WIA-2020-00152 - WIA - zaliczenie napoju alkoholowego do wina niemusującego

Pisma urzędowe
Status:  Nieoceniane

Pismo z dnia 30 grudnia 2020 r. Dyrektor Izby Administracji Skarbowej we Wrocławiu WIA-2020-00152 WIA - zaliczenie napoju alkoholowego do wina niemusującego

Podstawa prawna: Art. 207 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. - Ordynacja podatkowa (tekst jedn.: Dz. U. z 2020 r. poz. 1325 z późn. zm.) w związku z art. 6 oraz art. 2 ust. 1 pkt 1, art. 3, art. 7d ust. 1 pkt 2, art. 92 i art. 95 ust. 1 pkt 1 lit. a ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym (tekst jedn.: Dz. U. z 2020 r. poz. 722 z późn. zm.). Uzasadnienie: Zgodnie z art. 2 ust. 1 pkt 1 ww. ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym, wyrobami akcyzowymi są m.in. napoje alkoholowe. W myśl art. 92 przywołanej ustawy do napojów alkoholowych zalicza się alkohol etylowy, piwo, wino, napoje fermentowane oraz wyroby pośrednie. Zgodnie z art. 95 ust. 1 pkt 1 ww. ustawy, winem w rozumieniu ustawy jest wino niemusujące - wszelkie wyroby objęte pozycjami CN 2204 i 2205, z wyjątkiem wina musującego określonego w pkt 2, o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 1,2% objętości, lecz nieprzekraczającej 15% objętości, pod warunkiem, że cały alkohol etylowy zawarty w gotowym wyrobie pochodzi wyłącznie z procesu fermentacji, albo o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 15% objętości, lecz nieprzekraczającej 18% objętości, pod warunkiem, że nie zawierają żadnych dodatków wzbogacających oraz, że cały alkohol etylowy zawarty w gotowym wyrobie pochodzi wyłącznie z procesu fermentacji. Strona 2 z 4 Zgodnie z treścią art. 3 ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym, do celów poboru akcyzy i oznaczania wyrobów akcyzowych znakami akcyzy, a także do wiążących informacji akcyzowych (...) stosuje się klasyfikację w układzie odpowiadającym Nomenklaturze scalonej (CN) zgodną z rozporządzeniem Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej (Dz. Urz. WE L 256 z 07.09.1987, str. 1, z późn. zm.; Dz.Urz.UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 2, t. 2, str. 382, z późn. zm.). W myśl ust. 2 ww. przepisu zmiany w Nomenklaturze scalonej (CN) nie powodują zmian w opodatkowaniu akcyzą wyrobów akcyzowych i samochodów osobowych, jeżeli nie zostały określone w niniejszej ustawie. Zgodnie z art. 1 ust. 2 rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej Nomenklatura scalona obejmuje:

a)

nomenklaturę Systemu Zharmonizowanego;

b)

wspólnotowe podpodziały do tej nomenklatury nazywane "podpozycjami CN" w tych przypadkach, gdy określona jest odpowiadająca stawka celna;

c)

przepisy wstępne, dodatkowe uwagi do sekcji lub działów oraz przypisy odnoszące się do podpozycji CN.

Jednolitemu stosowaniu zarówno Systemu Zharmonizowanego (HS), jak i Nomenklatury scalonej (CN) służą Noty wyjaśniające. Artykuł 4 ww. rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej stanowi, że Nomenklatura scalona, wraz ze stawkami celnymi i innymi stosownymi opłatami oraz środki taryfowe zawarte w Taric lub innych uzgodnieniach wspólnotowych stanowią Wspólną Taryfę Celną. Klasyfikacja towarów w Nomenklaturze scalonej podlega regułom zapewniającym jednolitą interpretację, co oznacza, że dany towar jest zawsze klasyfikowany do jednej i tej samej pozycji i podpozycji z wyłączeniem wszelkich innych, które mogłyby być brane pod uwagę. Zgodnie z regułą

