Rozporządzenie 623/98 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 577/97 ustanawiające niektóre szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 2991/94 określającego normy dla tłuszczów do smarowania, a także stosowania rozporządzenia Rady (EWG) nr 1898/87 w sprawie ochrony oznaczeń stosowanych w obrocie mlekiem i przetworami mlecznymi

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1998.85.3

Akt jednorazowy
Wersja od: 20 marca 1998 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 623/98
z dnia 19 marca 1998 r.
zmieniające rozporządzenie (WE) nr 577/97 ustanawiające niektóre szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 2991/94 określającego normy dla tłuszczów do smarowania, a także stosowania rozporządzenia Rady (EWG) nr 1898/87 w sprawie ochrony oznaczeń stosowanych w obrocie mlekiem i przetworami mlecznymi

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 1898/87 z dnia 2 lipca 1987 r. w sprawie ochrony oznaczeń stosowanych w obrocie mlekiem i przetworami mlecznymi(1), ostatnio zmienione Aktem Przystąpienia Austrii, Finlandii i Szwecji, w szczególności jego art. 4 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

artykuł 3 rozporządzenia Komisji (WE) nr 577/97 z dnia 1 kwietnia 1997 r. ustanawiającego niektóre szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 2991/94 określającego normy dla tłuszczów do smarowania, a także stosowania rozporządzenia Rady (EWG) nr 1898/87 w sprawie ochrony oznaczeń stosowanych w obrocie mlekiem i przetworami mlecznymi(2), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (WE) nr 2181/97(3), ustanawia zasady użycia nazwy "masło" dla produktów złożonych, określonych w art. 2 ust. 3 rozporządzenia (EWG) nr 1898/87; ustanawia się, że minimalna zawartość tłuszczu mlecznego w produktach złożonych, o nazwie "masło", wynosi 75 %;

artykuł 4 rozporządzenia (WE) nr 577/97 precyzuje procedurę, którą należy stosować w celu uzyskania zezwolenia na używanie nazwy "masło" dla produktu złożonego, którego zasadniczą część stanowi masło, lecz dla którego minimalna zawartość tłuszczu mlecznego, wynosząca 75 %, nie może być przestrzegana z technicznych i/lub organoleptycznych powodów;

doświadczenie pokazało, że trudno byłoby stosować tę procedurę na zasadzie jednostkowych przypadków, w sposób, który zapewniałby jasność i spójność; proste zasady, które mogłyby być łatwiej zrozumiałe powinny być stosowane dla oznaczenia produktów złożonych zawierających masło; zasady te powinny uwzględniać rozwój rynku produktów złożonych

ogólna zasada, pozwalająca używać nazwy "masło" dla produktów złożonych, których zasadniczą częścią jest masło, i których minimalna zawartość tłuszczu mlecznego jest mniejsza niż 75 %, ale wynosi co najmniej 62 % jest do przyjęcia, pod warunkiem, że nazwa zawiera określenia, które zapewniają, iż konsument nie jest wprowadzany w błąd;

produkty składające się z masła, cukru oraz napoju alkoholowego tworzą dobrze zdefiniowaną grupę o szczególnych cechach; należy ustanowić specjalne przepisy pozwalające używać w stosunku do tych produktów nazwy "masło";

w celu zapewnienia, że cele rozporządzenia (EWG) nr 1898/87 są w pełni osiągnięte, uwzględniając szeroką gamę zawartości tłuszczu mlecznego w produktach złożonych, które będą odnosić korzyści z oznaczenia nazwą "masło" konieczne jest, by warunkiem użycia tej nazwy było wskazanie na etykiecie produktu zawartości tłuszczu mlecznego;

Komitet Zarządzający ds. Mleka i Przetworów Mlecznych nie wydał opinii w terminie wyznaczonym przez jego przewodniczącego,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W rozporządzeniu (WE) nr 577/97 wprowadza się następujące zmiany:

1) Artykuł 3 otrzymuje brzmienie:

"Artykuł 3

1. Nazwy »masło« można używać tylko w przypadku produktów złożonych, których zasadniczą częścią w rozumieniu art. 2 ust. 3 rozporządzenia (EWG) nr 1898/87 jest masło, o ile produkt ostateczny zawiera co najmniej 75 % tłuszczu mlecznego i był wyprodukowany wyłącznie z masła w rozumieniu części A 1 Załącznika do rozporządzenia (WE) nr 2991/94 oraz innego dodanego składnika(-ów) wymienionego w opisie.

2. Nazwa »masło« może być używana w odniesieniu do produktów złożonych zawierających mniej niż 75 %, ale co najmniej 62 % tłuszczu mlecznego, jeśli spełnione są inne wymagania, wyszczególnione w ust. 1 i jeżeli nazwa produktu zawiera termin »przygotowanie masła«.

3. W drodze odstępstwa od ust. 1 i 2 nazwa »masło« może być używana w połączeniu z wyrazem lub wyrazami określającymi produkty wymienione w załączniku III zawierające przynajmniej 34 % tłuszczu mlecznego.

4. Użycie nazwy »masło« zgodnie z ust. 1, 2 i 3 wymaga wskazania w etykietowaniu i konfekcjonowaniu, zawartości tłuszczu mlecznego i, jeśli inne dodane składniki zawierają tłuszcz, całkowitej zawartości tłuszczu.

5. Wyrazy »przygotowanie masła« z ust. 2 oraz wskazówki z ust. 4 muszą pojawić się w widocznym miejscu i być łatwo widoczne i czytelne."

2) Skreśla się art. 4.

3) Załącznik do niniejszego rozporządzenia staje się załącznikiem III.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 września 1998 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 19 marca 1998 r.

W imieniu Komisji
Franz FISCHLER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 182 z 3.7.1987, str. 36.

(2) Dz.U. L 87 z 2.4.1997, str. 3.

(3) Dz.U. L 299 z 4.11.1997, str. 1.

ZAŁĄCZNIK

"ZAŁĄCZNIK III

Produkty określone w art. 3 ust. 3

Typ produktuSkład produktuMinimalna zawartość tłuszczu mlecznego
Masło alkoholowe (masło zawierające napoje alkoholowe)Masło, napój alkoholowy, cukier34 %"

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.