Pod jakim kodem zaklasyfikować powstające w laboratorium zakładowym zużyte płytki z namnożonymi drobnoustrojami, jeśli nie są poddawane autoklawowaniu?
PYTANIE
Pod jakim kodem zaklasyfikować powstające w laboratorium zakładowym zużyte płytki z namnożonymi drobnoustrojami?
Firma zajmująca się przetwórstwem żywności (warzywa i owoce, mrożonki) posiada własne laboratorium zakładowe, w którym analizowane są próbki wyprodukowanej żywności pod kątem obecności drobnoustrojów chorobotwórczych. Próbki te posiewane są na płytkach Petriego z pożywką. Wytworzony odpad (płytki Petriego z pożywką i namnożonymi drobnoustrojami chorobotwórczymi) nie jest poddawany autoklawowaniu. A zatem odpad ten w chwili przekazania do dalszego zagospodarowania (a także w czasie jego magazynowania w zakładzie po wytworzeniu) może mieć potencjalne właściwości zakaźne i chorobotwórcze. W takiej sytuacji żaden z kodów zawartych w grupie 02 03 po prostu "nie pasuje". Moim zdaniem nie można takich odpadów potraktować jako odpad inny niż niebezpieczny o kodzie 02 03 99. Zakład wysunął alternatywną propozycję, aby ewentualnie odpady te sklasyfikować pod kodami 16 05 07* lub 16 05 08* (w zależności od składu pożywki - tj. składniki organiczne lub nieorganiczne).
Czy też należałoby podtrzymać pierwotną klasyfikację i jednak uznać te odpady za kod 18 01 03*?
ODPOWIEDŹ
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX