W jaki sposób organ prowadzący powinien zlikwidować stołówkę szkolną i przekazać ją do prowadzenia firmie zewnętrznej?
PYTANIE
W zespole szkolno – przedszkolnym prowadzona jest stołówka, w której pracuje 6 kucharek. Organ prowadzący zamierza z dniem 1 stycznia przekazać stołówkę firmie zewnętrznej. Pytania: 1. Czy zamiar ten należy traktować jako likwidację stołówki i kuchni? Czy w sprawie likwidacji/przekazania stołówki szkolnej firmie zewnętrznej należy podjąć uchwałę rady miejskiej czy wystarczy np. zarządzenie Burmistrza (jeżeli tak to na jakiej podstawie prawnej)? 2. Czy powinien być powołany likwidator? 3. Czy zamiar likwidacji/przekazania stołówki należy uzgadniać np. ze zw. zawodowymi? 4. Na jakiej podstawie prawnej organ prowadzący może przekazać pomieszczenia i sprzęty kuchni do dyspozycji firmy zewnętrznej (odpłatnie lub odpłatnie)? 4. Czy zatrudnieni pracownicy stołówki muszą najpierw otrzymać wypowiedzenia i po tym okresie ponownie zostać zatrudnionym przez firmę zewnętrzną czy wystarczy aneksować obecną umowę o pracę? 5. Czy może należy podpisać trójstronne porozumienie (burmistrz, dyrektor, właściciel firmy) w którym określone zostaną warunki o przejęciu pracowników i zagwarantowaniu im dalszej pracy?
ODPOWIEDŹ
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX