Rozporządzenie 3448/93 ustanawiające zasady handlu mające zastosowanie do niektórych towarów pochodzących z przetwórstwa produktów rolnych

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1993.318.18

Akt utracił moc
Wersja od: 2 grudnia 2000 r.

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 3448/93
z dnia 6 grudnia 1993 r.
ustanawiające zasady handlu mające zastosowanie do niektórych towarów pochodzących z przetwórstwa produktów rolnych

RADA UNII EUROPEJSKIEJ,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą, w szczególności jego art. 43 i 113,

uwzględniając wniosek Komisji (1),

uwzględniając opinię Parlamentu Europejskiego (2),

uwzględniając opinię Komitetu Ekonomiczno-Społecznego (3),

a także mając na uwadze, co następuje:

artykuły 38-47 Traktatu przewidują utworzenie wspólnej polityki rolnej obejmującej produkty rolne wymienione w załączniku II do Traktatu;

niektóre produkty rolne są składnikiem wielu towarów nieobjętych załącznikiem II do Traktatu;

konieczne jest wprowadzenie środków w ramach wspólnej polityki rolnej i ramach wspólnej polityki handlowej, aby wziąć pod uwagę wpływ handlu tymi towarami na cele art. 39 Traktatu oraz to, jak środki przyjęte celem wykonania art. 43 Traktatu oddziałują na pozycję gospodarczą tych towarów, zważywszy na różnicę pomiędzy kosztami związanymi z zaopatrywaniem się w produkty rolne w granicach i poza granicami Wspólnoty, a także różnice cen produktów rolnych;

Traktat ustanawia, że polityka rolna oraz polityka handlowa są polityką Wspólnoty; aby osiągnąć cele Traktatu, konieczne jest ustalenie dla niektórych towarów ogólnych i wyczerpujących zasad dotyczących handlu tymi towarami i mających zastosowanie w Państwach Członkowskich;

rozporządzenie Rady (EWG) nr 3033/80 z dnia 11 listopada 1980 r., ustanawiające zasady handlu mające zastosowanie do niektórych towarów pochodzących z przetwórstwa produktów rolnych (4), ustala opłaty wyrównawcze dla przywozu niektórych towarów w formie opłaty zawierającej składnik niezmienny, którego zadaniem jest ochrona przemysłu przetwórczego oraz składnik zmienny, którego zadaniem jest wyrównanie różnic pomiędzy cenami stosownych produktów rolnych w Państwach Członkowskich i na rynku światowym;

ogólne podejście zasad wprowadzonych przez rozporządzenie (EWG) nr 30033/80 musi być utrzymane z pewnym, omówionym poniżej rozszerzeniem oraz z pewnymi zmianami; z jednej strony właściwe jest sporządzenie, jeśli chodzi o towary, których zasady obecnie dotyczą, wymienione w załączniku B tabela 1, wykazu produktów rolnych, dla których różnice cen na rynku światowym i w Państwach Członkowskich mogą być wyrównane przy przywozie, a z drugiej strony musi być możliwe wskazanie wśród tych produktów rolnych produktów podstawowych, dla których różnice te są obecnie odnotowywane, ilości innych produktów rolnych, produktów zasymilowanych lub produktów pochodzących z ich przetwórstwa zamienionych na równoważną ilość podstawowych produktów;

konieczne jest wprowadzenie zmian do zasad, mających zastosowanie do handlu tymi towarami, w celu uwzględnienia zmian w umowach Wspólnoty i we wspólnej polityce rolnej;

niektóre towary, wchodzące w zakres rozdziałów 1-24 Nomenklatury Scalonej nie są objęte rozporządzeniem (EWG) nr 3033/80; towary te są także uzyskiwane przy użyciu produktów rolnych, które są przedmiotem wspólnej polityki rolnej; opłaty nakładane na przywóz towarów objętych wspólną polityką rolną muszą więc pokryć różnicę cen produktów rolnych użytych do ich produkcji na światowym rynku i rynku wspólnotowym oraz zapewnić ochronę stosownego przemysłu przetwórczego; konieczne jest więc skonsolidowanie zasad dotyczących wszystkich towarów otrzymanych w znacznej części z produktów rolnych;

w ramach zawartych umów, zadaniem Wspólnoty jest ograniczenie takich opłat do wysokości pokrycia, w całości albo w części, różnic w cenach produktów rolnych użytych do produkcji danych towarów; w związku z tym konieczne jest określenie dla tych towarów takiej części całkowitej opłaty, która pokryje różnicę cen produktów rolnych branych pod uwagę;

dla podstawowych produktów, o których mowa, pokrycie różnicy cen na światowym rynku i rynku wspólnotowym przybiera formę opłat rolnych; konieczne jest utrzymanie ścisłych powiązań pomiędzy obliczaniem części związanej z rolnictwem w opłacie mającej zastosowanie do towarów a tej mającej zastosowanie do podstawowych produktów przywożonych w niezmienionym stanie;

aby uniknąć niepotrzebnych formalności administracyjnych, nieznaczne kwoty nie powinny być stosowane i Państwa Członkowskie powinny uzyskać zgodę na wstrzymanie się od regulowania kwot związanych z daną transakcją, tam gdzie saldo kwot nie jest znaczące;

wdrożenie umów preferencyjnych nie powinno komplikować procedur mających zastosowanie w handlu z państwami trzecimi; dlatego zasady wykonawcze muszą zapewnić, że towary deklarowane na wywóz w ramach umów preferencyjnych nie są wywożone zgodnie z zasadami ogólnymi i na odwrót;

należy ustanowić zasady dotyczące refundacji eksportowych dla niektórych produktów rolnych używanych przy produkcji towarów nieobjętych załącznikiem II Traktatu, aby uniknąć karania producentów tych towarów z powodu cen, które są zobowiązani stosować w odniesieniu do swoich dostaw w następstwie wspólnej polityki rolnej; te refundacje mogą pokryć jedynie różnicę pomiędzy ceną produktu rolnego, odpowiednio, na rynku wspólnotowym i rynku światowym; zasady te należy ustalić jako część wspólnej organizacji danych rynków;

artykuł 13 rozporządzenia Rady (EWG) nr 1766/92 z dnia 30 czerwca 1992 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku zbóż (5), a także odpowiednie artykuły niektórych innych rozporządzeń dotyczących wspólnej organizacji rynków produktów rolnych przewidują przyznawanie takich refundacji; należy przyjąć zasady wykonawcze w ramach procedury komitetu zarządzającego określonej w art. 23 rozporządzenia (EWG) nr 1766/92 oraz odpowiednich artykułów innych rozporządzeń; kwoty refundacji powinny być ustalone w ramach tej samej procedury, według której ustalane są kwoty refundacji za produkty rolne wywożone w niezmienionym stanie; zasady wykonawcze dla wspomnianej procedury muszą być ustalone uwzględniając przede wszystkim proces wytwarzania tych towarów; zasady wykonawcze powinny być odpowiednio ustanowione na takiej samej zasadzie;

może okazać się, że mechanizm ochrony rolnej przewidziany przez niniejsze rozporządzenie ma braki, które mogą wyjść na jaw w szczególnych okolicznościach; ryzyko może także powstać w kontekście umów preferencyjnych; celem uniknięcia takich przypadków, które naraziłyby rynek Wspólnoty na niemożność obrony przed zakłóceniami, jakie mogłyby w związku z tym powstać, właściwe jest przewidzenie możliwości niezwłocznego podejmowania wszelkich koniecznych środków;

rozporządzenie Rady (EWG) nr 2913/92 z dnia 12 października 1992 r. ustanawiające Wspólnotowy Kodeks Celny (6) powinno mieć zastosowanie do handlu objętego niniejszym rozporządzeniem;

rozróżnienie pomiędzy produktami rolnymi objętymi załącznikiem II Traktatu a towarami nieobjętymi tym załącznikiem jest kryterium specyficznym dla Wspólnoty opartym na sytuacji rolnictwa oraz przemysłu rolno-spożywczego w Państwach Członkowskich; sytuacja w niektórych państwach trzecich, z którymi Wspólnota zawiera umowy może być zupełnie inna; dlatego też w takich umowach należy przewidzieć możliwość rozszerzenia ogólnych zasad mających zastosowanie do przetworzonych produktów rolnych, które nie zostały objęte załącznikiem II Traktatu, mutatis mutandis, na niektóre produkty rolne objęte załącznikiem II Traktatu;

rozporządzenie wymaga szczegółowych zasad wykonawczych; właściwe jest ustalenie tych zasad po konsultacji z komitetem zarządzającym, w który reprezentowane są Państwa Członkowskie; zasady te powinny obejmować, w szczególności, zasady dotyczące ustalania ilości podstawowych produktów, które zostały użyte do produkcji towarów objętych rozporządzeniem (EWG) nr 3033/80 oraz wymienionych w załączniku B tabela 1 niniejszego rozporządzenia, które zastępuje rozporządzenie Rady (EWG) nr 3034/80 z dnia 11 listopada 1990 r. ustanawiające ilość podstawowych produktów, które zostały użyte do produkcji towarów objętych rozporządzeniem (EWG) nr 3033/80 (7),

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1
1. 1
Niniejsze rozporządzenie określa Porozumienia handlowe mające zastosowanie do niektórych towarów określonych w załączniku B.
2. 2
Dla celów niniejszego rozporządzenia:

– "produkty rolne" oznacza produkty objęte załącznikiem I do Traktatu,

– "towary" oznacza produkty nieobjęte załącznikiem I do Traktatu i wymienione w załączniku B do niniejszego rozporządzenia.

Jednakże termin "towary", użyty w tytule 1 rozdział 2 oraz w art. 11, odnosi się do produktów nieobjętych załącznikiem I do Traktatu i zawartych w odpowiednich załącznikach do rozporządzeń w sprawie wspólnej organizacji rynków w sektorze rolnym.

2a. 3
Dla celów stosowania niektórych umów preferencyjnych:

– "składniki rolne" oznaczają część opłat odpowiadających cłom Wspólnej Taryfy Celnej, mającym zastosowanie do produktów rolnych wymienionych w załączniku A lub, gdzie stosowne, cła mające zastosowanie do produktów rolnych pochodzących z danych krajów, których dla ilości tych produktów rolnych, uznanych za wykorzystane, jak określono w art. 13,

– "składniki nierolne" oznaczają część opłat odpowiadających cłom Wspólnej Taryfy Celnej, obniżone o składniki rolne określone w tiret pierwszym,

– "produkty podstawowe" oznaczają niektóre produkty rolne objęte załącznikiem A do niniejszego rozporządzenia lub podobne do tych produktów, lub powstałe z ich przetworzenia, dla których cła, opublikowane we Wspólnej Taryfie Celnej, służą do określenia składników rolnych opłat mających zastosowanie do towarów.

3.
Niniejsze rozporządzenie może mieć zastosowanie również do niektórych produktów rolnych w ramach handlu preferencyjnego.

W takim wypadku wykaz tych produktów rolnych podlegających zasadom dotyczącym obrotu towarami zostanie sporządzony w danej umowie.

TYTUŁ  I

ZASADY HANDLU

ROZDZIAŁ  I 4

Przywóz

Sekcja  I

HANDEL Z PAŃSTWAMI TRZECIMI

Artykuł  2
1.
Z zastrzeżeniem odmiennych przepisów niniejszego rozporządzenia cła Wspólnej Taryfy Celnej stosują się do towarów wymienionych w załączniku B.

Dla towarów wymienionych w załączniku B tabela 1 opłata składa się z cła od wartości, oznaczonego "stały składnik", oraz specjalnej kwoty wyrażonej w ecu, oznaczonego "składnik rolny".

Dla towarów wymienionych w załączniku B tabela 2 składnik rolny opłaty jest częścią opłaty mającej zastosowanie do przywozu takich towarów.

2.
Z zastrzeżeniem z art. 10 i 10a pobranie jakiegokolwiek cła lub opłaty o skutku równoważnym inne niż opłata przewidziana w ust. 1 jest zakazane.
3.
Główne zasady interpretacji Nomenklatury Scalonej i specjalne zasady jej stosowania stosują się do celów taryfowej klasyfikacji produktów objętych niniejszym rozporządzeniem; nazewnictwo taryf celnych, będące rezultatem stosowania tego rozporządzenia, jest włączone do Wspólnej Taryfy Celnej.
4.
Szczegółowe zasady stosowania niniejszego rozporządzenia zostają przyjęte zgodnie z procedurą ustanowioną w art. 16.
Artykuł  3

(skreślony)

Artykuł  4
1.
W przypadku gdy Wspólna Taryfa Celna ustanawia maksymalną opłatę, opłata przewidziana w art. 2 nie może przekraczać tego maksimum.

W przypadku gdy maksymalna opłata, określona w poprzednim akapicie, może być stosowana tylko w specyficznych warunkach, wówczas warunki te ustala się zgodnie z procedurą przewidzianą w art. 11 ust. 1 rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej(8).

2.
W przypadku gdy maksymalna opłata składa się z cła od wartości powiększonego o dodatkową opłatę celną na różne rodzaje cukru, określonego jako sacharoza (AD S/Z), lub na mąkę (AD F/M), takie dodatkowe opłaty celne ustanowione we Wspólnej Taryfie Celnej.
Artykuł  5

(skreślony)

Sekcja  II

Handel preferencyjny

Artykuł  6
1.
Składniki rolne, stosowane w ramach handlu preferencyjnego, stanowią specyficzną kwotę, ustaloną we Wspólnej Taryfie Celnej.

Jednakże w przypadku gdy zainteresowane państwo lub państwa spełniają wymogi legislacji wspólnotowej dla produktów przetworzonych, przyjmują te same produkty podstawowe co Wspólnota, obejmują te same towary i używają tych samych współczynników co Wspólnota:

a) składnik rolny może być ustalony na podstawie ilości produktów podstawowych obecnie używanych, jeżeli Wspólnota zawarła umowę o współpracy celnej, obejmującą ustanowienie takich ilości;

b) opłaty celne w przywozie produktów podstawowych mogą być zastąpione kwotą ustanowioną na podstawie różnic między cenami rolnymi we Wspólnocie a cenami w zainteresowanym państwie lub regionie lub kwotą kompensującą wspólnie ustanowioną cenę dla zainteresowanego regionu;

c) w przypadku gdy stosowanie lit. b) doprowadza do kwot o małym wpływie na towary objęte, uzgodnienia te mogą być zastąpione systemem kwoty stawek ryczałtowych lub stawki.

2.
Składniki rolne, z jakąkolwiek obniżką, mające zastosowanie w przywozie, zgodnie z umową preferencyjną, są przeliczane na walutę krajową przy zastosowaniu tych samych kursów walutowych, stosowanych do handlu niepreferencyjnego.
3.
Cła od wartości, odpowiadające składnikowi rolnemu opłaty dla towarów objętych załącznikiem B tabela 2, mogą być zastąpione innym składnikiem rolnym, w przypadku gdy przewidziano to w umowie preferencyjnej.
4.
Szczegółowe zasady stosowania tego artykułu przyjmuje się zgodnie z procedurą określoną w art. 16.

W razie potrzeby szczegółowe zasady obejmują w szczególności:

– wypełnianie i obieg dokumentów niezbędnych do przyjęcia tych uzgodnień,

– środki niezbędne do uniknięcia zmian kierunków handlu,

– wykaz produktów podstawowych.

5.
W przypadku gdy użycie metod analizy produktu rolnego jest niezbędne, użyta zostaje metoda ustalona w odniesieniu do tych produktów rolnych w przypadku refundacji w wywozie do państw trzecich.
6.
Komisja publikuje opłaty wynikające ze stosowania porozumień określonych w ust. 2 i 3.
Artykuł  7
1.
W przypadku gdy umowa preferencyjna przewiduje obniżenie lub stopniowe wycofanie nierolnej części opłaty, w przypadku towarów wymienionych w tabeli 1 załącznika B jest to stały składnik.
2.
W przypadku gdy umowa preferencyjna przewiduje obniżenie składnika rolnego w granicach lub nie kontyngentów taryfowych, szczegółowe zasady dla określenia i zarządzania tak obniżonymi składnikami rolnymi przyjmowane są zgodnie z procedurą przewidzianą w art. 16, pod warunkiem że Porozumienie określa:

– produkty kwalifikujące się do tych obniżek,

– ilości towarów lub wartość jakiejkolwiek kwoty, do której redukcje te obniżki się stosują, lub metodę obliczania tych ilości lub wartości,

– czynniki określające obniżkę składników rolnych.

3.
Szczegółowe zasady, niezbędne do wprowadzania i zarządzania obniżkami składników nierolnych opłat, przyjmowane są zgodnie z procedurą przewidzianą w art. 16.
4.
Komisja publikuje opłaty wynikające z wykonania umów preferencyjnych, określonych w ust. 1 i 2.

Rozdział  2

Wywóz

Artykuł  8
1.
Przy wywozie towarów produkty rolne, które zostały użyte i które spełniają warunki określone w art. 9 ust. 2 Traktatu mogą kwalifikować się do refundacji określonych zgodnie z rozporządzeniami w sprawie wspólnej organizacji rynku w danych sektorach.

Nie przyznaje się refundacji eksportowych na produkty rolne należące do towarów nieobjętych wspólną organizacją rynku przewidującą refundacje eksportowe na produkty wywożone w formie takich towarów.

2.
Wykaz produktów kwalifikujących się do refundacji jest ustalany z uwzględnieniem:

– wpływu różnicy pomiędzy cenami na rynku wspólnotowym a cenami na rynku światowym produktów rolnych użytych do ich produkcji,

– potrzeby pokrycia tej różnicy w całości albo w części, aby umożliwić wywóz produktów rolnych użytych w danych towarach.

Wykaz zostanie sporządzony zgodnie z rozporządzeniami w sprawie wspólnej organizacji rynków rolnych.

3.
Wspólne zasady wykonawcze dotyczące zasad refundacji określonych w niniejszym artykule zostaną przyjęte zgodnie z procedurą ustanowioną w art. 16.

Kwoty refundacji ustala się zgodnie z procedurą, jaka jest stosowana przy przyznawaniu refundacji na dane produkty rolne, kiedy są wywożone w nieprzetworzonej formie.

4.
Jeśli zasady określone w art. 6 ust. 1 lit. b) dotyczące bezpośredniego wyrównywania są ustalone w ramach umowy preferencyjnej, kwoty płacone przy wywozie do państwa lub państw, których umowa dotyczy, są określane wspólnie i na tej samej podstawie, jak składnik rolny opłaty na warunkach określonych w umowie.

Kwoty te ustala się zgodnie z procedurą ustanowioną w art. 16. Zasady wykonawcze, które stosownie do niniejszego ustępu mogą być niezbędne, w szczególności środki zapewniające, że towary deklarowane do wywozu na zasadach preferencyjnych nie są w rzeczywistości wywożone w ramach niepreferencyjnej umowy lub na odwrót, są przyjmowane na podstawie tej samej procedury.

Jeśli konieczne są metody badania użytych produktów rolnych, zostaną wykorzystane metody określone dla danych produktów rolnych w przypadku refundacji eksportowych przy wywozie do państw trzecich.

5. 5
Zgodność z limitami wynikającymi z umów zawartych zgodnie z art. 300 Traktatu zapewnia się na podstawie zaświadczeń wydawanych w odniesieniu do określonych okresów referencyjnych, wraz z ilością przewidzianą w przypadku drobnych eksporterów.
6. 6
Kwotę, poniżej której drobni eksporterzy mogą być zwolnieni z przedkładania zaświadczeń wymaganych na podstawie przepisów dotyczących refundacji wywozowych, ustala się w wysokości 50.000 EUR na rok. Pułap ten może zostać dostosowany zgodnie z procedurą określoną w art. 16.
Artykuł  9

Jeśli, zgodnie z rozporządzeniem w sprawie wspólnej organizacji określonego rynku, stosuje się opłaty wyrównawcze lub inne środki przy wywozie produktu rolnego wymienionego w załączniku A, można przedsięwziąć, zgodnie z procedurą określoną w art. 16, biorąc pod uwagę specyficzny interes przemysłu przetwórczego, stosowne środki w odniesieniu do niektórych towarów, których wywóz może przeszkodzić w osiągnięciu celu w danym sektorze rolnym, z powodu wysokiej zawartości w nich danego produktu rolnego, a także ich ewentualnego zastosowania.

TYTUŁ  II

PRZEPISY OGÓLNE

Artykuł  10

Jeśli istnieje niebezpieczeństwo, że zmniejszenie składnika rolnego mającego zastosowanie w przywozie towarów w ramach umowy preferencyjnej może prowadzić do zakłóceń na danych rynkach rolnych lub rynkach towarów, klauzule ochronne stosowane w przywozie danych produktów rolnych są stosowane także do towarów wymienionych w załączniku B.

Do celów oceny danych zakłóceń bierze się pod uwagę cechy charakterystyczne towarów obecnie przywożonych w ramach zasad preferencyjnych, w porównaniu z cechami charakterystycznymi towarów tradycyjnie przywożonych przed wprowadzeniem tych zasad.

Artykuł  10a 7
1.
W celu zapobieżenia lub przeciwdziałania negatywnemu oddziaływaniu na rynek wspólnotowy, które mogą wynikać z przywozu niektórych towarów uzyskanych w wyniku przetworzenia produktów rolnych, wymienionych w załączniku C, przywóz, przy stawce celnej przewidzianej we Wspólnej Taryfie Celnej, jednego lub więcej takich towarów objęty jest dodatkową należnością celną przywozową, jeżeli warunki ustanowione w art. 5 Porozumienia zostały spełnione, chyba że przywóz mógłby powodować zakłócenia na rynku wspólnotowym lub w przypadku gdy skutki byłyby nieproporcjonalne do zamierzonych celów.
2.
Ceny progowe, poniżej których można nałożyć dodatkowe należności celne przywozowe, są przekazywane przez Wspólnotę Światowej Organizacji Handlu.

Ilości progowe, które muszą zostać przekroczone, aby nałożyć dodatkowa należność celną przywozową, zostaną określone w szczególności na podstawie wielkości przywozu do Wspólnoty podczas trzech lat poprzedzających rok, w którym występuje negatywne oddziaływanie, określone w ust. 1, lub istnieje prawdopodobieństwo jego wystąpienia.

3.
Ceny importowe, jakie należy wziąć pod uwagę przy nakładaniu dodatkowych należności celnych przywozowych, zostaną określone na podstawie cen importowych CIF danej partii.
4.
Szczegółowe przepisy dotyczące realizacji niniejszego artykułu przyjmuje się zgodnie z procedurą określoną w art. 16.

Zasady obejmują w szczególności:

a) towary, do których dodatkowe należności celne przywozowe są stosowane na mocy art. 5 Porozumienia;

b) inne kryteria niezbędne do stosowania ust. 1, zgodnie z art. 5 Porozumienia.

Artykuł  11 8
1.
Odprawa produktów rolnych w ramach procedur uszlachetniania czynnego podlega uprzedniej kontroli zgodności z warunkami gospodarczymi, określonymi w art. 117 lit. c) rozporządzenia (EWG) nr 2913/92. Warunki te uważa się za spełnione zgodnie z art. 552 rozporządzenia Komisji (EWG) nr 2454/93(9).

Ponadto, zgodnie z rozporządzeniem (EWG) nr 2454/93, warunki gospodarcze określone w art. 117 lit. c) rozporządzenia (EWG) nr 2913/92, uznaje się także za spełnione dla pewnych ilości produktów podstawowych użytych do wytworzenia towarów. Ilości te ustala się za pomocą bilansu sporządzonego przez Komisję, opartego na porównaniu wymaganych dostępnych środków z prognozowanym zapotrzebowaniem na refundacje oraz uwzględniając, w szczególności, szacunkową wielkość wywozu wspomnianych towarów i wewnętrzną oraz zewnętrzną sytuację rynkową odpowiednich produktów podstawowych. Bilans ten, a zatem ilości, powinny być oceniane w regularnych odstępach czasu, aby wziąć pod uwagę rozwój czynników gospodarczych i regulacyjnych.

Szczegółowe zasady stosowania akapitu drugiego, umożliwiające wyznaczenie podstawowych produktów dopuszczonych w ramach procedur uszlachetniania czynnego oraz kontroli i planowania ilości w nim wymienionych, zagwarantują podmiotom gospodarczym większą przejrzystość dzięki uprzedniej publikacji indykatywnych ilości przywozu dla każdej oddzielnej wspólnej organizacji rynku. Publikacje te wydawane są regularnie, w zależności od wykorzystania takich ilości. Szczegółowe przepisy wykonawcze przyjmuje się zgodnie z procedurą określoną w art. 16.

Termin "produkt podstawowy" użyty w niniejszym artykule dotyczy produktów wyszczególnionych według kodu CN w tabeli w załączniku A, włączając jedynie przypis 1 dotyczący zbóż.

2.
Ilości towarów, dopuszczonych w ramach procedur uszlachetniania czynnego innych niż określone w ust. 1 akapit drugi i przez to niepodlegające opłacie przewidzianej w art. 2 w celu, albo w wyniku, wywozu innych towarów, są tymi, które zostały faktycznie wykorzystane przy wytworzeniu towarów.
Artykuł  12
1. 9
(skreślony).
2.
Zmiany do załącznika B tabela 2, celem przystosowania jej do umów zawartych przez Wspólnotę, mogą być wniesione zgodnie z procedurą ustanowioną w art. 16.
3. 10
Komisja dostosowuje niniejsze rozporządzenie lub przyjęte zgodnie z nim rozporządzenia do wszelkich zmian do Nomenklatury Scalonej.
Artykuł  13 11
1.
Artykuł ten stosuje się dla całości handlu preferencyjnego, dla którego określenie składnika rolnego opłat, możliwie obniżonych na warunkach określonych w art. 7, nie jest oparty na aktualnej treści, określonej w art. 6 ust. 1 lit. a) i/lub, dla którego kwoty bazowe nie są oparte na różnicach cenowych określonych w art. 6 ust. 1 lit. b).
2.
Właściwości produktów podstawowych i ilości produktów podstawowych, które należy wziąć pod uwagę, są przewidziane w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1460/96(10).

Wszelkie zmiany do niniejszego rozporządzenia są przyjmowane zgodnie z procedurą przewidzianą w art. 16.

Artykuł  14
1. 12
Próg lub progi, poniżej których składniki rolne, ustanowione zgodnie z art. 6 i 7, ustalone są na zero, mogą zostać ustanowione zgodnie z procedurą przewidzianą w art. 16. Z zastrzeżeniem specjalnych warunków można nie zastosować tych składników rolnych, zgodnie z tą samą procedurą, w celu uniknięcia tworzenia sztucznych przepływów handlowych.
2.
Próg, poniżej którego Państwa Członkowskie mogą zaniechać stosowania kwot, które mają być przyznane albo nałożone na mocy niniejszego rozporządzenia, w związku z daną transakcją ekonomiczną, może być określony zgodnie z procedurą ustanowioną w art. 16, jeśli bilans tych kwot jest niższy od progu.
Artykuł  15 13

(skreślony)

Artykuł  16 14
1.
Komisja jest wspomagana przez Komitet Zarządzający ds. handlu produktami rolnymi przetworzonymi, nie wymienionymi w załączniku I (zwany dalej "komitetem").
2.
W przypadku dokonania odniesienia do niniejszego artykułu, stosuje się art. 4 i 7 decyzji 1999/468/WE.

