Rozporządzenie 1622/1999 ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 2201/96 w odniesieniu do systemu składowania nieprzetworzonych suszonych winogron oraz nieprzetworzonych suszonych fig
Dz.U.UE.L.1999.192.33
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1622/1999
z dnia 23 lipca 1999 r.
ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 2201/96 w odniesieniu do systemu składowania nieprzetworzonych suszonych winogron oraz nieprzetworzonych suszonych fig
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 2201/96 z dnia 28 października 1996 r. w sprawie wspólnej organizacji rynków przetworów owocowych i warzywnych(1), zmienione rozporządzeniem (WE) nr 2199/97(2), w szczególności jego art. 9 ust. 8,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Artykuł 9 rozporządzenia (WE) nr 2201/96 wprowadza system składowania nieprzetworzonych suszonych winogron oraz suszonych fig w okresie dwóch ostatnich miesięcy odpowiednich lat gospodarczych dla tych produktów, na który składają się uzgodnienia dotyczące zatwierdzania agencji składujących, wypłaty na rzecz tych agencji pomocy w odniesieniu do składowania oraz finansowej rekompensaty; należy ustanowić warunki, które musi spełniać agencja składująca, aby można ją było zatwierdzić, w szczególności w odniesieniu do kroków, które należy podjąć w celu zapewnienia odpowiedniego składowania produktów.
(2) Wymagania dotyczące jakości oraz prezentacji produktów oferowanych do składowania powinny być określone w taki sposób, aby zapewnić składowanie w optymalnych warunkach oraz aby zapobiec sytuacji, w której składowanie stałoby się bardziej atrakcyjnym rynkiem zbytu niż rynki handlowe; omawiane nowe wymagania powinny być wprowadzane w chwili wygaśnięcia okresu przejściowego w celu umożliwienia stopniowego przystosowywania produkcji; trwanie okresu przejściowego powinno uwzględniać cechy charakterystyczne każdego sektora.
(3) Uwzględniając uzgodnienia dotyczące płatności pomocy na uprawę winogron przeznaczonych do produkcji suszonych winogron, określonej w art. 7 rozporządzenia (WE) nr 2201/96, oraz pomocy produkcyjnej w odniesieniu do suszonych fig, określonej w art. 2 tego rozporządzenia, dostęp do uzgodnień dotyczących składowania powinien ograniczać się do organizacji producentów oraz, w przypadku nieprzetworzonych suszonych winogron, do przetwórców, zakładając, że organizacje producentów oraz przetwórców podejmują się wprowadzania do obrotu i/lub składowania tych nieprzetworzonych produktów.
(4) Procedury sprzedaży produktów przechowywanych przez agencje składujące oraz ich wykorzystanie powinny być zdefiniowane w sposób, który zapewni ochronę interesów finansowych Wspólnoty oraz obciąży Państwa Członkowskie odpowiedzialnością za ustalenie uzgodnień technicznych dotyczących sprzedaży.
(5) Należy ustanowić przerwy dotyczące składania wniosków o przyznanie pomocy w odniesieniu do składowania oraz wniosków o rekompensatę finansową; miesięczne przerwy należycie uwzględniają interes agencji składujących bez nakładania zbędnych obciążeń administracyjnych.
(6) Przepisy niniejszego rozporządzenia zastępują, poprzez ich zmianę w świetle zmian w ustawodawstwie oraz zdobytego doświadczenia, przepisy rozporządzenia Komisji (EWG) nr 626/85 z dnia 12 marca 1985 r. w sprawie nabywania, sprzedaży oraz składowania nieprzetworzonych suszonych winogron oraz fig przez agencje składujące(3), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (WE) nr 1437/97(4) oraz przepisy rozporządzenia Komisji (EWG) nr 627/85 z dnia 12 marca 1985 r. w sprawie pomocy w odniesieniu do składowania i rekompensaty finansowej dotyczących nieprzetworzonych suszonych winogron oraz fig(5), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (WE) nr 1922/95(6); ponadto przepisy te unieważniają przepisy rozporządzenia Komisji (EWG) nr 3263/81 z dnia 16 listopada 1981 r. ustanawiającego zasady obejmujące sprzedaż w drodze przetargu albo na podstawie wcześniej ustalonej ceny suszonych fig i suszonych winogron przechowywanych przez agencje składujące(7), rozporządzenia Komisji (EWG) nr 1325/84 z dnia 14 maja 1984 r. ustanawiającego szczegółowe zasady określania rekompensaty finansowej w odniesieniu do suszonych figi i suszonych winogron na dany rok gospodarczy(8), rozporządzenia Komisji (EWG) nr 1707/85 z dnia 21 czerwca 1985 r. w sprawie sprzedaży przez agencje składujące nieprzetworzonych suszonych fig do produkcji alkoholu(9), rozporządzenia Komisji (EWG) nr 3205/85 z dnia 15 listopada 1995 r. w sprawie sprzedaży w drodze przetargu nieprzetworzonych suszonych winogron z przeznaczeniem do szczególnych zastosowań(10), rozporządzenia Komisji (EWG) nr 682/86 z dnia 4 marca 1986 r. w sprawie sprzedaży przez agencje składujące nieprzetworzonych suszonych winogron do produkcji niektórych przypraw(11), rozporządzenia Komisji (EWG) nr 3937/88 z dnia 16 grudnia 1988 r. w sprawie sprzedaży przez agencje składujące nieprzetworzonych rodzynek do produkcji suszonych winogron(12) oraz rozporządzenia Komisji (EWG) nr 913/89 z dnia 10 kwietnia 1989 r. w sprawie sprzedaży przez agencje składujące nieprzetworzonych suszonych winogron do produkcji alkoholu(13); w związku z tym powyższe rozporządzenia powinny zostać uchylone.
(7) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Przetworów Owocowych i Warzywnych,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Sporządzono w Brukseli, dnia 23 lipca 2000 r.
W imieniu Komisji | |
Franz FISCHLER | |
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 297 z 21.11.1996, str. 29.
(2) Dz.U. L 303 z 6.11.1997, str. 1.
(3) Dz.U. L 72 z 13.3.1985, str. 7.
(4) Dz.U. L 196 z 24.7.1997, str. 62.
(5) Dz.U. L 72 z 13.3.1985, str. 17.
(6) Dz.U. L 185 z 4.8.1995, str. 19.
(7) Dz.U. L 329 z 17.11.1981, str. 8.
(8) Dz.U. L 129 z 15.5.1984, str. 13.
(9) Dz.U. L 163 z 22.6.1985, str. 38.
(10) Dz.U. L 303 z 16.11.1985, str. 6.
(11) Dz.U. L 62 z 5.3.1986, str. 8.
(12) Dz.U. L 348 z 17.12.1988, str. 29.
(13) Dz.U. L 97 z 11.4.1989, str. 5.
(14) Dz.U. L 192 z 24.7.1999, str. 21.
(15) Dz.U. L 187 z 20.7.1999, str. 27.