Dyrektywa 98/36/WE zmieniająca dyrektywę 96/5/WE w sprawie przetworzonej żywności na bazie zbóż oraz odżywek dla niemowląt i małych dzieci

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1998.167.23

Akt jednorazowy
Wersja od: 12 czerwca 1998 r.

DYREKTYWA KOMISJI 98/36/WE
z dnia 2 czerwca 1998 r.
zmieniająca dyrektywę 96/5/WE w sprawie przetworzonej żywności na bazie zbóż oraz odżywek dla niemowląt i małych dzieci
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 89/398/EWG z dnia 3 maja 1989 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich odnoszących się do środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego(1), zmienioną dyrektywą 96/84/WE Parlamentu Europejskiego i Rady(2), w szczególności jej art. 4 ust. 1,

po konsultacji z Komitetem Naukowym ds. Żywności w sprawie przepisów mogących wpłynąć na zdrowie publiczne,

a także mając na uwadze, co następuje:

istotne kryteria dotyczące składu przetworzonej żywności na bazie zbóż oraz odżywek dla dzieci wymienione są odpowiednio w załącznikach I i II do dyrektywy Komisji 96/5/WE(3);

z powodu szczególnego składu odżywczego oraz właściwości chemicznych, fizycznych i organoleptycznych sera, jeżeli produkty uzyskiwane z sera i innych składników wykonane były tak, by spełnić wymagania dotyczące białka ustanowione w załączniku II do dyrektywy 96/5/WE, to miałyby zbyt wysoką zawartość tłuszczu i byłyby nieodpowiednie dla niemowląt i małych dzieci;

z tego powodu powinien zostać zdefiniowany ponownie wymóg dla tych produktów dotyczący białka;

rożne zwyczaje kulinarne we Wspólnocie skutkują sprzedażą sosów, używanych jako dodatek do posiłków, które mają znaczenie organoleptyczne, ale nie mają znaczenia w wartości odżywczej; z tego powodu sosy te powinny być zwolnione z wymogów dotyczących białka z załącznika II;

w załącznikach do dyrektywy 96/5/WE określone są najwyższe dopuszczalne poziomy zawartości niektórych substancji dodawanych w celach odżywczych; art. 5 dyrektywy 96/5/WE określa, że tam, gdzie to konieczne, dodając do już ustalonych, należy określić najwyższe dopuszczalne poziomy;

dyrektywa 96/5/WE powinna zostać odpowiednio zmieniona;

środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Środków Spożywczych,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1

Załączniki do dyrektywy 96/5/WE zastępuje się zgodne z Załącznikiem do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  2

Państwa Członkowskie wprowadzą w życie przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy przed dniem 31 grudnia 1998 r. i niezwłocznie powiadomią o tym Komisję. Wspomniane przepisy stosuje się w taki sposób, aby:

– zezwolić na wymianę handlową produktami zgodnymi z niniejszą dyrektywą nie później niż do dnia 1 stycznia 1999 r.,

– zabronić wymiany handlowej produktami niezgodnymi z niniejszą dyrektywą z mocą od dnia 1 stycznia 2000 r.

Przepisy przyjęte przez Państwa Członkowskie zawierają odniesienie do niniejszej dyrektywy lub odniesienie takie towarzyszy ich urzędowej publikacji. Metody dokonywania takiego odniesienia określane są przez Państwa Członkowskie.

Artykuł  3

Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie dwudziestego dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Artykuł  4

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 2 czerwca 1998 r.
W imieniu Komisji
Martin BANGEMANN
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 186 z 30.6.1989, str. 27.

(2) Dz.U. L 48 z 19.2.1997, str. 20.

(3) Dz.U. L 49 z 28.2.1996, str. 17.

ZAŁĄCZNIK

W załącznikach do dyrektywy 96/5/WE wprowadza się następujące zmiany:

1) W załączniku II sekcja 1 dodaje się, co następuje:

"1.3a. Jeżeli ser wymieniony jest razem z innymi składnikami w nazwie produktu smakowego, to bez względu na to, czy produkt przedstawiany jest jako posiłek czy nie:

- białka pochodzenia nabiałowego stanowią nie mniej niż 0,5 g/100 kJ (2,2 g/100 kcal),

- łączna ilość białka ze wszystkich źródeł w produkcie jest nie mniejsza niż 0,7 g/100 kJ (3 g/100 kcal).".

"1.4a. Sosy prezentowane jako dodatek do posiłku są zwolnione z wymogów sekcji 1.1-1.4 włącznie.

1.4b. Słodkie posiłki, które wymieniają w nazwie produkty nabiałowe jako pierwszy lub jedyny składnik, zawierają nie mniej niż 2,2 g białka mlecznego/100 kcal. Wszystkie pozostałe słodkie posiłki są zwolnione z wymogów sekcji 1.1-1.4.".

2) Dodaje się załącznik VI w brzmieniu:

"ZAŁĄCZNIK VI

Najwyższe dopuszczalne poziomy dla witamin, minerałów oraz elementów śladowych, jeżeli dodano, w przetworzonej żywności na bazie zbóż oraz w odżywkach dla niemowląt i małych dzieci

Wymogi dotyczące składników odżywczych odnoszą się do produktów gotowych do użycia, wprowadzanych do obrotu jako takie lub jako produkty do odtworzenia zgodnie z instrukcją producenta, z wyjątkiem potasu i wapnia, dla których wymogi dotyczą produktów sprzedawanych.

Składnik odżywczyMaksimum na 100 kcal
Witamina A (μg RE) 180(1)
Witamina E (mg a-TE) 3
Witamina C (mg) 12,5/25(2)/125(3)
Tiamina (mg) 0,25/0,5(4)
Ryboflawina (mg) 0,4
Niacyna (mg NE) 4,5
Witamina B6 (mg) 0,35
Kwas foliowy (μg) 50
Witamina B12 (μg) 0,35
Kwas pantotenowy (mg) 1,5
Biotyna (μg) 10
Potas (mg) 160
Wapń (mg) 80/180(5)/100(6)
Magnez (mg) 40
Żelazo (mg) 3
Cynk (mg) 2
Miedź (μg) 40
Jod (μg) 35
Mangan (μg) 0,6
(1) Zgodnie z przepisami załączników I i II.
(2) Limit stosowany do produktów wzbogacanych żelazem.
(3) Limit stosowany do posiłków z owoców, soków owocowych, nektarów i

soków warzywnych.

(4) Limit stosowany do przetworzonej żywności na bazie zbóż.
(5) Limit stosowany do produktów wymienionych w art. 1 ust. 2 lit. a)

pkt i) i ii).

(6) Limit stosowany do produktów wymienionych w art. 1 ust. 2 lit. a)

pkt iv).".

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.