Ustala się okres, przewidziany w art. 4 ust. 3 decyzji 1999/468/WE, na jeden miesiąc.

3.
Komitet przyjmuje swój regulamin.
Artykuł  17

Komitet może zbadać każdą inną sprawę przekazaną mu przez jego przewodniczącego, z inicjatywy samego przewodniczącego lub na wniosek Państwa Członkowskiego.

Artykuł  18 15

Środki niezbędne do dostosowania niniejszego rozporządzenia do zmian dokonanych w rozporządzeniach w sprawie wspólnej organizacji rynków produktów rolnych, w celu zachowania istniejących uzgodnień, przyjmowane są zgodnie z procedurą przewidzianą w art. 16.

Artykuł  19

Metody jakościowej i ilościowej analizy towarów, a także inne techniczne przepisy konieczne do ich wskazania lub określenia ich składu zostaną przyjęte zgodnie z procedurą ustanowioną w art. 10 rozporządzenia (EWG) nr 2658/87.

Artykuł  20

Państwa Członkowskie przekażą Komisji informacje niezbędne do wprowadzenia w życie niniejszego rozporządzenia, z jednej strony, w sprawie przywozu, wywozu, a nawet, jeżeli to stosowne, produkcji towarów, oraz, z drugiej strony, w sprawie przyjętych administracyjnych środków wykonawczych. Szczegółowe zasady przekazywania tych informacji zostaną określone zgodnie z procedurą ustanowioną w art. 16.

Artykuł  21

Rozporządzenie (EWG) nr 3033/80 traci moc z dniem 1 stycznia 1994 r. Odniesienia do rozporządzenia (EWG) nr 3033/80 są uważane za odniesienia do niniejszego rozporządzenia.

Rozporządzenie (EWG) nr 3034/80 traci moc z dniem wejścia w życie rozporządzenia przyjętego na mocy z art. 13.

Artykuł  22
1.
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie siódmego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 stycznia 1994 r.

2.
Zastosowanie niniejszego rozporządzenia do kazein objętych kodem CN 3501 10 oraz do kazeinianów i ich pochodnych objętych kodem CN 3501 90 90 jest odroczone do czasu podjęcia przez Radę dalszych decyzji.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 6 grudnia 1993 r.

W imieniu Rady
W. CLAES
Przewodniczący

______

(1) Dz.U. C 126 z 7.5.1993, str. 13.

(2) Dz.U. C 315 z 22.11.1993.

(3) Dz.U. C 304 z 10.11.1993, str. 8.

(4) Dz.U. L 323 z 29.11.1980, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 1436/90 (Dz.U. L 138 z 31.5.1990, str. 9).

(5) Dz.U. L 181 z 1.7.1992, str. 21.

(6) Dz.U. L 302 z 19.10.1992, str. 1.

(7) Dz.U. L 323 z 29.11.1980, str. 7. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem Rady (EWG) nr 572/91 (Dz.U. L 63 z 9.3.1991, str. 24).

(8) Dz.U. L 256 z 7.9.1987, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 2308/97 (Dz.U. L 321 z 22.11.1997, str. 1).

(9) Dz.U. L 253 z 11.10.1993, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1602/2000 (Dz.U. 188 z 26.07.2000, str. 1).

(10) Dz.U. L 187 z 26.7.1996, str. 18.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  A

Wykaz produktów rolnych, dla których różnica cen pomiędzy cenami na rynku światowym a cenami na rynku Państw Członkowskich może być wyrównana przy przywozie (1)

Kod CNOpis produktu rolnego
0401Mleko i śmietana, niezagęszczone, do których nie został dodany cukier lub słodziki
0402Mleko i śmietana zagęszczone, do których został dodany cukier lub słodziki
ex 0403Maślanka, mleko i śmietana zsiadłe, jogurt, kefir oraz inne produkty sfermentowanego lub skwaśniałego mleka i śmietany, zagęszczone albo nie, do których został albo nie został dodany cukier lub słodziki, bez dodatków zapachowych i smakowych oraz bez dodanych owoców, orzechów czy kakao
0404Serwatka, zagęszczona albo nie, do której zostały dodane albo nie zostały dodane cukier lub słodziki; produkty zawierające naturalne składniki mleka, do których zostały dodane albo nie cukier lub słodziki, nieokreślone lub niewłączone gdzie indziej
0405Masło i inne tłuszcze i oleje otrzymane z mleka
0709 90 60Kukurydza jadalna - słodka, świeża albo zmrożona
0712 90 19Suszona kukurydza jadalna - słodka, cała, pocięta albo w proszku, ale niepoddana innym procesom przetwórczym inna od słodkiej kukurydzy mieszańcowej przeznaczonej na siew
Rozdział 10Zboża (2)
1701Cukier wyprodukowany z trzciny lub buraka oraz chemicznie czysta sacharoza w formie stałej
1703Melasa powstała w procesie ekstrakcji lub oczyszczania cukru
(1) Produkty rolne wzięte pod uwagę, kiedy są używane w

nieprzetworzonej formie albo po przetworzeniu, albo też uważane

za użyte do wyrobu towarów wymienionych w załączniku B tabela 1.

(2) Pszenica orkisz przeznaczona na siew, mieszcząca się w zakresie

kodu CN 1001 10 90, kukurydza mieszańcowa przeznaczona na siew,

mieszcząca się w zakresie kodów 1005 10 11 do 1005 10 19, ryż

przeznaczony na siew, mieszczący się w zakresie kodu CN 1006 10

10 oraz sorgo mieszańcowe przeznaczone na siew, mieszczące się w

zakresie kodu 1007 00 10.

ZAŁĄCZNIK  B 16

TABELA 1

Kod CNWyszczególnienie
ex 0403Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego lub aromatycznego lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao:
0403 10 51 do

0403 10 99

- Jogurt, aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców,

orzechów lub kakao

0403 90 71 do

0403 90 99

- Pozostałe, aromatyzowane lub zawierające dodatek

owoców, orzechów lub kakao

0405 20 10 do

0405 20 30

Produkty mleczarskie do smarowania o zawartości tłuszczu w masie powyżej 39 % i więcej, ale nieprzekraczającej 75 %
0710 40 00Kukurydza cukrowa
0711 90 30Kukurydza cukrowa, zakonserwowana tymczasowo (np. dwutlenkiem siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadająca się do bezpośredniego spożycia
ex 1517Margaryna; jadalne mieszaniny lub wyroby z tłuszczów lub olejów zwierzęcych, lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów, lub olejów z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje, lub ich frakcje z pozycji 1516:
1517 10 10- Margaryna, z wyjątkiem margaryny płynnej, zawierającej

więcej niż 10 %, ale nie więcej niż 15 % masy

tłuszczów z mleka

1517 90 10- Pozostałe, zawierające więcej niż 10 %, ale nie więcej

niż 15 % masy tłuszczów z mleka

1702 50 00Fruktoza chemicznie czysta
ex 1704Wyroby cukiernicze (łącznie z białą czekoladą), niezawierające kakao, z wyjątkiem wyciągu z lukrecji zawierającego w masie więcej niż 10 % sacharozy, ale niezawierającego innych dodanych substancji, objęty pozycją 1704 90 10
1806Czekolada i inne przetwory spożywcze zawierające kakao
ex 1901Ekstrakt słodowy, przetwory spożywcze z mąki, grysiku, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40 % wagowych kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione, ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami 0401-0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5 % wagowych kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione, ani niewłączone, z wyjątkiem produktów objętych pozycją 1901 90 91
ex 1902Ciasto makaronowe, również gotowane lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami), lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, makaron, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni, kuskus, przygotowany lub nie, z wyłączeniem makaronów nadziewanych, objętych pozycjami 1902 20 10 i 1902 20 30
1903 00 00Tapioka i jej namiastki przygotowane ze skrobi, w postaci płatków, ziaren, perełek, odsiewu lub w podobnych postaciach
1904Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki i grysiku), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione, ani niewłączone
1905Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki (biskwity) i inne wyroby piekarskie, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby
2001 90 30Słodka kukurydza (Zea mays var. saccharata), przetwarzana lub konserwowana za pomocą octu lub kwasu octowego
2001 90 40Ignamy, słodkie ziemniaki i podobne jadalne części roślin, zawierające w masie 5 % lub więcej skrobi, przetwarzane lub konserwowane za pomocą kwasu octowego
2004 10 91Ziemniaki w postaci mąki, grysiku lub płatków, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, mrożone, inne niż produkty objęte pozycją nr 2006
2004 90 10Kukurydza słodka (Zea mays var. saccharata), przetwarzana lub zakonserwowana inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, mrożona, inna niż produkty objęte pozycją nr 2006
2005 20 10Ziemniaki w postaci mąki, grysiku lub płatków, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, nie mrożone, inne niż produkty objęte pozycją nr 2006
2005 80 00Słodka kukurydza (Zea mays var. saccharata), przetwarzana lub konserwowana inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, nie mrożona, inna niż produkty objęte pozycją nr 2006
2008 99 85Kukurydza inna niż kukurydza słodka (Zea mays var. saccharata) przetwarzana lub zakonserwowana inaczej, niezawierająca dodatków alkoholu lub cukru
2008 99 91Ignamy, słodkie ziemniaki i podobne jadalne części roślin zawierające w masie 5 % lub więcej skrobi, przetwarzane lub zakonserwowane inaczej, niezawierające dodatków alkoholu lub cukru
2101 12 98Produkty na bazie kawy
2101 20 98Produkty na bazie herbaty lub herbaty paragwajskiej (maté)
2101 30 19Namiastki kawy palonej z wyłączeniem palonej cykorii
2101 30 99Ekstrakty, esencje i koncentraty namiastek kawy palonej z wyłączeniem palonej cykorii
2102 10 31 i

2102 10 39

Drożdże piekarskie, suszone lub nie
2105 00Lody śmietankowe i inne lody jadalne, nawet zawierające kakao:
ex 2106Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone, inne niż objęte pozycjami 2106 10 20, 2106 90 20 i 2106 90 92 i inne niż aromatyzowane lub barwione syropy cukrowe
2202 90 91 i

2202 90 95 i

2202 90 99

Wody, w tym mineralne i wody gazowane, zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub aromatyzującej i pozostałe napoje bezalkoholowe, z wyjątkiem soków owocowych lub warzywnych objętych pozycją nr 2009, zawierające produkty objęte pozycjami nr 0401-0404, lub tłuszcz uzyskany z produktów objętych pozycjami nr 0401-0404
2905 43 00Mannit
2905 44D-sorbit (sorbitol)
ex 3302Mieszaniny substancji zapachowych i mieszaniny (łącznie z roztworami alkoholowymi) oparte na jednej lub na wielu takich substancjach, stosowane jako surowce w przemyśle; inne preparaty oparte na substancjach zapachowych, stosowane do wytwarzania napojów:
3302 10 29Pozostałe, w rodzaju stosowanych w przemyśle napojów, zawierające wszystkie czynniki zapachowe charakterystyczne dla napojów, inne niż o rzeczywistym stężeniu objętościowym alkoholu nieprzekraczającym 0,5 %, inne niż produkty objęte kodem 3302 10 21
ex 3501Kazeina, kazeiniany i inne pochodne kazeiny; kleje kazeinowe:
ex 3505 10Dekstryny i inne modyfikowane skrobie, z wyłączeniem estryfikowanych lub eteryfikowanych skrobi objętych pozycją 3505 10 50
3505 20Kleje oparte na skrobiach, na dekstrynach lub innych modyfikowanych skrobiach
3809 10Środki wykańczalnicze, nośniki barwników przyspieszające lub utrwalające barwienie i inne produkty i preparaty (np. klejonki i zaprawy) w rodzaju stosowanych w przemysłach włókienniczym, papierniczym, skórzanym i podobnych, na bazie substancji amylowych, gdzie indziej niewłączone i niewymienione
3824 60Sorbit inny niż z podpozycji 2905 44
TABELA 2
Kod CNWyszczególnienie
ex 0505Skóry i inne części ptaków z ich piórami lub puchem, pióra i części piór (nawet darte) oraz puch, nie bardziej obrobione niż oczyszczone, zdezynfekowane lub zakonserwowane; proszek i odpadki z piór lub części piór:
0505 10 90- Pióra używane do wypychania, puch, inne niż surowe
0505 90- Pozostałe
0509 00 90Gąbki naturalne pochodzenia zwierzęcego, inne niż surowe
1212 20 00Wodorosty morskie i inne algi, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, mielone lub nie
ex 1302Soki i ekstrakty roślinne z lukrecji, chmielu, złocienia (pyrethrum) i korzeni roślin zawierających rotenon
1302 19 30Mieszaniny ekstraktów roślinnych do produkcji napojów i przetworów spożywczych
1302 19 91Pozostałe, lecznicze
ex 1302 20Pektany
1302 31 00Agar-agar, modyfikowany lub nie
1302 32 10Śluzy i zagęszczacze, modyfikowane lub nie, pochodzące z chleba świętojańskiego lub nasion chleba świętojańskiego
1505Tłuszcz z wełny oraz substancje tłuszczowe otrzymane z niego (łącznie z lanoliną)
1506Pozostałe tłuszcze i oleje zwierzęce oraz ich frakcje, rafinowane lub nie, ale niemodyfikowane chemicznie
1515 60Olej jojoba i jego frakcje, rafinowany lub nie, ale niezmodyfikowany chemicznie
1516 20 10Uwodorniony olej rycynowy, tzw. wosk opalowy
1517 90 93Jadalne mieszaniny lub preparaty ułatwiające wyjmowanie z formy
ex 1518Tłuszcze i oleje zwierzęce lub roślinne i ich frakcje, gotowane, utleniane, odwodnione, siarkowane, dmuchane, polimeryzowane przez ogrzewanie w próżni lub w gazie obojętnym lub inaczej modyfikowane chemicznie, z wyłączeniem objętych pozycją nr 1516; niejadalne mieszaniny lub przetwory z tłuszczów lub olejów zwierzęcych i roślinnych lub z frakcji różnych tłuszczów lub olejów z niniejszego działu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone, z wyłączeniem olejów objętych pozycjami 1518 00 31 i 1518 00 39
1520 00 00Gliceryna, surowa; wody glicerynowe i ługi glicerynowe
1521Woski roślinne (oprócz trójglicerydów), wosk pszczeli, inne woski owadzie i spermacet, nawet rafinowane lub barwione
1522 00 10Degras
1702 90 10Maltoza chemicznie czysta
1704 90 10Wyciąg (ekstrakt) z lukrecji zawierający w masie więcej niż 10 % sacharozy, ale niezawierający innych dodanych substancji
1803Pasta kakaowa, nawet odtłuszczona
1804 00 00Kakaowe masło, tłuszcz i olej
1805 00 00Proszek kakaowy, niezawierający dodatków cukru lub innego środka słodzącego
2001 90 60Rdzenie palmowe, przetworzone lub zakonserwowane za pomocą octu lub kwasu octowego
ex 2008Owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
2008 11 10- Masło orzechowe
2008 91 00- Rdzenie palmowe
ex 2101Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy, herbaty lub herbaty paragwajskiej oraz przetwory na bazie tych produktów; cykoria palona i inne palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty inne niż przetwory objęte pozycjami CN 2101 12 98, 2101 20 98, 2101 30 19 i 2101 30 99
2102 10Drożdże aktywne:
2102 10 10- Kultury drożdży
2102 10 90- Pozostałe, z wyłączeniem drożdży piekarniczych
2102 20Drożdże nieaktywne, inne mikroorganizmy jednokomórkowe, martwe
2102 30 00Gotowe proszki do pieczenia
2103Sosy i przetwory z nich, zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne, mąka i grysik z gorczycy oraz gotowa musztarda
2104Zupy i buliony i przetwory z nich; złożone przetwory spożywcze homogenizowane
ex 2106Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
2106 10- Koncentraty proteinowe i teksturowane substancje

proteinowe:

2106 10 20- - Niezawierające tłuszczów mleka, sacharozy,

izoglukozy, glukozy lub skrobi, lub zawierające w

masie mniej niż 1,5 % tłuszczu mleka, 5 % sacharozy

lub izoglukozy, 5 % glukozy lub skrobi

2106 90- Pozostałe
2106 90 20- - Złożone preparaty alkoholowe, inne niż na bazie

substancji zapachowych, w rodzaju używanych do

produkcji napojów

2106 90 92- - Pozostałe preparaty niezawierające tłuszczów mleka,

sacharozy, izoglukozy, glukozy lub skrobi lub

zawierające w masie mniej niż 1,5 % tłuszczu mleka,

5 % sacharozy lub izoglukozy, 5 % glukozy lub skrobi

2201 10Wody, w tym naturalne lub sztuczne wody mineralne i wody gazowane, niezawierające dodatku cukru ani innej substancji słodzącej lub aromatyzującej
2202 10 00Wody, w tym wody mineralne i wody gazowane, zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub aromatyzującej
2202 90 10Pozostałe napoje bezalkoholowe, niezawierające soków z owoców i warzyw objętych pozycją nr 2009, niezawierające produktów objętych pozycją nr 0401-0404 lub tłuszczu uzyskiwanego z produktów objętych pozycjami nr 0401-0404
2203 00Piwo otrzymywane ze słodu
2205Wermut i inne wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi
ex 2207Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 80 % obj. lub więcej; alkohol etylowy skażony i pozostałe alkohole o dowolnej mocy, skażone, inne niż uzyskiwane z produktów rolnych wymienionych w wykazie stanowiącym załącznik II do Traktatu EWG
ex 2208Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu wynoszącej mniej niż 80 % obj., nieuzyskiwany z produktów rolnych wymieniony w wykazie stanowiącym załącznik II do Traktatu EWG; napoje alkoholowe, likiery i inne napoje alkoholowe
2402Cygara, również z obciętymi końcami, cygaretki i papierosy, z tytoniu lub namiastek tytoniu
2403Pozostały przetworzony tytoń i przetworzone substytuty tytoniu, tytoń "homogenizowany" i "odtworzony", ekstrakty i esencje tytoniowe
3301 90 21Olejki eteryczne z lukrecji i z szyszek chmielowych
3301 90 29Wyciągi olejno-żywiczne ze złocienia (pyrethrum) lub z korzeni roślin zawierających rotenon; mieszanki różnych ekstraktów roślinnych dla wytwarzania napojów lub preparatów spożywczych
3301 90 31Pozostałe wyciągi olejno-żywiczne: lecznicze
ex 3302Mieszaniny substancji zapachowych i mieszaniny (łącznie z roztworami alkoholowymi) oparte na jednej lub na wielu takich substancjach, stosowane jako surowce w przemyśle, inne preparaty oparte na substancjach zapachowych, stosowane do wytwarzania napojów
3302 10 21O rodzaju używanym w przemyśle spożywczym i przemyśle napojów, zawierający czynniki zapachowe charakteryzujące napoje, których zawartość alkoholu nie przekracza 0,5 %, niezawierające tłuszczu z mleka, sacharozy, izoglukozy, glukozy i skrobi lub zawierające poniżej 1,5 % tłuszczu z mleka, 5 % sacharozy lub izoglukozy, 5 % glukozy lub skrobi
3823Przemysłowe monokarboksylowe kwasy tłuszczowe, kwaśne oleje z rafinacji, przemysłowe alkohole tłuszczowe

ZAŁĄCZNIK  C 17

Kod CNWyszczególnienie
0403 10 51 do

0403 10 99

Jogurt z dodatkami zapachowymi lub smakowymi lub zawierający owoce, orzechy lub kakao
0403 10 71 do

0403 90 99

Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao
0710 40Kukurydza cukrowa (niegotowana lub gotowana na parze lub wodzie), mrożona
0711 90 30Kukurydza cukrowa zakonserwowana tymczasowo (na przykład w gazowym dwutlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadająca się w tym stanie do bezpośredniego spożycia:
1517 10 10Margaryna, z wyłączeniem margaryny płynnej, zawierającej więcej niż 10 %, ale nie więcej niż 15 % masy tłuszczów mleka
1517 90 10Pozostałe jadalne mieszaniny lub wyroby z tłuszczów lub olejów zwierzęcych lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów lub olejów z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje, lub ich frakcje objęte pozycją 1516, zawierające więcej niż 10 %, ale nie więcej niż 15 % masy tłuszczów z mleka
1702 50 00Fruktoza chemicznie czysta
2005 80 00Słodka kukurydza (Zea mays var. saccharata), przetworzona lub zakonserwowana inaczej za pomocą octu lub kwasu octowego, niemrożona
2905 43 00Mannit
D-Glucitol (Sorbit):
- w roztworze wodnym
2905 44 11- - zawierające 2 % masy lub mniej D-mannitu, w przeliczeniu

na D-glucitol

2905 44 19- - pozostałe
- pozostałe:
2905 44 91- - zawierający 2 % masy lub mniej D-mannitu, w przeliczeniu

na zawartość D-glucitol

2905 44 99- - pozostałe
3505 10 10Dekstryna
3505 10 92Pozostałe skrobie modyfikowane, oprócz estrów lub estrowych skrobi, amilomers, cadexomers, crilanomers i eldexomers
Kleje oparte na skrobiach lub dekstrynach oraz pozostałych skrobiach modyfikowanych:
3505 20 10- zawierające mniej niż 25 % skrobi, dekstryn lub

pozostałych modyfikowanych skrobi

3505 20 30- zawierające 25 % masy lub więcej, ale mniej niż 55 % masy

skrobi, dekstryn lub pozostałych modyfikowanych skrobi

3505 20 50- zawierające 55 % masy lub więcej, ale mniej niż 80 % masy

skrobi, dekstryn lub pozostałych modyfikowanych skrobi

3505 20 90- zawierające 80 % masy lub więcej skrobi, lub dekstryn, lub

pozostałych modyfikowanych skrobi

Środki wykończalnicze, nośniki barwników przyspieszające barwienie, utrwalacze barwników i inne preparaty (np. klejonki i zaprawy) w rodzaju stosowanych w przemysłach włókienniczym, papierniczym, skórzanym i podobnych, na bazie substancji skrobiowych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
3809 10 10- zawierające mniej niż 55 % masy
3809 10 30- zawierające 55 % masy lub więcej tych substancji, ale

mniej niż 70 %

3809 10 50- zawierające 70 % masy lub więcej tych substancji, ale

mniej niż 83 %

3809 10 90- zawierające 83 % masy lub więcej tych substancji
Sorbit inny niż ten objęty podpozycją 2905 44:
- w roztworze wodnym:
3824 60 11- - zawierający 2 % masy lub mniej D-mannitu, w przeliczeniu

na zawartość D-glucitolu

3824 60 19- - pozostałe
- pozostałe:
3824 60 91- - zawierające 2 % masy lub mniej D-mannitu, w przeliczeniu

na zawartość D-glucitolu

3824 60 99- - pozostałe
1 Art. 1 ust. 1 zmieniony przez art. 1 pkt. 1 lit. a) rozporządzenia nr 1097/98 z dnia 25 maja 1998 r. (Dz.U.UE.L.98.157.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 6 czerwca 1998 r.
2 Art. 1 ust. 2:

- zmieniony przez art. 1 pkt. 1 lit. a) rozporządzenia nr 1097/98 z dnia 25 maja 1998 r. (Dz.U.UE.L.98.157.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 6 czerwca 1998 r.

- zmieniony przez art. 1 pkt 1 rozporządzenia nr 2580/2000 z dnia 20 listopada 2000 r. (Dz.U.UE.L.00.298.5) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 2 grudnia 2000 r.

3 Art. 1 ust. 2a dodany przez art. 1 pkt. 1 lit. b) rozporządzenia nr 1097/98 z dnia 25 maja 1998 r. (Dz.U.UE.L.98.157.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 6 czerwca 1998 r.
4 Rozdział Izmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 1097/98 z dnia 25 maja 1998 r. (Dz.U.UE.L.98.157.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 6 czerwca 1998 r.
5 Art. 8 ust. 5 zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 2580/2000 z dnia 20 listopada 2000 r. (Dz.U.UE.L.00.298.5) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 2 grudnia 2000 r.
6 Art. 8 ust. 6 zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 2580/2000 z dnia 20 listopada 2000 r. (Dz.U.UE.L.00.298.5) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 2 grudnia 2000 r.
7 Art. 10a dodany przez art. 1 pkt 3 rozporządzenia nr 1097/98 z dnia 25 maja 1998 r. (Dz.U.UE.L.98.157.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 6 czerwca 1998 r.
8 Art. 11 zmieniony przez art. 1 pkt 3 rozporządzenia nr 2580/2000 z dnia 20 listopada 2000 r. (Dz.U.UE.L.00.298.5) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 2 grudnia 2000 r.
9 Art. 12 ust. 1 skreślony przez art. 1 pkt 4 rozporządzenia nr 1097/98 z dnia 25 maja 1998 r. (Dz.U.UE.L.98.157.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 6 czerwca 1998 r.
10 Art. 12 ust. 3 zmieniony przez art. 1 pkt 4 rozporządzenia nr 1097/98 z dnia 25 maja 1998 r. (Dz.U.UE.L.98.157.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 6 czerwca 1998 r.
11 Art. 13 zmieniony przez art. 1 pkt 5 rozporządzenia nr 1097/98 z dnia 25 maja 1998 r. (Dz.U.UE.L.98.157.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 6 czerwca 1998 r.
12 Art. 14 ust. 1 zmieniony przez art. 1 pkt 6 rozporządzenia nr 1097/98 z dnia 25 maja 1998 r. (Dz.U.UE.L.98.157.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 6 czerwca 1998 r.
13 Art. 15 skreślony przez art. 1 pkt 4 rozporządzenia nr 2580/2000 z dnia 20 listopada 2000 r. (Dz.U.UE.L.00.298.5) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 2 grudnia 2000 r.
14 Art. 16 zmieniony przez art. 1 pkt 5 rozporządzenia nr 2580/2000 z dnia 20 listopada 2000 r. (Dz.U.UE.L.00.298.5) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 2 grudnia 2000 r.
15 Art. 18 zmieniony przez art. 1 pkt 7 rozporządzenia nr 1097/98 z dnia 25 maja 1998 r. (Dz.U.UE.L.98.157.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 6 czerwca 1998 r.
16 Załącznik B:

-zmieniony przez art. 1 pkt 8 rozporządzenia nr 1097/98 z dnia 25 maja 1998 r. (Dz.U.UE.L.98.157.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 6 czerwca 1998 r.

- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia Komisji nr 2491/98 z dnia 18 listopada 1998 r. (Dz.U.UE.L.98.309.28) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 26 listopada 1998 r.

17 Załącznik C dodany przez art. 1 pkt 9 rozporządzenia nr 1097/98 z dnia 25 maja 1998 r. (Dz.U.UE.L.98.157.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 6 czerwca 1998 r.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.