Rozporządzenie 1514/2004 ustalające stawki refundacji odnośnie do pewnych przetworów mlecznych wywożonych w formie towarów nieobjętych załącznikiem I do Traktatu

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2004.278.4

Akt utracił moc
Wersja od: 27 sierpnia 2004 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1514/2004
z dnia 26 sierpnia 2004 r.
ustalające stawki refundacji odnośnie do pewnych przetworów mlecznych wywożonych w formie towarów nieobjętych załącznikiem I do Traktatu

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając Rozporządzenie Rady (WE) nr 1255/1999 z dnia 15 maja 1999 r. w sprawie wspólnej organizacji mleka i przetworów mlecznych(1), w szczególności jego art. 31 ust. 3,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Artykuł 31 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1255/1999 przewiduje, że różnica pomiędzy cenami produktów w handlu światowym, wymienionych w art. 1 lit. a), b), c), d), e) oraz g) tego rozporządzenia i cenami we Wspólnocie może być pokryta przez refundacje wywozowe. Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1520/2000 z 13 lipca 2000 r. ustanawiające wspólne szczegółowe zasady stosowania systemu przyznawania refundacji wywozowych do niektórych produktów rolnych wywożonych w formie towarów nieobjętych załącznikiem I do Traktatu oraz kryteria dla ustalania wysokości sum takich refundacji(2), dla których powinna być ustalona stawka refundacji odnośnie do produktów wywożonych w formie towarów wyszczególnionych w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1255/1999.

(2) Zgodnie z art. 4 ust. 1 akapit pierwszy rozporządzenia (WE) nr 1520/2000, stawka refundacji na 100 kg każdego z rozpatrywanych produktów podstawowych, powinna być ustalana każdego miesiąca.

(3) Jednak w przypadku pewnych przetworów mlecznych wywożonych w formie towarów nieobjętych załącznikiem I do Traktatu, istnieje niebezpieczeństwo zagrożenia zobowiązań podjętych w związku z tymi refundacjami, jeżeli z wyprzedzeniem zostaną ustalone wysokie stawki refundacji. Aby uniknąć takiej sytuacji, należy zastosować środki zapobiegawcze, ale nie uniemożliwiające zawieranie długoterminowych umów. Ustalenie szczegółowych stawek refundacji dla ustalonych z wyprzedzeniem refundacji odnośnie do tych produktów powinno pozwolić na osiągnięcie tych dwóch celów.

(4) Artykuł 4 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1520/2000 przewiduje, że przy ustalaniu stawki refundacji należy uwzględnić, w stosownych przypadkach, refundacje produkcyjne, pomoc finansową lub inne środki o skutku równoważnym, stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich zgodnie z rozporządzeniem w sprawie wspólnej organizacji rynku rozpatrywanych produktów w odniesieniu do produktów podstawowych wyszczególnionych w załączniku A do tego rozporządzenia lub produktów przyrównywanych.

(5) Artykuł 12 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1255/1999 przewiduje pomoc finansową dla odtłuszczonego mleka wyprodukowanego we Wspólnocie przetworzonego na kazeinę, jeśli mleko to i wytworzona z niego kazeina spełniają pewne warunki.

(6) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2571/97 z dnia 15 grudnia 1997 r. w sprawie sprzedaży masła po obniżonych cenach oraz przyznawania pomocy do śmietany, masła i koncentratu masła, przeznaczonych do wykorzystania w produkcji ciast, lodów i innych środków spożywczych(3) stanowi, że masło i śmietana po obniżonych cenach powinny zostać udostępnione gałęziom przemysłu, które wytwarzają pewne towary.

(7) Konieczne jest zapewnienie ciągłości surowego zarządzania, biorąc pod uwagę prognozy wydatków oraz dostępne w budżecie fundusze.

(8) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Mleka i Przetworów Mlecznych,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Stawki refundacji odnoszące się do produktów podstawowych, wymienionych w załączniku A do rozporządzenia (WE) nr 1520/2000 oraz w art. 1 rozporządzenia (WE) nr 1255/1999 ustala się zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia, w którym wyszczególnione są te produkty.

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 27 sierpnia 2004 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 26 sierpnia 2004 r.

W imieniu Komisji
Olli REHN
Członek Komisji

_________

(1) Dz.U. L 160 z 26.6.1999, str. 48. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 186/2004 (Dz.U. L 29 z 3.2.2004, str. 6).

(2) Dz.U. L 177 z 15.7.2000, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 886/2004 (Dz.U. L 168 z 1.5.2004, str. 14).

(3) Dz.U. L 350 z 20.12.1997, str. 3. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 921/2004 (Dz.U. L 163 z 30.4.2004, str. 94).

ZAŁĄCZNIK

Stawki refundacji obowiązujące od dnia 27 sierpnia 2004 r. w odniesieniu do niektórych produktów mlecznych wywożonych jako towary nieobjęte załącznikiem I do Traktatu

(EUR/100 kg)
OpisStawka refundacji
Kod CNW przypadku wcześniejszego wyznaczenia refundacjiW innych przypadkach
ex 0402 10 19Mleko w proszku, w granulkach bądź w innej formie stałej, o wagowej zawartości tłuszczu do 1,5 %, bez dodatku cukru bądź innych środków słodzących (PG 2):
a) w przypadku wywozu towarów

o kodzie CN 3501;

--
b) w przypadku wywozu

pozostałych towarów

20,3029,00
ex 0402 21 19Mleko w proszku, w granulkach bądź w innej formie stałej, o wagowej zawartości tłuszczu równej 26%, bez dodatku cukru bądź innych środków słodzących (PG 3):
a) w przypadku wywozu produktów

podobnych do PG 3,

zawierających masło po

obniżonej cenie bądź śmietanę,

uzyskane zgodnie

z rozporządzeniem (WE)

nr 2571/97;

25,2336,05
b) w przypadku wywozu

pozostałych towarów

49,0070,00
ex 0405 10Masło o wagowej zawartości tłuszczu równej 82% (PG 6):
a) w przypadku wywozu towarów,

zawierających masło po

obniżonej cenie lub śmietanę,

które zostały wyprodukowane

zgodnie z warunkami

określonymi w rozporządzeniu

(WE) nr 2571/97;

32,2046,00
b) w przypadku wywozu towarów

o kodzie CN 2106 90 98

o wagowej zawartości tłuszczu

mleka przekraczającej 40%

96,78138,25
c) w przypadku wywozu

pozostałych towarów.

91,70131,00

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.