Rozporządzenie 1591/87 ustanawiające normy jakości kapusty, kapusty brukselskiej, selera naciowego, szpinaku i śliwek
Dz.U.UE.L.1987.146.36
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE KOMISJI (EWG) NR 1591/87
z dnia 5 czerwca 1987 r.
ustanawiające normy jakości kapusty brukselskiej, selera naciowego i szpinaku 1
uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 1035/72 z dnia 18 maja 1972 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku owoców i warzyw(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 1351/86(2), w szczególności jego art. 2 ust. 3,
a także mając na uwadze, co następuje:
normy jakości kapusty, kapusty brukselskiej oraz selera naciowego ustanowione są w rozporządzeniu Rady nr 41/66/EWG(3); dodatkowa klasa "III" kapusty brukselskiej określona jest w rozporządzeniu (EWG) nr 75/74(4);
normy jakości szpinaku ustanowione są w załączniku I/1 do rozporządzenia Komisji nr 58(5), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (EWG) nr 899/87(6);
normy jakości śliwek ustanowione są w załączniku II/8 do rozporządzenia Rady nr 23(7), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (EWG) nr 1129/86(8);
w produkcji i obrocie tymi produktami zaszły zmiany, w szczególności w odniesieniu do wymagań rynku detalicznego i hurtowego; należy zatem zmienić wspólne normy jakości, aby uwzględnić nowe wymagania;
normy stosowane są na wszystkich etapach obrotu; transport na duże odległości, składowanie przez pewien okres lub różnorodne zabiegi, jakim poddawane są produkty, mogą powodować pogorszenie tych podatnych na psucie się produktów; pogorszenie takie powinno być brane pod uwagę przy stosowaniu norm na etapach obrotu następujących po wysyłce; produkty należące do klasy ekstra muszą być szczególnie starannie sortowane i pakowane i dlatego w odniesieniu do nich bierze się pod uwagę jedynie brak świeżości i turgoru;
w celu zachowania jasności i pewności wymogów prawnych oraz dla ułatwienia stosowania, normy tak zmienione powinny, wobec dalszych zmian, być ujęte ponownie w jednolity tekst;
środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Owoców i Warzyw,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Sporządzono w Brukseli, dnia 5 czerwca 1987 r.
W imieniu Komisji | |
Frans ANDRIESSEN | |
Wiceprzewodniczący |
_______
(1) Dz.U. L 118 z 20.05.1972, str. 1.
(2) Dz.U. L 119 z 8.05.1986, str. 46.
(3) Dz.U. 69 z 19.04.1966, str. 1013/66.
(4) Dz.U. L 9 z 11.01.1974, str. 35.
(5) Dz.U. 56 z 7.07.1962, str. 1607/62.
(6) Dz.U. L 88 z 31.03.1987, str. 17.
(7) Dz.U. 30 z 20.04.1962, str. 965/62.
(8) Dz.U. L 103 z 29.04.1986, str. 22.
- zmieniony przez art. 2 pkt 1 rozporządzenia nr 1168/1999 z dnia 3 czerwca 1999 r. (Dz.U.UE.L.99.141.5) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 1999 r.
- zmieniony przez art. 2 pkt 1 rozporządzenia nr 634/2006 z dnia 25 kwietnia 2006 r. (Dz.U.UE.L.06.112.3) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 16 maja 2006 r.
- zmieniony przez art. 2 pkt 2 rozporządzenia nr 1168/1999 z dnia 3 czerwca 1999 r. (Dz.U.UE.L.99.141.5) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 1999 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 386/2005 z dnia 8 marca 2005 r. (Dz.U.UE.L.05.62.3) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2005 r.
- zmieniony przez art. 2 pkt 2 rozporządzenia nr 634/2006 z dnia 25 kwietnia 2006 r. (Dz.U.UE.L.06.112.3) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 16 maja 2006 r.
-zmieniony przez art. 1 ust. 1 lit. a) rozporządzenia nr 888/97 z dnia 16 maja 1997 r. (Dz.U.UE.L.97.126.11) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 1997 r.
- zmieniony przez art. 2 rozporządzenia nr 1135/2001 z dnia 8 czerwca 2001 r. (Dz.U.UE.L.01.154.9) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 29 czerwca 2001 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 46/2003 z dnia 10 stycznia 2003 r. (Dz.U.UE.L.03.7.61) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 31 stycznia 2003 r.
- zmieniony przez art. 1-3 rozporządzenia nr 907/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. (Dz.U.UE.L.04.163.50) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 20 maja 2004 r.
- skreślony przez art. 2 pkt 3 rozporządzenia nr 634/2006 z dnia 25 kwietnia 2006 r. (Dz.U.UE.L.06.112.3) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 16 maja 2006 r.
-zmieniony przez art. 1 ust. 2 rozporządzenia nr 888/97 z dnia 16 maja 1997 r. (Dz.U.UE.L.97.126.11) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 1997 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 46/2003 z dnia 10 stycznia 2003 r. (Dz.U.UE.L.03.7.61) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 31 stycznia 2003 r.
- zmieniony przez art. 1-3 rozporządzenia nr 907/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. (Dz.U.UE.L.04.163.50) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 20 maja 2004 r.
-zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 46/2003 z dnia 10 stycznia 2003 r. (Dz.U.UE.L.03.7.61) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 31 stycznia 2003 r.
- zmieniony przez art. 1-3rozporządzenia nr 907/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. (Dz.U.UE.L.04.163.50) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 20 maja 2004 r.
-zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 46/2003 z dnia 10 stycznia 2003 r. (Dz.U.UE.L.03.7.61) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 31 stycznia 2003 r.
- zmieniony przez art. 1-3rozporządzenia nr 907/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. (Dz.U.UE.L.04.163.50) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 20 maja 2004 r.