Na jakiej podstawie ustalić zagrożenia biologiczne występujące na danym stanowisku pracy by zaproponować szczepienia pracownikom?
PYTANIE
Pragnę dopytać o kwestie związane ze szczepieniami dla pracowników.
1. Na jakiej podstawie ustalić zagrożenia biologiczne występujące na danym stanowisku pracy? Aktualnie opieramy się głównie na artykułach naukowych.
2. Czy wymieniając w ocenie ryzyka zawodowego takie czynniki jak np. wirus pryszczycy lub bakterie beztlenowe – laseczka tężca (w oparciu o dane literaturowe), dla których istnieją szczepionki to automatycznie pracodawca musi zaproponować szczepienia pracownikom? Czy identycznie należy postąpić w przypadku np. grypy?
3. Czy w przypadku np. pracownika rozbioru mięsa, którego czynności zawodowe można zaliczyć do czynności produkcji żywności, albo pracownika restauracji (jako zakładu zbiorowego żywienia) trzeba pracownikowi zapewnić szczepienia przeciw wirusowemu zapaleniu wątroby typu A – zgodnie z rozporządzeniem Rady Ministrów z 3.01.2012 r. w sprawie wykazu rodzajów czynności zawodowych oraz zalecanych szczepień ochronnych wymaganych u pracowników, funkcjonariuszy, żołnierzy lub podwładnych podejmujących pracę, zatrudnionych lub wyznaczonych do wykonywania tych czynności?
4. Czy czynności wykonywane przez np. sprzedawcę w branży mięsnej lub kierowcę, który transportuje mięso z zakładu produkcyjnego do sklepów można rozpatrywać jako dystrybucję żywności?
5. Czy każdorazowo pracownik ma wyrazić zgodę na przeprowadzanie szczepienia (czy zgoda musi być w wersji papierowej? Czy dopiero w razie odmowy przez pracownika poddaniu się szczepieniu należy sporządzić pismo i przechowywać je w aktach osobowych?
ODPOWIEDŹ
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX