Sprostowanie do rozporządzenia Komisji (EWG) nr 1014/90 z dnia 24 kwietnia 1990 r. ustanawiającego szczegółowe przepisy wykonawcze dla definicji, opisu i prezentacji napojów spirytusowych

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1990.105.9/1

Akt jednorazowy
Wersja od: 25 kwietnia 1990 r.

SPROSTOWANIE
do rozporządzenia Komisji (EWG) nr 1014/90 z dnia 24 kwietnia 1990 r. ustanawiającego szczegółowe przepisy wykonawcze dla definicji, opisu i prezentacji napojów spirytusowych

(Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, Wydanie Specjalne 2004, rozdział 3, tom 10, str. 64)

(Dz.U.UE L z dnia 24 kwietnia 1990 r.)

1) W tekście,

zamiast: "spirytus",

powinno być: "okowita";

2) w tekście,

zamiast: "wytłoczyny",

powinno być: "wytłoki";

3) w tekście,

zamiast: "wytłoczyny winogronowe",

powinno być: "wytłoki z winogron";

4) w tekście,

zamiast: "wytłoczyny owocowe",

powinno być: "wytłoki z owoców";

5) w art. 1,

zamiast: "Dla celów określonych w art. 1 ust. 4 lit. g) rozporządzenia (EWG) nr 1576/89 spirytus z wytłoczyn owocowych jest napojem spirytusowym uzyskanym wyłącznie przez fermentację i destylację przynajmniej do mocy 86 % alkoholu dla wytłoczyn owocowych, z wyjątkiem wytłoczyn winogronowych. Redestylacja przy takich samych mocach alkoholowych jest dozwolona.

Minimalna ilość substancji lotnych wynosi 200 gramów na hektolitr w alkoholu o mocy 100 %.

Maksymalna zawartość alkoholu metylowego wynosi 1.500 gramów na hektolitr w alkoholu o mocy 100 % vol.

Maksymalna zawartość kwasu wodorocjanowego wynosi 10 gramów na hektolitr w alkoholu o mocy 100 % vol w wypadku spirytusu z wytłoków z owoców pestkowych.

Nazwa handlowa to nazwa owocu następująca po wyrazach "spirytus z wytłoczyn". Jeśli użyto wytłoczyn z kilku różnych owoców, nazwa handlowa zawiera "spirytus z wytłoczyn owocowych".";

powinno być: "Dla celów określonych w art. 1 ust. 4 lit. g) rozporządzenia (EWG) nr 1576/89 okowita z wytłoków z owoców jest napojem spirytusowym uzyskanym wyłącznie przez fermentację i destylację do poniżej 86 % objętości dla wytłoków z owoców, z wyjątkiem wytłoków z winogron. Redestylacja do tej samej zawartości alkoholu jest dozwolona.

Minimalna zawartość substancji lotnych wynosi 200 gramów na hektolitr alkoholu 100 % obj.

Maksymalna zawartość alkoholu metylowego wynosi 1.500 gramów na hektolitr alkoholu 100 % obj.

Maksymalna zawartość kwasu cyjanowodorowego wynosi 10 gramów na hektolitr alkoholu 100 % obj. w wypadku okowity z wytłoków z owoców pestkowych.

Oznaczenie handlowe to nazwa "okowita z wytłoków" z następującą po niej nazwą owocu. Jeśli użyto wytłoków z kilku różnych owoców, oznaczenie handlowe brzmi "okowita z wytłoków z owoców".";

6) w art. 3 akapit pierwszy,

zamiast: "Dla celów art. 1 ust. 4 lit. i) pkt 1 lit. d) rozporządzenia (EWG) nr 1576/89 nazwa owoców może być zastąpiona wyrazem "spirytus" poprzedzanym jedynie przez nazwę owocu w przypadku następujących owoców:";

powinno być: "Dla celów art. 1 ust. 4 lit. i) pkt 1 lit. d) rozporządzenia (EWG) nr 1576/89 nazwa owoców może zastąpić wyraz "okowita" z następującą po nim nazwą owocu jedynie w przypadku następujących owoców:";

7) w art. 3 akapit drugi,

zamiast: "W celu uniknięcia ryzyka, że konsument ostateczny nie zrozumie jednej z tych nazw, etykietowanie zawiera wyraz "spirytus" możliwie uzupełniony wyjaśnieniem.",

powinno być: "W celu uniknięcia ryzyka, że konsument końcowy nie zrozumie z łatwością jednej z tych nazw, etykietowanie zawiera wyraz "okowita", ewentualnie uzupełniony wyjaśnieniem.";

8) w art. 4 akapit pierwszy,

zamiast: "wyraz »spirytus« poprzedzony przez nazwę owocu",

powinno być: "wyraz »okowita« z następującą po nim nazwą owocu";

9) w art. 5,

zamiast: "Dla celów określonych w art.1 ust. 4 lit. i) pkt 1 (...)",

powinno być: "Dla celów określonych w art.1 ust. 4 lit. l) pkt 1 (...)".

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.