Jak ustalać szacunkową wartość zamówienia na dostawę różnych grup artykułów spożywczych do stołówki szkolnej?

Pytania i odpowiedzi
Status:  Aktualne
Autor odpowiedzi: Falkowska Magdalena
Odpowiedzi udzielono: 22 czerwca 2023 r., stan prawny dotychczas nie uległ zmianie

PYTANIE

Proszę o opinię dotyczącą dzielenia zamówienia artykułów spożywczych do stołówki szkolnej. Szacowany koszt zakupu produktów w roku budżetowym: 1. Produkty mleczarskie - 16.723,50 zł 2. Produkty zwierzęce, mięso i produkty mięsne - 35.201,25 zł 3.Warzywa, owoce - 48 622 zł 4. Różne produkty spożywcze, oleje, produkty przemiału ziarna - 43.969,29 zł 5. Pieczywo świeże, produkty piekarskie i ciastkarskie - 5.826 zł 6. Produkty głęboko mrożone, ryby - 120.929,50 zł Produkty do tej pory były kupowane zgodnie z powyższym podziałem mając na uwadze dostępność produktów u jednego dostawcy. Podane wartości dotyczą kosztów zakupów w szkole podstawowej i oddziałach przedszkolnych.

Moje pytanie: Czy mamy obowiązek organizowania postępowania dla całego asortymentu łącznie lub organizowania go w częściach w trybie ustawy PZP, jeżeli w żadnej grupie towarów nie przekraczamy 130.000 zł?

Jeżeli odpowiedz będzie przecząca, to jeżeli ostatnia grupa tj. produkty głęboko mrożone, ryby posiadała by wartość powyżej 130.000 zł netto, to czy będziemy zobowiązani zorganizować jedynie postępowanie w trybie ustawy PZP na tą część czy na całość (wszystkie artykuły spożywcze)?

ODPOWIEDŹ

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX