Rozporządzenie 1208/81 ustalające wspólnotową skalę klasyfikacji tusz dorosłego bydła

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1981.123.3

Akt utracił moc
Wersja od: 29 kwietnia 1991 r.

ROZPORZĄDZENIE RADY (EWG) NR 1208/81
z dnia 28 kwietnia 1981 r.
ustalające wspólnotową skalę klasyfikacji tusz dorosłego bydła

RADA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 805/68 z dnia 27 czerwca 1968 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku wołowiny i cielęciny(1), zmienione Aktem Przystąpienia z 1979 r.,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 1358/80 z dnia 5 czerwca 1980 r. ustalające cenę orientacyjną i cenę interwencyjną dorosłego bydła na rok gospodarczy 1980/81 i wprowadzające wspólnotową skalę klasyfikacji tusz dorosłego bydła(2), w szczególności jego art. 4 ust. 1,

uwzględniając wniosek Komisji,

a także mając na uwadze, co następuje:

rozporządzenie (EWG) nr 1358/80 przewiduje, że wspólnotowa skala klasyfikacji tusz dorosłego bydła powinna być stosowana po cenach notowanych i interwencyjnych w sektorze wołowiny i cielęciny;

klasyfikacja musi być dokonana na podstawie pokroju oraz okrywy tłuszczowej; kombinacje tych dwóch kryteriów umożliwiają podział tusz dorosłego bydła na klasy; tak sklasyfikowane tusze muszą być zidentyfikowane;

w celu zapewnienia jednolitego stosowania tego rozporządzenia we Wspólnocie należy określić przepisy w sprawie kontroli na miejscu dokonywanych przez wspólnotowy komitet kontrolny;

biorąc pod uwagę problemy praktyczne, które wynikają z wprowadzenia wspólnotowej skali klasyfikacji w Państwach Członkowskich, konieczne jest jej stopniowe zastosowanie,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Niniejsze rozporządzenie ustanawia wspólnotową skalę klasyfikacji tusz dorosłego bydła.

Artykuł  2
1.
Do celów niniejszego rozporządzenia mają zastosowanie następujące definicje:

a) 1 tusza: tułów ubitego zwierzęcia po wykrwawieniu, wypatroszeniu, zdjęciu skóry, przedstawiona:

– bez głowy i nóg, głowa jest oddzielona od tuszy w stawie szczytowo-potylicznym, a nogi są zerwane w stawie nadgarstkowo-śródręcznym lub stępowo-śródstopowym,

– bez narządów mieszczących się w klatce piersiowej i jamie brzusznej, także z nerkami, tłuszczem okołonerkowym i tłuszczem miednicznym,

– bez narządów rozrodczych i przylegających mięśni oraz, w przypadku samic, bez tłuszczu wymienia lub sutka;

b) półtusza: produkt otrzymany poprzez podzielenie tuszy określonej w lit. a) symetrycznie poprzez środek każdego kręgu karkowego, grzbietowego, lędźwiowego i krzyżowego oraz przez środek mostka i spojenie kulszowo-łonowe.

2.
Ponadto, w celu ustalenia cen rynkowych, tusza jest przedstawiona bez usunięcia tłuszczu zewnętrznego:

– bez nerek, tłuszczu okołonerkowego lub tłuszczu miednicznego,

– bez przepony,

– bez ogona,

– bez rdzenia kręgowego,

– bez tłuszczu mosznowego,

– bez tłuszczu na zrazowej wewnętrznej,

– bez żył szyjnych i przyległego tłuszczu,

szyja odcięta zgodnie z wymaganiami weterynaryjnymi.

Jednakże Państwa Członkowskie są uprawnione do akceptowania różnych prezentacji, kiedy ta prezentacja wzorcowa nie jest stosowana.

W takich wypadkach dostosowania konieczne w celu przejścia od tych prezentacji do prezentacji wzorcowej są określane zgodnie z procedurą przewidzianą w art. 27 rozporządzenia (EWG) nr 805/68.

Artykuł  3 2
1.
Tusze wołowe dzielą się na następujące kategorie:

A. tusze niewykastrowanych młodych samców do lat 2;

B. tusze innych niewykastrowanych samców;

C. tusze wykastrowanych samców;

D. tusze samic, które się cieliły;

E. tusze innych samic.

Bez uszczerbku dla obowiązujących przepisów interwencyjnych, do oznaczenia tusz od dnia 1 stycznia 1992 r. stosuje się litery A, B, C, D i E.

Ustanawia się kryteria, aby rozróżniać kategorie tusz, zgodnie z procedurą ustanowioną w art. 27 rozporządzenia (EWG) nr 805/68.

2.
Tusze wołowe są klasyfikowane przez oszacowanie odpowiednio:

a) budowy;

b) okrywy tłuszczowej;

jak ustalono odpowiednio w załącznikach I i II.

Klasa budowy oznaczona w załączniku I literą S może być stosowana w Państwach Członkowskich w celu uwzględnienia, poprzez fakultatywne wprowadzenie klasy budowy wyższej od klas istniejących (tusze o podwójnym umięśnieniu), właściwości lub oczekiwanego rozwoju określonych form produkcji.

Państwa Członkowskie, które zamierzają skorzystać z tej możliwości, powiadomią odpowiednio Komisję i inne Państwa Członkowskie.

3.
Państwa Członkowskie są uprawnione do dokonania dalszego podziału każdej z klas przedstawionych w załącznikach I i II na maksymalnie trzy podklasy.
Artykuł  4
1.
Tusze lub półtusze są klasyfikowane tak szybko, jak to możliwe po uboju, i taka klasyfikacja jest przeprowadzana w samej rzeźni.
2.
Sklasyfikowane tusze lub półtusze są identyfikowane.
3.
Przed identyfikacją poprzez znakowanie Państwa Członkowskie są uprawnione do usunięcia zewnętrznego tłuszczu z tuszy lub półtuszy, jeśli jest to uzasadnione okrywą tłuszczową.

Warunki, w których usunięcie zewnętrznego tłuszczu jest stosowane, są określane zgodnie z procedurą przewidzianą w art. 27 rozporządzenia (EWG) nr 805/68.

Artykuł  5

Wspólnotowy komitet kontrolny, składający się z ekspertów Komisji i ekspertów wyznaczonych przez Państwa Członkowskie, przeprowadza kontrolę na miejscu. Komitet przedkłada Komisji raport o przeprowadzonych kontrolach.

Komisja, w odpowiednim przypadku, podejmuje środki konieczne do zapewnienia, że klasyfikacja została przeprowadzona w sposób jednolity.

Kontrole te są przeprowadzane w imieniu Wspólnoty, która ponosi wynikające stąd koszty.

Szczegółowe zasady stosowania tego artykułu są przyjęte zgodnie z procedurą przewidzianą w art. 27 rozporządzenia (EWG) nr 805/68.

Artykuł  6

Dodatkowe przepisy określające definicję klas pokroju i okrywy tłuszczowej są przyjęte zgodnie z procedurą przewidzianą w art. 27 rozporządzenia (EWG) nr 805/68 przed 30 czerwca 1981 r.

Komisja, przed 31 grudnia 1981 r., przedkłada Radzie raport dotyczący problemów powstających podczas wprowadzania w różnych Państwach Członkowskich wspólnotowej skali, szczególnie dotyczącej zastosowania przepisów art. 3 ust. 2 akapit drugi.

Rada, stanowiąc na wniosek Komisji, w świetle przedstawionego raportu, przed 31 marca 1982 r., podejmuje decyzję o dniu, od którego ustanowienie cen rynkowych i zastosowanie środków interwencji są przeprowadzane na podstawie wspólnotowej skali.

Do dnia zastosowania ustalonych cen rynkowych tabele cen są formułowane na analogicznej podstawie; po pierwsze, zgodnie z bieżąco stosowanymi przepisami wspólnotowymi i krajowymi, i po drugie, na podstawie metod administracyjnych, które są stopniowo formułowane zgodnie z przepisami niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  7

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie na początku roku gospodarczego 1981/82.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Luksemburgu, dnia 28 kwietnia 1981 r.

W imieniu Rady
J. de KONING
Przewodniczący

______

(1) Dz.U. L 148 z 28.6.1968, str. 24.

(2) Dz.U. L 140 z 5.6.1980, str. 4.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I 3

BUDOWA

Stopień rozwoju profilu tuszy, w szczególności jej istotnych części (udziec, grzbiet, łopatka)
Klasa budowyWyszczególnienie
SWszystkie kształty zupełnie wypukłe, doskonale
ekstrarozwinięte mięśnie (typ tuszy o podwójnym umięśnieniu)
EWszystkie kształty wypukłe do zupełnie wypukłych;
doskonaładoskonale rozwinięte mięśnie
UKształty wypukłe na całej długości; bardzo dobrze
bardzo dobrawykształcone mięśnie
RKształty proste na całej długości; dobrze rozwinięte
dobramięśnie
OKształty proste do zapadniętych; przeciętnie
dość dobrawykształcone mięśnie
PWszystkie kształty zapadnięte do silnie zapadniętych;
słabasłabo wykształcone mięśnie

ZAŁĄCZNIK  II

STOPIEŃ WYKSZTAŁCENIA OKRYWY TŁUSZCZOWEJ

Ilość tłuszczu na tuszy oraz w jamie piersiowej
Klasa pokrycia tłuszczemWyszczególnienie
1

niska

Od braku pokrycia do słabego pokrycia tłuszczem
2

mała

Małe pokrycie tłuszczem, mięso widoczne prawie wszędzie
3

średnia

Mięso, z wyjątkiem udźca i łopatki, prawie wszędzie pokryte tłuszczem, małe ilości tłuszczu w jamie piersiowej
4

wysoka

Mięso pokryte tłuszczem, ale na udźcu lub łopatce ciągle częściowo widoczne, trochę wyraźnych ilości tłuszczu w jamie piersiowej
5

bardzo wysoka

Cała tusza pokryta tłuszczem, duże ilości tłuszczu w jamie piersiowej
1 Art. 2 ust. 1 lit. a) zmieniona przez sprostowanie z dnia 7 maja 1981 r. (Dz.U.UE.L.81.123.3/1).
2 Art. 3 zmieniony przez art. 1 pkt 1 rozporządzenia nr 1026/91 z dnia 22 kwietnia 1991 r. (Dz.U.UE.L.91.106.2) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 29 kwietnia 1991 r.
3 Załącznik I zmieniony przez art. 1 pkt 2 rozporządzenia nr 1026/91 z dnia 22 kwietnia 1991 r. (Dz.U.UE.L.91.106.2) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 29 kwietnia 1991 r.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.