Czy podłoże popieczarkowe należy traktować jako pochodną ubocznego produktu pochodzenia zwierzęcego?
PYTANIE
Zużyte podłoże po uprawie pieczarek (dalej: podłoże popieczarkowe) powstaje po zbiorach uprawianych na nim pieczarek, które pobrały z niego składniki odżywcze niezbędne do swego wzrostu. Podłoże popieczarkowe zawiera w swym składzie: resztki grzybni, "przepracowaną" okrywę torfową wraz z "przepracowanym" podłożem pod uprawę pieczarek. Natomiast podłoże pod uprawę pieczarek zawiera w swym składzie m.in. obornik kurzy stanowiący UPPZ kat. II. Z tego względu produkcja podłoża jest objęta nadzorem Powiatowego Lekarza Weterynarii.
Czy podłoże popieczarkowe należy traktować jako pochodną ubocznego produktu pochodzenia zwierzęcego?
Czy zużyte podłoże przekazywane do biogazowni podlega pod wyłączenie z reżimu ustawy z 14.12.2012 r. o odpadach – dalej u.o. czy też nie?
ODPOWIEDŹ
Pełna treść dostępna po zalogowaniu do LEX