznawana jest za surową oliwę z wytłoczyn z oliwek, jeżeli całkowita zawartość alkoholi alifatycznych jest większa niż 350 mg/kg lub jeżeli zawartość erytrodiolu i uwaolu jest większa niż 3,5 %.

Uwagi:

a) wyniki analiz muszą być wyrażone z dokładnością do tej samej liczby miejsc po przecinku, jaką zastosowano w odniesieniu do każdej właściwości. Ostatnia cyfra musi być powiększona o jeden, jeżeli następna cyfra jest większa niż 4;

b) jeżeli tylko jedna właściwość nie jest zgodna ze wskazanymi wartościami, kategoria oliwy może zostać zmieniona lub zgłoszona jako niezgodna pod względem czystości do celów niniejszego rozporządzenia;

c) jeżeli właściwość oznaczona jest gwiazdką (*), w odniesieniu do jakości oliwy, oznacza to, że: - w przypadku oliwy z oliwek typu lampante obie odpowiednie wartości dopuszczalne mogą jednocześnie różnić się od podanych; - w przypadku oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, jeżeli co najmniej jedna z wartości dopuszczalnych różni się od podanych wartości, kategoria oliwy zostanie zmieniona, jedna i druga będzie nadal zaliczana do jednej z kategorii oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia;

d) jeżeli właściwość oznaczona jest dwiema gwiazdkami (**), oznacza to, że w przypadku wszystkich rodzajów oliwy z wytłoczyn oliwek obie odpowiednie wartości dopuszczalne mogą różnić się jednocześnie od podanych wartości.

Dodatek 

SCHEMAT PODEJMOWANIA DECYZJI

Schemat podejmowania decyzji dotyczących kampesterolu w przypadku oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia i oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia:

grafika

Pozostałe parametry są zgodne z wartościami dopuszczalnymi określonymi w niniejszym rozporządzeniu.

Schemat podejmowania decyzji dotyczących delta-7-stigmastenolu w przypadku:

- Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia i oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

grafika

Pozostałe parametry są zgodne z wartościami dopuszczalnymi określonymi w niniejszym rozporządzeniu.

- Oliwa z wytłoczyn z oliwek (surowa i rafinowana)

grafika

1 Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 671.
2 Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2568/91 z dnia 11 lipca 1991 r. w sprawie właściwości oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn oliwek oraz w sprawie odpowiednich metod analizy (Dz.U. L 248 z 5.9.1991, s. 1).

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.