Kiedryńska Lidia, Usuwanie toksyn sinicowych z wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi

Komentarze praktyczne
Opublikowano: ABC
Status: Nieaktualny, stan prawny na: 23 sierpnia 2017 r.
Autor:

Usuwanie toksyn sinicowych z wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi

W skład fitoplanktonu, tworzącego toksyczne zakwity w wodach powierzchniowych wchodzą głównie sinice. Ponad 40 gatunków sinic zdolnych do produkcji toksyn należy głównie do rodzajów Anabena, Oscillatoria, Aphanizomenon, Cylindrospermum, Cylindrospermopsis i Nostoc. Ze względu na produkcję hepatoksyn i neurotoksyn, sinice silnie oddziaływają na środowisko wodne, jak również są olbrzymim problemem dla stacji oczyszczania wody. Obecność glonów w wodach ujmowanych do celów komunalnych znacznie komplikuje procesy oczyszczania. Zastosowanie konwencjonalnych układów oczyszczania nie zapewnia całkowitej eliminacji glonów z wody, a część z nich może się przedostać nawet do zbiorników wody czystej. Skuteczność procesów uzdatniania wody zależy od grupy toksyn. Metody chemiczne dają wysoką skuteczność w usuwaniu toksyn sinicowych, jednak po tych procesach może powstawać wiele związków toksycznych czy nawet kancerogennych. Dlatego woda po zastosowaniu powyższych procesów powinna być poddawana dalszym badaniom jakościowym i ilościowym.

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX