Czy wydatki na nabycie usług gastronomicznych oraz noclegowych, hotelarskich należy zaliczyć do wartości początkowej środka trwałego?
PYTANIE
Spółka jest w trakcie wdrożenia systemu informatycznego w związku z tym organizuje spotkania wdrożeniowe. Spotkania te, mające charakter cykliczny w okresie wdrożenia, mają na celu między innymi: ustalenie zakresu funkcjonalności jakie będzie spełniał system, zaprojektowanie ich (dostosowanie) do potrzeb firmy, uzgodnieniu zakresu i formy danych do migracji, zapoznanie się z możliwościami systemu, ustalenie zakresu interfejsu nowego systemu z innymi systemami w firmie, ustaleniu zakresu dokładnych prac wdrożeniowych i ich ostatecznej wyceny. W spotkaniach tych bierze udział zespół wdrożeniowy powołany wśród:
a. pracowników firmy – specjalistów od procesów obsługiwanych przez nowy system,
b. przedstawicieli firmy zewnętrznej wdrażającej nowy system.
Czy koszty usług gastronomicznych (zapewnienie wyżywienia podczas spotkań) oraz hotelowych (zapewnienie noclegu osobom uczestniczącym w spotkaniu) można uznać za wydatki bezpośrednio związane z nową inwestycją i traktować je jako część ceny nabycia WNIP czy wydatki tego typu należy raczej traktować na zasadach ogólnych?
Czy podejście będzie inne w przypadku osób generujących te wydatki z punktu a, b?
Czy podejście będzie inne w przypadku usług gastronomicznych i usług hotelowych?
ODPOWIEDŹ
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX