Rozporządzenie 807/2001 zmieniające załączniki I-III do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2377/90 ustanawiającego wspólnotową procedurę określania maksymalnych limitów pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2001.118.6

Akt jednorazowy
Wersja od: 30 kwietnia 2001 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 807/2001
z dnia 25 kwietnia 2001 r.
zmieniające załączniki I-III do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2377/90 ustanawiającego wspólnotową procedurę określania maksymalnych limitów pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2377/90 z dnia 26 czerwca 1990 r. ustanawiające wspólnotową procedurę określania maksymalnych limitów pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 750/2001(2), w szczególności jego art. 6, 7 i 8,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Zgodnie z rozporządzeniem (EWG) 2377/90 maksymalne limity pozostałości muszą być ustanawiane stopniowo dla wszystkich substancji farmakologicznie czynnych, stosowanych w weterynaryjnych produktach leczniczych we Wspólnocie, przeznaczonych do podawania zwierzętom służącym do produkcji żywności.

(2) Maksymalne limity pozostałości powinny zostać określone wyłącznie po analizie wszelkich istotnych informacji dotyczących bezpieczeństwa tych pozostałości dla konsumentów środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego oraz wpływu tych pozostałości na przebieg procesów przetwórstwa przemysłowego środków spożywczych, przeprowadzanej w ramach Komitetu ds. Weterynaryjnych Produktów Leczniczych.

(3) Przy ustanawianiu maksymalnych limitów pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego należy określić gatunki zwierząt mogących wykazywać obecność pozostałości; limity tych pozostałości w tkankach mięsnych uzyskiwanych ze zwierząt leczonych (tkanka docelowa) oraz charakter pozostałości właściwej do kontroli limitu pozostałości (pozostałość znacznikowa).

(4) Zgodnie z przepisami odpowiedniego prawodawstwa wspólnotowego maksymalny limit pozostałości do celów kontroli powinien być zazwyczaj ustanawiany dla tkanek docelowych wątroby lub nerek; niemniej jednak ponieważ wątroba i nerki są często usuwane z tusz będących przedmiotem handlu międzynarodowego, należy także ustanowić maksymalne limity pozostałości dla tkanki mięśniowej i tłuszczowej.

(5) Należy ustanowić maksymalne limity pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych przeznaczonych dla niosek, zwierząt mlecznych lub pszczół miodnych w odniesieniu do jaj, mleka i miodu.

(6) W załączniku I do rozporządzenia (EWG) nr 2377/90 dodaje się cefoperazon, cyhalotrynę, linkomycynę, nafcylinę, netobiminę, foksym, tiamulinę i cyflutrynę.

(7) W załączniku II do rozporządzenia (EWG) nr 2377/90 dodaje się "liniowe kwasy alkilobenzenosulfonowe o długościach łańcucha alkilowego w zakresie od C9 do C13, zawierające mniej niż 2,5 % łańcuchów dłuższych niż C13".

(8) W celu umożliwienia zakończenia badań naukowych należy przedłużyć tymczasowy okres obowiązywania maksymalnych poziomów pozostałości dla cefacetrylu, kwasu oksolinowego i permetryny.

(9) W celu uwzględnienia przepisów niniejszego rozporządzenia przed jego wejściem w życie należy przewidzieć odpowiedni okres czasu, aby umożliwić Państwom Członkowskim przyjęcie wszelkich dostosowań, które mogą okazać się niezbędne w związku z dopuszczeniem do obrotu określonych weterynaryjnych produktów leczniczych, przyznanym zgodnie z dyrektywą Rady 81/851/EWG(3), ostatnio zmienioną dyrektywą 2000/37/WE(4).

(10) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Weterynaryjnych Produktów Leczniczych,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załącznikach I, II i III do rozporządzenia (EWG) nr 2377/90 wprowadza się zmiany określone w Załączniku do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od 60. dnia po jego opublikowaniu.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 25 kwietnia 2001 r.

W imieniu Komisji
Erkki LIIKANEN
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 224 z 18.8.1990, str. 1.

(2) Dz.U. L 109 z 19.4.2001, str. 35.

(3) Dz.U. L 317 z 6.11.1981, str. 1.

(4) Dz.U. L 139 z 10.6.2000, str. 25.

ZAŁĄCZNIK  1

A. W załączniku I do rozporządzenia (EWG) nr 2377/90 wprowadza się następujące zmiany:

1. Środki przeciwzakaźne

1.2. Antybiotyki

1.2.1. Penicyliny

Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e)Pozostałość znacznikowaGatunki zwierzątMaksymalny limit pozostałościTkanka docelowa, narząd, środek spożywczyInne przepisy
"NafcylinaNafcylinaBydło300 µg/kgMięśnieWyłącznie do stosowania dowymieniowego"
300 µg/kgTłuszcz
300 µg/kgWątroba
300 µg/kgNerki
30 µg/kgMleko

1.2.2. Cefalosporyny

Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e)Pozostałość znacznikowaGatunki zwierzątMaksymalny limit pozostałościTkanka docelowa, narząd, środek spożywczyInne przepisy
"CefoperazonCefoperazonBydło50µg/kgMleko"

1.2.8. Pleuromutyliny

Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e)Pozostałość znacznikowaGatunki zwierzątMaksymalny limit pozostałościTkanka docelowa, narząd, środek spożywczyInne przepisy
"TiamulinaSuma metabolitów, które mogą być zhydrolizowane do 8-α-hydroksymutylinyIndyki100 µg/kg Mięśnie
100 µg/kgSkóra i tłuszcz
300 µg/kgWątroba"

1.2.9. Linkozamidy

Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e)Pozostałość znacznikowaGatunki zwierzątMaksymalny limit pozostałościTkanka docelowa, narząd, środek spożywczyInne przepisy
"LinkomycynaLinkomycynaOwce100 µg/kgMięśnie
50 µg/kgTłuszcz
500 µg/kgWątroba
1.500 µg/kgNerki
150 µg/kgMleko
Świnie100 µg/kgMięśnie
50 µg/kgSkóra i tłuszcz
500 µg/kgWątroba
1.500 µg/kgNerki
Drób100 µg/kgMięśnie
50 µg/kgSkóra i tłuszcz
500 µg/kgWątroba
1.500 µg/kgNerki
50 µg/kgJaja"

2. Środki przeciwpasożytnicze

2.1. Środki przeciwko endopasożytom

2.1.3. Benzoimidazole i probenzoimidazole

Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e)Pozostałość znacznikowaGatunki zwierzątMaksymalny limit pozostałościTkanka docelowa, narząd, środek spożywczyInne przepisy
"NetobiminaSuma tlenku albendazolu, sulfonu albendazolu i 2-aminosulfonu albendazolu, wyrażona jako albendazolIndyki100 µg/kgMięśnieWyłącznie do stosowania doustnego"
100 µg/kgTłuszcz
1.000 µg/kgWątroba
500 µg/kgNerki
100 µg/kgMleko

2.2. Środki przeciwko ektopasożytom

2.2.1. Związki fosforoorganiczne

Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e)Pozostałość znacznikowaGatunki zwierzątMaksymalny limit pozostałościTkanka docelowa, narząd, środek spożywczyInne przepisy
"FoksymFoksymOwce50 µg/kgMięśnieNie stosuje się u zwierząt, których mleko jest przeznaczone do spożycia przez ludzi"
400 µg/kgTłuszcz
50 µg/kgNerki
Świnie20 µg/kgMięśnie
700 µg/kgSkóra i tłuszcz
20 µg/kgWątroba
20 µg/kgNerki

2.2.3. Pyretroidy

Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e)Pozostałość znacznikowaGatunki zwierzątMaksymalny limit pozostałościTkanka docelowa, narząd, środek spożywczyInne przepisy
"CyhalotrynaCyhalotryna (suma izomerów)Bydło500 µg/kgTłuszczNależy przestrzegać również pozostałych przepisów dyrektywy Rady 94/29/WE"
50 µg/kgNerki
50 µg/kgMleko
10 µg/kgMięśnie
CyflutrynaCyflutryna (suma izomerów)Bydło, kozy50 µg/kgTłuszcz
10 µg/kgWątroba
10 µg/kgNerki
20 µg/kgMleko

B. W załączniku II do rozporządzenia (EWG) nr 2377/90 wprowadza się następujące zmiany:

2. Związki organiczne

Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e)Gatunki zwierzątInne przepisy
"Liniowe kwasy alkilobenzenosulfonowe o długościach łańcucha alkilowego w zakresie od C9 do C13, zawierające mniej niż 2,5 % łańcuchów dłuższych niż C13BydłoWyłącznie do stosowania miejscowego"

C. W załączniku III do rozporządzenia (EWG) nr 2377/90 wprowadza się następujące zmiany:

1. Środki przeciwzakaźne

1.2. Antybiotyki

1.2.4. Cefalosporyny

Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e)Pozostałość znacznikowaGatunki zwierzątMaksymalny limit pozostałościTkanka docelowa, narząd, środek spożywczyInne przepisy
"CefacetrylCefacetrylBydło125 µg/kgMlekoMaksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1.1.2002 r."

1.2.6. Chinolony

Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e)Pozostałość znacznikowaGatunki zwierzątMaksymalny limit pozostałościTkanka docelowa, narząd, środek spożywczyInne przepisy
"Kwas oksolinowyKwas oksolinowyBydło100 µg/kgMięśnieMaksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1.1.2003 r.

Nie stosuje się u zwierząt, których mleko jest przeznaczone do spożycia przez ludzi"

50 µg/kgTłuszcz
150 µg/kgWątroba
150 µg/kgNerki
Świnie100 µg/kgMięśnie
50 µg/kgSkóra i tłuszcz
150 µg/kgWątroba
150 µg/kgNerki
Drób100 µg/kgMięśnie
50 µg/kgSkóra i tłuszcz
150 µg/kgWątroba
150 µg/kgNerki
50 µg/kgJaja
Ryby300 µg/kgMięśnie i skóra w naturalnych proporcjach

2. Środki przeciwpasożytnicze

2.2. Środki przeciwko ektopasożytom

2.2.3. Pyretroidy

Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e)Pozostałość znacznikowaGatunki zwierzątMaksymalny limit pozostałościTkanka docelowa, narząd, środek spożywczyInne przepisy
"PermetrynaPermetryna (suma izomerów)Drób, świnie50 µg/kgMięśnieMaksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1.1.2003 r.
500 µg/kgSkóra i tłuszcz
50 µg/kgWątroba
50 µg/kgNerki
Bydło, kozy50 µg/kgMięśnieMaksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1.1.2003 r.
500 µg/kgTłuszcz
50 µg/kgWątroba
50 µg/kgNerki
50 µg/kgMlekoNależy przestrzegać również pozostałych przepisów dyrektywy Komisji 98/82/WE (Dz.U. L 290 z 29.10.1998, str. 25)
Drób50 µg/kgJajaMaksymalny limit pozostałości wprowadzony tymczasowo do dnia 1.1.2003 r."
1 Załącznik zmieniony przez sprostowanie z dnia 18 listopada 2008 r. (Dz.U.UE.L.08.307.21).

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.