Rozporządzenie 2728/98 zmieniające załączniki I, II i III do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2377/90 ustanawiające wspólnotową procedurę określania maksymalnych limitów pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1998.343.8

Akt jednorazowy
Wersja od: 18 grudnia 1998 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 2728/98
z dnia 17 grudnia 1998 r.
zmieniające załączniki I, II i III do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2377/90 ustanawiające wspólnotową procedurę określania maksymalnych limitów pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2377/90 z dnia 26 czerwca 1990 r. ustanawiające wspólnotową procedurę określania maksymalnych limitów pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2692/98(2), w szczególności jego art. 6, 7 i 8,

a także mając na uwadze, co następuje:

zgodnie z rozporządzeniem (EWG) 2377/90 maksymalne limity pozostałości muszą być ustanawiane stopniowo dla wszystkich substancji farmakologicznie czynnych, stosowanych w weterynaryjnych produktach leczniczych we Wspólnocie, przeznaczonych do podawania zwierzętom służącym do produkcji żywności;

maksymalne limity pozostałości powinny zostać określone wyłącznie po analizie, przeprowadzanej w ramach Komitetu ds. Weterynaryjnych Produktów Leczniczych, wszelkich istotnych informacji dotyczących bezpieczeństwa tych pozostałości dla konsumentów środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego oraz wpływu tych pozostałości na przebieg procesów przetwórstwa przemysłowego środków spożywczych;

przy ustanawianiu maksymalnych limitów pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego należy określić gatunki zwierząt mogących wykazywać obecność pozostałości; limity tych pozostałości w tkankach mięsnych uzyskiwanych ze zwierząt leczonych (tkanka docelowa) oraz charakter pozostałości właściwej do kontroli limitu pozostałości (pozostałość znacznikowa);

zgodnie z przepisami odpowiedniego ustawodawstwa wspólnotowego, maksymalny limit pozostałości do celów kontroli powinien być zazwyczaj ustanawiany dla tkanek docelowych wątroby lub nerek; niemniej jednak, ponieważ wątroba i nerki są często usuwane z tusz będących przedmiotem handlu międzynarodowego, należy także ustanowić maksymalne limity pozostałości dla tkanki mięśniowej i tłuszczowej;

należy ustanowić maksymalne limity pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych przeznaczonych dla kur niosek, zwierząt mlecznych lub pszczół miodnych w odniesieniu do jaj, mleka i miodu;

do załącznika I rozporządzenia (EWG) nr 2377/90 należy dodać enrofloksacynę i iwermektynę;

do załącznika II do rozporządzenia (EWG) nr 2377/90 należy dodać hyperici oleum, eucalypti aetheroleum, 2-metylo-2-fenoksypropanonian sodowy, noniwamid, nikoboksil, nikotynian metylu, mecylinam, 8-hydroksychinolinę i eter monoetylowy glikolu dietylenowego;

w celu umożliwienia zakończenia badań naukowych należy przedłużyć tymczasowy okres obowiązywania maksymalnych limitów pozostałości dla enrofloksacyny, uprzednio określonych w załączniku III do rozporządzenia (EWG) 2377/90;

w celu uwzględnienia przepisów niniejszego rozporządzenia, przed jego wejściem w życie należy przewidzieć 60-dniowy okres, aby umożliwić Państwom Członkowskim przyjęcie wszelkich dostosowań, które mogą okazać się niezbędne w związku z dopuszczeniem do obrotu określonych weterynaryjnych produktów leczniczych, przyznanym zgodnie z dyrektywą Rady 81/851/EWG(3), ostatnio zmienioną dyrektywą 93/40/EWG(4);

środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Weterynaryjnych Produktów Leczniczych,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załącznikach I, II i III do rozporządzenia (EWG) nr 2377/90 wprowadza się zmiany określone w Załączniku do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie sześćdziesiątego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 17 grudnia 1998 r.

W imieniu Komisji
Martin BANGEMANN
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 224 z 18.8.1990, str. 1.

(2) Dz.U. L 338 z 15.12.1998, str. 5.

(3) Dz.U. L 317 z 6.11.1981, str. 1.

(4) Dz.U. L 214 z 24.8.1993, str. 31.

ZAŁĄCZNIK

A. W załączniku I do rozporządzenia (EWG) nr 2377/90 wprowadza się następujące zmiany:

1. Środki przeciwzakaźne

1.2. Antybiotyki

1.2.3. Chinolony

Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e)Pozostałość znacznikowaGatunki zwierzątMaksymalny limit pozostałościTkanka docelowa, narząd, środek spożywczyInne przepisy
EnrofloksacynaSuma enrofloksacyny i Bydło100 µg/kgMięśnie
cyprofloksacyny100 µg/kgTłuszcz
300 µg/kgWątroba
200 µg/kgNerki
100 µg/kgMleko
Króliki100 µg/kgMięśnie
100 µg/kgTłuszcz
200 µg/kgWątroba
300 µg/kgNerki
Świnie100 µg/kgMięśnie
100 µg/kgSkóra + tłuszcz
200 µg/kgWątroba
300 µg/kgNerki
Drób100 µg/kgMięśnie
Nie stosować u 100 µg/kgSkóra + tłuszcz
zwierząt, których jaja 200 µg/kgWątroba
są przeznaczone do300 µg/kgNerki
spożycia przez ludzi

2. Środki przeciwpasożytnicze

2.3. Środki przeciw endopasożytom i ektopasożytom

2.3.1. Awermektyny

Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e)Pozostałość znacznikowaGatunki zwierzątMaksymalny limit pozostałościTkanka docelowa, narząd, środek spożywczyInne przepisy
Iwermektyna22,23-dihydroawermektyna B1aJelenie, włącznie 20 µg/kgMięśnie
z reniferami100 µg/kgTłuszcz
50 µg/kgWątroba
20 µg/kgNerki

B. W załączniku II do rozporządzenia (EWG) nr 2377/90 wprowadza się następujące zmiany:

2. Związki organiczne

Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e)Gatunki zwierzątInne przepisy
8-hydroksychinolinaWszystkie ssaki zwierząt służących do produkcji żywnościWyłącznie do stosowania miejscowego u zwierząt nowo narodzonych
Eter monoetylowy glikolu dietylenowegoBydło, świnie
MecylinamBydłoWyłącznie do stosowania domacicznego
Nikotynian metyluBydło, koniowateWyłącznie do stosowania miejscowego
NikoboksilKoniowateWyłącznie do stosowania miejscowego
NoniwamidKoniowateWyłącznie do stosowania miejscowego
2-metylo-2-fenoksy propanonian sodowyBydło, świnie, kozy, koniowate

6. Substancje pochodzenia roślinnego

Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e)Gatunki zwierzątInne przepisy
Eucalypti aetheroleumWszystkie gatunki zwierząt służących do produkcji żywności
Hyperici oleum,Wszystkie gatunki zwierząt służących do produkcji żywnościWyłącznie do stosowania miejscowego

C. W załączniku III do rozporządzenia (EWG) nr 2377/90 wprowadza się następujące zmiany:

1. Środki przeciwzakaźne

1.2. Antybiotyki

1.2.06. Chinolony

Substancja(-e) farmakologicznie czynna(-e)Pozostałość znacznikowaGatunki zwierzątMaksymalny limit pozostałościTkanka docelowa, narząd, środek spożywczyInne przepisy
EnrofloksacynaSuma enrofloksacyny Owce100 µg/kgMięśnieMaksymalny limit pozostałości
i cyprofloksacyny100 µg/kgTłuszczwprowadzony tymczasowo do dnia
300 µg/kgWątroba1 lipca 1999 r.
200 µg/kgNerki

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.