Czy pracownik po amputacji palca stopy może pracować w zakładzie przetwórstwa rybnego?

Pytania i odpowiedzi
Status:  Aktualne
Autor odpowiedzi: Ambroziewicz Maciej
Odpowiedzi udzielono: 27 lutego 2020 r., stan prawny dotychczas nie uległ zmianie

PYTANIE

W firmie trudniącej się przetwórstwem rybnym pracownik pracujący w hali produkcyjnej przetwórstwa rybnego doznał urazu w postaci zmiażdżenia palca pierwszego stopy prawej. Do wypadku doszło na skutek nie zachowania ostrożności przez innego pracownika. W momencie schodzenia inny pracownik nadepnął poszkodowanemu na stopę a konkretnie na duży paluch, wskutek czego poszkodowany zaczął odczuwać duży dyskomfort w postaci bólu oraz miał problem z chodzeniem. Poszkodowany zgłosił wypadek w pracy, a co za tym idzie ruszyła procedura sporządzenia protokołu wypadkowego. Wypadek został uznany, lecz jak się potem okazało poszkodowany cierpi od dłuższego okresu czasu na chorobę w postaci "stopy cukrzycowej" co wiąże się z cukrzyca oraz niewydolnością naczyń krwionośnych. Choroba ta w znacznym stopniu przyczyniła się do powikłań związanych z urazem palca pierwszego (palucha), w rezultacie wdała się martwica i skończyło się niestety amputacją. ZUS zakwalifikował tylko pierwsze parę dni zwolnienia lekarskiego na poczet wypadku. Po jakimś czasie do firmy wpłynęło pismo z Urzędu Miejskiego Orzekającego o Stopni Niepełnosprawności, iż z powodu przewlekłej choroby nabytej już wcześniej (symbol przyczyny niepełnosprawności 11-I – inne schorzenia, w tym: endokrynologiczne, metaboliczne, zaburzenia enzymatyczne, choroby zakaźnie i odzwierzęce, choroby układu krwiotwórczego i inne) pracownikowi została przydzielona grupa niepełnosprawności o stopniu umiarkowanym. Pracodawca wychodzi z inicjatywą zatrzymania pracownika w zakładzie.

Jak i co pracodawca musi zrobić oraz jakie konkretnie przepisy odnoszą się co do takiej sytuacji?

Czy pracownik z ww. stopniem niepełnosprawności może dalej pracować w zakładzie przetwórstwa rybnego?

ODPOWIEDŹ

Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX