Jak prawidłowo obliczyć wysokość diety za podróż służbową, w przypadku zakupu przez pracownika dodatkowych posiłków?

Pytania i odpowiedzi
Status:  Nieaktualne, stan prawny na: 18 sierpnia 2023 r.
Autor odpowiedzi: Ziółkowski Paweł
Odpowiedzi udzielono: 22 kwietnia 2013 r.

PYTANIE

Pracownik podczas delegacji (krajowych jak i zagranicznych) ponosi między innymi wydatki na nabycie artykułów spożywczych lub zakup usług gastronomicznych. Niekiedy jest to zakup np. kawy i kanapki lub samej kawy spożytej tylko przez pracownika. W innych przypadkach są to zakupy usług gastronomicznych w ramach spotkań biznesowych z kontrahentami (najczęściej lunche lub kolacje). Zakupy te są udokumentowane fakturami wystawionymi na firmę. Zwrot powyższych wydatków jest akceptowany przez kierownika jednostki.

Czy w takich przypadkach powinno się potrącać z diety odpowiedni procent diety tytułem zapewnionej kolacji lub obiadu?

Jak postępować w przypadku zakupu samej kawy lub kawy i kanapki spożytej przez pracownika?

Czy jeżeli kwota wynikająca z faktury za kolację lub obiad zjedzony z kontrahentem przekracza wartość diety lub procentu diety przysługującego na dany posiłek powinno doliczać się nadwyżkę ponad te wartości do przychodu pracownika i opodatkowywać tą nadwyżkę podatkiem dochodowym od osób prawnych?

Czy opodatkowaniu powinien podlegać także zakup samej kawy lub kawy i kanapki spożytej przez pracownika?

ODPOWIEDŹ

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX