Jak zakwalifikować urządzenie chłodnicze stanowiące wyposażenie statków wycieczkowych, służące do przechowywania żywności w kuchniach, na potrzeby przygotowywania potraw przez kucharzy?
PYTANIE
Zwracam się z uprzejmą prośbą o pomoc w klasyfikacji urządzeń zgodnie z zakazami wprowadzania do obrotu wymienionymi w załączniku III rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 517/2014 z dnia 16 kwietnia 2014 r. w sprawie fluorowanych gazów cieplarnianych i uchylenia rozporządzenia (WE) nr 842/2006. Zakład planuje rozpocząć wprowadzanie na rynek urządzeń chłodniczych - mebli stanowiących wyposażenie statków wycieczkowych, służących do przechowywania żywności w kuchniach, na potrzeby przygotowywania potraw przez kucharzy. Planuje się stosować czynnik R449A o GWP równym 1397.
Czy w powyższej sytuacji takie urządzenia należy zaklasyfikować do poz. 11 czy do poz. 12 załącznika?
W mojej ocenie decydujące znaczenie ma kwestia, czy takie zastosowanie urządzeń oznacza, czy jest to zastosowanie komercyjne (poz. 11), czy nie (poz. 12). Szukając informacji w Internecie trafiłem na taki termin jak niekomercyjne usługi spożywcze (ang. "non-commercial food services"). Zgodnie z definicją niekomercyjne usługi spożywcze to usługi, które nie stanowią głównego źródła zysku w danej działalności, przykładowo w szpitalach, placówkach oświatowych czy właśnie na statkach wycieczkowych.
ODPOWIEDŹ
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX