Decyzja 94/652/WE ustanawiająca wykaz i podział zadań, jakie mają zostać podjęte w ramach współpracy Państw Członkowskich w naukowym badaniu zagadnień dotyczących żywności

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1994.253.29

Akt obowiązujący
Wersja od: 23 listopada 2002 r.

DECYZJA KOMISJI
z dnia 20 września 1994 r.
ustanawiająca wykaz i podział zadań, jakie mają zostać podjęte w ramach współpracy Państw Członkowskich w naukowym badaniu zagadnień dotyczących żywności

(94/652/WE)

(Dz.U.UE L z dnia 29 września 1994 r.)

.................................................

Notka Wydawnictwa Prawniczego "Lex"

Tekst niniejszej decyzji nie uwzględnia wszystkich zmian. Niektóre akty zmieniające nie zostały opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej - polskim wydaniu specjalnym, ponieważ instytucje UE uznały zmiany wynikające z nich za pochłonięte przez akty zmieniające opublikowane w kolejnych tomach tego wydawnictwa.

.................................................

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 93/5/EWG z dnia 25 lutego 1993 r. w sprawie pomocy Komisji i współpracy Państw Członkowskich w naukowym badaniu zagadnień dotyczących żywności(1), w szczególności jej art. 3,

a także mając na uwadze, co następuje:

dyrektywa 93/5/EWG przewiduje pomoc dla Komisji i współpracę Państw Członkowskich w naukowym badaniu zagadnień dotyczących żywności; decyzja Komisji 94/458/WE(2) ustanowiła zasady administracyjnego zarządzania współpracą w badaniu naukowym zagadnień dotyczących żywności;

artykuł 3 dyrektywy 93/5/EWG przewiduje ustanowienie i uaktualnianie przynajmniej co sześć miesięcy wykazu zadań, które mają zostać podjęte w ramach współpracy naukowej oraz związanych z nimi priorytetów, a także podział tych zadań między Państwa Członkowskie;

powinno się ustalić i uaktualniać wykaz zadań uwzględniając potrzebę ochrony zdrowia publicznego we Wspólnocie i wymogi prawodawstwa wspólnotowego w sektorze środków spożywczych;

zadania powinny być rozdzielane uwzględniając naukowe ekspertyzy i źródła dostępne w Państwach Członkowskich, w szczególności w instytucjach, które będą uczestniczyć we współpracy naukowej;

środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Żywności,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1

Wykaz zadań, jakie mają zostać podjęte w ramach współpracy Państw Członkowskich w badaniach naukowych zagadnień dotyczących żywności łącznie z podziałem tych zadań między Państwami Członkowskimi określa Załącznik do niniejszej decyzji.

Artykuł  2

Każda władza lub organ wyznaczony przez Państwa Członkowskie zgodnie z art. 2 dyrektywy 93/5/EWG niezwłocznie przekazuje Komisji nazwę lub nazwy instytucji, które będą wykonywać przydzielone im zadania określone w Załączniku i niezwłocznie informują Komisję o każdej zmianie.

Artykuł  3

Nie później niż do dnia 1 stycznia 1995 r., a następnie, co sześć miesięcy każda władza lub organ wyznaczony przez Państwa Członkowskie zgodnie z art. 2 dyrektywy 93/5/EWG przesyła Komisji sprawozdanie okresowe o wykonywaniu zadań, które zostały mu przydzielone.

Artykuł  4

Niniejsza decyzja skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 20 września 1994 r.

W imieniu Komisji
Martin BANGEMANN
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 52 z 4.3.1993, str. 18.

(2) Dz.U. L 189 z 23.7.1994, str. 84.

ZAŁĄCZNIK 1

Wykaz zadań, jakie mają zostać podjęte przez Państwa Członkowskie w ramach ich współpracy w naukowym badaniu zagadnień dotyczących żywności

Przedmiot, charakter i zakres zadaniaPaństwa Członkowskie, którym przydzielono zadaniaTermin zakończenia
1. Substancje aromatyczne
1.1. Chemicznie określone

substancje aromatyczne

wymienione w wykazie

zawartym w Załączniku do

decyzji Komisji 1999/217/WE

z dnia 23 lutego 1999 r.:

Dania (koordynator) Niemcy, Hiszpania, Francja, Włochy, Niderlandy, Austria, Portugalia, Finlandia, Szwecja, Zjednoczone31 maja 2005 r.
- przygotowywanie sprawozdań

na temat oceny

bezpieczeństwa chemicznie

określonych substancji

aromatycznych zgodnie z

programem oceny,

określonym w art. 4

rozporządzenia (WE)

nr 2232/96,

Królestwo
- ustanowienie i utrzymanie

papierowego i

elektronicznego archiwum

dostępnych danych

toksykologicznych i danych

dotyczących narażenia na

oddziaływanie danych

substancji.

3. Substancje zanieczyszczające
3.1. Zagadnienia ogólne
3.1.1. Zagadnienia pilne i

nieplanowane:

Włochy, Zjednoczone Królestwo31 grudnia 2002 r.
- koordynowanie

gromadzenia w Państwach

Członkowskich danych

potrzebnych do

dokonania przez Komitet

Naukowy ds. Żywności

oceny ryzyka w

odpowiedzi na

zagadnienia pilne i

nieplanowane, związane

z substancjami

zanieczyszczającymi

żywność

(współkoordynatorzy) Wszystkie Państwa Członkowskie(*)
3.2. Zagadnienia szczególne
3.2.9. Gromadzenie i zestawienie

danych na temat poziomów

3-monochloropropanodiolu

(3-MCPD) i substancji

powiązanych w środkach

spożywczych.

Szwecja, Zjednoczone Królestwo (współkoordynatorzy), Dania, Niemcy, Francja, Irlandia, Niderlandy, Austria, Finlandia(*)31 października 2002 r.
3.2.10. Gromadzenie danych na

temat występowania w

żywności toksyn fusarium

i oceny wielkości ich

spożycia wraz z pokarmem

przez ludność Państw

Członkowskich UE.

Niemcy (koordynator) Belgia, Dania, Francja, Irlandia, Włochy, Niderlandy, Austria, Portugalia, Finlandia, Szwecja, Zjednoczone Królestwo(*)28 lutego 2003 r.
3.2.11. Ocena narażenia na

oddziaływanie ołowiu,

kadmu, rtęci i arsenu

znajdujących się w

pokarmach na ludność

Państw Członkowskich UE.

Włochy, Szwecja (współkoordynatorzy) Belgia, Dania, Niemcy, Grecja, Hiszpania, Francja, Irlandia, Niderlandy, Austria, Portugalia, Finlandia, Zjednoczone Królestwo(*)31 grudnia 2002 r.
3.2.12. Gromadzenie danych na

temat występowania w

żywności

wielopierścieniowych

węglowodorów

aromatycznych.

Francja (koordynator) Belgia, Dania, Niemcy, Grecja, Hiszpania, Irlandia, Włochy, Niderlandy, Austria, Portugalia, Finlandia, Zjednoczone Królestwo(*)30 kwietnia 2003 r.
3.2.13. Ocena narażenia na

oddziaływanie związków

cynoorganicznych

znajdujących się w

pokarmie na ludności

Państw Członkowskich UE.

Włochy (koordynator) Belgia, Dania, Niemcy, Grecja, Francja, Niderlandy(*)31 grudnia 2002 r.
8. OpakowaniaNiderlandy (koordynator) Dania, Niemcy, Francja, Włochy, Finlandia, Szwecja, Zjednoczone Królestwo(*)
8.1. Przygotowanie arkuszy danych

zbiorczych lub sprawozdań na

temat oceny ryzyka

związanego z substancjami

używanymi w materiałach

mających kontakt z żywnością

lub w nich obecnych.

31 grudnia 2002 r.
(*) W tym zadaniu bierze udział Norwegia.
1 Załącznik zmieniony przez art. 1 decyzji nr 2002/916/WE z dnia 21 listopada 2002 r. (Dz.U.UE.L.02.319.28) zmieniającej nin. decyzję z dniem notyfikacji.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.