1. Ogólnych reguł interpretacji Nomenklatury scalonej (ORINS) tytuły sekcji, działów i poddziałów mają znaczenie wyłącznie orientacyjne. Dla celów prawnych klasyfikację towarów ustala się zgodnie z brzmieniem pozycji i uwag do sekcji lub działów oraz zgodnie z Ogólnymi regułami interpretacji Nomenklatury scalonej. Zgodnie natomiast z regułą 6., klasyfikacja towarów do podpozycji tej samej pozycji powinna być przeprowadzona zgodnie z ich treścią i uwagami do nich, z uwzględnieniem ewentualnych zmian wynikających z pozostałych reguł, stosując zasadę, że tylko podpozycje na tym samym poziomie mogą być porównywane. Przedmiotem decyzji jest napój alkoholowy o nazwie " (...)*", który według deklaracji Wnioskodawcy powstaje (...)* w procesie fermentacji alkoholowej. Zgodnie z informacją uzyskaną od Strony, zawartości alkoholu w wyrobie gotowym wynosi 12,5 (% obj.), (...)*. Wyrób gotowy rozlewany jest do butelek szklanych o pojemności (...)* ml. Zgodnie z oświadczeniem Wnioskodawcy w procesie produkcji spełniono postanowienia art. 120 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 oraz przepisów przyjętych w celu wykonania wyżej wymienionego rozporządzenia i określonych w rozporządzeniach krajowych. Zdaniem Wnioskodawcy wyrób gotowy powinien zostać zaklasyfikowany do kodu CN 2204 21 82 jako pozostałe wina ze szczepu. W badaniach przeprowadzonych przez Centralne Laboratorium Celno - Skarbowe w Otwocku (sprawozdania z badań nr (...)*) produkt gotowy określono jako (...)*. Napoje alkoholowe objęte są działem 22 Nomenklatury Scalonej. Uwaga 2 do działu 22 Nomenklatury Scalonej stanowi, że objętościowa moc alkoholu ustalana jest w temperaturze 20 °C. W myśl uwagi 3 do działu 22 Nomenklatury Scalonej napoje alkoholowe klasyfikowane są do pozycji od 2203 do 2206 lub do pozycji 2208, według właściwości. Pozycja 2204 Nomenklatury scalonej obejmuje Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009. Z zgodnie z treścią pkt I Not Wyjaśniających do Systemu Zharmonizowanego do pozycji 2204 klasyfikowane jest wino ze świeżych winogron, które jest finalnym produktem fermentacji alkoholowej moszczu ze świeżych winogron. Ponadto niniejsza pozycja obejmuje:

1) Zwykłe wina (czerwone, białe lub różowe).

2) Wina wzmocnione alkoholem.

3) Wina musujące. Wina te są nasycone ditlenkiem węgla, zarówno przez przeprowadzenie końcowej fermentacji w zamkniętym naczyniu (wina musujące właściwe), jak i przez sztuczne dodanie gazu po rozlaniu do butelek (wina gazowane).

4) Wina deserowe (czasami nazywane winami likierowymi). Wina te zawierają dużo alkoholu i generalnie otrzymane są z moszczu o dużej zawartości cukru, którego tylko część przekształcana jest podczas fermentacji w alkohol. W niektórych przypadkach są one wzmacniane przez dodanie alkoholu lub skoncentrowanego moszczu z dodatkiem alkoholu. Do win deserowych (lub likierowych) należą, między innymi: Canary, Cyprus, Lacryma Christi, Madera, Malaga, Marsala, Porto, Malmsey, Samos i Sherry. Zgodnie z treścią pkt A i B a) ppkt 1 uwagi dodatkowej 4 do działu 22, w podpozycjach 2204 21, 2204 22 i 2204 29: A. "całkowity suchy ekstrakt" oznacza zawartość w gramach na litr wszystkich substancji w produkcie, które nie wyparowują w danych warunkach fizycznych. Całkowity suchy ekstrakt musi być oznaczany gęstościomierzem w 20 °C; B. a) obecność w produktach objętych podpozycjami od 2204 21 11 do 2204 21 98, od 2204 22 22 do 2204 22 98 i od 2204 29 22 do 2204 29 98 całkowitego suchego ekstraktu na litr w ilościach podanych w poniższych pkt 1, 2, 3 i 4 nie wpływa na ich klasyfikację: 1. w produktach o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 13% obj.: 90 g lub mniej całkowitego suchego ekstraktu na litr; Dodatkowo zgodnie z treścią pkt b) uwagi dodatkowej 6 do działu 22, "wina ze szczepu" są to wina, które spełniają postanowienia art. 120 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 oraz przepisów przyjętych w celu wykonania wyżej wymienionego rozporządzenia i określonych w rozporządzeniach krajowych. Z uwagi na zadeklarowany skład, przedstawiony proces produkcji oraz ustalone właściwości, napój alkoholowy określony jako (...)*, powstający w procesie fermentacji alkoholowej (...)*, uznano za wyrób z pozycji 2204 Nomenklatury scalonej o kodzie CN 2204 21 82, obejmującym pozostałe wina ze szczepu, w pojemnikach o objętości 2 litry lub mniejszej, o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nieprzekraczającej 15% obj. Klasyfikacji ww. wyrobu dokonano na podstawie dostępnych danych dotyczących ww. produktu tj. danych podanych przez Wnioskodawcę w zakresie surowców użytych do produkcji wyrobu gotowego, opisu procesu technologicznego oraz przywołanych wyżej wyników badań laboratoryjnych, brzmienia reguł 1. i 6. Ogólnych reguł interpretacji Nomenklatury scalonej (ORINS), postanowień uwagi 2 i 3 oraz uwagi dodatkowej 4 i 6 do działu 22 Nomenklatury scalonej oraz not wyjaśniających do Systemu Zharmonizowanego do pozycji CN 2204. W odniesieniu do zapisów ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym, ww. napój alkoholowy zalicza się do wyrobów akcyzowych wymienionych w art. 95 ust. 1 pkt 1 li.a tej ustawy tj. do wina niemusującego. (...)* - dane zastrzeżone

Opublikowano: www.kis.gov.pl