Czy szpital powinien zawrzeć dwie umowy z dietetykami, jedną na przygotowywanie jadłospisów a drugą na nadzór nad nimi?
PYTANIE
Jak rozumieć zapisy rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 9 sierpnia 2019 r. w sprawie programu pilotażowego "Standard szpitalnego żywienia kobiet w ciąży i w okresie poporodowym - Dieta Mamy" (Dz.U. poz. 1537): "3.1. Posiłki przeznaczone dla kobiet w ciąży i w okresie poporodowym są przygotowywane w oparciu o jadłospis przygotowany przez osobę posiadającą co najmniej wykształcenie wyższe na kierunku dietetyka, żywienie człowieka lub pokrewnym. 3.2. Osoba, o której mowa w pkt 3.1, może być zatrudniana przez podmiot realizujący usługę dostarczania posiłków, jednak pod warunkiem, że świadczeniodawca ma obowiązek zapewnić po swojej stronie nadzór oraz możliwość weryfikacji proponowanych jadłospisów przez własnego eksperta spełniającego wymagania określone w pkt 3.1.".
Czy szpital musi mieć dwie umowy z dietetykami, jednym na przygotowywanie jadłospisów a drugim na nadzór nad proponowanymi jadłospisami (w sytuacji gdy w szpitalu nie ma zatrudnionej osoby z wyższym wykształceniem na kierunku dietetyka, żywienie człowieka lub pokrewnym)?
ODPOWIEDŹ
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX